A flirta cu cine nu trebuie, a trimite texte fostei/fostului sub influența alcoolului sau sexting-ul – sunt doar câteva dintre greșelile de texting pe care le fac atât fetele, cât și băieții. Astfel de gafe te pot face de râs, te pot face să le regreți sau pot duce chiar la ruperea relației cu prietenii sau cu persoana iubită.

Iată o listă cu 12 dintre cele mai comune greșeli pe care le putem face atunci când trimitem mesaje către alte persoane.

1.Nu trimite mesaje fostului/fostei

Abține-te de fiecare dată atunci când simți nevoia să trimiți un text fostului/fostei. Indiferent dacă vrei doar să-i trimiți urări de ziua de naștere sau vrei să se întoarcă la tine – n-o fă! Nu-i trimite nici un mesaj pentru că, de cele mai multe ori, vei regreta acel mesaj. Adu-ți aminte că ciorba reîncălzită nu mai are același gust (dacă nu pentru tine, atunci – în special – pentru cealaltă persoană). De asemenea, riști ca să primești un răspuns negativ sau de respingere.

Nu lăsa sentimentele din trecut să anuleze ceea ce este bun în tine. Calmează-te și gândește-te: de ce ai vrea să vorbești cu fostul/fosta (mai ales dacă ea/el este persoana care te-a părăsit)? Trage aer adânc în piept de vreo câteva ori, gândește rațional și o să îți dai seama că nu este nevoie să scrii ceva ce vei regreta mai târziu.

2. Nu trimite poze sau filmulețe în care apari dezbrăcat(ă)

Sextingul – se referă la trimiterea de SMS-uri, poze sau filmulețe erotice prin intermediul telefonului mobil. Sexting-ul este, de obicei, făcut de fetele de liceu și chiar de la anii terminali de școală cu scopul de a atrage atenția asupra lor. Multe fete tinere consideră că dacă trimit poze nud cu ele sau filmulețe erotice/porno în care apar în diverse ipostaze vor deveni mai populare sau vor fi considerate mai “cool” de către colegii lor. Cele mai multe dintre ele nu realizează că majoritatea bărbaților le va trata ca pe niște femei de consumație și vor profita de ele, iar colegii de școală le vor trata ca la niște fete de moravuri ușoare. Cele mai multe dintre aceste fete nu realizează că aceste poze sau filmulețe vor fi răspândite în toată școală, în tot liceul și în tot orașul, și că acest gest, oarecum facil și inofensiv, le va bântui toată vața.

Acum cu orice telefon inteligent îți poți face foarte ușor poze în diverse ipostaze – cu sau fără … haine. Nu te lăsa amăgit(ă) de nimeni și nici nu te lăsa dus(ă) de val în a trimite poze/filmulețe în care apari dezbrăcat(ă) indiferent de cât de drag(ă) îți este cel/cea care ți le cere. Chiar dacă ți-ar cere asta “iubirea vieții tale”, fă-ți o regulă de a nu trimite astfel de poze sau filmulețe nimănui. Mai bine ar fi chiar să nu faci deloc astfel de poze sau filmulețe. Dacă trimiți astfel de poze iubitului tău sau iubitei tale, nu există garanții că le va șterge dacă vă veți despărți.

De prea multe ori am văzut cazuri în care persoanele care au trimis astfel de poze nud (sau filmulețe în care apăreau dezbrăcate) au fost șantajate cu acele poze de cei despre care credeau că sunt “iubirea vieții lor”. Mulți foști fac publice astfel de poze pe rețelele de socializare sau chiar pe site-uri pentru adulți, pentru a se răzbuna pe faptul că prietena i-a părăsit. Adu-ți aminte de asta data viitoare când te mai apucă dorul de a poza nud. Și nu uita că o astfel de poză, odată trimisă, n-o mai poți lua înapoi.

3. Nu spune lucruri rele despre altcineva în mesajele pe care le trimiți

Acest lucru este valabil mai ales pentru cei cărora le place să bârfească. În afară faptului că a vorbi pe cineva pe la spate este nepoliticos și lipsit de morală, a face acest lucru prin mesaje poate crea mai multe probleme. Mesajul tău ar putea fi arătat altor persoane, inclusiv persoanei despre care spuneai lucruri rele. Ca urmare, evită să spui lucruri urâte despre alți oameni prin mesaje. Nu știi niciodată către cine ar putea fi retransmis acel mesaj al tău.

4. Ai grijă atunci când flirtezi prin text – este posibil ca mesajele tale să fie făcute publice

Flirtul prin text este un lucru extrem de plăcut pentru multe persoane pentru că le dă o mai mare încredere în sine. Multe persoane preferă să flirteze prin text pentru că pot spune lucruri pe care nu le-ar fi putut spune față în față cu cealaltă persoană. Este distractiv și interesant să flirtezi prin text, dar nu lăsa emoțiile să-ți încețoșeze rațiunea pentru că la fel de multe persoane au plăcerea de a arăta și împărtăși aceste conversații ale lor cu cei mai buni prieteni/cele mai bune prietene sau chiar colegi/colege.

Nu spun asta cu scopul de a te descuraja să mai flirtezi prin intermediul mesajelor scrise, ci doar pentru a te avertiza să nu sari calul atunci când o faci. Ultimul lucru pe care ai vrea să-l afli mai târziu este că textele tale romatice, îndrăznețe sau “fără perdea” au fost citite de toți prietenii sau toate prietenele destinatarului/destinatarei.

5. Nu încalca “regulile nescrise” ale vieții

În viață există câteva reguli nescrise pe care, dacă le încalci, au un impact major asupra ta. De exemplu, să presupunem că flirtezi cu un coleg de la locul de muncă căruia îi trimiți tot felul de mesaje mai mult sau mai puțin indecente, cu poze în ipostaze compromițătoare sau provocatoare de la locul de muncă  sau în care bârfești despre șeful tău sau despre alți colegi de serviciu. Dacă aceste mesaje sau poze ajung să fie văzute de șeful tău sau de colegii în cauză, ai mari șanse ca să rămâi fără loc de muncă. Evită să trimiți astfel de mesaje care te pot băga într-o grămadă de necazuri.

6. Nu exagera cu trimiterea de mesaje

Nu exagera cu plăcerea ta de a trimite mesaje: nu trimite mesaje către toate persoanele din agendă sau același mesaj repetat pe mai multe platforme/rețele sociale. Dacă ai obiceiul să dai foarte multe mesaje pe zi, oamenii se vor plictisi. Să nu te miri dacă mulți dintre ei vor începe să nu-ți mai citească mesajele, să le șteargă sau să te ignore complet. Una este să te conversezi pe whatsapp/messenger cu prietenii tăi cei mai buni sau cu prietenele tale cele mai bune, și alta este să încerci să faci acest lucru cu fiecare persoană din agenda ta telefonică.

7. Nu trimite mesaje sub influența alcoolului

Așa cum nu trebuie să conduci sub influența alcoolului, în același mod ar trebui să nu scrii/transmiți mesaje sub influența lui Bachus. Atunci când bei un pahar în plus (sau mai multe!), este foarte probabil să scrii mesaje ilogice, fără sens, greu de înțeles sau pe care le vei regreta în dimineața următoare.

La fel de stupid este să te lansezi într-o discuție cu cineva pe whatsapp sau pe messenger după ce ai băut mai vârtos. S-ar putea ca să dezvălui, fără să vrei, câteva dintre tainele tale cele mai ascunse, sentimentele tale sau părerile tale despre anumiți oameni sau anumite evenimente – lucruri pe care nu le-ai fi spus dacă ai fi fost treaz(ă). Nu de pomană anticii spuneau: “In vino veritas”. Numai că acele adevăruri, pe care tu ai fi dorit să le ții ascunse, odată trimise către o altă persoană, s-ar putea să fie văzute și de prietenii/prietenele persoanei respective (care pot fi și ai tăi). Așa că lasă conversațiile astea pentru atunci când ești în deplinatatea facultăților mintale.

8. Răspunde la mesajele primite

Nu-i așa că urăști atunci când trimiți un mesaj cuiva, iar acea persoană nu catadicsește să răspundă. Ei, bine, la fel se simt și ceilalți oameni atunci când nu răspunzi la mesajele lor. A răspunde unui mesaj trimis de cineva este o regulă de politețe.

Excepție de la această regulă fac mesajele publicitare, de promovare de produse sau servicii, sau mesajele cu glume, bancuri sau poze amuzante. Doar n-o să te apuci ca la fiecare banc trimis să răspunzi cu un banc.  Mai poți face excepție de la regulă atunci când primești mesaje de la persoane care, dintr-un motiv sau altul, te deranjează sau te hărțuiesc.

Dacă nu răspunzi la mesajele primite, pot apărea frustrări, situații de anxietate sau de confuzie. Cei mai buni prieteni s-ar putea îndepărta de tine, iubitul tău sau iubita ta ar putea să creadă că nu mai ești interesat(ă) de relație, iar colegii te-ar putea izola.

9. Nu fi agasant(ă)

Nu trimite mesaje de genul: “Ai primit ultimul meu mesaj?” persoanei căreia tocmai i-ai trimis un mesaj. Fă apel la bunul simț: poate că persoana respectivă nu a văzut încă mesajul tău sau poate că nu vrea să-ți răspundă. Așa că nu trimite un alt mesaj până nu obții un răspuns la cel trimis anterior. În caz contrar, oamenii ar putea să te perceapă ca o persoană agasantă dacă insiști să forțezi obținerea de răspunsuri prin trimiterea de alte mesaje. Ai putea fi chiar percepută ca o persoană care nu are o viață personală și/sau care nu are nimic mai bun de făcut decât să agaseze pe ceilalți cu mesajele sale.

De exemplu, să presupunem că ai trimis un mesaj persoanei pe care ai întâlnit-o la petrecerea de aseară, de care ți-a plăcut mult și cu care ai vrea să ieși la o cafea. Au trecut vreo două ore și nu ai primit nici un răspuns de la persoana în cauză. Evită să pari un ratat sau o disperată și nu-i mai trimite încă un mesaj în care s-o/să-l întrebi dacă a citit mesajul anterior sau nu.

10. Nu interpreta mesajele primite

Ia mesajele așa cum sunt și nu căuta înțelesuri ascunse (mai ales în mesajele simple). Cele mai multe persoane au tendința de a citi mesajele text de mai multe ori, de a le analiza și de a le suci pe toate părțile în încercarea de a citi printre rânduri și de a găsi sensuri ascunse, chiar și atunci când nu există nici unul. Acest lucru duce la confuzie și la situații neplăcute atât pentru tine, cât și pentru persoana de la care ai primit mesajul.

De exemplu, atunci când o fată trimite unui băiat un mesaj de genul: “Bună! Hai să ieșim în oraș!”, asta nu înseamnă că fata îl place sau că ar vrea să înceapă o relație cu băiatul respectiv, ci pur-și-simplu înseamnă că fata vrea să iasă în oraș cu cineva cu care să povestească. Nu încerca să interpretezi dincolo de text pentru că s-ar putea să te pui în posturi jenante.

11. Nu recunoaște niciodată o greșeală într-un mesaj scris

Admiterea greșelilor prin intermediul mesajelor este probabil unul dintre cele mai stupide lucruri pe care le poate face o persoană. Nu trebuie să fii un geniu pentru ca să-ți dai seama că acel mesaj poate ajunge unde nu trebuie, ajungând să-l regreți toată viața. Indiferent dacă este o minciună “nevinovată” pe care o trimiți prietenului tău sau ceva mai grav, care ar putea să-ți provoace necazuri, niciodată nu-ți mărturisi greșelile într-un mesaj scris.

Chiar dacă ai o conversație pe whatsapp sau pe messenger cu cel mai bun prieten (cea mai bună prietenă) și dorești să-i mărturisești ceva ce ai făcut, mai bine stabilești o întâlnire în care să-i spui față-în-față ceea ce ai de spus decât să-i scrii. Am văzut destule cazuri de fete care au trimis mesaje prietenelor celor mai bune prin care au mărturisit că s-au culcat cu un băiat sau că au rămas însărcinate, iar a doua zi știa tot orașul de ceea ce scriseseră în acele mesaje. Eu te-aș sfătui să mărturisești duhovnicului astfel de necazuri (de aceea există duhovnici) și nu să scrii mesaje a căror circulație nu o mai controlezi după transmitere.

12. Citește (și, dacă e cazul, revizuiește) mesajul înainte de a-l trimite

Ca o regulă generală: nu scrie nimic despre care să regreți mai târziu. Este destul de dificil să te cenzurezi de fiecare dată când transmiți mesaje. Însă ar fi bine dacă, în timp, ți-ai face o regulă în a citi textul înainte de a-l trimite. Când spun acest lucru nu mă refer la a aviza doar partea de conținut a mesajului (care, bine înțeles, este cea mai importantă), dar și a verifica partea de ortografie. Trebuie să știi că multe persoane, mai ales de sex feminin, sunt foarte atente la modul în care sunt ortografiate mesajele primite. Un cuvânt scris greșit, o prescurtare nepotrivită sau un dezacord gramatical ar putea pune capăt unei conversații cu cea pe care vrei s-o impresionezi. Aceste câteva secunde suplimentare te pot scuti de multe necazuri și regrete mai târziu.

Categories: Relații

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *