Se spune că stresul produs de o despărțire este extrem de intens. Doar decesul unei persoane apropiate și dragi este mai stresant decât o despărțire. În fond, ce este o despărțire dacă nu chiar “decesul” unei relații. Ca și în cazul decesului, la o despărțire persoana iubită dispare fizic de lângă tine, lăsând un gol sufletesc greu de umplut, o rană pe inimă care se va vindeca în timp, dar care va lasa urme mai mult sau mai puțin adânci. Orice despărțire este traumatizantă pentru că ai investit încredere, suflet și speranță în relația respectivă. Așa cum spuneam într-un alt articol orice persoană cu care intri în relație este ori o bucurie, ori o lecție de învățat.
Este, însă, important ca – după ce durerea s-a mai stins și emoțiile sunt sub control – să stai și să meditezi puțin la ceea ce s-a întâmplat. Poate că nu vei afla răspuns la cea mai chinuitoare întrebare – De ce? – însă sunt multe alte lucruri extraordinare care pot fi conștientizate și îți pot fi de un real folos, precum. Vestea cea bună este că lista de mai jos nu este doar un îndemn la meditație, ci și o “rețetă” pentru vindecare. Folosește-o cu încredere pentru că …
1.Meriți pe cineva mai bun decât persoana care te-a părăsit.
Și o astfel de persoană există. Știu că nu vrei să auzi sau să crezi asta, dar este adevărat. O să vezi peste ani că e așa cum îți spun. Iar acea persoana de care îți vorbesc aici va ține la tine și nu va face greșeala de a te răni și de a pleca cum a făcut-o ex-ul/ex-a. Cât despre persoana care te-a părăsit – dacă ținea cu adevărat la tine, n-ar fi făcut asta. Așa că nu ai pierdut nimic. Ba, din contra, ai avut de câștigat. Gândește-te ce s-ar fi întâmplat dacă te-ar fi părăsit mai târziu, atunci când ați fi fost căsătoriți sau ați fi avut și copii?
2. Probabil că relația se terminase înainte de a auzi că “totul s-a terminat între noi”.
De obicei, atunci când vine vorba de o despărțire, devenim brusc “orbi”. Ne facem că nu vedem toate semnele care ne spun că ceva nu merge bine în relație, că celălalt s-a oprit de mult să mai contribuie la clădirea și dezvoltarea relației. Simțim că ceva nu e în regulă, vedem și că celălalt se îndepărtează de noi, dar preferăm să nu băgăm de seamă, hrănindu-ne cu iluzia că e ceva trecător. Alegem să credem altceva, deși lucrurile sunt cât se poate de evidente. Intrăm în starea de negare pentru că așa ceva nu ni se poate întâmpla nouă. Asta e numai în filme, nu și în filmul nostru.
3. Nu ai pierdut nimic.
Atunci când cineva te părăsește, creierul nostru are tendința de a amplifica pierderea suferită și de a exagera impactul despărțirii de parcă am pierdut ceva extrem de prețios. Ne comportăm de parcă noi am fi părăsit pe celălalt, și nu celălalt ne-ar fi părăsit pe noi. În realitate, persoana care a plecat din relație a ales să facă ceea ce tu nu i-ai fi făcut niciodată. Tu nu i-ai fi frânt inima și nici nu ai fi făcut-o să sufere. Ca urmare, nu ai pierdut pe cineva, ci acel cineva nici măcar nu ținea la tine. Dacă ar fi ținut, n-ar fi plecat, ci a fi căutat să lupte pentru tine.
4. Vestea bună este că poți și știi să iubești.
Durerea pe care o resimți înseamnă că, cel puțin, tu ai încercat ceva. Ai fost o persoană autentică, ai arătat că știi să iubești. Dacă nu ai fi iubit, nu te-ar fi durut acum. Știu că te doare foarte tare acum, dar a meritat riscul pentru că ai realizat că ai ceea ce celălalt nu are. Puterea de a iubi. Mulți oameni se chinuie să descopere ce înseamnă să iubești cu adevărat și nu reușesc. Nu toată lumea poate iubi cu adevărat. Există un soi de neputință dată, în primul rând, de un egoism feroce care nu poate duce iubirea mai departe de propria persoană. Tu ai arătat că poți mai mult. Poți să depășești bariera rigidă a orgoliilor și să iubești o altă persoană. Apreciază această putere pe care o ai și nu o arunca în mlaștina disperării pentru că tot această putere te va scoate la liman atunci când vei întâlni persoana potrivită.
5. Nu lăsa această durere să-ți dicteze relațiile viitoare.
Știu cât de greu îți este acum să mai ai încredere în cineva sau să-ți deschizi sufletul în fața cuiva. Dar trebuie să știi că nu toată lumea te va răni. Nu generaliza un fapt izolat la toată lumea. Dacă pornești de la premiza că toate persoanele sunt la fel, că indiferent cu cine te vei mai întâlni, toți își vor bate joc de tine, dacă intri într-o relație așteptând să se termine prost, atunci îți anulezi singur(ă) dreptul la fericire. Caută în oameni ceea ce este mai bun și nu-i da pe cei buni la o parte.
6. Schimbă-te pentru tine, nu pentru el/ea.
După o despărțire, întotdeauna dorim să ne schimbăm. Dorim să ne îmbunătățim. Vrem întotdeauna să facem pe acea persoană să regrete ceea ce a făcut. Îmbunătățește-te și dezvoltă-te, dar fă-o pentru tine. Nu o fă ca o răzbunare sau pentru a demonstra ceva cuiva. Nu trebuie să demonstrezi nimic. Nimănui. Fă-o pentru tine! Încearcă să te dezvolți armonios din punct de vedere mental, emoțional și fizic pentru a trece și a uita ceea ce a fost astfel încât, chiar dacă persoana care te-a părăsit s-ar întoarce vreodată la tine, tu să n-o mai vrei. Nu pentru ca să te răzbuni, ci pentru că ești o persoană mai puternică și meriți mai mult. Mult mai mult!
7. Șterge de pe telefon, calculator, social media etc. tot ceea ce îți poate aduce aminte de persoana respectivă.
Știu că este un pas greu și neplăcut, dar trebuie s-o faci! O să-mi spui că “n-are rost pentru că ne-am despărțit civilizat și am rămas în termeni buni” sau o să-mi spui că este prea “dramatic”, prea “exagerat” să faci asta. Însă, dacă verifici profilul persoanei ori de câte ori te conectezi, dacă te uiți la fotografiile făcute împreună sau la locurile prin care ați umblat împreună, dacă stai să recitești conversațiile arhivate pe whatsapp în care îți făcea declarații de dragoste (oare cât de sincere?), atunci nu faci decât să suspini după lucruri ce nu se mai întorc, nu faci decât să torni sare pe rană și să-ți prelungești agonia, nelăsând sufletul să ți se vindece. Și lasă-mă să-ți spun ce doare mai mult decât orice: nu să ștergi pozele, nu să nu o mai urmărești pe social media sau să blochezi profilul persoanei respective, ci să vezi că el/ea … a făcut asta înaintea ta. Așa că fă-o tu cât mai rapid! Și fără regrete.
8. A construi de la zero este, în același timp, provocator și minunat.
Provocator pentru că trebuie să-ți aduni resursele împrăștiate pentru a construi o nouă relație. E ca într-un joc de Lego: acum construcția este făcută bucăți. E provocator pentru că trebuie să ai tăria de a construi altceva după ce ani de-a rând ai admirat ceea ce construisei anterior. Ți-e frică de faptul că poate n-o să mai iasă la fel de frumos? Ți-e frică de faptul că poate nu mai știi să îmbini piesele? Ți-e frică de faptul că ai piredut instrucțiunile de lucru? Păi de asta este minunat: pentru că poți să clădești acum ceea ce vrei tu să clădești cu adevărat. Poate fi de 1.000 de ori mai frumos decât ceea ce ai construit înainte. Sau poate fi de 1.000 de ori mai urât. Tu decizi! Asta depinde de tine! Și de ce n-ai face-o mai frumoasă? Sunt sigur că poți! Atunci când ești în genunchi și plângi, când nu poți să dormi de durere, când totul pare să o ia razna în viața ta, când nu știi dacă o să ai puterea să treci printr-o nouă zi, atunci vei descoperi cât de tare ești și încotro vrei s-o apuci. A porni de la zero este exact ceea ce trebuie să faci și locul potrivit de unde să începi.
9. Vei iubi din nou.
O să zici că nu crezi că vei iubi pe cineva din nou așa cum ai făcut-o până acum. Și ai dreptate să spui asta. Fiecare persoană, fiecare relație, este diferită. Dacă o să iubești pe cineva la fel cum ai iubit persoana care tocmai te-a părăsit, atunci înseamnă că nu ai învățat nimic din ceea ce ți s-a întâmplat. Însă va veni o persoană care va aprecia ceea ce ai tu, ceea ce dăruiești tu, ceea ce transmiți tu. O persoană care te va aprecia pentru ceea ce ești, faci și trăiești. O persoană care va lupta pentru tine, care îți va da încredere, care îți va da energie și care te va iubi din tot sufletul. Crede-mă: acea persoană este acolo, în lume. De tine depinde dacă o să găsească o intrare spre inima ta sau nu. De tine depinde dacă poarta palatului tău se va ridica sau va rămâne blocată în depresie după himera unei iubiri în care doar tu ai tras de relație.
10. În orice despărțire există și o lecție. Învață-ți lecția!
Chiar dacă te-a părăsit, nu te uita la acea persoană ca și cum ar fi cea mai îngrozitoare persoană de pe Pământ. Pentru ca o relație să meargă trebuie ca ambii parteneri să facă ceea ce trebuie. De obicei, atunci când o relație se încheie, ambii parteneri n-au făcut ceea ce trebuia. Recunoaște-ți greșelile, vezi unde ai greșit (imposibil să nu fi fost ceva și la tine) și îndreaptă ceea ce e de îndreptat. Îmbunătățește-te pentru ca relația următoare să fie mai bună.
11. Nu spune/fă lucruri pe care să le regreți mai târziu.
Poate că ești furios/furioasă pe ceea ce s-a întâmplat, dar nu spune lucruri dureroase și nici nu te arunca în acțiuni pripite sau dezumanizatoare. A-ți ieși din fire nu face decât să confirme celeilalte persoane că a luat o decizie bună atunci când s-a hotărât să plece de lângă tine. Și nu vrei asta! Canalizează-ți energia spre a-ți admite greșelile și spre a le îndrepta. Cu toții am (sau cunoaștem persoane care au) fost prin astfel de situații. Cu toții am văzut că, în astfel de momente, ne putem transforma în niște versiuni jalnice și jenante ale noastre. Fie că am văzut persoane care s-au apucat de băut sau de droguri, fie că am văzut acțiuni jalnice și disperate de a încerca să aducă înapoi persoana care a plecat, fie că am văzut scene în public cu aruncat de vorbe grele, toate acestea ar trebui să fie suficiente pentru a-ți aminti că nu vrei să vezi o astfel de versiune a ta ca persoană care să te facă de râs în fața celorlalți.
12. Nu te sinucide. Nici fizic și nici spiritual.
Mai presus de toate, nu te gândi să-ți iei viața. Pur și simplu nu se merită să faci așa ceva. Cealaltă persoană n-o să fie atât de afectată pe cât crezi. De ce să-ți dai viața pentru cineva care nu ține la tine? De ce să-ți dai viața pentru cineva care nu ar face același lucru pentru tine? De ce să-ți dai viața pentru cineva care nu te merită? Dacă te-a părăsit, e clar că nu ține la tine și că, indiferent de ce-o să faci, nu mai e interesată de tine. Tot cei care țin la tine o să fie afectați de o astfel de decizie proastă, nu cei care nu țin la tine. Așa că gândește-te la cei care țin la tine și care sunt mult mai mulți (părinți, fii, fiice, frați, surori, rude, prieteni, colegi) decât persoana care te-a părăsit.
13. Despărțirea îți arată care sunt prietenii tăi.
Atunci când te despărți, o să realizezi cine îți sunt adevărații prieteni și cine nu. Prietenii adevărați o să stea lângă tine indiferent prin ce stări vei trece și indiferent de ce vor spune alții despre tine. Și vor face asta pentru că le pasă de tine și țin la tine. Sunt cei care vor fi lângă tine atunci când vei trece prin ceea ce este mai rău, când vei fi vulnerabil, când vei fi în cea mai tristă și mai rea stare pe care ai avut-o vreodată. Ai cel puțin un astfel de prieten.
14. Despărțirea te învață să vezi ce dorești de la următorul partener.
În general, atunci când iubești o persoană, o iubești în pofida tuturor defectelor pe care le are. O iubești așa cum e: cu bune și cu rele. Însă numai atunci când se termină o relație, poți privi înapoi și poți spune că nu mi-a plăcut asta sau cealaltă. Abia atunci poți spune că ai nevoie de o persoană care să nu mai fie așa sau să nu mai facă asta. Fiecare relație este o experiență de învățare care te duce spre ceva mai bun.
15. Nu lua toată vina asupra ta.
Nu te gândi că toate s-au întâmplat numai din vina ta. Nu este niciodată vina unei singure persoane, ci mai degrabă e vina ambelor persoane. Este nevoie de doi oameni pentru a face un cuplu.
16. Învață să te respecți. Asta înseamnă să înveți să ții și la tine.
Uneori, atunci când te afli într-o relație, există riscul de a te pierde, de a nu-ți mai face timp și pentru tine, de a nu ține cont și de dorințele tale. Asta se întâmplă mai ales atunci când ești cu o persoană pe care o prețuiești mai mult decât propria persoană. O persoană pe care o iubești mai mult decât pe tine însuți/însăți. De obicei, o relație eșuează atunci când admiri prea mult cealaltă persoană și nu o vezi pe picior de egalitate cu tine, atunci când faci numai ceea ce vrea celălalt și niciodată nu faci ceea ce vrei tu. Poate că acum, după despărțire,este momentul să începi să faci și ceea ce ai vrut să faci. Să fii tu însuți/însăți.
17. Transformă-te în cel mai mai mare regret al ei/lui.
Oamenii regretă atunci când își dau seama că poți să fii mult mai fericit fără ei. Și nu spun asta pentru ca să intri cât mai repede într-o nouă relație și să faci geloasă persoana care a plecat de lângă tine. Spun asta pentru ca să te motivez să devii cea mai bună versiune a ta pe care să nu poată s-o mai rănească cineva vreodată. Atunci când ai să te aduni, ai să restabilești încrederea în tine și ai să fii cu mult mai bun(ă) ca înainte, atunci vei reuși să atragi pe cineva mai bun pentru tine. Și asta îți va arăta ca te-ai vindecat.
19. Caută-ți perechea atunci când ești pregătit(ă), nu atunci când ești disperat(ă). Fă-o pentru că vrei să reușești, nu pentru că ți-e frică să fii singur(ă).
Nu este treaba nimănui să-ți umple golul pe care cineva l-a lăsat în sufletul tău sau să te vindece. Treaba cuiva din afară este să te iubească și să te trateze bine. Dar pentru a ajunge acolo nu poți să te duci la întâlniri atunci când ești rănit(ă). Atunci când te duci la o întâlnire cu inima sfâșiată, chiar de ți-ai întâlni sufletul pereche, nu vei putea să-i oferi tot ceea ce merită pentru că tot ceea ce ai tu de oferit nu sunt decât bucăți și așchii dintr-o inimă care nu este vindecată. Lasă timp inimii pentru ca să se vindece.
*************************************************************************************************************
Nr. 4 de pe listă mi se pare cel mai mare câștig …
Vouă care punct de pe listă vă place?
0 Comments