Experiența mi-a arătat ca ipotezele fundamentale ale NLP-ului sunt, în mod real, regulile de bază ale vieții. Parțial, această afirmație ar putea părea ca fiind provocatoare, dar pun totuși sub semnul întrebării multe din scuzele care ne sunt atât de dragi și care ne dau posibilitatea de a ramâne acolo unde suntem, în loc să creștem, să învățăm și să navigăm fericiți, împreună cu alții, în curentul veșnic schimbător al vieții. Este extrem de util să fie cunoscute mai îndeaproape pentru ca, în acest fel, să se poată înțelege și NLP-ul plecând de la bazele acestuia.

1. Comunicarea are loc în permanență

Nu este posibil să nu comunicam. Informațiile circulă în permanență prin cele cinci canale senzoriale: văzul, auzul, pipăitul, mirosul și gustul. Valorificarea lor are loc, de cele mai multe ori, inconștient, și toți cei care se gasesc în raza de acțiune a comunicarii sunt influențați, într-un mod sau altul, de mesajele emise. De exemplu, cel care nu spune nimic în cadrul unei discuții, nu face altceva decât să transfere centrul de greutate al comunicarii sale active în celelalte patru canale de comunicație care-i sunt accesibile. Dacă ajungi acasă și îți saluți soția, iar aceasta tace, tăcerea aceea comunică foarte multe lucruri.

2. Scopul comunicarii este reacția care se declanșează

Se poate verifica dacă funcționeaza comunicarea, prin măsura în care receptorul înțelege, pe baza informaților primite, ceea ce vrea să-i transmită emițătorul. Daca acest lucru nu este posibil, oricât de bună ar fi fost intenția emițătorului, receptorul nu va înțelege mare lucru. În afară de aceasta, mesajul trebuie transmis în așa fel încât receptorul să se comporte așa cum și-a dorit emițătorul. În caz contrar, comunicarea nu a avut efectul scontat. De exemplu: mergi pe stradă și lânga tine se oprește o mașină. Șoferul îti arată un bilet cu o adresă pe care o cunoști. Fiind perspicace, concluzionezi că individul vrea să-i arăți drumul și tu i-l explici detaliat. În final, soferul spune: “Can you tell it in English, please?!” Îți dai seama că n-a înțeles nimic fiindcă nu înțelege limba româna. Acum poți să-ți storci vagile cunoștințe de engleză sau îi poți face un desen – deci să încerci să comunici pe alte căi. Doar a-i repeta indicațiile ceva mai tare (ceea ce fac mulți oameni aflați într-o asemenea situație), nu ajuta cu nimic, fiindcă cel care vorbește numai limba engleză, nu va înțelege limba româna oricât de tare ai vorbi.

3. Oamenii reacționează la imaginea pe care și-o fac, la modelul lor despre realitate și nu la realitatea însăși

Dacă acum 400 de ani i-ai fi povestit cuiva despre lumina electrica, despre avioane sau mașini, probabil ca ar fi râs de tine sau te-ar fi dus într-un ospiciu de nebuni. Astazi, lucrurile acestea sunt atât de firești încât nimeni nu mai face caz de ele. S-a schimbat imaginea general acceptată a lumii, harta noastră a realității, și odată cu ea, și reacția oamenilor la anumite lucruri. Totuși, și astăzi mulți dintre contemporani au dificultăți în a-și imagina că forțele materiale subtile ar fi ceva real și că ar putea influența existența vreunui om. Acum 400 de ani, nimeni nu s-ar fi îndoit de asta.

4. Corpul, spiritul și sufletul sunt părți diferite ale întregului uman, strâns legate între ele

Schimbarea unui element le influențează și pe celelalte. Sigur ca ți s-a întâmplat și ție o dată: datorită unei schimbări surprinzătoare, un om se simte extrem de fericit și tu observi acest lucru din atitudinea sa corporală. Mersul său este diferit, i se schimbă comportamentul, expresia feței, toate exprimă marea sa bucurie interioară. Tot așa, o rănire corporală îi poate speria spiritul și-i poate afecta gândirea logică. Diferitele psihoterapii corporale modeme folosesc sistematic aceste relații spre binele clientului.

5. Individul care este mai flexibil în comparație cu semenii săi își formează mediul

Dacă ți-ai fixat anumite atitudini în relațiile cu alții, poți avea anumite dificultați. Dacă transmiți indicațiile profesionale numai pe un ton de comandă, vei determina la indivizii care nu sunt obisnuiți cu așa ceva (sau la cei care preferă forme de comunicare armonioase) apariția unei forme de rezistență. Dacă însă nu reușești să-i pui în mișcare pe cei încăpățânați prin transmiterea ordinelor tale într-o formă care nu permite dubii, atunci când nu se poate altfel, vor apărea situații în care nu te vei putea descurca. Cine poate să faca ambele lucruri și le aplică flexibil, în funcție de necesități, va fi capabil să rezolve constructiv mult mai multe probleme, cu mai mulți colaboratori. În acest fel, automat, el va avea mai multe șanse să devină un lider decât alții care au posibilitați de alegere limitate.

6. Oamenii nefericiți, bolnavi, nu sunt terminați ei doar folosesc ceea ce pot și au, într-un mod incorect

Cel care trăiește în armonie cu el însuși și acceptă plin de dragoste tot ceea ce reprezintă el (atât nevoile, cât și slabiciunile sale), este fericit și mulțumit. Cel care încearcă să fie un altul, care se neagă pe sine sau o anumită parte a sa, se confruntă cu propria persoană și-și consumă timpul și forțele în lupta absurdă împotriva propriei identități. De aici iau naștere nefericirea și boala. De aceea, oamenii care doresc să duca o viață mai bună, nu trebuie decât să dezvolte înțelegere față de propria persoană și să lase lucrurile să funcționeze asă cum li se potrivesc. Cine încearca, de exemplu, să-și facă o carieră într-o profesie care nu i se potrivește, își risipește calitățile. Dacă ar încerca să-și găsească o activitate care să-i corespundă, ar obține mai mult succes, mai multă apreciere și ar face mai multe lucruri utile pentru lume.

7. Fiecare acționează pe cât de bine poate s-o facă la momentul respectiv

Sigur ți s-a întâmplat și ție: înveți ceva important și te gândești: “Doamne, dacă aș fi știut asta atunci, n-aș mai fi făcut atâtea greșeli!” Este corect. Dar, pentru a putea învăța acum acest lucru, pâna în acel moment a trebuit să aduni experiențe și să le integrezi în personalitatea ta. Atunci, pur și simplu, nu se putea și de aceea ai făcut anumite lucruri mai puțin mulțumitoare decât ai fi putut s-o faci acum. Peste câțiva ani, vei gândi în mod asemanator despre ceea ce faci acum. Și? Cu toții ne schimbăm în permanență, învațăm și devenim mai competenți. Permite-ți să-ți accepți capacitățile actuale, folosește-le și bucură-te că mâine ai să poți face același lucru mai bine, fiindcă te-ai hotărât să înveți în permanență din ceea ce ți se întâmplă în viață.

8. Într-un anumit context, fiecare acțiune este utila și valoroasă

Imaginează-ți ca, în mod constant, te exprimi neclar, îți respecți rareori cuvântul, îi ajuți pe ceilalți să greșească, eviți să acționezi sau nu-ți asumi niciodată responsabilitatea. Poate ca acum te gândești: “Asta ar fi groaznic! Cine ar mai vrea să aibă de-a face cu mine? Mi-aș putea rata și cariera profesională. Nimeni nu mă va mai trata cu seriozitate!” Poate ca această atitudine nu ar fi prea utila în mediul tău. Dacă ai fi, însă, politician, acționând în acest mod ai avea perspective promițătoare să faci o carieră strălucită. Poate ca acest exemplu ți se va părea prea dur, dar gândește-te: există așa de multe situații de viață, culturi și subculturi. (Indiferent ce faci: în cel puțin o situație ar fi bine pentru tine să acționezi chiar așa cum acționezi în acel moment.)

9. Cu cât individul are mai multe posibilități de alegere pentru structurarea vieții sale, cu atât aceasta va fi mai lipsită de fricțiuni și mai satisfăcătoare

Marea sa capacitate de adaptare i-a permis omului să supraviețuiasca și să se poată impune chiar și în condiții de mediu extreme. Gândește-te doar la eschimoși sau la aborigenii din pusțiurile Australiei. Cine nu este flexibil, se închide în fața situațiilor de viață aflate în veșnică schimbare. Un înțelept a afirmat odată: “Singurul lucru constant din viață este veșnica schimbare!” și cred că-i putem confirma afirmația și prin propriile noastre experiențe. Deoarece flexibilitatea este așa de importantă în depășirea cu succes a problemelor pe care ni le pune viața, un principiu extrem de important al consultanței NLP este cel de a crea mai multe posibilități de alegere în cadrul efortului de rezolvare a acestora. Cine nu poate să abordeze o problemă decât într-un singur mod, rămâne blocat atunci când soluța respectivă lucru nu mai funcționează.

10. Oricine este capabil să obțină orice  – într-un mod care îi este specific

Acum câțiva ani am cunoscut o persoană importantă. Era o persoană cu dizabilități fizice din naștere, mică de statură și care se deplasa într-un scaun cu rotile. Nu avea forță în brațe și avea nevoie de cineva care să-l ajute să se hrănească. Înainte de a-l întâlni, m-aș fi gândit cu siguranță că cineva cu un handicap așa de mare nu poate face mare lucru în viața sa. Acest om m-a învățat ca n-aveam dreptate și-i sunt recunoscător pentru asta. El cântă la instrumente cu clape și de suflat, organizează împreună cu alții show-uri de cabaret și expoziții. Despre acest subiect a scris și o carte extrem de interesantă. El își urmează drumul în felul său și își folosește cum poate mai bine ceea ce are.

Oricine încearcă să faca lucrurile la fel ca altcineva va obține mai puține decât originalul și va avea nevoie de mai mult țimp și mai multă putere. Cel care se va îndrepta spre obiectiv în felul său, va reuși să realizeze și ceva original. Dacă Einstein ar fi încercat să picteze ca Dali, n-ar fi reușit să capete așa de multe cunoștinte uimitoare despre univers, timp și spațiu, pe care a reușit să le transmită și omenirii. Dacă Dali ar fi încercat să dirijeze, asa cum a făcut-o Karajan, multe tablouri fantastice și minunate n-ar mai fi fost pictate niciodată, dar lumea ar mai fi avut un dirijor frustrat și mediocru. Ce frumos cânta Frank Sinatra: “I did it my way!” (“Am făcut-o în felul meu!”)

11.Fiecare are deja tot ce este necesar pentru a depăși problemele pe care i le pune viața – trebuie doar să învețe să-și foloseasca calitățile în mod adecvat

Să fim sinceri: în fond știi foarte bine ce te face fericit(ă) și mulțumit(ă). De ce nu trăiesti așa? Bine, cred că știu câteva dintre răspunsuri, cum ar fi: “Nu se poate. Ce vor spune ceilalți! Este imoral. Nu știu cum să obțin ceea ce vreau. Nu e de mine. Dacă aș face-o, ar apărea alte lucruri neplăcute și nu vreau să se întâmple așa. Este obositor și ceilalți nu vor accepta.” Și așa mai departe. Deci, tu știi de ce ai nevoie pentru ca să-ți structurezi viața, dar nu știi cum să integrezi acest lucru în viața ta în mod corect și onest. Aceasta este, de fapt, principala sarcină a NLP-ului.

12. Nu există eșecuri, ci numai rezultate

Este posibil ca tu să fi afirmat sau să fi crezut de multe ori că “așa a fost să fie”. Vrei să știi cum am ajuns la această idee? Să presupunem că ai avut intotdeauna note proaste la biologie și chimie. A fost rău. De aceea n-ai putut studia medicina, așa cum le-ar fi plăcut parinților tăi, și ai devenit grafician, lucru care întotdeauna ți s-a parut extraordinar. Pentru tine a fost un lucru bun. Privind retrospectiv, ți-ai structurat evoluția școlară cu succes, în așa fel încât ai putut deveni grafician. Este o nebunie!? Da, dacă viața evoluează așa. Poate că și astăzi mai ești supărat și te simți inferior fiindcă ai căpătat acele note proaste. În acest caz, a venit momentul în care să-ți iei această povară de pe umeri, să-ți îndrepți spatele (pe care va apasa o povară mult mai mica), să te feliciți și să-ți fi recunoscător. Pe termen lung, ai făcut exact ceea ce a fost bine pentru tine. Chiar dacă ar fi numai această și meriți să fii lăudat!

Dacă nu ești mulțumit cu activitățile tale, gândește-te bine dacă motivul este ca acestea nu-ți satisfac în mod corespunzator necesitățile, dacă tu consideri că valorile altora sunt superioare celor în care crezi tu sau dacă nu cumva aceste rezultate nedorite te-au scutit sau te vor scuti în viitor de ceva mult mai neplacut (vezi exemplul de mai sus).

Dacă în cadrul actual al vieții tale, realizarile tale nu sunt recunoscute sau apreciate, gândește-te dacă nu cumva există alte situații de viață, care să necesite tocmai astfel de acțiuni. Rezultatul unei acțiuni este contorizat ca “succes” sau ca “eșec”, în funcție de contextul în care este privit acesta.

13. Problemele au un gust mai bun atunci când porțiile sunt mici

Orice problema poate fi rezolvată atunci când pașii care duc spre soluție sunt suficient de mici. Cum crezi ca ai putea mânca o întreaga placintă cu mere dintr-o singură înghițitură? Dacă gura ta este construită la fel ca a mea, nu o vei putea face. Exact la fel li se întâmpla multora atunci când este vorba despre problemele lor cotidiene. Dacă nu reușesc să depășească repede o problema majoră din prima încercare, ei ajung deseori la concluzia ca nu o vor putea face deloc. Să ne întoarcem la placinta cu mere: dacă mănânci în fiecare zi una sau doua bucați, în câteva zile o vei termina lejer și-ți va face și plăcere. Încearca să aplici aceeași strategie și în cazul depășirii problemelor pe care le ai. Nu fa totul dintr-o dată, ci încearcă să împarți ce ai de făcut în pași mici, astfel încât depășirea obstacolelor care-ți apar pe drumul vieții să fie ușoară și să-ți facă și plăcere. În limbajul de specialitate al NLP-ului, această împarțire în pași marunți este numită “chunking” (a împărți ceva în bucăți mai mici). Filozofia taoistă, de la care am învățat multe lucruri importante, spune despre aceasta: “Chiar și cea mai lunga călătorie începe cu primul pas!” Dacă, odată cu trecerea timpului, capeți mai mult antrenament, îți poți mânca “placinta-problemă” în porții mai mari. Acest lucru este desemnat ca “chunking up”.

14. În spatele fiecărei atitudini problematice se găsește o intenție bună

Unii oameni care fumează și vor să scape de acest viciu tratează partea din ei care este responsabila de aceasta și care-i apropie de țigară ca pe un dușman. Conform experienței pe care am dobândit-o, lucrurile stau cu totul altfel. Cu siguranță că, pe termen lung, fumatul este dăunator. Pe termen scurt însă, poate ajută la reducerea stresului, la diminuarea senzațiilor de disconfort, la legarea și cultivarea unor contacte sociale (observă grupurile de fumători din pauzele de la seminarii sau pe cele de la locul de muncă). Partea de inconștient responsabilă cu fumatul nu are, deci, nici o intenție rea. Conform experienței multor terapeuți, pe termen lung, fumătorii ar alege cu plăcere alte căi mai sănătoase de satisfacere ale acelorași necesități, în cazul în care acestea ar funcționa cel puțin tot atât de bine, ar fi la fel de ușor de obținut și ar fi cel puțin tot la fel de simple.

NLP-ul pleaca de la premisă ca orice atitudine, indiferent cât de irațională ar părea, este de fapt – (din perspectiva celui care acționează) – cel mai rațional lucru pe care-l poate face pentru a depăși pe termen scurt dificultățile vieții. Dacă, în cadrul unei terapii, acest lucru este accentuat, inconștientul va fi mult mai cooperant în vederea rezolvării problemei existente decât atunci când va fi tratat ca un dușman. Ceea ce iubești este prietenul tău. Ceea ce urăști, de ce te temi și ce disprețuiești îți va fi dușman. Întotdeauna!

(Extras din Walter Lubeck – Manualul NLP-ului spiritual)

Categories: NLP

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *