Prietenul tău (acum fostul tău prieten) ți-a spus că s-a terminat. Relația ta se încheie. Ești răvășită. Te simți rănită, supărată și confuză. Poate că bănuiai ceva, poate că realizai că se va întâmpla ceva sau poate că s-a întâmplat total pe neașteptate. Indiferent de situație, cu siguranță este ceva extrem de neplăcut și dureros. În curând vei fi singură și vei avea timp să te gândești la toate aceste lucruri, însă acum, tot ce trebuie să știi este cum să treci peste următoarele zece minute.

Cum să acționezi atunci când cineva se desparte de tine

1.Spune-ți că vei fi bine

Indiferent de cum te simți acum (și indiferent de ceea ce crezi în realitate), spune-ți că vei trece cu bine peste aceste moment, că viața merge înainte și că nu e sfârșitul lumii. Repetă-ți constant în mintea ta: “Sunt bine, sunt OK, sunt împăcată cu asta “. E în regulă să te minți în aceste momente. Nu uita că obiectivul tău este să treci cu bine peste aceste zece minute (până te desparți de el) și că nu vrei sa-i dai satisfacție.

2. Respiră

Asigură-te că respiri adânc. Concentrează-te asupra aerului care intră prin nas și iese din nas. Poți chiar să îți numeri respirațiile. Respiră adânc, constant și uniform. Acest lucru te va ajuta să rămâi liniștită. Creierul are nevoie să fie oxigenat pentru a te stăpâni și a nu-ți pierde controlul.

3. Respectă-i decizia luată

Nu te milogi și nu-i cere să se întoarcă sau să se răzgândească. Nu face asta niciodată, cu nimeni, oricât de bine te-ai simțit cu persoana respectivă. Cu cât te umilești mai mult, cu atât vei arăta mai rău și cu atât mai puțin probabil vei fi capabilă să salvezi orice urmă de prietenie (dacă vei mai vrea să faci asta în viitor).

4. Nu vorbi prea mult

În vâltoarea momentului, s-ar putea să spui lucruri pe care le vei regreta mai târziu. Așa că nu spune multe vorbe. Comunică în cât mai puține cuvinte. Nu vrei ca cel din fața ta să-ți vadă durerea. Oricum nu-i pasă e tine din moment ce se desparte. Nu-i da motive să creadă ca a luat o decizie bună. Dacă te cerți sau îți verși amarul sau țipi la el, s-ar putea să creadă că a făcut bine că a plecat de lângă tine. Chiar dacă te provoacă, nu intra în jocul lui. Păstrează-ți calmul desăvărșit. O să ai timp să urli la lună după ce pleacă, însă până atunci nimic nu trebuie să se clintească de pe fața ta.

5. Nu încerca să-l forțezi să rămână cu tine

Mai întâi de toate, nu va funcționa. În al doilea rând, nu poți face pe cineva să facă ceva ce nu vrea să facă. Încercarea de a-l determina să rămână în relație sau chiar în casă/cameră cu tine nu vă va face decât să arate cât de disperată ești și îl va face să-și dorească să plece și mai repede

6. Impune bariere fizice

Nu încerca sa devii sexy cu el (o idee extrem de proastă!) și să-i ceri să te ia în brațe, să te sărute sau (și mai disperat) să faceți dragoste în speranța că se va răzgândi. Chiar dacă reușești să-i distragi atenția pentru moment, situația nu se va rezolva, iar tu vei părea a fi extrem de disperată. În general, bărbații fug de femeile disperate în orice situație. De asemenea, la rândul tău, nu-l lăsa să te ia în brațe, să te sărute sau (și mai rău) să facă sex cu tine (așaaaaaa, de despărțire). Nu merită! Cine te rănește așa de tare, fără să se gândească la ceea ce e în sufletul tău, nu merită decât să fie tratat cu răceală și dezinteres.

7. Nu-l întrerupe

Lăsă-l să spună tot ceea ce vrea să spună. După ce a terminat de vorbit, întreabă-l dacă există altceva ce ar dori să menționeze. Dacă nu, urează-i succes și desparte-te de el. Dacă vrei, totuși, să-i răspunzi în vreun fel (deși eu ți-aș recomanda să nu faci asta pentru că momentele de furie și supărare nu sunt cele mai potrivite pentru a te exprima), răspunde având grijă la ceea ce spui. Ia-ți câteva secunde bune pentru a-ți aduna gândurile înainte de a răspunde la ceea ce a avut de spus. Nu uita faptul că nu îl vei putea face să se răzgândească, deci, în răspunsul tău, pur și simplu încearcă să îți expui punctul de vedere fără a învinui sau insulta. Fii neutră, cât mai concisă și nu vorbi mult.

O altă variantă ar fi să-i spui scurt că nu te interesează ceea ce vrea să-și spună și să-ți iei la revedere. Asta s-ar putea să-l enerveze mai mult. Dar ce mai contează acum?

8. Păstrează-ți calmul

Nu te înfuria (sau, dacă te-ai înfuriat, măcar nu arăta asta!) și nici nu intra în defensivă. Dacă simți că ești prea emoționată într-atât încât nu poți gândi rațional sau îți vine să urli la el, spune-i că nu vrei să ai discuța asta acum și că vrei să continui conversația mai târziu. Dacă vreodată o să te regrete, o s-o facă pentru modul extrem de responsabil și matur în care te-ai comportat acum, și nu pentru că ai strigat, ai țipat și l-ai înjurat (chiar dacă merita). A urla și a insulta nu fac decât să-i demonstreze, încă o dată, că decizia luată de el este cea bună. Nu-l fă să creadă asta!

9. Fii recunoscătoare (dacă poți)

În acest moment ești rănită si supărată, astfel că va fi greu să spui ceva plăcut. Pe de altă parte, dacă ești la începutul unei relații, gândește-te că e mai bine că s-a întâmplat acum, decât mai târziu, atunci când relația ar fi avansat spre căsătorie și ați fi avut și copii. Dacă relația durează de câțiva ani buni, atunci  citește articolulele mele despre divorț. Dacă poți, mulțumește-i pentru vremurile bune pe care le-ați avut împreună.

10. Spune-i la revedere

Urează-i mult succes în viață și desparte-te de el (fără să arăți nici o urmă de regret, tristețe sau supărare). După ce vei pleca și vei ajunge acasă, vei să te prăbușești pe patul tău și să începi să plângi.

11. Iartă (de fapt este: Iartă-te!)

În cele din urmă, după ce timpul va vindeca rana făcută, găsește iertare pentru el în inima ta. Este greu și chiar poate părea imposibil acum, dar a urî persoana respectivă nu va face decât să te doară pe tine și te va împiedica să mergi mai departe și să cunoști pe cineva care să te merite. A ține ranchiuna, a fi supărată pe cineva este ca și cum ai lua din foc un tăciune încins pentru a lovi în celălalt: vei sfârși prin a-ți face rău ție, și nu ceiluilalt. Tu ești cea care se va arde pe mână și nu celălalt. Chiar dacă este greu pe moment, în timp va trebui să renunți la a mai fi mânioasă pe el. Când vei scăpa de mânie, vei fi cu adevărat vindecată. Abia atunci vei fi liberă și vei putea întâlni pe cel care te merită.

12. Nu te întoarce înapoi

Chiar dacă peste ceva timp el decide să se întoarcă înapoi, nu-l mai primi. Cine te înșală o dată, o s-o facă și a doua oară. Nu mai vrei să treci din nou prin ceea ce ai trecut. Cine te-a rănit atât de grav atunci nu are cum să te vindece acum. Nu poate să te vindece cel ce te-a rănit atât de tare. Trebuia să te aprecieze atunci, când era cu tine, și nu acum. S-ar putea ca acum el să fie respins de fosta sa prietenă (cea care ți l-a luat) și să vină la tine sperând că îl vei primi. Însă pentru el tu nu ești decât o pauză până găsește pe următoarea. Vine la tine pentru că știe că s-ar putea să mai ții la el. Nu te lăsa păcălită. Orice ți-a spune (că, de fapt, tot timpul s-a gândit la tine – mai ales când făcea dragoste cu cealaltă, că și-a dat seama ce greșeală a făcut și că tu ești unica femeie valoroasă din lume, că o să se schimbe, că o să te ia de nevastă etc.), nu-l crede. Trimite-l la plimbare și ia-ți gândul de la el. Ciorba reîncălzită nu mai are același gust. Ba chiar poate avea un gust amar dacă alegi să o ții pe foc prea mult.

De ce e bine să reacționezi inteligent la despărțire

Atunci când răspunzi inteligent/rațional la o despărțire (la fel de mult pe cât doare), asta arată mai multe lucruri:

  • Arăți că nu ești în negare față de ceea ce se întâmplă. Îi arăți fostului că poți să mergi mai departe și fără el, că nu ai nevoie de el pentru a supraviețui.

 

  • Reacționând inteligent (și nelăsându-te pradă mâniei) arați că poți face față situației chiar dacă aceasta este dramatică, tragică. Asta denotă maturitate. Deși nu este nimic rău în a te simți tristă (de fapt, va dura ceva timp până ca rana să se vindece), a te comporta demn cu fostul te va ajuta să te simți mai puternică și te va ajuta să treci mai repede peste această despărțire. De asemenea, te face să arăți bine în fața tuturor (a lui și a eventualilor prieteni/prietene care sunt de față sau care vor auzi de modul în care v-ați despărțit). Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să ieși din această relație arătând jalnic.

 

  • Chiar dacă te simți rănită, dacă treci rațional și inteligent peste momentul despărții, o să câștigi respectul tuturor (și nici nu o să-i dai satisfacție fostului).

 

  • De cele mai multe ori, un astfel de comportament îl va surprinde pe fostul. Se va întreba de ce nu ai reacționat negativ, așa cum ar face-o cele mai multe persoane. Dacă nu te milogești și dacă nu îi ceri să nu se despartă de tine, îi vei arăta că poți trăi și fără el și că s-ar putea să fie chiar mai bine decât înainte.

 

  • Mai mult decât atât, nu vei regreta acțiunile tale și nici nu îți va fi rușine de ceea ce ai făcut, iar acest lucru ta va face să te simți bine și să ai o părere bună despre tine (ceea ce este foarte important în astfel de momente).

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *