În viață – mai ales în primele etape ale vieții – ne putem lovi de unele condiționări prin care ni s-a indus faptul că lipsește ceva înlăuntrul nostru. Aceste condiționări (care pot proveni din familie, de la școală, din cercul de prieteni etc.) dau naștere la anumite credințe negative de bază despre noi înșine care funcționează ca niște profeții care se împlinesc singure în lumea eului. Este foarte important să devenim conștienți de aceste credințe negative pentru ca să putem face noi alegeri și să aflăm adevărul despre noi. Atunci când identificam astfel de “povești” este extrem de important să ne amintim că ele sunt mituri/iluzii pe care noi le-am creat , iar motivul pentru care par reale este că noi le-am crezut adevărate.
În cele ce urmează vă propun atât un exercițiu simplu de identificare a credinței negative de bază care vă stăpânește, precum și două tehnici de anulare a acestor credințe negative.
EXERCIȚIU
Identificați-vă credințele negative de bază răspunzând la următoarele întrebări – scrieți primul răspuns care vă vine în minte:
- Una dintre credințele mele negative despre mine însumi/însămi este …
- Mi-e teamă că ceilalți au despre mine următoarea credință negativă …
- Credința negativă pe care mă straduiesc să nu mi-o aplic este …
- Cea mai negativă credință pe care o am despre mine însumi/însămi este …
Încercuiți răspunsul căruia îi dați cea mai mare importanță. Aceasta este credința voastră negativă de bază. De vreme ce ați descoperit-o, trebuie acum să decideți să vă schimbați ideile despre sine. Lucrul acesta e definit foarte clar în volumul Curs despre miracole:
«Misiunea voastră este foarte simplă. Vi se cere să trăiți astfel încât să demonstrați că nu sunteți un simplu eu.»
Tehnica afirmațiilor
O tehnică eficientă pentru a-ți schimba ideile despre sine este aceea a afirmațiilor.
Afirmațiile sunt declarații pozitive pe care le introduci în conștiință folosind repetiția.
Există două motive principale pentru a lucra cu afirmațiile. Întâi, ele te încurajează să te concentrezi asupra adevărului despre tine; apoi ele te ajută să renunți la orice rezistență ai putea avea față de schimbarea ideilor despre tine însuți/însăți.
Iata câteva exemple de afirmații utilizabile în legătură cu cele patru credințe negative de bază:
- Sunt suficient de bun(ă) așa cum sunt.
- Sunt în regulă exact așa cum sunt.
- Merit orice.
- Sunt o persoană realizată.
Când veți începe să lucrați cu asemenea idei, veți trece probabil printr-o etapă de cinism și neîncredere. Este perfect normal, de vreme ce ați avut atâția ani o altă imagine despre sine. Aveți nevoie de timp pentru ca să asimilați aceste gânduri noi.
Pentru a crea o afirmație, stabiliți ce idee vreți să afirmați și exprimați-o la timpul prezent, asigurându-va că este personală și pozitivă. O modalitate bună de a lucra cu afirmațiile este să le scrieți. Trageți o linie verticală pe mijlocul paginii; în stânga scrieți afirmația și în dreapta scrieți prima reacție pe care o aveți față de ea, ca în tabelul următor:
AFIRMAȚIE | RĂSPUNS |
Sunt suficient de bun(ă). | Dar nu simt asta. |
Sunt suficient de bun(ă). | Dar n-am realizat destul. |
Sunt suficient de bun(ă). | Nu cred! |
Sunt suficient de bun(ă). | Uneori. |
Sunt suficient de bun(ă). | «Suficient» nu e suficient. |
Sunt suficient de bun(ă). | Poate. |
Sunt suficient de bun(ă). | Sunt dispus să o cred. |
Sunt suficient de bun(ă). | Acum mă pot relaxa! |
Imaginați-vă afirmațiile ca pe niște semințe pe care le plantați în grădina minții voastre.
Coloana răspunsurilor reprezintă îngrijirea acordată de voi semințelor pentru ca ele să încolțească, să crească și până la urmă să înflorească. Afirmația vă ajută să simțiți cine sunteți cu adevărat, căci vă încurajează să acceptați adevărul despre sine. Vă recomand să scrieți o afirmație de zece ori pe zi timp de o săptămână. Va avea suficient timp pentru a se cufunda în subconștient.
Un aspect important al tehnicii afirmațiilor este acela că ele te conectează cu principiul potrivit căruia ești o ființă creatoare și ești complet responsabilă pentru alegerile pe care le faci. O afirmație este o opțiune creativă de a vedea adevărul despre tine.
Aceasta opțiune constituie sursa ta de putere și de libertate, și este foarte clar ilustrată în cartea doctorului Victor Frankl, Omul în căutarea sensului (Man’s Search for Meaning). Frankl a fost un psihiatru evreu care a supraviețuit ororilor lagărelor naziste ale morții. În cartea sa, care este o relatare tulburătoare a suferințelor îndurate, Frankl scrie:
«În lagărul de concentrare, orice împrejurare conspira la a-I face pe deținut să-și piardă cumpătul. Toate scopurile familiare din viață dispar. Singurul lucru care rămâne este ultima dintre libertățile umane – capacitatea de a-ți hotărî atitudinea într-o situație dată, capacitatea de a-ți alege propriul drum. Hotărârea de a-ți schimba condiționarea mintală cu privire la tine însuți/însăți îți permite să-ți împlinești potențialul uman și să fii cel/cea care ești cu adevărat.»
Tehnica iertării
O hotărâre complementară dorinței de a te vedea altfel este aceea de a te ierta pentru că te identifici atât de mult cu eul. Iertarea este o tehnică mintală prin care îți corectezi gândirea greșită. Credința că ești doar un «eu» și coincizi cu convingerile tale negative este o formă de gândire greșită. Atunci când te ierți pentru că ai avut această percepție, te eliberezi și poți accepta ideea că ești întreg și perfect așa cum ești, conectându-te astfel cu Sinele tău Superior.
Disponibilitatea de a te ierta este totuna cu disponibiIitatea de a vedea adevărul despre tine.
Renunțând la autoevaluare, renunți la nevoia de a te condamna, de a te pedepsi și de a fi dur cu tine însuți/însăți.Toate acestea sunt forme de auto-atac și au drept consecința durerea și conflictul. Iertarea este solventul care înmoaie auto-atacul și îți reînvie sentimentul de sănătate mintală.
Practicând iertarea, poți observa eul și gândirea sa nesănătoasă. Iar puterea de a observa și a respecta eul te ajută să-ți schimbi percepția despre el. Pentru că îI vezi acum la lucru, te detașezi de efectele sale. Nu te mai percepi pe tine însuți/însăți ca eu: capacitatea de a-I observa îți permite să-I accepți. Acceptarea este ingredientul vital în renunțarea la eu pentru că, dacă i te opui, eul va dăinui. Acceptă-l și te vei elibera de credința că este real. Amintește-ți că eul este doar ideea că ceva îți lipsește.
Etapa finală de transformare a identității eului constă în a-ți îndrepți dragostea către el, hotărând să-I tratezi cu bunăvoință.
Asta îl va surprinde complet dezarmat. A-ți îndrepta iubirea asupra eului este un act de submisiune și în el stă adevărata ta siguranță. Eul nu te poate ataca dacă îl înconjuri cu iubire. Credințele tale negative nu te pot răni atunci când îți îndrepți iubirea asupra lor. Intenția de a face din iubire cel mai important lucru te pune în legătură cu Sinele tău Superior.
(Traducere și adaptare după: Ben Renshaw, Successful but Something Missing. Daring to Enjoy Life to the Full, Vermilion, Random House Group Ltd., London, 2000)
0 Comments