Povestea începe în 1916, în Billund, un sat danez din peninsula Jutland, acolo unde un tâmplar – Ole Kirk Kristiansen – fabrica pentru țăranii din împrejurimi dulapuri, ferestre, uși, scări, taburete și alte obiecte de uz casnic și gospodăresc. Însă minunea de care am să vă povestesc a avut loc la începutul anilor ’30, atunci când criza economică mondială a atins și Europa și nimeni nu mai avea bani.

Cum comenzile se reduseseră simțitor, Kristiansen se gândea ce să facă pentru a supraviețui. Atunci, ca prin minune, în gospodăria lui Ole Kirk Kristiansen apare un comerciant angro care era de părere că, chiar și în vremuri de restriște, copiii trebuiau sa aibă jucării. Acest comerciant îi dă tâmplarului o comandă mare de jucării din lemn cu gândul de a le vinde de Crăciun.

Ole Kirk se apucă de treabă, însă cu puțin timp înainte de Crăciun, atunci când jucăriile erau gata, negustorul îl anunță că a dat faliment și dispare. În disperare de cauză, prins cu un stoc mare de jucării din lemn, Kristiansen încarcă jucăriile într-un Ford T vechi și începe să colinde satele, orașele și magazinele din împrejurimi. Spre bucuria sa, până de Crăciun, Kristiansen (numele său s-ar traduce prin “fiul lui Kristian”) reușește ca prin miracol să vândă stocul său imens de jucării și sosește acasă cu o grămadă de bani.

O întâmplare nefericită (un stoc de jucării neonorat) se transformă într-un mare miracol pentru tâmplarul care alege ca de acum încolo să se semneze Christiansen.

Cu tot felul de jucării din lemn, atelierul de tâmplărie a reușit să supraviețuiască și în anii următori.

În 1934, Christiansen inventează numele de “Lego”, o prescurtare  de la expresia daneză ,,Leg godt” (“joacă bine”). La sfârșitul anilor ’30 jocu­rile Lego erau cunoscute în întreaga Danemarcă.

În 1942 fabrica arde din temelii, dar după incendiu se reușește reluarea rapidă a activității.

În 1947, Lego a început să fabrice și jucării din plastic, mai ales cărămizi de construcție care se asamblau cu niște ,,știfturi” fixe amplasate pe una din suprafețe. Aceste ,,știfturi” nu erau însă o invenție a lui Lego, ele existau deja în Marea Britanie și Germania. Însă stabilitatea acestor elemente de construcție nu era prea mare, ele cădeau mai tot timpul și plângerile clienților se înmulțeau. A durat cam zece ani până când s-a reușit fabricarea unor cărămizi de construcție, din plastic, cu o stabilitate mult mai mare. Asta se întâmpla în anul 1957.

De atunci, elementele de con­strucție de la Lego au cunoscut numai o evoluție ascendentă. La sfârșitul anilor ’50, Lego avea deja filiale deschise în mai multe țări europene.

În 1960, la un an dupa decesul fandatorului companiei, s-a renunțat cu totul la fabricarea de jucării din lemn.

În anii ’60 și ’70, Lego a introdus pe piață și alte elemente de construcție cum ar fi: roți, figurine, plăci de stradă și chiar și sisteme complete (Lego Technic, Legoland, Legospace).

În 1968, Lego a deschis in Billund primul parc de distracții Legoland, în care erau reconstruite monumente celebre din întreaga lume (Acropola ateniană, Castelul Neuschwanstein, Templul din Abu Simbel, Statuia Libertății, Monumentul de pe Mount Rushmore, Capitoliul, Empire State Building) la o scară redusă, din ele­mente de construcție Lego. Parcuri tematice Legoland mai există și în: Anglia (la Windsor), Germania (la Gűnzburg, intre Ulm și Augsburg, Bavaria), S.U.A. (California, Florida și, din 2020 și la New York), Malaezia, Dubai și Japonia.

Lego a intrat și în industria filmului cu mai multe seriale având drept personaje figurine Lego, dar și filme de lung metraj precum “The Lego Movie” (2014) sau “The Lego Movie 2: The Second Part” (2019).

Și când te gândești că totul a pornit de la un misterios client care a comandat ceva ce tâmplarul Ole Kirk nu făcuse niciodată: jucării.

Din frumoasa poveste a lui Lego aș vrea să reținem trei concluzii pentru antreprenori:

1.Să nu-ți fie niciodată teamă să faci și altceva decât ceea ce făceai în mod curent.

2. Atitudinea contează: atunci când ai un stoc de marfă neachitat, nu sta să te plângi, ci caută soluții pentru a scăpa de el.

3. Ambiția este primul pas către succes, al doilea este acțiunea.

Daca vrei sa vezi mai multe despre istoria LEGO , urmărește și filmul animat de mai jos:


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *