De obicei, femeile care au predispoziție spre a intra într-o relație toxică posedă o serie de caracteristici comune care le fac destul de ușor de recunoscut.

Nici o femeie nu se transformă întâmplător într-o victimă a unei relații toxice. Dezvoltarea ta ca femeie în  societate, în familie poate da naştere unor tipare predictibile. Caracteristicile de mai jos sunt tipice femeilor care au mari șanse de a fi victimile unei relații toxice, femei ca Ramona (pe care v-am prezentat-o în CUM SE TRANSFORMĂ NEVOIA DE DRAGOSTE ÎN DEPENDENȚĂ?) sau, poate, chiar ca tine.

  1. Prin definiţie, provii dintr-o familie dezechilibrată în care nevoile tale emoţionale nu au fost satisfăcute.

2. Pentru că tu însăţi ai primit prea puţină atenţie, încerci să umpli acest gol cu un substitut, devenind femeia care oferă protecţie, mai ales bărbaţilor care par să aibă nevoie de aşa ceva.

3. Întrucât nu ai reuşit să-ţi transformi părinţii (sau doar unul din ei) în personajele tandre, iubitoare, după care ai tânjit atât, reacţionezi cu tot sufletul atunci când întâlneşti acel tip arhicunoscut de bărbat indisponibil emoţional, pe care încerci – ca şi în trecut – să-1 schimbi prin iubirea pe care i-o arăţi.

4. Terorizată de posibilitatea abandonului, faci orice să salvezi de la destrămare relaţia cu un bărbat.

5. Aproape nimic nu va fi prea dificil, nu va lua prea mult timp, nu va fi prea costisitor dacă il „ajută” pe bărbatul cu care ai o relaţie.

6. Obişnuită cu lipsa dragostei într-o relaţie personală, eşti dispusă să aştepţi, să speri şi să îţi dai şi mai mult silinţa să-i faci pe plac.

7. Eşti dispusă să îţi asumi mult mai mult de 50% din responsabilitate, vină şi imputări în orice relaţie.

8. Respectul de sine este extrem de scăzut şi, în forul tău interior, nu crezi că meriţi să fii fericită. Crezi, mai degrabă, că trebuie să lupţi pentru a obţine dreptul la fericire.

9. Pentru că ai avut parte de o copilărie lipsită de siguranţă, simţi nevoia disperată de a avea controlul asupra bărbaţilor şi relaţiilor tale amoroase. Îţi ascunzi acest efort de a controla oamenii şi situaţiile sub masca “ajutorului”.

10. În relaţiile tale, trăieşti mai curând în visul tău despre cum ar putea fi, decât în realitatea situaţiei în care te afli.

11. Eşti dependentă de bărbaţi şi de suferinţa sufletească.

12. Se poate să fii predispusă din punct de vedere emoţional şi, de multe ori, biochimic, la dependenţa de droguri, alcool, şi/sau anumite alimente, mai ales cele care conţin zahăr.

13. Prin atracţia pe care o simţi faţă de persoanele cu probleme care trebuie rezolvate, sau prin implicarea în situaţii de cele mai multe ori haotice, incerte şi chinuitoare din punct de vedere emoţional, eviţi, de fapt, să-ţi îndrepţi atenţia spre responsabilitatea faţă de propria persoană.

14. S-ar putea să ai o înclinaţie spre stări depresive episodice, pe care încerci să le impiedici prin emoţia pe care ţi-o procură o relaţie instabilă.

15. Nu te simţi atrasă de bărbaţi amabili, echilibraţi, demni de încredere şi interesaţi de persoana ta. Pe aceştia ii consideri „plicticoşi”.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *