Unele dintre efectele cele mai devastatoare ale libertinajului sexual actual sunt bolile cu transmitere sexuală. Impactul acestor boli este dublat și de o anumită ignoranță motivată (De ce m-ar interesa așa ceva? Mie n-o să mi se întâmple pentru că mă protejez) sau nu (Mie îmi place să fac sex indiferent de consecințe). Hai să fim serioși: atunci când inițiem o relație sexuală, de câte ori ne gândim că am putea contacta o boală cu transmitere sexuală? Putem știi noi cu cine a mai fost mai înainte băiatul sau fata cu care ne culcăm? Și chiar dacă am știi, la ce ne-ar ajuta? Unele dintre bolile venerice sunt “tăcute”, adică nu se manifestă prin simptome evidente.

Tânărul care stătea în fața mea avea 23 de ani. Ionuț (bine înțeles că nu este numele său adevărat pe care, din motive evidente, l-am protejat) m-a abordat după ce am teminat cursul. A dorit să vorbească cu mine despre ceva … “mai intim”. Nu știam la ce să mă aștept. Mă gândeam că poate dorește niște sfaturi pentru a cuceri o fată sau pentru a repara o relație deteriorată. A intrat direct în subiect spunându-mi. “Eu am fost diagnosticat recent cu SIDA”.

Mi-a povestit cele întâmplate cu el. Avusese contacte sexuale cu multe fete încă din perioada liceului. Tatăl său murind într-un accident de mașină, a fost crescut mai mult de mama sa. Fiind doctoriță, mama sa l-a sfătuit cum să se protejeze atunci când o să aibă contacte sexuale. Așa că folosea prezervativ de fiecare dată când făcea sex. Fiind un băiat frumos și sociabil, cucerea ușor fetele cu șarmul lui.

Când a ajuns în anul doi de facultate a observat că îi tremura mâna dreptă – la început mai ușor, apoi din ce în ce mai tare. Îl incomoda la scris – ajunsese să nu mai poată scrie cursiv. Mai mult, acest tremurat al mâinii apărea și în timpul somnului. A fost convins că e vorba de ceva banal. S-a dus la spital și medicii au început să-i facă tot felul de investigații pentru a descoperi cauza. Într-un final s-au gândit să-i facă și un test HIV. Rezultatul testului HIV a ieșit pozitiv, iar vestea l-a lăsat fara grai pe băiat. Medicii au descoperit ca virusul HIV era prezent în sânge și în creier. A fost la un pas de a ceda psihic, dar a intrat pe psihoterapie și lucrurile s-au mai echilibrat puțin.

“Poate scrieți ceva pentru ca tinerii să nu pățească ceea ce am pățit eu” – mi-a spus. Mai trecusem prin experiențe cu copii bolnavi de SIDA, atunci când lucrasem la orfelinate. Însă acolo era vorba despre copii care nu avuseseră nici o opțiune. “Un lot de vaccinuri infectat cu HIV, adus din Olanda” – fusese explicația seacă pentru starea acelor copii (unii bebeluși) ce se chinuiau între viață și moarte. Aici, însă, vorbeam de un tănăr și nu de un copil. Aici vorbeam de opțiune și nu de neșansă.

Însă nu SIDA este cea mai răspândită boală care poate fi luată prin contact sexual, ci chlamidia. Infecția cu Chlamydia Trachomatis este renumită prin fapul că este foarte greu observabilă: circa 70 % dintre femeile infectate și 40 % dintre barbații infectați nu prezintă nici un fel de simptom.

De aceea infecției cu Chlamydia Trachomatis i s-a spus și “infecția tăcută”. Este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală din lume. Chlamydia infectează uretra la bărbați și uretra, canalul cervial și organele reproductive superioare la femei. Chlamydia poate infecta, de asemenea, rectul, suprafața oculară și pleoapele. O mamă infectată poate transmite infecția copilului ei în timpul nașterii.

Între 50 și 70% dintre copiii născuți de mame infectate sunt infectați, la rândul lor, la naștere. Aceștia dobândesc infecția la nivelul ochilor, rectului, vaginului și peretelui posterior al gâtului.

Între 30 și 40% dintre acești nou-născuti infectați dezvoltă complicații, cum ar fi conjunctivita sau pneumonia.

Infecția cu Chlamydia crește riscul de infecție cu virusul imunodeficienței umane (HIV), în cazul expunerii la acesta.

Numărul bolilor cu transmisie sexuală a crescut enorm de mult. Dacă pe vremea când părinţii noştri erau tineri existau 5 astfel de boli cu transmitere sexuală, astăzi numărul lor a ajuns la 33:

Moda de “a face dragoste” înainte de căsătorie cu oricine, oricând, a dus la apariţia acestor boli. Unele dintre aceste boli sunt vindecabile, însă altele produc infertilitate (parţială sau totală) sau chiar moartea.

Există trei boli cu transmitere sexuală care sunt incurabile:

Tratamentul acestor boli poate doar elimina simptomele și reduce progresul acestor, dar nu le poate vindeca.

Cea mai mare grijă a tinerilor de astăzi este să nu aibă o sarcină nedorită. Din acest motiv folosesc anticoncepţionale şi prezervative, fiind foarte împăcaţi şi liniştiţi că nimic n-o să se întâmple.

Dar, astăzi, riscul de a achiziţiona o boală cu trasmitere sexuală este de 4 ori mai mare decât cel de a rămâne însărcinată. Avem tineri care își protejează mai mult smartphonul decât propria sănătate.

Trebuie să știți faptul că prezervativul nu protejează împotriva tuturor bolilor de mai sus.

În unele cazuri contactul cu pielea infectată poate fi suficient pentru achiziţionarea infecţiei, fără a exista niciun contact sexual.

De asemenea, prezervativul nu protejează 100% împotriva unei sarcini nedorite.

Anticoncepţionalele protejează doar împotriva sarcinii, dar măresc foarte mult riscul de a căpăta una din cele 33 de boli venerice care pot duce la sterilitate sau chiar la moarte.

Este uimitor faptul că tinerilor le e frică mai mult de a face un copil decât de a se îmbolnăvi, uneori cu consecințe ireversibile (infertilitatea) sau fatale (moartea).

Simplificând lucrurile, trăim într-o lume în care ne este mai mult frică de viață decât de moarte. Vi se pare normal acest lucru?

Infertilitatea la femei a crescut cu 500% în ultimii ani din cauza bolilor cu transmisie sexuală şi a contracepţiei. Din acest motiv foarte multe femei sunt frustrate că nu pot avea copii, cheltuie mulţi bani şi pierd mult timp cu tratamente care încearcă să le redea sănătatea pe care au pierdut-o având relaţii intime în afara căsătoriei.

“Sexul în afara căsătoriei are întotdeauna un preț” – este propoziția cu care Pam Stenzel își începe mai fiecare discurs din campania sa de conștientizare a tinerilor asupra pericolelor libertinajului sexual.

Iar acest preț este infertilitatea, ori o boală cu efecte estetice vizibile (iritații, scurgeri urât mirositoare, negi, herpes etc.) – care nu se manifestă numai la tine, ci și la ceilalți parteneri ai tăi/celelalte partenere ale tale sau … moartea.

Dacă vreți să aflați mai multe despre acest preț al libertinajului sexual vă invit să vizionați excelentul discurs al lui Pam Stenzel pe care îl găsiți mai jos:

Poate că n-o să vă placă ceea ce se spune acolo, poate că n-o să țineți cont de sfaturile de acolo sau poate că n-o să vă pese și o să continuați să faceți ceea ce făceați și până acum, dar – cel puțin – n-o să mai puteți spune că n-ați știut.

Categories: Relații

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *