Nu toţi pacienţii cu tulburare de personalitate narcisică prezintă toate modurile de funcţionare pe care le vom menţiona. Oricum, cele trei moduri de mai jos sunt, de departe, cele mai des întâlnite în practică. Schemele disfuncţionale care stau la baza acestei tulburări sunt Deprivarea Emoţională şi Ruşinea. Schema Îndreptăţirii apare ca o supracompensare pentru celelalte două.
1. Modul “Copilului Singuratic“
Acest mod de funcţionare este o variantă a “Copilului Abandonat”. În esenţă, cei mai mulţi dintre aceşti pacienţi se simt ca nişte copii singuratici, care au valoare numai prin părinţii lor, pe care îi laudă şi cărora le exagerează calităţile şi reuşitele. Oricum, ei îşi dau seama foarte rar de acest lucru. Fiindcă, mici fiind, nevoile primare nu le-au fost îndeplinite, ei se simt goi pe dinăuntru şi singuri.
Din acest mod de funcţionare, pacientul simte că nu merită şi nu poate să fie iubit. Mulţi astfel de pacienţi cred că au reuşit lucruri mult peste ceea ce pot de fapt, păcălind pe toată lumea sau printr-un noroc incredibil. Din acest motiv ei trăiesc cu sentimentul că nu pot să se ridice la nivelul aşteptărilor celorlalţi. În majoritatea timpului, au senzaţia că acele zone ale vieţii lor în care supracompensează s-ar putea nărui în orice moment.
Pentru ei, opusul lui „a fi special” este „a fi banal”. Banalul e unul dintre cele mai rele lucruri care i se pot întâmpla cuiva cu tulburare de personalitate narcisistică, fiindcă imaginea lui de sine este împărţită: ori sunt centrul atenţiei, ori nu sunt nimic.
Modul “Copilului Singuratic” iese la iveală atunci când pacienţii pierd o sursă importantă de validare: afacerea lor dă faliment, pierd în faţa competiţiei sau altcineva reuşeşte să obţină mai mult decât ei. Odată intraţi în acest mod de funcţionare, ei se străduiesc să fugă imediat într-unul dintre celelalte moduri, respectiv “Lauda-de-Sine” sau “Autoprotectorul Detaşat”.
Cei mai mulţi fac acest lucru pentru că modul “Copilului Singuratic” este o experienţă foarte dureroasă, tristă, umilitoare şi, de obicei, caracterizată de sentimente de autodevalorizare. Cândva în viaţa lor, aceşti oameni s-au simţit astfel mai mult timp, fie că a fost din cauza unei înfrângeri, a unei despărţiri sau a unei pierderi. Oricum, ei nu-şi amintesc prea clar această perioadă şi nu vor să se gândească la ea, fiind dispuşi să facă aproape orice ca să evite să se simtă vulnerabili.
2. Modul “Lauda-de-Sine“
Acest mod de funcţionare este o supracompensare pentru sentimentele de deprivare emoţională şi ruşine ale pacientului. În acest mod, pacienţii se simt îndreptăţiţi să fie competitivi, abuzivi, să se laude excesiv. Acesta este modul lor „de bază”, mai ales în preajma celorlalţi. Trec în modul “Autoprotectorului Detaşat” atunci când sunt singuri perioade mai lungi de timp şi numai rareori trec în modul “Copilului Singuratic”.
Din acest mod, pacientul încearcă să demonstreze că este superior. E înclinat spre comportamente competitive ca, de pildă, ton condescendent, furie împotriva greşelilor celorlalţi, nevoia de a avea mereu dreptate. Aceste comportamente sunt compensatorii. Dedesubt, pacientul se simte inferior şi insultat. Schemele se manifestă şi la nivel de comportamente care evită intimitatea, cum ar fi furia în momente de vulnerabilitate sau încercarea de a conduce discuţia cât mai departe de subiecte cu încărcătură emoţională.
Cel mai des întâlnite comportamente de apărare/de a face față realității, la pacientul cu tulburare de personalitate narcisică aflat în modul lui bazal de funcţionare, sunt agresivitatea şi ostilitatea, dominarea şi autopromovarea excesive, căutarea insistentă a statutului şi recunoaşterii sociale, manipularea şi exploatarea celorlalţi. Aceste moduri de a face față realității sunt extreme.
E important să ştim că narcisismul are multe forme. Nu toţi pacienţii au manifestări extreme. Există un spectru al narcisismului, de la elemente inofensive până la comportamente maligne. La una dintre extreme, pacienţii sunt sociopaţi. La cealaltă, sunt absorbiţi de sine înşişi, dar capabili de empatie şi căldură în unele cazuri.
3. Modul “Autoprotectorul Detaşat“
În compania altora, pacienţii cu tulburare de personalitate narcisică funcţionează din rolul “Laudei-de-Sine”. Când sunt singuri, departe de admiraţia celorlalţi, trec, de cele mai multe ori, în modul “Autoprotectorului Detaşat”. Aici, ei resping emoţiile, implicându-se în activităţi care îi alienează sau le distrag atenţia de la ceea ce simt. Pacienţii intră în acest mod când sunt singuri fiindcă, fără o apărare, ar aluneca în modul “Copilului Singuratic”. Încep să se simtă goi, plictisiţi şi deprimaţi. În absenţa surselor externe de validare, “Copilul Singuratic” începe să apară. “Autoprotectorul Detaşat” e o cale de a ţine în şah durerea.
Acest mod poate lua multe forme, toate reprezentând mecanisme de evitare declanşate de schemele dezadaptative timpurii. Pacienţii se implică într-o varietate de activităţi care îi stimulează. Aceste comportamente sunt, nu de puţine ori, compulsive. Uneori e vorba de alcoolism, alteori, de pariuri, investiţii la bursă, sporturi periculoase, droguri. Aceste activităţi aduc stimulare şi plăcere.
Un alt grup de pacienţi se implică în activităţi solitare, care sunt mai mult liniştitoare decât stimulatoare. Ei se joacă jocuri pe computer, mănâncă mai mult decât au nevoie, se uită la televizor sau visează cu ochii deschişi. Aceste interese compulsive le distrag atenţia de la deprivarea emoţională şi ruşine, de la Copilul Singuratic. Activităţile de mai sus sunt, toate, feluri prin care pacientul evită senzaţia de gol şi de lipsă de valoare.
NIVELURI DE FUNCŢIONARE ALE PACIENTULUI CU TULBURARE DE PERSONALITATE NARCISICĂ
Persoanele diagnosticate cu aceasta tulburare prezintă mai multe niveluri de funcționare. Otto Kernberg a descris trei nivele ale afectării narcisiste.
- În vârf sunt cei care sunt talentați sau îndeajuns de înzestrați pentru a atrage admirația și atenția pe care o vor; aceste persoane n-au nevoie de terapie pentru ca nu simt necesitatea unui astfel de ajutor.
- La al doilea nivel sunt cei care funcționează satisfăcător în mediul de lucru, dar caută ajutor profesional pentru că nu pot forma relații sănătoase sau pentru că se simt plictisiți și fără scop.
- Narcisiștii de pe ultimul nivel sunt diagnosticați frecvent cu alte tulburări mentale sau au deja probleme cu legea. De obiceu sunt anxioși și își controlează cu greu impulsurile.
Tulburarea este dificil de diagnosticat din diferite motive.
- Primul, indivizii afectați funcționează îndeajuns de bine în societate astfel că nu intră în atenția medicilor.
- Al doilea, narcisiștii au tendința să mintă despre ei, de aceea unui terapeut îi poate lua mult timp pentru a observa discrepanțele dintre versiunea unui pacient despre viața sa și informațiile date de cunoscuți.
- Al treilea, multe comportamente asociate cu narcisismul pot fi atribite altor tulburări metale. Narcisiștii care nu funcționează bine sunt frecvent diagnosticați cu tulburare de personalitate de graniță, mai ales dacă sunt femei; dacă sunt bărbați pot fi diagnosticați cu personalitate antisocială.
Indivizii cu aceasta tulburare au un sentiment grandios de autoimportanţă, sunt adesea preocupaţi de fantezii de succes nelimitat, putere, strălucire, frumuseţe şi amor ideal. Ei se cred superiori, aparte sau unici şi se aşteaptă ca ceilalţi să-i recunoască ca atare. Au nevoie de admiraţie excesivă, iar stima lor de sine este aproape permanent fragilă.
Un sentiment de îndreptăţire este evident la aceşti indivizi, exprimat în aşteptarea lor de a primi un tratament favorabil, special, din partea celorlalţi. Acest sentiment, împreună cu lipsa de sensibilitate la dorinţele şi necesităţile altora, poate duce la exploatarea conştientă sau fără intenţie a altora.
Ei sunt în general lipsiţi de empatie şi invidioşi pe ceilalţi, sau înclinaţi să creadă că ceilalţi sunt invidioşi pe ei. Manifestă adesea snobism, dispreţ şi condescendenţă la adresa celorlalţi.
2 Comments
AXINIA NICOLAE · November 1, 2023 at 21:48
Bună seara mă confrunt și eu cu soția mea care avem 31 de ani de căsătorie aceste sintome le are din tinerețe dar am crezut că este m-ai orgolioasă avem 2 băieți în preuna sa purtat urât și cu copii crezând că este obosita îi jignea cu toate vorbele urâte a trecut ani copii au crescut sunt bine dar cu comportamet ca al mamei în urmă cu doi ani și jumate am simțit o schimbate de comportament sentimental punând motiv pe menopauză am crezuto dar din ce în ce se depărta de mine am inceput să o urmares la servici dar certurile și m-ai dese întrebând o dacă este altă persoană în viața ei a negat și a zis că nu este își da până la urmă să dovedit că avea un amant a venit de la lucru am discutat cu ea și cu copii am decis să o ert fiecare persoană are momente de rătăcire și poate greși i-am spus că nu mă pot face m-ai pe sus că Isus care a ertet femeia prinsă în adulter gândul meu a fost de pace să luptăm amândoi să depășim această traumă dar am luptat singur a început să mă amenințe că sunt narcisist dar sintomele de narcisit le are ia prin comportament vulcanic cu jicnir și nemultumir ori ce a-și face nu o mai mutumesc ma dat la poliție că am loviți că am amenintato cu cuțitul și am ordin de protecție se poate trata asemenea boală nu a-și vrea să o perd încă o iubesc vă mulțumesc dacă ați putea să mă ajuți s-au să primesc un sfat cum so ajut mulțumesc
Renaldo Nita · November 10, 2023 at 14:44
Sunt prea putine detalii pentru a ne da seama daca este vorba de o boala sau nu. Sunt multe motive pentru care o femeie casatorita insala (cele mai des intalnite le gasiti aici: https://renaldonita.ro/cele-mai-puternice-3-motive-care-distrug-o-relatie/ . O cauză mai puţin cunoscută a tensiunilor care pot apărea în relaţiile de cuplu este tendinţa întru totul firească a oamenilor de a se schimba de-a lungul anilor (vezi si articolul de aici: https://renaldonita.ro/de-ce-nu-mai-e-ca-la-inceput/. Cel mai probabil s-ar putea sa fie vorba de faptul ca sotia dvs. nu se mai simte iubita ca la inceput si/sau nu se percepe a fi in siguranta (financiară, materială, emoțională). Ar trebui sa va ganditi ce anume faceati atunci cand ati cucerit-o sau in primii ani de casatorie. S-ar putea sa realizati ca multe dintre lucrurile pe care le faceati atunci nu le mai faceti acum. Sunt foarte multe lucruri de facut pentru a intretine o relatie (vezi link-ul: https://renaldonita.ro/cum-sa-intretii-o-relatie/).
Din pacate, din cele spuse de dvs. rezulta ca relatia este grav deteriorata din moment ce ea a comis adulter si a obtinut si o interdictie de a va apropia de ea. Ar trebui sa aveti o discutie cu sotia, la modul calm si fara jigniri, in care sa vedeti de ce anume este nemultumita si sa incercati sa rezolvati aceste probleme. De asemenea ar trebui sa-i spuneti ca o iubiti si sa-i aratati prin fapte concrete acest lucru. Spuneti-i ca o iubiti si ca ati vrea sa fiti in continuare impreuna, si ca ati dori sa aveti o discutie calama despre ce anume a dus la deteriorarea relatiei si la cum anume se poate remedia aceasta relatie. Daca obtineti acordul ei pentru a discuta, atunci orice v-ar spune sa va pastrati calmul si sa nu va enervati. Incercati sa o ascultati fara a o intrerupe, a o jigni si a o certa. Discutia trebuie sa fie despre cum puteti sa refaceti relatia.
Daca, insa, nu doreste sub nici o forma sa discute cu dvs., s-ar putea ca ea sa nu mai doreasca sa refaca relatia cu dvs.