Dacă vrei să înțelegi mai bine ceea ce se întâmplă în jurul tău, dacă vrei să înțelegi cum funcționează economia globală și ce sunt banii, dacă vrei să știi cine controlează jocurile economice, dacă vrei să treci dincolo de cumpărăturile pe care le faci în numerar sau digital, dacă vrei să schimbi lentilele roz cu care vezi tot ceea ce este în jur, am selectat pentru tine cinci dintre documentarele cu mesaj extrem de puternic, care dezvăluie o altă față a lumii care te înconjoară. Consideră această selecție ca un abecedar în a înțelege dedesubturile proceselor, sistemelor și grupurilor de interese care guvernează lumea actuală. Este doar un început. Este “trusa de prim ajutor”. Dacă vrei mai mult, poți săpa și singur.

Nu lua orice idee de bună, însă nici nu respinge din start toate ideile numai pentru că nu se potrivesc cu viziunea proprie despre lume și economie. Caută să treci prin filtrul personal ideile pe care le vei auzi în aceste documentare. Fii obiectiv. Ascultă de instinct. Ce-ți spune prima voce pe care o auzi în cap? Fă propriile investigații în biblioteci și pe internet. O să fii umit de ceea ce o să descoperi.

Bine înțeles că poți dormi și liniștit, ca până acum. Tu decizi ce pastilă iei. Iei pastila albastră: povestea se termină, te trezești în pat și crezi tot ce vrei să crezi. Iei pastila roșie: rămâi în Țara Minunilor și îți arăt cât de adâncă este vizuina iepurelui.

Să începem!

Locul 5: Necazul cu experții – The Trouble with Experts

43 min. | Documentar | S.U.A.

După cum ne amintește noul documentar al regizorului Josh Freed, The Trouble with Experts, suntem cu toții dependenți de experți. Ne spun ce să mâncăm, cum să votăm, cum să ne creștem copiii, cum să ne reparăm casele, ce vinuri să cumpărăm, cum să interpretăm evenimentele politice și, până de curând, cum să facem invetițiile potrivite. Ei sunt peste tot în mass-media. Ne spun ce să gândim, pentru că există prea multe informații pentru ca noi să le procesăm singuri. Așa că, deseori, ne încredem în opțiunile „lor” pentru că, ei bine …, ei sunt experți, așa că știu mai bine decât noi. Sau nu?

În prăbușirea bursieră din 2008-2009, am descoperit că unii dintre cei mai importanți experți ai noștri – cei care se dădeau drept guru financiar – nu știau mai nimic despre acest domeniu. Deci, ce zici de toți ceilalți experți apăruți peste noapte ca ciupercile după ploaie? A avea expertiză înseamnă, de fapt, că iei decizii mai bune decât oamenii obișnuiți? Sau fac doar parte dintr-un nou cult al expertizei, o „industrie de experți” în continuă creștere, care a devenit cea mai recentă religie a noastră?

„Cu toții ne dorim să avem alături oameni înțelepți care să ne descopere secretele reale, profunde, informații din culise – oameni care să știe mai multe decât știm noi, simplii muritori”, spune scenaristul și regizorul Josh Freed. Dar realitatea este că mulți așa-ziși experți nu știu mai mult decât știi tu sau eu. De fapt, un studiu întreprins asupra experților pe durata a 20 de ani ne arată că ei au dreptate doar în jumătate din cazuri.”

Există descoperiri similare de la alți „experți în experți” pe care îi întâlnim în documentar, cum ar fi profesorul de psihologie de la Berkeley – Phillip Tetlock, Christopher Cerf (co-fondatorul Institutului de Expertologie) și autorul de cărți științifice David Freedman (una din cărțile sale se intitulează: “GREȘIT”). Cu toții au constatat faptul că, cu cât expertul este mai faimos/renunmit, cu cât prognozele sale sunt mai exaggerate și mai greșite.

Documentarul prezintă câteva povești uimitoare ale experților care au greșit. Îl întâlnim pe artistul olandez John Myatt care a folosit vopsea de casă și jeleu colorat pentru a falsifica opere de artă ale unor pictori faimoși. Timp de opt ani el a reușit să păcălească critici de artă renumiți și specialiști din muzee celebre, înainte de a fi prins și dat în vileag.

Apoi mai sunt experții în vin care nici măcar nu pot distinge vinul alb de cel roșu și experții politici ale căror predicții erau doar puțin mai bune decât presupunerile aleatorii – echivalentul unui cimpanzeu care aruncă săgeți într-o țintă (cimpanzei din aceștia avem și noi din plin pe toate canalele main-stream multi media).

Aparițiile la televizor îi face pe experți și mai jalnici, spun Philip Tetlock și Christopher Cerf. „Producătorii de emisiuni nu vor să stăm ân fața televizoarelor ascultând un expert gândindu-se: „Asta aș fi putut spune și eu.” Ei vor certitudine, claritate și dramatism, și apelează la „experți” care văd lucrurile în alb și negru – sau sunt bucuroși să-și exagereze pozițiile pentru a suna mai sigur și mai distractiv. Tetlock adaugă: „Conform studiile noastre, experții pe care te poți baza, de cele mai multe ori sunt precauți, liniștiți și – oarecum – mai plictisitori. Încercați să vindeți așa ceva unui producător TV.”

Deci, cum să devii un expert? În documentar facem o vizită și la Școala Experților, unde patronii susțin susțin că pot transforma pe oricine într-un expert în două zile. Da, chiar și TU poți deveni expert.

Regizor și scenarist: Josh Freed

Locul 4: Cum funcționează mașina economică – How The Economic Machine Works (titlul original)

30 min. | Documentar | S.U.A.

Este cel mai scurt, concis și explicit documentar despre conceptele de bază pe care se bazează economia actuală. Dacă vrei să înțelegi economia de azi, fără să citești zeci și sute de cărți, uită-te la cele 30 de minute ale documentarului. N-o să-ți pară rău.

Creat de Ray Dalio, acest videoclip animat de 30 de minute, simplu, dar nu simplist și ușor de urmărit, răspunde la întrebarea: „Cum funcționează cu adevărat economia?” Bazat pe șablonul practic al lui Dalio pentru înțelegerea economiei, pe care l-a dezvoltat de-a lungul carierei sale, videoclipul defalcă concepte economice precum creditul, deficitele și ratele dobânzii, permițând spectatorilor să învețe forțele motrice de bază din spatele economiei, cum funcționează politicile economice. și de ce apar ciclurile economice.

Pentru a afla mai multe despre Principiile Economice, vizitați: http://www.economicprinciples.org

Locul 3: Visul american (2010) – The American Dream (titlul original)

30 min. | Documentar | S.U.A.

“The American Dream” este un film animat de 30 de minute în care veți înțelege ce sunt banii, cum au apărut si cum funcționează bancile și care este impactul lor asupra societății în general.

Veți afla ce este sunt Rezervele Federale (Federal Reserve System) – banca centrală a Statelor Unite ale Americii – și veți descoperi că Federal Reserve este la fel de federală precum este Federal Express.

Sistemul Rezervei Federale (cunoscut și ca Rezervă Federală sau pur și simplu “The Fed”) este banca centrală a Statelor Unite ale Americii. A fost creată la 23 decembrie 1913, odată cu intrarea în vigoare a Legii Rezervei Federale (Federal Reserve Act), după ce o serie de incidente financiare (în special panica din 1907) au dus la dorința de control central al sistemului monetar pentru a atenua crizele financiare. De-a lungul anilor, evenimente precum Marea Criză din anii 1930 și Marea Recesiune din anii 2000 au condus la extinderea rolurilor și responsabilităților Sistemului Rezervei Federale.

Știi cum se creează banii tăi? Sau cum funcționează bancile? De ce prețurile locuințelor au crescut vertiginos și apoi au scăzut? Știi cu adevărat ce este Federal Reserve System și cum influențează aceasta economia americană (dar și cea mondială)?

“The American Dream” oferă o analiză detașată, dar puternică, asupra modului în care problemele pe care le avem astăzi nu sunt nimic nou și ne arată de ce liderii de-a lungul istoriei noastre ne-au avertizat și au luptat împotriva tipului actual de sistem financiar care există astăzi nu numai în Statele Unite ale Americii, ci în întreaga lume.

Locul 2: Conspirația becului (2010) – Pret-a-jeter (titlul original)

53 min | Documentar | Franța | Spania

Aceasta este povestea companiilor care și-au proiectat produsele pentru a se strica.

A fost odată ca niciodată, pe vremea când … produsele erau făcute pentru a rezista. Apoi, la începutul anilor 1920, un grup de oameni de afaceri a fost zdruncinat de următoarea perspectivă: „Un produs care refuză să se uzeze este o tragedie a afacerii” (1928). Astfel s-a născut uzura planificată. La puțin timp după această revelație s-a înființat primul cartel mondial care avea ca obiectiv, în mod expres, reducerea duratei de viață a becului cu incandescență – un simbol al inovației și al ideilor noi strălucitoare și prima victimă oficială a uzurii planificate.

În anii 1950, odată cu apariția societății de consum, conceptul a căpătat un sens cu totul nou, așa cum a explicat designerul extravagant Brooks Stevens: „Uzura planificată – dorința de a deține ceva puțin mai nou, puțin mai bun, puțin mai devreme decât este necesar …”. Societatea de consum a înflorit, toată lumea avea de toate, deșeurile se îngrămădeau (de preferință departe, în gropile ilegale din Lumea a treia) – până când consumatorii au început să se revolte …

Poate supraviețui societatea de consum modernă fără uzură planificată? Și fără să ni se bage pe gât produse proiectate pentru a fi aruncate la gunoi?

Regia: Cosima Dannoritzer

Scenariul: Cosima Dannoritzer

http://www.imdb.com/title/tt1825163

Locul 1: O afacere de culise (2010) – Inside Job (titlul original)

1h 49 min. | Documentar | S.U.A.

Am lăsat la final unul dintre cele mai titrate documentare. Dacă ați trecut prin criza globală din 2008-2009 și nu ați înțeles despre ce a fost vorba și de ce s-a produs această criză, atunci vă recomand să vedeți acest documentar care vă spune în cuvinte simple la ce a dus lăcomia din sistemul bancar.

“Inside Job” este un film documentar american din 2010, regizat de Charles Ferguson, care spune (prin vocea lui Matt Damon) povestea crizei financiare de la sfârșitul anilor 2000. Ferguson, care a început cercetările în 2008, spune că filmul este despre „coruperea sistemică a Statelor Unite de către industria serviciilor financiare și consecințele acestei corupții sistemice”.

„Inside Job” oferă o analiză cuprinzătoare a crizei financiare globale din 2008 care a costat peste 20 de trilioane de dolari, care a făcut ca milioane de oameni să-și piardă locurile de muncă și locuințele în cea mai gravă recesiune de după Marea Criză din 1929 și care aproape că a dus la blocarea economiei mondiale. Prin cercetări detaliate și interviuri de impact cu persoane-cheie din interiorul domeniul financiar, dar și cu politicieni, jurnaliști și cadre universitare, filmul urmărește ascensiunea unei industrii corupte care a și-a pus amprenta asupra politicii, reglementărilor și mediului academic.

Documentarul a fost filmat în mai multe locuri din Statele Unite ale Americii, Islanda, Anglia, Franța, Singapore și China.

“Inside Job” a fost apreciat de criticii de film, care i-au lăudat ritmul alert, cercetarea minuțioasă și expunerea de material complex. Documentarul a fost prezentat la Festivalul de Film de la Cannes din 2010 și a câștigat Premiul Oscar în 2010 pentru cel mai bun film documentar.

Regia: Charles Ferguson

Scenariul: Charles Ferguson, Chad Beck, Adam Bolt

Asta este selecția pe care și-o propun. Nu spun că este cea mai bună, dar de aici se poate începe. Tu ce documentare crezi că ar mai putea fi adăugate în această listă? Te rog spune-mi în comentarii.

Categories: Manipulare

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *