A face pe cineva să facă ceea ce vrei este o abilitate neprețuită care poate fi învățată și dezvoltată. Spre deosebire de ceea ce cred cei mai mulți dintre noi, micile trucuri comportamentale nu sunt dificil de realizat și nici nu sunt făcute doar de anumiți oameni înzestrați cu anumite puteri. Printr-o simplă schimbare de comportamentului și a felului în care spui lucrurile, ai putea să te faci ascultat de cei din jur.

1) Adresează-te persoanelor pe nume

Potrivit lui Dale Carnegie, autorul cărții “Cum să câștigi prieteni și să influențezi oamenii”, folosirea numelui unei persoane produce o schimbare de atitudine. Atunci când rostești numele persoanei, aceasta este automat validată/recunoscută. Dacă știi că uiți numele persoanei, atunci încearcă să folosești acronime sau asociază numele ei cu o caracteristică distinctă a acesteia. Dar nu exagera cu acest lucru, funcționează numai în doze mici.

2) Nu vorbi prea mult!

Dacă vorbești prea mult, acest lucru sugerează că îți pasă mai mult de ceea ce ai de spus decât de ceea ce are de spus celălalt. Timpul ideal pentru a da o replică într-o conversație este de 30 de secunde. Limitează-te la 1-2 fraze persuasive pentru a-ți sublinia punctul de vedere în mod eficient. Și un sfat suplimentar: vorbește mai rar.

3) Reflectă/Imită comportamentul celuilalt

Reflectarea emoțiilor sau comportamentului celeilalte persoane face ca cei pe care i-ai mimat să te placă și să răspundă mai bine cerințelor tale ceva mai târziu. Fă-o subtil și nu exagera cu acest comportament!

4) Înclină capul în lateral!

Înclinarea capului în lateral este un semn că ești de acord cu cealaltă persoană; transmițând acesteia că o asculți și că ești pe aceeași lungime de undă cu ea. Este și mai bine dacă înclini capul și, în același timp, dai din cap în mod natural, arătându-i non-verbal că ești de acord cu ea și te mai și entuziasmezi pe deasupra.

5) Nu îi corecta!

Oamenilor nu le place să se gândească la defectele lor. A spune cuiva că greșește este în mare măsură inutil și împiedică persuasiunea. Cealaltă persoană va simți că ego-ul ei este atacat și, prin urmare, nu va dori să se deschidă față de tine. În schimb, este mai bine să asculți persoana respectivă și să încerci să înțelegi punctul ei de vedere. Și apoi, dacă chiar dorești, o poți corecta după ce a căpătat mai multă încredere în dvs.

6) Fii politicos!

Există un bun motiv pentru care suntem învățați să spunem Te rog și Mulțumesc. Oamenii reacționează bine la politețe, conform cercetătorului Robert Cialdini. Ei simt că sunt tratați cu respect și atunci când le cerem ceva sau încercăm să-i convingem de ceva, înțelegerea lor față de noi crește odată cu politețea.

7) Flatează/Măgulește/Fă complimente!

Da, pe bune! Atunci când o faceți corect și în măsura potrivită, lingușirea nu este la fel de transparentă pe cât credeți. Cei din servicii spun că această abordare trebuie să fie sinceră pentru ca să funcționeze. Când complimentexi pe cineva care este încrezător și are o mare stimă de sine, nu faci decât să îi confirmi ceea ce deja știa despre el însuși/ea înșiși, încurajând astfel echilibrul său cognitiv.

8) Zâmbește!

Asta nu mai e de mult un secret. Zâmbetul este unul dintre mijloacele principale de a atrage mai multe emoții pozitive și deschise de la oameni. Dacă vrei să-i convingi pe ceilalți, trebuie să-i faci să vadă că ești o persoană productivă și pozitivă. Numai să fie un zâmbet autentic. Un zâmbet autentic este cel în care buzele tale sunt trase spre pomeți, sprâncenele se ridică și pupilele se dilată.

9) Repetă ceea ce spune celălalt

Atunci când vorbești cu o persoană, unul dintre cele mai importante lucruri este ca ea să știe că o asculți. Deci, atunci când spune ceva important, parafrazează-i mesajul înapoi ca o întrebare pentru a-i arata că o înțelegi. Agenții din servicii folosesc acest mic truc pentru a obține confesiuni, deoarece oamenii încep să creadă că îți pasă de ei și de aceea va fi mult mai probabil ca ei să te asculte.

10) Impresie inițială puternică/Impact inițial puternic

Acest lucru presupune și să fii bine îmbrăcat. Atunci când o persoană este bine îmbrăcat, oamenii presupun despre ea că are o viața înfloritoare și au mai multă încredere în ea. Dacă vrei ca oamenii să facă așa cum vrei tu, îmbracă-te așa cum vor ei să te vadă. În servicii se învață că modul în care te îmbraci lasă o impresie puternică, semnalând celeilalte persoane că ești un profesionist care știe despre ce vorbește.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *