Articolul anterior – 30 DE LUCRURI PE CARE TREBUIE SĂ ÎNCETEZI SĂ LE MAI FACI – a fost bine primit de voi. Unii dintre voi au sugerat să îl completăm cu o listă de lucruri care ar trebui făcute pentru a scăpa de vechile deprinderi. Am ținut cont de părerile voastre și, mai jos, găsiți o listă cu 30 de lucruri pe care ar trebui începeți să le faceți pentru a vă fi mai bine, pentru a vă pregăti pentru viață, pentru a fi fericiți:

1. Începe să petreci timpul cu oamenii potriviți.

Acestea sunt persoanele care îți plac, care se bucură de succesul tău, care te iubesc și te apreciază, și care te încurajează să devii mai bun(ă) și te motivează. Acestea sunt persoanele care te fac să te simți viu/vie, încrezător/încrezătoare și puternic(ă). Sunt cei care îți dau energie, care te fac să te simți bine și lângă care mereu ești mereu liniștit(ă) și fericit(ă). Sunt cei care nu doresc să te complaci în situația actuală, ci doresc să fii autentic(ă), să fii tu însuți/însăți, să fii încrezător/încrezătoare în forțele proprii. Sunt și cei care te provoacă spre a deveni mai bun(ă), mai eficient(ă), mai fericit(ă). Sunt cei de la care ai ce învăța. Sunt cei care te susțin în a fi ceea ce dorești să fii. Unii s-ar putea să fie critici, dar criticile lor sunt constructive. O fac pentru că țin la tine. Astfel de oameni sunt puțini și, de aceea, ține-i aproape.

2. Începe să rezolvi problemele cu care te confrunți.

Nu problemele tale sunt cele care te definesc, ci modul în care reacționezi la ele și rapiditatea cu care te recuperezi după ce ai trecut prin necazuri. Problemele/necazurile tale nu vor dispărea decât dacă iei măsuri, dacă faci ceva. Însă ceva diferit față de ceea ce făceai până acum. Să nu faci nimic sau să faci acelaşi lucru, zi de zi, aşteptând rezultate diferite este curată nebunie. Fă ce poți, când poți, și analizează ceea ce ai făcut. Mai bine să faci pași mărunți în direcția rezolvării problemelor tale decât să le ignori sperând că o să treacă de la sine. Mișcă-te! Fă un pas – cât de mic! Pentru ca să ajungi la capătul unui drum de 1.000 de kilometri trebuie să începi cu un prim pas. Fă-l! Nu mai aștepta! Și încă unul. Și încă unul … Și așa o să parcugi prima suta de metri. Apoi: primul kilometru, prima suta de kilometri … și tot așa. Numai că trebuie să faci un prim pas. Cât de mic.

3. Începe să fii sincer(ă) cu tine însuți/însăți în tot ceea ce faci.

Fii sincer(ă) cu privire la ceea ce este bine, precum și la ce trebuie schimbat. Fii sincer(ă) cu privire la ceea ce vrei să obții și la cine vrei să devii. Fii onest(ă) cu fiecare aspect al vieții tale. Mereu. Pentru că tu ești singura persoană pe care poți conta mereu. Căută adevărul în adâncul sufletului și vei descoperi cine ești tu cu adevărat și ce vrei să fii. Odată ce ai făcut asta, vei avea o mai bună înțelegere a locului în care te afli acum și cum ai ajuns aici, și vei fi mai bine pregătit(ă) pentru a identifica unde vrei să mergi și cum vrei să ajungi acolo.

4. Începe să faci o prioritate din propria fericire.

Nevoile tale contează. Dacă nu dai doi bani pe tine, dacă nu ai grijă de propria persoană, dacă nu-și pasă de tine, nu faci altceva decât să te sabotezi. Nu uita că ESTE PERFECT POSIBIL să ai grijă de propriile nevoi, în timp ce te îngrijești, în același timp, și de nevoile persoanelor care depind de tine sau ale celor din jurul tău. Iar odată ce nevoile tale sunt satisfăcute, vei fi cu mult mai capabil(ă) să îi ajuți pe cei care au nevoie majoră de tine.

5. Începe să fii – cu adevărat și cu bucurie – tu însuți/însăți.

A încerca să fii altceva sau altcineva este un atentat la propria persoană, la propria personalitate, la propriul caracter. Este o pierdere de personalitate, o risipă de energie prost utilizată pentru a fi ceea ce nu ești cu adevărat. Fii tu însuți/însăți! Fii ceea ce ești! Fii autentic(ă)! Scoate la suprafață acea persoană care are acele idei, puncte forte și frumusețe ca nimeni altcineva. Fii persoana care știi că ești. Scoate la lumină cea mai bună versiune a ta, așa cum vrei tu (și nu așa cum vor alții). ȘI mai presus de toate, fii sincer(ă) CU TINE! Nu fi doar un personaj din viața ta, ci fii eroul principal/eroina principală!

Polonius:
“This above all: to thine own self be true,
And it must follow, as the night the day,
Thou canst not then be false to any man.”

(Hamlet Act 1, scena 3, 78–82)

6. Începe să observi și să trăiești în prezent.

Trăiești un miracol chiar în acest moment. Cel mai mare miracol este că exiști. Viața ta se întâmplă acum. În această clipă. Așa că nu te mai gândi la ceea ce s-a întâmplat sau nu s-a întâmplat în trecut. Învață să fii “aici și acum” și să trăiești viața așa cum e ea. Fii recunoscător pentru frumusețea lumii în care trăiești, pentru viața pe care o ai acum, pentru cei pe care îi ai lângă tine. Fii recunoscător că ai o viață. Fii recunoscător că exiști. Începe să faci mai mult decât să exiști: începe să trăiești!

7. Începe să înveți din greșelile tale.

A greși e omenește. Drumul spre a deveni mai buni este presărat cu tot felul de greșeli pe care le facem intenționat sau nu. Important este să învățăm din ele și să nu le mai repetăm. Dar la fel de important este să nu ne lăsăm pradă disperării sau depresiei atunci când facem greșeli grave. Orice greșeală a noastră poate fi iertată dacă o regretăm din inimă. Așa că asumă-ți riscuri și, chiar dacă te împiedici și cazi, ridică-te și mergi mai departe! Privește orice greșeală ca pe o ocazie de a învăța, de a te dezvolta și de a deveni mai bun(ă). De obicei, cele mai mari succese sunt la capătul unui drum lung presărat cu multe eșecuri. Nu renunța niciodată! S-ar putea să fii doar la distanță de o greșeală de cea mai mare realizare a ta.

8. Începe să fii mai îngăduitor cu tine însuți/însăți.

Dacă ai avea un prieten care ți-ar vorbi în același mod în care îți vorbești uneori (sau care te-ar judeca în același mod în care te judeci uneori), cât timp i-ai permite acelei persoane să fie prietenul tău? Modul în care te tratatezi pe tine însuți/însăți stabilește standardul de comportament pentru ceilalți. Dacă ție nu-ți pasă de tine, de ce le-ar păsa celorlalți de tine? Trebuie să iubești ceea ce ești pentru că, altfel, nimeni altcineva nu te va iubi.

9. Începe să te bucuri de lucrurile pe care le ai deja.

Problema multora dintre noi este că noi credem că vom fi fericiți atunci când vom ajunge la un anumit nivel în viață, la un nivel pe care îl vedem la alții (șeful tău care are propriul birou, prietena ta care are o pensiune sau o casă de vacanță la mare, prietenul tău care are ultimul model de mașină sport, prietena ta care o ține numai în petreceri sau în vacanțe etc.). Din păcate, durează ceva înainte să ajungi acolo și atunci când ajungi acolo, probabil că vei avea o nouă destinație în minte. Vei sfârși prin a petrece toată viața căutând ceva nou, fără a te opri vreodată să te bucuri de lucrurile pe care le ai acum. Așa că, ia-ți un moment de liniște în fiecare dimineață, atunci când te trezești, pentru a-ți aprecia unde ești și ceea ce ai deja.

10. Începe să lucrezi la propria fericire.

Dacă aștepți ca altcineva să te facă fericit, poți să stai mult și bine. Zâmbește – pentru că poți să faci asta oricând. Alege fericirea. Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Fii împăcat(ă) cu ceea ce ești acum și lasă gândirea pozitivă să-ți inspire călătoria spre ziua de mâine. De cele mai multe ori fericirea se găsește acolo unde decizi să o căutați și atunci când decizi să o cauți. Dacă vei căuta fericirea printre oportunitățile care îți apar în cale, sigur o vei găsi în cele din urmă. Însă dacă mereu cauți altceva, din păcate, vei găsi mereu … altceva.

11. Începe să oferi o șansă ideilor și viselor tale.

În viață, se întâmplă foarte rar să ți se dea o șansă. De cele mai multe ori îți creezi/oferi singur(ă) o șansă. Niciodată nu vei fi 100% sigur(ă) că va funcționa, dar poți fi 100% sigur(ă) că, dacă nu faci nimic, nu va funcționa. De cele mai multe ori trebuie doar să te miști în direcția respectivă! Să riști, să-ți asumi, să îndrăznești.  Pentru că indiferent de cum se va sfârși, întotdeauna se termină așa cum ar trebui să fie. Fie reușești, fie înveți ceva. Și într-un caz, și în celălalt, nu ai nimic de pierdut.

12. Începe să crezi că ești gata pentru următorul pas.

Ești gata! Gandește-te la asta. Acum ai tot ceea ce îți trebuie pentru a face următorul pas înainte. Oricât de mic. Așa că folosește oportunitățile care îți apar în cale și acceptă provocările – sunt daruri care te vor ajuta să crești.

13. Începe să intri în relații noi din motive corecte.

Începe să relaționezi cu oameni de încredere, cinstiți, pe care te poți baza, care apreciază ceea ce ești și ceea ce dorești să fii. Alege-ți prieteni cu care să te bucuri că îi cunoști, oameni pe care îi admiri, care îți arată dragoste și respect, oameni care îți împărtășesc bunătatea și implicarea. Acordă o mai mare atenție la ceea ce fac oamenii și nu la ceea ce spun, deoarece acțiunile unei persoane sunt mult mai importante decât cuvintele ei sau de ceea ce văd alții în acea persoană.

14. Începe să dai o șansă oamenilor noi care îți apar în cale.

Poate că sună dur, dar nu-ți poți păstra toți prietenii pe care i-ai făcut vreodată. Oamenii și prioritățile se schimbă. Pe măsură ce unele relații se estompează, altele vor crește. Evaluează posibilitatea unor relații noi, pe măsură ce te eliberezi, în mod firesc, de cele vechi, care nu mai funcționează. Încrede-te în propria-ți judecată. Caută noi relații chiar dacă asta înseamnă să intri pe un teritoriu necunoscut. Fiți gata să înveți, fii pregătit(ă) pentru o nouă provocare și fii gata să întâlnești pe cineva care ar putea să îți schimbe viața pentru totdeauna.

15. Începe să concurezi împotriva vechii tale versiuni.

Uita-te la ceilalți, inspiră-te de la ceilalți, învață de la ceilalți, dar trebuie să știi că a concura împotriva celorlalți este o pierdere de timp. Tu nu concurezi decât cu o persoană. Una singură: cu TINE. Concurezi pentru a te transforma în cea mai bună versiune a ta. De aceea trebuie să-ți depășești limitele și să-ți bați toate recordurile anterioare. Iar asta trebuie să o faci în fiecare zi.

16. Începe să te bucuri pentru reușitele celor din jurul tău.

Începe să observi ceea ce îți place la ceilalți și spune-le. Atunci când vei reuși să apreciezi cât de minunați sunt, de fapt, oamenii din jurul tău, vei păși pe un nou drum care te va duce spre locuri uimitoare – locuri mai productive, împlinitoare și mai pașnice. Așa că bucură-te pentru progresele celor din jur, laudă-i și încurajează-i să meargă mai departe. Bucură-te din toată inima și din tot sufletul. Este un bun exercițiu de smerenie și de relaționare cu ceilalți. Ai să vezi că, mai devreme sau mai târziu, și ceilalți vor face același lucru pentru tine.

17. Începe să nădăjduiești.

Atunci când treci prin momente grele și te simți răpus(ă), trage adânc aer în piept de câteva ori și adu-ți aminte de licărele speranței. Amintește-ți că ai mai trecut prin momente dificile și le-ai depășit. Iar acest lucru îl poți face și acum. Nu contează cât de dificile sunt momentele: dacă ai răzbit o dată prin ele, poți să o faci și acum! Așa cum ai ieșit mai puternic(ă) din ultima încercare, tot așa vei ieși și acum. Adu-ți aminte de toate calitățile și victoriile tale care, de fapt, sunt toate lucrurile bune pe care le-ai făcut în viață. Acestea nu ți le poate lua nimeni. Concentrează-te pe ceea ce ai, nu pe ceea ce nu ai.

18. Începe să ierți.

Începe, mai întâi, cu ceilalți. Și apoi, cu tine! Cu toții am fost răniți de alții, dar și de propriile noastre decizii. Dacă privim mai atent, și atunci când am fost răniți de alții, am fost – de fapt – răniți de deciziile noastre (de a fi lângă cei care ne-au rănit). Și în timp ce durerea acestor experiențe este normală, uneori noi o prelungim prea prea mult. Câteodată ne place să retrăim durerea de prea multe ori și ne e greu să scăpăm sau să uităm de ea. Iertarea este cel mai bun remediu la această problemă. Asta nu înseamnă că trebuie să ștergi trecutul. Înseamnă că trebuie să renunți la resentimente și durere, să înveți din ceea ce a fost și să mergi mai departe cu viața ta.

19. Începe să îi ajuți pe cei din jur.

Ai grijă de cei din jur sau de cei pe care Dumnezeu ți-i scoate în cale. Îndrumă-i! – dacă știi o cale mai bună. Cu cât îi ajuți mai mult pe ceilalți, cu atât vei fi ajutat. Iubirea și bunătatea dă naștere la iubire și bunătate. Și tot așa mai departe și mai departe …

20. Începe să asculți vocea ta interioară.

Dacă te ajută, discută ideile tale cu cei mai apropiați, dar vezi ce spune și intuiția ta. Fii sincer(ă) cu tine. Spune ceea ce ai de spus. Fă ceea ce-ți spune inima că e bine.

21. Începe să te menajezi.

Fii atent la nivelul tău de stres și, din când în când, ia pauze (mai scurte sau mai lungi – în funcție de ceea ce îți spune organismul tău). Încetinește! Respiră! Ia pauze – ai nevoie de ele pentru a evalua, pentru a te regrupa și pentru a merge mai departe cu claritate și un scop bine definit. Când ești extrem de obosit, o pauză/vacanță scurtă îți poate întineri mintea și crește productivitatea. Aceste scurte pauze te vor ajuta să îți recâștigi sănătatea și să reflectezi asupra acțiunilor recente, astfel încât să poți fi sigur(ă) că acestea sunt în conformitate cu obiectivele tale. Dacă poți ia regulat pauze și de la dispozitive (TV, mobil, tabletă, calculator etc.).

22. Începe să apreciezi frumusețea micilor momente.

În loc să aștepți ca să te bucuri numai de lucrurile importante – căsătorie, copii, promovare, câștigarea loteriei – găsește fericirea în micile lucruri care se întâmplă în jurul tău în fiecare zi, lucruri mărunte – cum ar fi o ceașcă de cafea băută în liniște dimineața devreme sau gustul și mirosul delicios al unei mese de casă cu prietenii sau plăcerea de a împărtăși ceva ce îți place cu altcineva sau o plimbare de mâna cu partenerul de viață. Conștientizarea și aprecierea zilnică a acestor mici plăceri, pot îmbunătăți considerabil tonusul, motivația și calitatea vieții tale.

23. Începe să accepți și lucrurile care nu sunt perfecte.

Adu-ți aminte că “mai binele” este inamicul “binelui”, însă cel mai mare inamic al tău este perfecțiunea. Una dintre cele mai mari provocări pentru oamenii care doresc să se îmbunătățească și să îmbunătățească lumea este să învețe să accepte lucrurile așa cum sunt. Uneori este mai bine să accepți și să apreciezi oamenii și lumea așa cum sunt, decât să încerci să faci totul perfect și să aștepți de la ceilalți perfecțiunea în toate. Bine înțeles că, în nici un caz,nu trebuie să acceptați o viață mediocră, însă învăță să iubești oamenii și să prețuiești lucrurile atunci când acestea sunt mai puțin perfecți/perfecte. Dacă faci asta vei fi scutit(ă) de multă bătaie de cap și de multe dezamăgiri. Adu-ți aminte că nu trăim într-o lume perfectă și că nici tu nu ești perfect(ă). (Dacă crezi că ești perfect(ă), poate că ar fi mai bine să vezi un doctor sau să te uiți pe spate – poate că ți-au crescut aripi.)

24. Începe să lucrezi la atingerea obiectivelor tale în fiecare zi.

Amintește-ți: călătoria de o mie de kilometri începe cu primul pas. Indiferent de visul pe care îl ai, începe să faci pași mici, logici, în fiecare zi, pentru a-l atinge. Ieși de acolo și FĂ CEVA! Cu cât muncești mai mult la visul tău, cu atât șansele ca acesta să se împlinească cresc exponențial. În timp ce mulți dintre noi decid, într-un anumit moment al vieții noastre, că vrem să ne vedem visul cu ochii, doar câțiva dintre noi lucrăm cu adevărat la a face asta. Prin “lucrăm cu adevărat” am vrut să spun că suntem devotați cu trup și suflet la realizarea acestui vis.

25. Începe să exprimi ceea ce simți.

Dacă ai vreo durere, dacă te doare ceva, nu ține în tine. Fii deschis(ă), fii onest(ă), fii asertiv(ă). Vorbește cu cei mai apropiați. Spune-le adevărul despre cum te simți. Lasă-i să te asculte. Simplul fapt de a spune ceea ce ai pe suflet reprezintă primul pas spre a te simți bine din nou.

26. Începe să îți asumi responsabilitatea deplină pentru propria viață.

Recunoaște-ți și asumă-ți alegerile și greșelile. Fii deschis spre a lua toate măsurile necesare pentru a remedia greșelile făcute. Dacă nu începi să îți asumi responsabilitatea pentru viața ta, atunci o va face altcineva în locul tău (fie că se cheamă părinți, rude, persoane toxice sau chiar copiii tai). Și când o va face, vei munci la ideile și visele altora, în loc să muncești la atingerea viselor tale. Ești singura persoană care poate controla/influența în mod direct rezultatul vieții tale. Și nu – nu va fi întotdeauna ușor. Fiecare persoană are o grămadă de obstacole în fața sa. Dar trebuie să îți asumi răspunderea pentru situația în care te afli și să depășești aceste obstacole. Bine înțeles că dacă nu faci asta, nu vei muri. Vei continua să exiști. Dar nu vei TRĂI.

27. Începe să ai grijă de cei mai importanți oameni pe care îi ai în jur.

Fă o mare bucurie în viața ta și a celor la care ții prin a le spune, pur și simplu, cât de mult îi iubești și cât de mult ții la ei. Nu poți fi totul pentru toată lumea, dar poți fi totul pentru câțiva oameni, cei mai importanți din viața ta. Tu știi cine sunt cei mai importanți oameni din viața ta, dar nu întotdeauna le-ai arătat că chiar sunt. Nu întotdeauna le-ai spus. Sau le-ai spus de prea puține ori. Sau nu le-ai spus niciodată. Acum e momentul să le spui. Poate că sunt aproape de tine, poate că sunt departe, poate că nu știi cât mai sunt lângă tine, dar – în orice caz – e momentul să le spui. Fă-le o bucurie! Dar nu te opri aici. Amintește-le constant, din când în când, cât de mult îi apreciezi, indiferent că vorbim de soț/soție, copii, părinți, bunici, rude, persoana de lângă tine, persoana care are grijă de tine, persoana care te-a crescut, cel mai bun prieten/cea mai bună prietenă etc.

28. Începe să te concentrezi pe lucrurilor pe care le poți controla.

Nu poți schimba totul, dar poți oricând să schimbi ceva. Pierderea timpului, a talentelor personale și a energiei emoționale pe lucruri care nu sunt sub controlul dvs. este cea mai bună rețetă pentru frustrare, nemulțumire și stagnare. Investește-ți energia în lucrurile pe care le poți controla și acționează acum asupra lor.

29. Începe să gândești pozitiv.

Mintea trebuie să creadă că POATE FACE ceva înainte de a fi capabilă să o facă de fapt. Modul de a depăși gândurile negative și emoțiile distructive este de a dezvolta emoții opuse, pozitive, care sunt mai puternice și mai penetrante. Ascultă-ți propriul discurs, ascultă vocea diin capul tău și înlocuiește gândurile negative cu cele pozitive. Indiferent de cum îți pare o situație, concentrează-te asupra a ceea ce DOREȘTI CU ADEVĂRAT să se întâmple și, apoi, fă următorul pas înainte. Nu, nu poți controla tot ceea ce ți se întâmplă, dar poți controla modul în care reacționezi la lucrurile care ți se întâmplă. Viața fiecăruia are atât aspecte pozitive, cât și aspecte negative. Dacă vrei să fii fericit(ă) și de succes trebuie să te concentrezi pe gândurile pozitive. De modul în care gândirea ta este dominată de aspecte pozitive sau negative, de optimism sau pesimism, depinde fericirea și reușită ta în viață.

30. Începe să observi cât de bogat ești acum.

Henry David Thoreau spunea: “Bogăția este abilitatea de a trăi pe deplin viața”. Chiar și atunci când vremurile sunt grele, este întotdeauna important să-ți păstrezi optimismul și încrederea. Nu ai adormit flămând noaptea trecută. Nu te-ai culcat sub cerul liber. Ai posibilitatea de a alege ce haine porți în această dimineață. Nu ai asudat muncind azi. Nu ai fost în nici un moment în pericol. Ai acces la apă potabilă curată. Ai acces la asistență medicală. Ai acces la Internet. Poți citi. Unii ar putea spune că ești incredibil de bogat, așa că nu uita să fii recunoscător pentru toate lucrurile pe care le ai.

Marchează ziua de azi – pentru că este Începutul.

Azi este începutul unui viitor triumfător.

Sau nu.

Ține de tine.

Nu uita: ONE Day or DAY ONE?

Tu decizi!

(Traducerea și adaptarea după: Blogul “Marc & Angel Hack Life”)


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *