Ce au în comun cei mai buni jucători de tenis, jucători de golf și atleți? În afară de faptul că sunt foarte de succes și extrem de bogați, fiecare are câte un antrenor (coach – în limba engleză).
Dar de ce? Antrenorul este acolo pentru a-i ajuta:
- să-și clădească succesul propriu;
- să lucreze asupra detaliilor care le vor perfecționa abilitățile și îmbunătăți tehnicile;
- să planifice tacticile înainte de evenimentele importante;
- să rămână la lideri într-un mediu foarte competitiv.
Și echipele au, de asemenea, antrenori (coaches) – specialiști care ajută anumite echipe sau anumiți jucători. Există antrenori și în alte domenii precum teatru, oratorie, muzică; persoane care îi ajută pe oamenii să treacă prin diverse schimbări și să-și dezvolte carierele.
Așa, mai pe românește, un coach este o persoană care ajută persoanele dornice de a-și îmbunătăți performanțele într-o anumit domeniu sau pe o anumită aptitudine. Un coach este cel care ajută o persoană să-și atingă nivelul de excelență.
Având în vedere că domeniul coaching-ului se referă la dezvoltarea personală, un coach de succes este o persoană care crede următoarele:
- Toți oamenii sunt capabili să se dezvolte.
2. Oamenii se pot schimba numai dacă doresc și sunt pregătiți.
3. Ceea ce cred alții despre potențialul nostru poate influența nivelul succesului nostru.
4. Ceea ce credem despre potențialul nostru este direct legat de succesul nostru.
5. Definirea succesului va avea un impact direct asupra a ceea ce realizăm.
6. Ne limităm potențialul prin limitarea credințelor, de exemplu, considerând că anumite lucruri nu sunt posibile din cauza constrângerilor de mediu sau situaționale.
7. Oamenii vor învăța doar când sunt cu adevărat implicați în acest proces.
8. Este posibil să învățăm din tot ceea ce facem, dar învățarea se face numai atunci când reflectăm și planificăm pentru data viitoare.
9. Oamenii nu trebuie să fie experți în domeniu pentru ca ei să poată ajuta pe cineva să învețe – de fapt, uneori, este mai bine dacă nu experți pentru că în acest fel nu se vor împotmoli în modul “corect” de a face lucrurile.
10. Pentru a-i ajuta pe alții să se dezvolte, trebuie – la rândul nostru – să ne dezvoltăm continuu.
0 Comments