Studiile arătă că vedem la televizor, în medie, 14 ştiri negative faţă de 1 ştire pozitivă. Televiziunile sunt deţinute de corporaţii mari sau, în unele cazuri, sunt controlate de serviciile secrete sau de partide. Ştirile sunt făcute și selectate pentru ca să obțină maxim de atenție pentru reclamele diverselor produse, servicii sau … ideologii.

Aici stă toată înșelarea cu televiziunea. Nimeni nu se gândește la adevărata educare a oamenilor, la binele lor, la a crea o lume mai bună.

Specialiștii în marketing au observat că atunci când omul vede știri negative (dezastre, crize, accidente, crime, violuri etc.) creierul este foarte atras și-l face pe om să privească la televizor ca și cum ar fi hipnotizat.

Acest sistem este conceput special pentru a produce bani și a fi profitabil, nu pentru ca să ne ajute pe noi. În realitate exista 1.000 de lucruri pozitive față de 1 lucru negativ.

O poveste foarte frumoasă și plină de învățăminte despre cum funcționează acest sistem și cum ne lăsăm prostiți de el, este următoarea:

Să presupunem că traim pe o insulă alături de tribul nostru format din 200 de persoane. Și principala noastră sursă de mâncare este peștele pe care îl pescuim din ocean. Să presupunem că mai există 50.000 de insule ca a noastră despre care nu știm prea multe și pe care viața se desfășoara la fel ca pe insula noastră.

O dată la 10 ani, pe insula noastră apare un rechin care îi atacă pe cei care pescuiesc. Rănește grav un pescar sau poate chiar îl omoară. Timp de o săptămână, probabil, nimeni nu ar mai pescui de frică. Apoi, împinși de foame, pescarii și-ar relua pescuitul.

Într-o lună totul ar reveni la normal și ar mai dura alți 10 ani până când rechinul nostru ar apărea din nou, iar tribul nostru s-ar comporta la fel. Adică după atacul rechinului, cam la o lună de zile, viața și-ar relua cursul normal și firesc pentru încă alți 10 ani.

ACUM vine partea interesantă!

Să presupunem că ar veni televiziunea pe insula noastră și ar zice că ne pun televizoare pentru ca să vedem tot ceea ce se întâmplă pe toate celelalte 50.000 de insule pe care trăiesc oameni la fel ca noi. Și fiecare insulă ar avea aceeași problemă, un atac de rechin la 10 ani. Pentru că exista 50.000 de insule, am vedea in fiecare zi că 2 sau 3 insule au fost atacate de rechini.

Cum ar mai trăi atunci membrii tribului? Într-o permanentă stare de frică, știind că oricând le poate veni rândul și că așa e lumea și viața, cu rechini peste tot, când – de fapt – pe insula noastră ar fi un rechin odată la 10 ani.

Asta a făcut televiziunea cu știrile negative: a creat imaginea unei lumi în care totul e frică, moarte, boală și dezastru numai pentru ca în dreapta ecranului să ruleze o reclamă care să te facă să cumperi ceva și pentru ca să apară un politician-erou-salvator care să-ți promită că până la următoarele alegeri nu va mai apare nici un rechin dacă îl votezi pe el.

Știrile negative mai au un scop: îți transmit mereu că faci parte dintr-o nație de criminali, hoți, proști, curvari, deșănțați, nemernici, lași – generalizând niște cazuri izolate, dar intens mediatizate.

Spune și transmite aceste lucruri mereu, în fiecare zi, și populația ajunge să creadă că așa este. De aici și până la ideea că “nu suntem buni la nimic” și că “ne merităm soarta” nu mai este decât un pas. Ceea ce mă face să mă depărtez de ai mei, să-mi displacă acest popor, să-mi pută tot ceea ce este românesc, tradiție, valori. Și ce fac? Plec din țară pentru ca să nu mă mai identific cu acest popor.

Cei care nu pot pleca, aleg să se “modernizeze”, “europenizeze”, “americanizeze” – pentru că nu vor să se identifice cu gloata. Sunt cei care sărbătoresc Hell-oween, dar strâmbă din nas la mărțișor. Sunt cei care trăiesc intens Seint Velăntain, dar aleg să ignore Dragobetele. Sunt cei care pun mâna la inimă atunci când aud imnul american pe 4 Iulie, dar nu se ridică în picioare la “Deșteaptă-te, române”. Unii dintre ei, cu pretenții,. gătesc curcan de Crăciun și, chiar, de Senxgiving – că e de bonton. Și uite așa cumpărăm tot felul de prostii de la tradițiile morbide (dar atât de amuzante, nu-i așa?) ale altora, la lucruri care nu ne folosesc la nimic.

Există foarte multe studii care arată că oamenii speriați și cu stima de sine scăzută cumpără în prostie orice.

Astfel suntem niște victime eterne, nu acționăm de frică, ne temem să ne creăm viața pe care o dorim, avem povești pline de scuze, dar nu avem rezultate. Stresul cotidian provocat de grijile induse este ceea ce ne macină zilnic și nu ne lasă să fim fericiți. Știrile și bârfa, pe lânga grijile cotidiene, sunt suficiente pentru ca să nu ne mai lase timp pentru lucrurile care contează cu adevărat în viață.

Există o teamă de eșec, însă exista și o teamă de succes.

Dacă ai succes, cum va schimba asta lucrurile din jurul tau? Cum se va schimba comportamentul oamenilor față de tine? Toate acestea creează teama de a avea succes. Ne facem griji pentru lucruri care nici măcar nu există sau care nu sunt sub controlul nostru direct.

Împlinirea noastră ca oameni vine exact din opusul a ceea ce ne învață societatea de consum.

Cumpărăm obiecte materiale pentru ca să arătăm că avem un statut social ridicat, că arătăm provocator, că avem gene bune și pentru ca să atragem parteneri. Și 99% dintre oameni nici măcar nu își dau seama din ce cauză cumpără obiecte de care nu au neapărată nevoie.

Din păcate foarte puțini realizează că satisfacția și împlinirea noastră vin din altceva. Vin din darurile noastre naturale, din dezvoltarea abilităților noastre care ne fac unici în lume, din sentimentul că realizăm ceva valoros în viață, din legături și prietenii puternice, din relații care durează pentru totdeauna, din forma fizică și din sănătate, din a oferi iubire necondiționată, din a educa copii, tineri și chiar adulți, din a crea valoare pentru alți oameni, din a face artă, din a crea, din a tinde mereu spre dezvoltarea personală continuă și evoluția noastră spirituală, din a-i ajuta pe ceilalți.

Te-ai născut cu tot ceea ce ai nevoie pentru a fi o persoană extraordinară. Demonstrează că ești!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *