Atunci când aveți ceva timp liber și doriți să vedeți și alte puncte de vedere decât cele oficiale, vă recomand să parcurgeți lista de mai jos. Vă garantez că nu o să vă plictisiți și că veți avea ceva de învățat de pe urma vizionării documentarelor de mai jos. De la manipularea prin mass media, la confecționarea unei imagini “ireproșabile” pentru un candidat prezidențial, de la jocurile de culise din spatele ușilor închise la marea finanță și la criza economică din 2008, de la războiul din Iugoslavia la dezastrul financiar al Argentinei, cele 10+1 documentare vă oferă informații, metode și tehnici de manipulare utilizate în mod curent în mass media și în jocurile de putere. Vizionare plăcută!

Avetisment! Nu vă mai pierdeți timpul cu vizionarea dacă sunteți convinși că guvernul și alte organizații internaționale vă doresc binele.

1. Our Brand Is Crisis (Marca noastră este: Criza) (2005)

Dacă vreți să vedeți cum se “proiectează” și se “vinde” un candidat la postul de președinte al unui stat, vă invit să urmăriți acest documentar. Veți intra în culisele campaniilor electorale pentru a vedea cum se fabrica imaginea unui candidat pentru a fi atractivă pentru electorat. O să aflați o serie întreagă de informații despre care electoratul știe foarte puțin sau deloc asupra a ceea ce se întâmplă într-o campanie electorală. Veți vedea că, în spatele unei campanii electorale, de prea puține ori lucrurile se petrec în mod corect, moral sau legal. Documentarul prezintă povestea adevărată a unei echipe de consultanți politici din S.U.A., coordonată de James Carville, care călătorește în America de Sud pentru a-l ajuta pe Gonzalo Sanchez de Lozada (zis „Goni”) să devină președinte al Boliviei.

James Carville Jr. (născut la 25 octombrie 1944) este un consultant politic american care a proiectat strategii pentru candidații la înalte funcții publice din Statele Unite și alte 23 de țări. Supranumit “Ragin ‘Cajun”, Carville a câștigat atenția națională pentru activitatea sa ca strateg principal al campaniei prezidențiale de succes a guvernatorului (de atunci) Statului Arkansas, Bill Clinton.

Gonzalo Sanchez (Goni) este prezentat de strategii săi americani ca un liberal progresist care încearcă să liberalizeze practicile de afaceri și să consolideze democrația. Cu toate acestea, pentru mulți bolivieni, el este doar o marionetă a S.U.A., cu puține șanse de fi reales. Veți vedea o țară aflată în revoltă, cu conflicte sângeroase pe străzile din La Paz, oameni aruncând pietre în palatul prezidențial în timp ce solicită căderea guvernului.

Our Brand Is Crisis – Movie Trailer

Documentarul arată evenimentele care au dus la o sângeroasa tragedie. Cu doar 12 luni înainte Goni era în plină campanie, promițând că va rezolva problemele multiple generate de criza economică devastatoare din Bolivia dacă va fi ales. Persoanele din spatele campaniei sale electorale erau Jeremy Rosner, Tad Devine și firma Greenberg Carville Shrum, experți americani în publicitate angajați pentru a-l vinde pe Goni oamenilor. Este o poveste despre cum încearcă americanii să sprijine un candidat marionetă sub pretextul răspândirii democrației în alte țări. Paralelele cu modul în care administrația americană a “vândut” publicului războiul din Irak sunt uimitoare.

Acesta este documentarul care l-a inspirat pe George Clooney să producă filmul artistic cu același nume din 2015, având în rolul principal pe Sandra Bullock. Puteți să vedeți și acest film artistic, însă informațiile din documentar sunt mult mai multe și mai revelatoare decât cele din filmul lui Clooney.

2. Memoria del Saqueo (Amintirea jafului) (2004)

Amintirea jafului” este un film documentar regizat de Fernando Ezequiel “Pino” Solanas, lansat pe 18 martie 2004. Documentarul încearcă să prezinte o imagine a situației prin care a trecut Argentina de la dictatura militară din 1976 și până la izbucnirea revoltei din 19 și 20 decembrie 2001. După căderea dictaturii militare în 1983, guvernele democratice succesive au lansat o serie de reforme menite să transforme Argentina în cea mai liberală și prosperă economie din lume.

Memorias del Saqueo – Trailer

Douăzeci de ani mai târziu, argentinienii au pierdut literalmente totul: marile companii naționale au fost vândute corporațiilor străine cu mult sub valoarea lor; veniturile privatizărilor au fost redirecționate în buzunarele funcționarilor corupți; legile revizuite ale muncii au înlăturat toate drepturile angajaților. Vă sună cunoscut?

Într-o țară care era, în mod tradițional, un exportator de produse alimentare, foametea s-a răspândit peste tot; milioane de oameni au devenit șomeri și s-au afundat în sărăcie; iar economiile lor au dispărut peste noapte într-un colaps bancar terifiant.

Filmul evidențiază numeroase aspecte politice, financiare, sociale și judiciare care marchează drumul Argentinei spre ruină. Un film din care avem ce învăța dacă nu vrem să ajungem acolo, mai ales că similaritatea dintre cele întâmplate la noi cu cele din Argentina este foarte mare.

3. “The Ascent of Money” (Ascensiunea banilor) (2008)

Ascensiunea banilor” este un documentar de televiziune produs de Channel 4 (Marea Britanie) în 2008 după cartea lui Niall Ferguson “The Ascent of Money: A Financial History of the World” (“Ascensiunea banilor: O istorie financiară a lumii“) apărută în același an. În acest documentar în șase episoade, Niall Ferguson, profesor la Harvard, examinează îndelungata istorie a banilor, creditului și bancherilor, prezentând aspecte mai puțin cunoscute publicului larg, într-o manieră atractivă și provocatoare.

The Ascent of Money – Trailer

Serialul a câștigat Premiul Emmy în 2009 pentru cel mai bun documentar de televiziune. A fost difuzat și în România pe TVR Cultural.

Dacă nu l-ați văzut și vreți să aflați de ce au apărut banii și cum funcționează întortocheata lume a finanțelor internaționale, aveți acum ocazia s-o faceți.

4. “The Power of Nightmares: Rise of the Politics of Fear” (Puterea coșmarurilor: Ascensiunea politicii fricii) (2004)

Este un serial documentar de televiziune produs de BBC și regizat de Adam Curtis. Serialul difuzat inițial în Marea Britanie în 2004,  a fost prezentat în mai multe țări și la diferite festivaluri de film, inclusiv la Festivalul de Film de la Cannes din 2005.

Documentarul în trei episoade arată ascensiunea mișcării neoconservatoare din Statele Unite ale Americii și cea a mișcării islamiste radicale, realizând comparații între originile celor două ideologii și remarcând asemănările dintre cele două grupuri.

The Power of Nightmares – Trailer

Documentarul susține ideea că islamismul radical ca o organizație sinistră și de amploare, în special sub forma al-Qaeda, este un mit sau minciună nobilă, perpetuat de lideri din multe țări – și în special de neoconservatorii din S.U.A – într-o tentativă repetată de a uni și inspira pe adepții lor după eșecul final al ideilor utopice pe care le-au propus.

Puterea coșmarurilor” a fost lăudat de criticii de film din Marea Britanie și din Statele Unite. Dacă doriți să vedeți cum se fabrică un dușman invizibil și de ce, vă invit să urmăriți această trilogie.

5. “All Wars Are Bankers’ Wars” (Toate războaiele sunt războaiele bancherilor) (2011)

Crezi că știi de ce a pornit războiul de independență a S.U.A.? Crezi că războiul american de secesiune a fost provocat pentru abolirea sclaviei? De ce a fost asasinat Lincoln? Răspunsuri uimitoare la aceste întrebări și la multe altele pun în evidență implicarea puternicelor cercuri financiare în evenimentele politice.

https://www.youtube.com/watch?v=CQEqUwjBE0o
All Wars Are Bankers’ Wars

La începutul războiului de independență, Statele Unite s-au revoltat, în primul rând, împotriva “Legii monedei de schimb” emisă de Regele George al III-lea, care îi obliga pe coloniști să își deruleze afacerile folosind bancnote tipărite și împrumutate de la Banca Angliei pentru care plăteau dobândă (în locul bancnotelor locale care se aflau atunci în circulație). Vrei să vezi ce s-a întâmplat mai departe și care a fost jocul făcut de băncile centrale, urmărește documentarul produs de Michael Rivero.

6. “Inside Job” (Afacere de culise) (2010)

Afacere de culise” este, probabil, cel mai bun film documentar american despre marea criză financiară din 2008. Apărut în 2010 și regizat de Charles Ferguson, documentarul vine cu informații noi despre motivele producerii crizei financiare de la sfârșitul anilor 2000. Ferguson, care și-a început documentarea în 2008,  spune că documentarul se referă la „corupția sistemică din industria serviciilor financiare din Statele Unite și consecințele acestei corupții sistemice”.

Inside Job – Trailer

Afacere de culise” explorează modul în care schimbările din mediul politic și practicile bancare au ajutat la producerea crizei financiare.

Filmul intens apreciat atât de critici, cât și de public, a fost proiectat la Festivalul de Film de la Cannes din 2010 și a câștigat premiul Oscar 2010 pentru cel mai bun film documentar. O să vă placă și faptul că este povestit de Matt Damon.

7. “Orwell Rolls in His Grave” (Orwell se răsucește în mormânt) (2003)

Un documentar care analizează rolul presei moderne americane și efectele sale asupra democrației. “Orwell se răsucește în mormânt”, produs și regizat în 2003 de Robert Kane Pappas, abordează impactul mass media în societatea americană și modul în care se cenzurează știri din motive economice și/sau politice.

Orwell Rolls in His Grave – Trailer

Documentarul analizează subiecte precum Legea telecomunicațiilor din 1996, concentrarea mass-media în mâinile câtorva mari corporații, corupția din politica americană, rolul Comisia Federală de Comunicare (FCC), controversa privind alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii din 2000 (în special controversata numărare a voturilor din în Florida – Bush vs. Gore) și din 1980 (Carter vs. Reagan).

Este examinată critic cea de-a patra putere în stat, cândva bastionul democrației americane. Într-o Americă care a intrat într-o lume orwelliană a standardelor duble și minciunilor în direct, regizorul Robert Kane Pappas explorează subiectele pe care mass-media refuză să le abordere.

8. “The Brussels Business (Afacerea Bruxelles) (2012)

Este un film documentar produs de Friedrich Moser și Matthieu Lietaert despre lipsa de transparență în deciziile U.E. și influența lobbyiștilor asupra procesului decizional de la Bruxelles, capitala Uniunii Europene. De asemenea, subliniază rolul instrumental al mesei rotunde europene a industriașilor în realizarea pieței unice europene, precum și în construirea Forumului european pentru servicii, un actor principal în structurarea activității de lobby a industriei de servicii de la Bruxelles.

The Brussels Business – Trailer

Afacerea Bruxelles este un documentar-thriller care investinghează zona cenușie de sub democrația europeană. O călătorie în lumea celor 15.000 de lobbyiști din capitala UE, a conglomeratelor de PR, think tank-urilor, a rețelelor de putere și a legăturile lor strânse cu elitele politice.

La începutul anilor ’90, doi tineri descoperă imensa influență a lobby-ului asupra legislației UE. Unul dintre ei începe să investigheze și devine principalul avertizor al UE în privința lobby-urilor. Celălalt este fascinant de meserie și devine un lobbyist profesionist în sectorul serviciilor, reprezentând 50% din produsul intern brut al UE. Un film despre lobby și rețelele de putere din una dintre cele mai mari economii din lume – Uniunea Europeană.

9. “United States of Secrets” (Statele Unite ale Secretelor) (2014)

Documentarul FRONTLINE al PBS merge dincolo de știrile obișnuite pentru a dezvălui povestea dramatică a imensului și controversatului program de supraveghere secretă a guvernului Statelor Unite și modul în care autoritățile au încercat să-l țină ascuns de public. În prima parte a documentarului mergem la Washington pentru a investiga istoria secretă a „programului” care a început după 11 septembrie și continuă și astăzi – chiar și după dezvăluirile existenței sale de către Edward Snowden. Partea a doua explorează relația secretă dintre Silicon Valley și Agenția Națională de Securitate: Cum au colaborat guvernul și companiile tehnologice pentru a colecta și depozita datele dvs.?

United States of Secrets -Trailer

Edward Snowden a descărcat zeci de mii de documente strict-secrete dintr-o rețea guvernamentală de computere extrem de sigură. Revelațiile care au urmat au declanșat o dezbatere aprigă asupra operațiunilor masive de supraveghere efectuate de Agenția de Securitate Națională din Statele Unite. În documentarul PBS – FRONTLINE este investigat istoricul secret al programului de supraveghere fără precedent în lume. Prin interviuri exclusive cu persoanele din interiorul serviciilor de informații și cu oficialii guvernului, ni se dezvăluie modul în care guvernul SUA monitorizează comunicațiile a milioane de americani și colectează miliarde de înregistrări de la oameni obișnuiți din întreaga lume.

10. “The Weight of Chains” (Greutatea lanțurilor) (2010)

Este un film documentar canadian din 2010 regizat de Boris Malagurski. Filmul susține că destrămarea Iugoslaviei a fost „orchestrată de puterile occidentale în sprijinul ambițiilor imperialiste”. Potrivit realizatorului, documentarul prezintă povești despre „oameni buni în vremuri rele” și folosește pe larg secvențe de arhivă oferite, fără costuri, de către Radio-Televiziunea din Serbia.

Filmul oferă o istorie de fond a Iugoslaviei, de la bătălia medievală din Kosovo până la încorporarea din 1912 a regiunii Kosovo în Regatul Serbiei și apoi la formarea Republicii Federale Socialiste Iugoslavia a lui Iosif Broz Tito după cel de-Al Doilea Război Mondial. Se discută despre persecuția sârbilor kosovari după Al Doilea Război Mondial, precum și despre planurile naționaliștilor albanezi de a crea o Albania mai mare și pură din punct de vedere etnic.

The Weight of Chains – Trailer

Filmul susține că interesele S.U.A. în Iugoslavia au promovat „o structură economică iugoslavă orientată către piață”. Politicile de „privatizare prin lichidare” au contribuit, însă, la agravarea tensiunilor inter-etnice la sfârșitul anilor 1980 și la începutul anilor 1990. Națiunile occidentale, atât diplomatic (în mod deschis), cât și militar (în secret), au susținut grupuri separatiste și au încurajat conflictele, pentru a produce o intervenție NATO în zonă.

După războiul din fosta Iugoslavie, politicile Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale, au demonstrat, în continuare, că statele din Europa de Est nu au fost menite să fie egale cu cele din Uniunea Europeană, ci mai degrabă erau văzute ca piețe de desfacere pentru mărfurile occidentale. și surse de forță de muncă ieftină.

E bine de văzut pentru că multe din cele întâmplate în Iugoslavia, s-au întâmplat și la noi. Pe de altă parte, e un punct de vedere al sârbilor despre istoria lor recentă pe care e bine să-l cunoaștem.

BONUS: “South of the Border” (La sud de graniță) (2009)

Este un film documentar american din 2009 regizat de faimosul regizor, Oliver Stone. Documentarul a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția din 2009. Stone a declarat că speră că filmul îi va ajuta pe oameni să înțeleagă mai bine pe unul dintre liderii sud-americani – Hugo Chavez, fostul președinte al Venezuelei – care a fost mereu demonizat și ridiculizat în mod intenționat drept dictator, bufon sau clown de către mass media Occidentală și nord-americană.

Documentarul își propune să explice ascensiunea la putere a lui Hugo Chávez  și realizările guvernării președintelui venezuelean. Pe lângă prezentarea lui Chávez, Stone a căutat să discute și cu alți președinți din America Latină, ale căror politici și personalități sunt mai puțin cunoscute, dar care au atras atenția presei în Statele Unite și Europa: Evo Morales din Bolivia; Cristina Kirchner și fostul președinte Néstor Kirchner din Argentina; Rafael Correa din Ecuador; Raúl Castro din Cuba; Fernando Lugo din Paraguay; și Lula da Silva din Brazilia.

Filmul arată că dezastrele financiare, cum ar fi colapsul peso-ului argentinian din 2001, combinate cu suspiciunile latine privind eforturile americane de eradicare a drogurilor din zonă  și resentimentele privind vânzarea resurselor naturale prin intermediul companiilor multinaționale, au contribuit la ascensiunea unor lideri socialiști și social-democrați în toată regiunea.

Dacă vrei să vezi și un alt punct de vedere decât cel pe care îl știi privitor la America de Sud, urmărește acest documentar. O să fii surprins de ceea ce o să vezi în acest film regizat de un mare regizor.

Dacă ai și tu sugestii de documentare care se referă la manipulare, menționează-le la Comentarii.

Categories: Manipulare

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *