E normal şi de înţeles să lucrezi în plus câteodată, când există o lipsă temporară de personal, când e vorba de activităţi sezoniere sau când apar cerinţe noi şi neaşteptate. Însă, de-a lungul timpului, stresul de a lucra prea multe ore pe zi se acumulează. Ce putem face pentru a reduce stresul la locul de muncă?

Îndepărtaţi stresul pe mai multe căi:

1.Conştientizaţi faptul că sunteţi obsedat de muncă

Luaţi aminte la “indiciile” pe care vi le dau de înţeles membrii familiei dumneavoastră, prietenii şi chiar colegii de serviciu. Stabiliţi-vă obiective şi liste cu “lucruri de făcut” pentru fiecare zi. Sarcinile îndeplinite îţi dau un sentiment al realizării. Concentraţi-vă pe aceste realizări, nu doar pe urcuşul care vă stă în faţă.

2. Supravegheaţi-vă regimul alimentar

Evitaţi gustăriIe preambalate, cu glucide din zahăr rafinat, făinuri şi grăsimi. “Ciuguliţi” fructe şi legume şi beţi apă des, ca să rămâneţi bine hidratat. Un prânz bogat în proteine vă potoleşte foamea şi vă menţine plin(ă) de energie.

3. Reduceţi consumul de cofeină

Sunt sortimente de cafea care vă pot înviora prea mult şi riscaţi o cădere drastică de oboseală mai târziu. Acelaşi lucru e valabil şi pentru băuturile răcoritoare cu conţinut de cofeină şi pentru ceai.

4. Faceţi mişcare

Faceţi mişcare timp de cel puţin douăzeci-treizeci de minute în fiecare zi, chiar mai mult, dacă puteţi. Planificaţi-vă dinainte timp rezervat pentru mişcare. Dacă mergeţi pe jos în pauza de prânz sau măcar o bucată din drumul spre serviciu sau spre casă, ardeţi calorii şi eliminaţi stresul. Un pic de soare vă face bine şi la psihic, fiindcă vă stimulează buna dispoziţie.

5. Dormiţi suficient pentru ca să vă odihniți

Dormiţi cel puţin opt ore pe noapte sau atât cât aţi constatat, de-a lungul timpului, că vă este necesar ca să vă odihniţi suficient. De asemenea, evitaţi să vă duceţi seara la culcare direct de la masa de lucru. Un răgaz prea scurt de trecere dinspre starea de concentrare nervoasă spre somn lasă loc stării de iritare, enervării şi … da, aţi ghicit: tendinţei de a acţiona pe baza impulsului mânios.

6. Faceți pauze

Luaţi-vă zilnic câte-un răgaz de linişte în care să nu folosiţi computerul, telefonul mobil, agenda electronica, tableta, e-mailul, televizorul şi alte aparate, mai ales în timpul meselor luate în familie şi al momentelor petrecute cu cei de acasă.

7. Luaţi-vă regulat vacanţe

Luaţi-vă regulat vacanţe care să vă ducă departe de (și să vă scoată din) rutina zilnică. Căutaţi să vă bucuraţi ca de o realizare personală, atunci când faceţi ceva ieşit din comun. Planificaţi-vă din timp unde veţi pleca şi nu vă abateţi de la plan. Folosiţi-vă perseverenţa energică de care daţi dovadă la serviciu şi pentru a fi la fel de perfect şi acasă, cu familia dumneavoastră. Încărcaţi-vă bateriile!

8. Identificaţi atuul personal

Identificaţi-vă punctul forte personal – ceea ce dr. Martin Seligman, bine-cunoscutul guru al psihologiei pozitive, numeşte “atuul-semnătură” -, adică acel lucru pe care îl faceţi atât de bine, încât se poate spune că vă caracterizează. Dacă vreși să vă ușurați viașa, atunci munca dumneavoastră actuală ar trebui să fie una care fructifică exact aceste atuuri.

Ce pot face angajatorii pentru reducerea stresului?

Un mediu de muncă agreabil se poate construi atunci când există dorinţa de face un lucru bun şi când oamenii sunt mândri de munca lor, se sprijină reciproc şi participă împreună la reuşitele obţinute. Angajatorii pot să creeze o atmosferă unde factorii de stres care alimentează mânia la tentă se vor diminua, dacă iau aminte la următoarele sfaturi:

1.Implicaţi-i pe angajaţi în ceea ce se întâmplă

Respectaţi-i pentru experienţa pe care o au. Cereţi-le să participe la decizii, mai ales dacă ei vor fi cei care implementează schimbările hotărâte de dumneavoastră sau cei cărora le revine tehnologia achiziţionată de dumneavoastră pentru uzul profesional.

2. Ascultaţi-i şi acordaţi-le o atenţie activă

Un fel de a fi care exudă conştiinţa propriei valori şi importanţe descurajează iniţiativa angajaţilor de-a veni cu idei bune. În multe cazuri, managerii care nu au răbdare să asculte sunt oameni care de-a lungul timpului au avut impresia că părerilor lor nu li s-a acordat importanţă, deci vor repeta tipare comportamentale manifestate în propria carieră. Opriţi-vă şi ascultaţi! Oricine o poate face.

3. Creați o atmosferă de colaborare și nu de conflict

Alegeţi abordarea orientată spre rezolvarea problemei și nu cea de rezolvare a conflictului prin recurs la putere. Încurajaţi exprimarea liberă a ideilor, evaluaţi-vă opţiunile, analizaţi temeinic fiecare obstacol şi luaţi-vă deciziile în consecinţă. Aşterneţi pe hârtie soluţia la care aţi ajuns, puneţi-o în practică şi analizaţi-i periodic implementarea. Ajustaţi-o pe parcurs, dacă se impune acest lucru, şi recunoaşteţi-vă greşelile.

4. Oferiţi-Ie oamenilor “debuşee” pentru frustrarI

Puteți face asta începând cu banala cutie de sugestii şi terminând cu a-i învăţa pe angajaţi cum să comunice mai eficient, să-şi afirme dorinţele şi nevoile şi să ia decizii mai bune.

Cunoașteți și alte modalități de prevenire sau de reducere a stresuui la locul de muncă? Împărătășește-le cu noi la rubrica de comentarii.

Categories: Carieră

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *