Sfatul nr. 6: Schimbați perspectiva

Adoptați gânduri pozitive în locul celor negative. NU UITAȚI: Gândurile negative induc energii negative și stări negative care duc la scăderea imunității corpului. Pentru a aduce sistemul imunitar în parametrii normal și pentru a-l ajuta să vă protejeze este necesar să aveți o gândire pozitivă. De exemplu, în loc să vă măcinați pentru că stați în casă izolați și nu puteți merge la lucru, mai bine priviți izolarea dintr-o altă perspectivă – aveți timp mai mult pentru alte proiecte sau pentru pentru proiectele pe care le-ați pus deoparte.

În secvența video de mai jos aveți mai multe idei legate de cum putem face această schimbare de perspectivă, dar și o tehnică extrem de utilă în îndepărtarea gândurilor negative.

Informații foarte utile despre gândirea pozitivă găsiți în articolul: CELE 7 LEGI ALE CONTROLULUI MENTAL și în articolul: IMENSA PUTERE A SUGESTIEI

Până acum ar cam fi trebuit să ieșiți din etapa de negare și de furie pentru ceea ce vi se întâmplă, și ar fi trebuit să fi ajuns în etape de negociere a reașității prevăzut de modelul Kübler-Ross. Dacă doriți să evitați depresia care vă așteaptă în continuare, ar trebui ca în această etapă de negociere să schimbați perspectiva. O propunere de schimbare de perspectivă găsiți în schema de mai jos:

La ce se referă Modelul Kübler-Ross?

Modelul a fost introdus pentru prima dată de psihiatra elvețiano-americană Elisabeth Kübler-Ross în cartea ei din 1969 “On Death and Dying” (“Despre moarte și a muri”) și a fost inspirat de munca ei cu pacienții bolnavi de boli incurabile aflați în stadii terminale. Motivat de lipsa procedurilor din școlile medicale cu privire la modul cum trebuie abordată moartea și consilierea pacienților cu boli incurabile, Kübler-Ross a examinat modul în care reacționează pacienții bolnavi de boli incurabile aflați în stadii terminale de la aflarea vețtii că aveau să moară până la decesul lor. Studiile sale s-au desfășurat la Școala Medicală a Universității din Chicago.

Modelul Kübler-Ross (sau Cele cinci etape ale supărării) prezintă o serie de emoții trăite înainte de moarte de pacienții bolnavi de boli incurabile în stadii terminale sau de persoanele care au pierdut o persoană dragă.

Cele cinci etapele ale modelului Kübler-Ross sunt:

1.Etapa de negare

Prima reacție la aflarea veștii că vor muri este negarea. În această etapă, indivizii cred că diagnosticul este oarecum greșit și se agață de o idee falsă, preferabilă realității dure.

2. Etapa de furie

Când individul recunoaște că negarea nu poate continua, el devine frustrat. Această frustrare se manifestă, în special, cu persoanele apropiate. În această etapă pacientul se condruntă cu întrebări de genul:”De ce eu? Nu este corect!”; „Cum de mi se poate întâmpla MIE asta?”; “Cine e de vină?”; „De ce se întâmpla asta?”.

3. Etapa de negociere

A treia etapă implică speranța că individul poate evita cauza durerii. De obicei, acesta caută să negocieze o prelungire a vieții în schimbul unui stil de viață reformat. Oamenii care se confruntă cu traume mai puțin grave pot să negocieze sau să caute compromisuri. De exemplu: o persoana bolnavă de cancer în stadiu final care „negociază cu Dumnezeu” ca să moară mai târziu pentru a putea participa la nunta fiicei sale. Sau un bolnav de ciroză hepatică în stadiul terminal care „negociază cu medicul” o prelungire a vieții în schimbul renunțării la alcool. Este etapa în care pacientul încearcă să negocieze o prelungire a vieții (sau o amânare a morții) în schimbul schimbării stilului de viață. Este etapa în care pacientul își spune: „Dacă aș mai trăi X ani, mi-aș schimba complet viața” sau „Dacă m-aș putea întoarce în timp, aș știi ce să fac”.

4. Etapa de depresie

În această etapă pacientul este frământat de gânduri precum: „Sunt atât de trist, de ce să mă mai agit?”; „O să mor curând, deci ce rost mai are?”; “Mi-e dor de răposatul, de ce să mă mai chinui pe lumea asta?”
În timpul celei de-a patra etape, individul realizează că o să moară, știe cp nu mai există scăpare și disperă în fața recunoașterii propriei morți. În această stare, individul poate deveni tăcut, refuză vizitatorii și poate petrece o mare parte din timp îndoliat și morocănos.

5. Etapa de acceptare

Este etapa în care pacientul își spune: „Va fi în regulă.”; “Nu pot lupta cu moartea, însă pot să mă pregătesc cât mai bine pentru întâlnirea cu ea.”
În această ultimă etapă, indivizii acceptă că vor muri (sau că persoana dragă lor va muri, sau orice alt eveniment tragic care este pe cale să li se întâmple). În această etapă, de obicei, pacienții se comportă mult mai bine decât rudele sau persoanele apropriate care îi vizitează. De obicei ei sunt mult mai calmi și mult mai și mai stabili emoțional decât cei din jurul lor.

Dacă aveți întrebări legate de această temă sau dacă doriți să abordez anumite subiecte, nu ezitați să îmi scrieți în rubrica de comentariil de pe acest site la de pe canalul meu de Youtube.

Spuneți-mi dacă v-au fost de folos aceste sfaturi – la rubrica de comentarii de pe acest site sau de pe canalul meu de Youtube.

Nu uitați să dați și un like dacă v-au plăcut.

Și abonați-vă la canalul meu de Youtube pentru mai multe sfaturi practice în afaceri, relații și carieră.

M-ați ajuta foarte mult să dezvolt canalul dacă vă abonați și dați “like” la secven’ele video de acolo.

Sper să vă placă.

Categories: Coronavirus

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *