13 SEMNE CARE ÎȚI ARATĂ CĂ EȘTI ÎNTR-O RELAȚIE TOXICĂ

1.Se pare că nimic din ceea ce faci, nu faci bine

Cealaltă persoană îți reproșează în mod constant că nu ești suficient de bun(ă). Își bate joc de personalitatea ta și, mai tot timpul, te simți rușinat(ă). Trăiești un sentiment cvasi-permanent de vinovăție pentru că nu te ridici la înălțimea așteptărilor celuilalt. Te simți iertat(ă) doar atunci când recunoști că cel care te judecă și te condamnă are dreptate. Încetul cu încetul ajungi să crezi că tu ești cel/cea care are probleme. Respectul de sine și încrederea în forțele proprii se diminuează până ajungi să gândească celălalt în locul tău. Ești sigur(ă) că asta vrei?

2. Totul este despre celălalt și niciodată despre tine

Deși îți exprimi trăirile și sentimentele, cealaltă persoană pare că nu le aude. Orice problemă sau opțiune apare, părerea ta nu este luată în considerare și nu este respectată. „Ce știi tu? Habar nu ai!”- sunt replicile clasice în astfel de situații. Orice tentativă a ta de a-ți fi luată în considerare opinia este respinsă foarte dur sau este luată în derâdere pănă când renunți la a o mai susține sau până când celălalt are ultimul cuvânt. Și-atunci te închizi în carapace sperând că într-o bună zi viața va demonstra celuilalt că ai avut dreptate. Visezi! Nici atunci când ai dreptate, nu ți se va recunoaște acest lucru. Ba din contră, vei fi acuzat(ă) ori că de ce nu ți-ai exprimat opinia (deși ai făcut-o) ori că opinia ta era contrară (deși nu era). Cât crezi că o să mai reziști așa?

  1. Partenerul/partenera își face timp pentru tine numai atunci când este convenabil pentru el/ea, nu și pemtru tine

O relație fără interacțiune și fără comunicare este sortită eșecului, mai ales atunci când există o lipsă de implicare/responsabilizare a unuia dintre parteneri. Nu vă pierdeți timpul cu cineva care vă dorește numai atunci când îi este convenabil lui/ei. Nu trebuie să forțezi pe cineva să facă un loc în viața lui/ei pentru tine. Dacă îi pasă cu adevărat de tine, îți va face un loc în sufletul său pentru tine. Nu trage de o relație în care doar tu ești motorul, în care doar tu inițiezi, în care doar tui tragi. Nu vei dori să știi ce se poate întâmpla atunci când, din diverse motive (serviciu, sănătate, probleme), nu vei mai fi motor pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. S-ar putea să ai mari surprize. Neplăcute.

  1. Ți se reproșează mereu faptele din trecut

Cei care te judecă mereu pentru trecutul tău nu vor să recunoască faptul că poți învăța din greșelile trecutului și că ai trecut peste ele. Nu poți schimba trecutul, dar poți să înveți din el. Cine te trimite permanent la trecut, vrea să te tragă în jos, să-ți domolească energia de a merge mai departe, să te mențină sub control, să depinzi de acea persoană. Nu vă lasați atrași/atrase în această capcană. Asigură-te ca ți-ai învățat lecția și vezi-ți de drum. Dacă cineva îți judecă în permanență trecutul și îl folosește împotriva ta, atunci poate că trebuie să-ți construiești viitorul lăsând în urmă acea persoană.

  1. Te simți prizonier(ă)

Relațiile sănătoase mențin porțile relației deschise deoarece știi că celălalt te iubește. Nici unul dintre voi nu se simte captiv, prizonier, rob, sclav. Nu există șantaj, constrângeri sau amenințări. Poți veni și pleca după cum îți place, dar alegi să rămâi pentru că este locul în care vrei să fii. Dacă vrei să faci parte din viața cuiva, nici o poartă din lume, oricât de larg deschisă ar fi, nu te va face să pleci. Dacă cineva ți-a închis toate căile de scăpare din relație, într-un efort de a te prinde în ceva din care nu vrei să faci parte, e timpul să găsești forța de a izbi în poartă și a o sparge.

  1. Visurile și calitățile tale sunt batjocorite și discreditate

Atunci cănd îl lași pe celălalt să-ți definească visurile și abilitățile, nu faci decât să îi permiți partenerului/partenerei să te tragă înapoi. Ceea ce poți face, ceea ce poți realiza nu depinde de ceea ce cred alții că poți face sau realiza. Ce puteți face depinde de ceea ce alegi tu să faci cu timpul tău și cu energia ta. Mulți își vor da cu părerea asupra a ceea ce poți face. Nu te lasa influențat(ă) de aceste păreri. Continuă să faci ceea ce ți-ai propus. Continuă să lucrezi la ceea ce crezi tu că poți face. Cei care nu au încredere în tine, cei care îți ucid visurile și nu-ți recunosc calitățile/potențialul sunt cei care vor să trăiești o minciună.

  1. Nu ți se permite să crești și să te schimbi

Ori de câte ori dorești să te dezvolți și să te îmbunătățești, cealaltă persoană răspunde cu batjocură și cu neîncredere. Nu există încurajare sau sprijin pentru eforturile și planurile tale. În schimb, celălalt preferă să te țină blocat în trecut, insistând că nu vei fi niciodată altfel decât ai fost până acum.

  1. Ești invidiat(ă) pentru ceea ce ești/ai

Toate dorințele, eforturile, realizările tale ar trebui susținute de către celălalt și sărbătorite. Ar trebui să te bucuri de succesele celuilalt, să te mândrești cu ele. Acest lucru spune multe despre cât de mult îl iubești pe celălalt. Însă atunci când cineva este extrem de invidios pe ceea ce ești/ai, probabil că dorește ca tu să nu fi avut aceste succese, aceste realizări. Invidia nu-ți spune cât de mult te admiră cineva, ci îți spune cât de mult se disprețuiește cineva. Dacă poți, încearcă să-l ajuți pe celălalt să se ridice, însă ai grijă ca să nu fi tras(ă) în jos și mai tare. Din păcate, de cele mai multe ori, nici un fel de dovadă a iubirii, nici un fel de promisiuni sau argumente nu vor fi suficiente pentru a-l face pe celălalt să se simtă mai bine și să transforme invidia în provocare. Fericirea este, la urma urmei, o problemă internă a fiecăruia.

  1. Ai fost mințit(ă) de mai multe ori

Dacă cineva te minte, atunci persoana respectivă nu te respectă – nici pe tine și nici relația dintre voi. Atunci când menții în viața ta pe cineva care este un mincinos cronic și continui să îi dai mereu șanse de încredere, atunci se prea poate să ai multe lucruri în comun cu acea persoană – ambii mințiți și nu vă iubiți! Cei care evită adevărul și îți spun doar ceea ce vrei să auzi, fac acest lucru în folosul lor, nu al tău.

  1. Trăiești, mai tot timpul, într-o lume negativă

Persoanele negative din viața ta nu se comportă negativ doar față de tine, ci față de toți cei cu care interacționează. Ceea ce spun și fac nu sunt decât o proiecție a universului lor interior, a propriei realități, a propriilor probleme. Orice reproș, orice insultă din partea unui astfel de partener/unei astfel de partenere probabil că nu are nimic de a face cu tine. Nu le lua în seamă, nu le pune la inimă. Deși nu poți controla ceea ce spun și fac, poți controla dacă le permiți (sau nu) să-ți spună și să-ți facă aceste lucruri. Doar tu poți face ca acțiunile și cuvintele lor veninoase să nu-ți invadeze inima și mintea. Lucrurile pozitive se întâmplă atunci când te distanțezi de oamenii negativi. Asta nu înseamnă că îi urăști; înseamnă, pur-și-simplu, că te respecți.

  1. Nu ești tu însuți/însăți

Nu te simți confortabil(ă) să fii singur cu acea persoană. Nu te simți liber(ă) să spui ceea ce gândești. Trebuie să porți mereu o „mască” pentru a fi acceptată de acea persoană. Îți dai seama că nu te mai recunoști. Și nici familia și nici prietenii cei mai apropiați nu te mai recunosc. Atunci când te afli într-o relație, chiar dacă amândoi vă schimbați, ar trebui să mergeți amândoi în aceeași direcție. Dacă relația voastră vă schimbă, atunci trebuie să vă transforme într-o versiune mai bună a voastră. Dacă simți că te pierzi sau nu mai recunoști cine ești, nu e un semn bun. Dacă cineva se așteaptă să fii altceva decât ceea ce ești, atunci fă un pas înapoi. Este mai înțelept să ieși dintr-o astfel de relație decât să stai și să te comporți ca ceea ce nu ești. Mai bine să te rupi, cu toate rănile și consecințele neplăcute ale unei despărțiri (care se pot vindeca mult mai ușor), decât să îți aduni și să încerci să lipești mai târziu bucățile împrăștiate ale propriei identități distruse. Este mult mai ușor să umpli un spațiu gol din viața voastră în care a fost altcineva, decât să umpli spațiul gol din interiorul tău în care ai fost TU. Petrece timpul cu oamenii care te văd așa cum ești, și nu cum doresc alții să creadă că ești. Petrece mai mult timp cu cei care țin la tine cu adevărat pentru ceea ce ești și care te iubesc și te respectă pentru asta.

  1. Ești mituit(ă)

Certurile și conflictele majore din relație sunt trecute cu vederea, și se încearcă a fi rezolvate prin mituirea celuilalt: lasă că îi mai cumpăr un inel și îi trece sau lasă că facem dragoste așa cum vrea el și îi trece. Sau lasă că o duc în concediul pe care și-l visează și îi trece. Sau lasa-l că îi cumpăr o mașină și îi trece. Adevărul este că, da, trece. Dar pe moment. Însă dacă nu umbli la cauze, nu ai cum să rezolvi problema. Care rămâne acolo și crește ca o buruiană care nu a fost plivită, a cărei rădăcină a rămas tot acolo și care dă naștere unei noi buruiene, unui nou conflict. Pentru ca să rupi vraja trebuie să nu mai accepți să fii mituit(ă). Discută problema, rezolv-o sau ieși din relație. Nu ai nevoie de o astfel de viață. Altfel ai să sfârșești precum cunoștințele astea ale mele pe care toată lumea îi invidia (o familie extraordinară, cu copii minunați, cu vacanțe exotice și cu cadouri extravagante pe care ea le primea în mod regulat de la el): într-un divorț după 12 ani de căsătorie. Și nu cred că asta îți dorești.

  1. Ești nefericit(ă)

Realizezi că ești incapabil(ă) de a te bucura, de a avea momente bune cu celălalt. Fiecare zi aduce o altă provocare, o altă ceartă, o altă problemă de cuplu. Iar dacă, din întâmplare, nu este așa, atunci simți că există o tensiune în aer, o liniște grea. Liniștea dinaintea furtunii. Parcă toate ți se întâmplă numai ție. Toate ți se reproșează numai ție. Încercarea de a-ți controla comportamentul este o încercare de a-ți controla fericirea.

Ce ați adăuga la listă? Care este un semn important de avertizare că sunteți într-o relație nocivă?

Lasati un comentariu