Comunicare non-verbală ocupă mai mult de jumătate din ansamblul comunicării interpersonale (pe lângă comunicarea verbală și cea para-verbală – volum, intonație, accent etc.). De comunicarea non-verbală sunt legate primele impresii care și le fac oamenii despre noi, controlul pe care îl exercităm asupra unor semeni ai noștri sau primele semnale că cineva este interesat de noi sau ne iubește.
Întâmplarea descrisă AICI (despre cum îți dai seama dacă te înșală), mi-a dat ideea de a vă împărtăși unele mici secrete legate de comunicarea inter-personală. Mai jos vă ofer 12 astfel de trucuri psihologice pe care vi le recomand să le folosiți pentru a vă îmbunătăți comunicarea cu cei din jur.
1. Cum aflu mai multe detalii?
Dacă doreşti să afli ceva de la o persoană, pune-i o întrebare și, după ce a terminat de răspuns, păstrează tăcerea și menține contactul vizual. Îţi va spune ceva mai mult sau aproape totul.
2. Cum sa-ți crești șansele de a convinge pe cineva?
Atunci când încerci să convingi o persoană de ceva, asigură-te că ea stă aşezată, iar tu ești în picioare. Acest lucru o va face să creadă mai devreme decât te aștepți.
3. Unul din secretele încrederii în sine
Unul dintre secretele încrederii în sine este să intri într-o cameră/sală plină de oameni și să presupui că toată lumea deja te place.
4. Cum să devii plăcut celorlalți?
Atunci când te adresezi unei persoane pe care tocmai ai cunoscut-o folosește numele ei cât mai mult în conversațîe. Oamenilor le place să-și audă numele și acest lucru va stabili imediat un sentiment de încredere și prietenie. Exemplu: “Mă bucur să te cunosc, Ramona. Deci, Ramona, de unde îl cunoști pe Cornel?”. Și continuă să repeți numele lui/ei pe tot parcursul conversației.
5. Unul din semnele atracției
Dacă o persoană este atrasă de tine, ochii ei încep să clipească mai mult ca de obicei în timpul unei conversații cu tine.
6. Cum să-ți dai seama de un zâmbet de complezență?
Cum faceți diferența dintre un zâmbet fals și unul real? Puteți afla dacă cineva zâmbește sincer sau nu privind ochii persoanei respective. Atunci când zâmbetul este autentic, se formează riduri la colțurilor ochilor.
7. Cum să-ți dai seama dacă cineva este interesat de ceea ce spui?
Fiți atenți la picioarele celor cu care conversați! Pentru a ști dacă o persoană este interesată de o conversație cu tine, uită-te la picioarele ei: dacă picioarele ei sunt îndreptate spre tine, atunci este. Dacă sunt îndreptate lateral sau în orice altă direcție, atunci nu este. Picioarele nu mint niciodată.
8. Cum să-ți dai seama de relațiile dintre persoane într-un grup?
Atunci când ești la o petrecere sau la o întâlnire, fă o glumă și observă oamenii care râd în jurul tău. Oamenii care se simt aproape unul de celălalt se vor uita unul la celălalt. Acest lucru este util pentru a identifica prieteniile și alte genuri de relații.
9. Vrei să convingi mai ușor pe cineva? Dă-i opțiuni, nu comenzi.
Un alt truc care crește șansele ca oamenii să facă ceea ce vrei sau ceea ce le spui să facă este următorul: oferă-i celuilalt posibilitatea de a alege în loc să-i comanzi. De exemplu, în loc să spui unui copil: „Bea-ți laptele!”, întreabă-l din ce cană ar dori să bea lapte: din cea cu spiriduși sau din cea cu animăluțe. Acest lucru oferă persoanei respective un sentiment de control, ceea ce duce la o șansă mai mare de a atinge rezultatul dorit.
10. Cum să câștigi o dispută/ceartă?
Dacă persoana care se ceartă cu tine își pierde cumpătul și începe să strige/urle, tendința umană naturală este de a striga și tu. NU FĂ ȘI TU AȘA! Rămâi calm(ă) și răspunde calm, relaxat, la replicile celuilalt. Acest lucru îi va enerva și mai tare. Încearca-l! Funcționează.
11. Cum să te placă cealaltă persoană în conversație?
Copiază limbajul corpului persoanei cu care vorbești pentru a-i căpăta încrederea. Dacă imiți subtil limbajul corpului persoanei cu care vorbești, ea va începe să aibă încredere în tine. Dacă reflecți și modul în care vorbește și se mișcă, atunci te va plăcea și mai mult deoarece va părea că sunteți destul de compatibili. Tehnica se numește “oglindire” (mirroring) și este folosită intens de cei mai buni comunicatori, dar și de cei mai eficienți manipulatori. O puteți observa în funcțiune atunci când mergeți într-o cafenea. Uitați-vă la cuplurile care sunt așezate la mese și o să observați că acele cupluri care par că se înțeleg bine, adoptă cam aceeași postură și cam aceleași gesturi.
12. Cum să “plantezi” o idee în mintea cuiva?
Pentru “a planta” sămânța unei idei în mintea unei persoane, cere-i să nu se gândească deloc la un anumit lucru. Să spunem că eu te rog să NU te gândești la ELEFANȚI. La ce te gândești acum? 😉
1 Comment
Diana · October 12, 2019 at 21:14
Foarte interesant.