“După câteva întâlniri și relații fără nici un fel finalitate, am început să mă gândesc: “O, Doamne, o să fiu singură toată viața mea. Pesemne că e ceva în neregulă cu mine! Sunt nebună! Sunt defectă!” Apoi, întrebând în stânga și în dreapta, am realizat cât de răspândită este această teamă. Și atunci m-am speriat și mai tare ...” – așa își începea povestea una dintre clientele mele care, inițial, nu putea să definească prea clar ceea ce dorește, dar care îmi spusese foarte clar că are o mare frică: teama de rămâne singură pe tot restul vieții.
Toată lumea pe care o cunosc fie încearcă să găsească pe cineva, să uite pe cineva sau … să facă față cuiva. Dorința de afecțiune este una dintre nevoile umane de bază, durabile și naturale. Sunt foarte multe persoane care simt că nu vor găsi niciodată dragostea. Ele au un sentiment ciudat că poate sunt “sortite” să fie singure pentru totdeauna sau poate că sunt prea “defecte” pentru a fi iubite – și asta, dragii mei, este un lucru extrem de dureros de simțit.
Iată 9 modalități de a te ajuta să vezi lucrurile așa cum sunt:
1.Nu te mai critica atât
Stai și analizează cât de des te învinuiești și te desconsideri în timpul unei zile. Dar fii sincer! Cât de des te critici spunându-ți lucruri de genul:
- Sunt atât de prost/proastă.
- Sunt prea gras(ă).
- Sunt prea bătrân(ă).
- Sunt urât(ă).
- Nu sunt bun(ă) de nimic.
- Întotdeauna dau greș.
- Sunt un idiot/o idioată etc.?
Îți sună cunoscut?
Ei bine, dacă vorbești cu tine în acest fel, starea ta de spirit va scădea, temerile și nesiguranța ta vor crește și nu faci decât să te condiționezi să crezi că ești o persoană nedemnă.
Gândurile tale au un impact direct asupra modului în care te simți. E simplu. Gândești la lucruri bune: te simți bine. Gândești la lucruri rele: te simți rău. Exact asta faci! Ți-o faci cu mâna ta! De fapt, ți-o faci cu mintea ta! Încetează! Fii blând(ă) cu tine. Fii milos/miloasă cu propria-ți persoană.
Poate că altcineva te-a criticat de atâtea ori, a abuzat de blândețea/dragostea ta, te-a părăsit și te-a făcut să crezi că nu ești bun(ă) de nimic. Nu crede asta doar pentru că un nebun (sau niște nebuni) te-a criticat. Nu renunța la luptă! Nu uita: ai tot ceea ce trebuie pentru ca să reușești! Și, oricum, cine era cel care și-a spus asta? Era vreun specialist în relații? Era vreo somitate în materie de performanță? Era persoana care te iubea? Nu cred!!! Lasă-mă să mă îndoiesc de asta. Pentru că dacă te iubea, nu ajungeai să crezi asta:
Așa că începe să te ierți. Iartă-te pentru greșelile pe care le-ai făcut. Și o să-ți mai spun ceva “inedit”: cu toții facem greșeli. Cu toții greșim în viață (inclusiv “somitatea” – dl. Perfecțiunea Întruchipată – care te-a adus la credința asta falsă).
Și atunci când vocea ta interioară va mai spune ceva negativ despre tine, n-o băga în seama! Ba, mai mult, alung-o spunându-i să te lase în pace pentru că nu este decât o himeră. Spune cu voce tare: Sunt o persoană valoroasă! Spune vocii interioare să plece pentru că nu este un gând constructiv, pozitiv.
Spune cu voce tare: Am ales să lupt!
2. Întotdeauna să ai o părere bună despre tine
Asta nu înseamnă să exagerezi, ci pur-și-simplu înseamnă să te simți bine în pielea ta. O părere bună de sine îți dă încredere în puterile tale. De aceea este foarte important să ai o astfel de părere bună despre tine.
Să zicem că vrei să-ți cumperi o mașină. Te duci la show-room și vânzătorul de acolo îți spune: “Am o mașină pentru tine. E cam veche și cam uzată. Încă mai funcționează, dar consumă multă benzină. Are și câteva zgârieturi și nu știu cât este de fiabiă”. Acum, după ce ai auzit toate astea, cât de mult ai mai vrea să cumperi mașina asta? Sunt sigur că vei pleca de acolo fără a mai sta pe gânduri. De ce? Pentru că dacă persoana care vrea să-ți vândă mașina nici măcar nu crede în calitatea mașinii, de ce ai face-o tu?
Acesta este motivul pentru care trebuie să-și dezvolți încrederea și stima de sine.
Dacă tu nu crezi în ceea ce vinzi, atunci de ce ar trebui să creadă alții? Încrederea este atractivă. Dacă crezi că ai ceva valoros de oferit, la fel vor crede și ceilalți.
Cu cât te iubești mai mult pe tine însuți/însăți, cu atât vei fi mai convins(ă) că vei găsi sufletul tău pereche.
Atenție: a te iubi pe tine însuți/însăți nu înseamnă mândrie deșartă sau orgoliu prostesc, ci înseamnă a te accepta așa cum ești și a pune în valoare lucrurile bune pe care le ai.
3. Conștientizează faptul că ai ceva valoros de oferit
Care sunt unele dintre calitățile tale minunate? Ești o persoană sinceră, muncitoare și sensibilă? Ești o persoană sportivă, cu simț artistic și căreia îi place familia? Ești o persoană relaxată, comunicativă, organizată și eficientă? Nu numai că poți găsi pe cineva care împărtășește aceleași interese și calități ca și tine, dar poți, de asemenea, să-l completezi pe viitorul tău partener venind în relație cu propriile calități și competențe.
Ceea ce vreau să spun este să nu te gândești doar la ceea ce vrei de la o relație, ci gândește-te și la ceea ce aduci tu într-o relație.
Gândește-te la aportul tău și la modul în care cineva va fi foarte fericit să beneficieze de marile tale calități.
4. Modifică modul în care gândești despre sexul opus
Atât de multe persoane au convingeri false despre sexul opus. S-ar putea să fi trecut prin niște experiențe neplăcute și dureroase în relațiile anterioare care au făcut ca modul tău de apreciere a sexului opus să se fi schimbat.
Care sunt convingerile pe care le ai despre sexul opus? Crezi în vreuna din afirmațiile de mai jos?
- Toți bărbații sunt porci.
- Barbații nu doresc decât sex.
- Toți bărbații evită să aibă o relație serioasă.
- Nici un bărbat nu este credincios. Toți bărbații înșală.
- Femeile nu vor decât bani.
- Toate femeile sunt curve.
- Toți cei buni sunt luați.
- Toate femeile sunt labile emoțional.
Ei bine, pur și simplu nici una dintre afirmațiile de mai sus nu este adevărată. Bărbații doresc dragoste și căsătorie la fel de mult ca și femeile. Există încă multe persoane minunate, amuzante, fermecătoare și blânde în jurul nostru.
Dacă alegi să crezi astfel de gânduri negative despre sexul opus, atunci teama de a rămâne singur(ă) se amplifică pentru că nu faci decât să îți spui, în mod constant, că nu există nimeni acolo pentru tine.
Știu o grămadă de bărbați singuri și femei singure care ar dori să se afle într-o relație reciprocă de iubire.
O grămadă!
5. Concentrează-te pe ceea ce ai
Fii recunoscător pentru familia pe care o ai și pe prietenii care-ți sunt aproape. Frica de a fi singur(ă) te face să simți și să acționezi disperat(ă) (știu asta pentru că am fost și eu acolo).
Dar disperarea nu îi atrage pe oameni, ci – din contra – îi îndepărtează. Oamenii vor să știe că îi iubești pentru ceea ce sunt și nu doar pentru că ai nevoie de cineva care să aibă grijă de tine.
Fii recunoscător pentru toate lucrurile frumoase pe care le ai. De obicei, atunci când te concentrezi pe singurul lucru care lipsește din viața ta, pierzi imaginea de ansamblu:
Ai deja multe lucruri grozave care lucrează pentru tine!
6. Programează-ți activități în fiecare săptămână și distrează-te
Profită cât mai mult de timpul tău și distrează-te. Atunci când ești într-o relație, nu ai așa de mult timp pentru a petrece împreună cu prietenii, a citi cărți, a programa activități care sunt doar pentru tine (indiferent de cât de mărinimos este noul tău prieten, mă îndoiesc că va vrea să te însoțească la epilat).
Ia perioada asta ca o mini-vacanță pentru tine și pentru a relaționa. Du-te și distrează-te. Dacă îți umpli viața cu activități, nu te vei mai concentra așa de mult pe singurătate. În schimb, vei vedea că ai o viață mai bogată și mai fericită.
Fericirea atrage oamenii ca un magnet. Oamenii vor să aibă în jurul oameni fericiți. Încrederea este cea mai atractivă coronița pe care ai putea s-o porți cu succes.
7. Nu idealiza relațiile altora
A te simți iubit și a fi într-o relație sunt atât de importante pentru fiecare dintre noi încât foarte multe persoane preferă să rămână într-o relație nefericită, toxică, decât să fie singure. Unele persoane construiesc relații înainte de a scăpa de teama lor de a fi singuri, înainte de a identifica foarte clar ceea ce doresc de la o relație sau înainte de a vindeca rănile din relațiile anterioare.
Faceți parte din cei/cele care încearcă să vindece rănile de la o relație anterioară cu următoarea relație?
Unele persoane care fac acest lucru sunt destul de norocoase pentru ca să găsească un partener bun. Însă asta nu se întâmplă cu toată lumea.
Alte persoane intră în relații care nu corespund nevoilor lor personale și se trezesc, 10 ani mai târziu, prinși în mijlocul unei relații pline de turbulențe.
Nu toate cuplurile sunt fericite. Unele doar afișează masca fericirii doar pentru a salva aparențele în public.
Atunci când vine vorba de a mima o căsnicie fericită în public, oamenii devin foarte buni actori.
Tu nu trebuie să te compari cu nimeni. Tu trebuie doar să ieși din depresie, să capeți mai multă încredere în tine, să te împaci cu tine, să fii fericită cu ceea ce ai. Abia atunci vei putea atrage oameni în jurul tău.
8. Nu fiți invidioși/invidioase pe relațiile altora
Simți puțină amărăciune atunci când colega ta îți spune că se va căsători? Sau când prietena ta îți spune despre o întâlnire uimitoare pe care a avut-o cu un tip extraordinar? S-ar putea să te gândești: “De ce ea? De ce nu și eu? De ce nu mi se întâmplă și mie?” – și asta îți strică ziua.
Fii fericit(ă) pentru oamenii care își găsesc sufletul pereche. Trimite gânduri pozitive către cuplurile fericite pe care le întâlnești pe stradă. Când vezi un cuplu fericit ținându-se de mână, să-ți spui și tu în gând: “Cât de minunați sunt! Asta vreau și eu! Abia aștept să văd cine va fi persoana care mă va ține și pe mine de mâna!”
Acest gând pozitiv schimbă în mod automat perspectiva și formulează o viziune optimistă asupra propriului tău viitor relațional.
9. Solicită ajutor profesionist
Dacă ai nevoie de un pic de sprijin suplimentar pentru a-ți construi încrederea de sine, de ce să nu căuți ajutorul unui specialist (specialist în relații, consilier, coach)? În drumul tău spre marea iubire sau spre construirea respectului de sine, un pic de susținere și un pic de validare pot face minuni.
A solicita ajutorul unui specialist nu înseamnă că e ceva “rău” cu tine; ci înseamnă că ai decis să iei lucrurile în propriile mâini și să recurgi la sfaturile și îndrumarea unui profesionist care să te ajute să îți atingi obiectivul.
Dacă citești aceste rânduri, vreau să știi că ești o persoană demnă de a fi iubită. Vreau să știi că meriți să fii iubită și că meriți să găsești un partener romantic care te va prețui. Scapă de teama de a fi rămâne singur(ă), pentru ca este doar atât – o simplă teamă, o simplă părere pe care o ai despre tine, o idee sumbră despre viitorul tău.
Însă, este o teamă falsă și o părere falsă.
Și este falsă pentu că nu reflectă realitatea.
Ai avut vreodată o astfel de teamă? Încă o mai ai? Ai stat într-o relație doar de teama de a nu rămâne singură deși relația nu mergea?
Aștept răspunsurile voastre, dar și eventualele întrebări la rubrica de comentarii.
0 Comments