Una dintre întrebările cele mai frecvente pe care mi le pun multe femei de carieră este: “Cum trebuie să comunicăm cu bărbații pentru a ne face ascultate?”. Întrebarea poate părea ciudată, dar este cât se poate de reală pentru că modul în care comunică bărbații este diferit de modul în care comunică femeile. Unele dintre cele mai bune sfaturi pe această temă sunt date de soții Allan și Barbara Pease (experți de renume internațional în comunicare dintre sexe) în volumul “Abilități de comunicare”. Sfaturile de mai jos sunt valabile la comunicarea de la serviciu, dar pot fi aplicate și în comunicarea din afara locului de muncă, cu prietenul, soțul, amicii de sex masculin.

1.Comunicați-i unui bărbat câte o singură informație o dată.

Nu încercați să comunicați mai multe lucruri în același timp. Creierele bărbaților sunt compartimentate ca niște sertare care înmagazinează și accesează informația pe rând (nu simultan). Este ca și cum, ar fi împărțit în mai multe cămăruțe, fiecare conținând o funcție care lucrează izolat de celelalte. Nu folosiți mai multe piste în discuția cu un bărbat. Separați-vă ideile și gândurile. Comunicați un singur lucru o dată.

2. Lasați-i timp să vorbească.

Creierul bărbatului este conectat fie pentru a vorbi, fie pentru a asculta. Majoritatea bărbaților nu le poate face simultan pe amândouă și, de aceea, bărbații vorbesc pe rând atunci când poată o conversație. Dați-le răgaz să vorbească și lăsați-i să-și termine propoziția. Nu-i întrerupeți.

3. Luati-va o expresie neutră atunci când ascultați.

Bărbații cred că o persoană care își schimbă expresia feței atunci când ascultă are, probabil, probleme mentale sau emoționale. Luați-vă o expresie serioasă atunci când ascultați un bărbat și, din când în când, oferiți încurajări de genul: « Mda… », « Înțeleg… », « Așa e… », « Da, da », pentru ca să-l determinați să continue.

4. Oferiți-le fapte și informații.

Creierele bărbaților sunt organizate pentru sarcini spațiale și sunt interesate, mai ales, de relația dintre lucruri. Dați soluții problemelor, fapte și mărturii. Alcătuiți-vă discursul pe fapte și informații. Evitați sau reduceți la minim formulele emoționale, în schimb argumentați-vă opinia.

5. Folosiți vorbirea directă.

Propozițiile și frazele bărbaților sunt mai scurte decât cele ale femeilor și conțin mai multe fapte, date, informații și soluții. Nu faceți aluzii sau presupuneri. Spuneți ce aveți de spus, atacând subiectul direct.

6. Folosiți o tonalitate gravă și vorbiți mai rar.

Vocile grave întotdeauna sunt mai ascultate decât cele cu o tonalitate înaltă, pițigăiată. Tonalitatea gravă sugerează că mesajul transmis este important. De aceea, încercați să vorbiți măcar cu un ton mai jos față de cel cu care vorbiți în mod curent. De asemenea, femeile au tendința de a vorbi ceva mai repede decât bărbații, însă nu uitați că barbații trebuie să poată să vă urmărească discursul, altfel îi pierdeți.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *