Se discută de ceva timp de obiceiul acesta de a dispărea brusc din vizorul unei relații. În engleză această practică se numește “ghosting” și s-ar traduce prin “a se transforma într-o fantomă” (de la “ghost” = fantomă). De fapt, “ghosting” reprezintă practica de a încheia contactul cu o persoană prin retragerea bruscă din orice comunicare fără nici un fel de explicație și fără nici un avertisment (mai ales într-o relație romantică, dar se aplică și în relațiile de muncă). Așa că poți deseori auzi persoane care spun ceva de genul: „Am crezut că ne-am simțit foarte bine noaptea trecută, însă acum, când îl caut, nu mai dau de el”.
Relațiile și tehnologia
Este posibil să vă întrebați de ce comunicarea din zilele noastre pare atât de complicată în comparație cu toate acele filme romantice, în care un băiat întâlnește o fată, o invită la o ieșire în oraș, după care băiatul și fata se îndrăgostesc și trăiesc fericiți până la adânci bătrânețe. Pe de o parte trebuie să rețineți că poveștile din filme sunt doar … povești. Mai toate filmele prezintă o ficțiune mai mult sau mai puțin romanțată. Pe de altă parte, dezvoltarea vertiginoasă a tehnologiei din ultimii ani a făcut ca inițierea și evoluția relațiilor să se schimbe foarte mult.
Relațiile nu mai încep așa cum obișnuiau
În general, se pare că mulți dintre băieții și bărbații secolului 21 adoră să obțină numerele de telefon ale fetelor și să le jongleze după bunul lor plac (sau după răul lor plac!). Din păcate, această tendință pare să înlocuiască zilele în care băieții – aproape de regulă – stăteau de vorbă cu fetele față în față, aveau întâlniri personale (nu doar virtuale!) cu ele, reușeau să le cunoască cu adevărat (nu doar din profilul virtual) și dezvoltau relații cu ele.
Bine, aceste lucruri încă se mai întâmplă, dar procesul este mult scurtat. Acum, de cele mai multe ori, dai pur și simplu numărul tău de telefon unui tip (pe care l-ai întâlnit la serviciu, la școală, într-un club, la o petrecere etc.) și aștepți ca acesta să te sune sau să-ți dea un mesaj. Sau ceri tu numărul lui de telefon și îl suni sau îi dai un mesaj.
Indiferent de cine inițiază contactul, prima dată acesta se realizează printr-un mesaj scris pe telefon sau prin intermediul rețelelor de socializare. Din păcate, această schimbare de la comunicarea față în față la schimbul de mesaje în mediul virtual nu pare să ofere o opțiune foarte bună pentru inițierea unei relații trainice, de durată.
A dispărea din peisaj a devenit aproape o regulă
El te contactează și voi doi schimbați tot felul de replici și plezanterii prin mesaje text. Poate că ieșiți împreună la o cafea, dansați într-un club, te invită la o cină la restaurant sau chiar te sărută. Te gândești că te-ai simțit bine cu el și vrei să ieși din nou cu el. Îi dai un mesaj. Apoi, dintr-o dată, tipul ăsta cu care părea că te înțelegi foarte bine nu-ți mai răspunde deloc la mesaje. Sau, în cel mai bun caz, spune ceva de genul: „Salut, mi-a părut bine să te cunosc.” și dispare în ceață la scurt timp după aceea.
Conform unui sondaj din 2016 realizat de site-ul de întâlniri Plenty of Fish, aproape 80% dintre utilizatorii cu vârste cuprinse între 18 și 33 de ani au fost părăsiți brusc (“ghosting”), după primele 2-3 întâlniri, de cei cu care credeau că s-au simțit bine împreună cu ei.
Din păcate, acest model a devenit mult prea utilizat în aceste zile. În loc să încerce să te cunoască mai bine și să-ți ofere o a doua șansă, astfel de persoane de sex masculin decid să termine brusc comunicarea fără nici un fel de semnal sau mesaj. Dar de ce?
Probleme cu relaționarea în era noilor tehnologii
Ce ne spune “ghosting”-ul despre relațiile moderne? Nimic bun. Această problemă merge mână în mână cu tendința îngrijorătoare a din ce în ce mai puțini bărbați interesați de căsătorie. În timp ce iubirea la prima vedere i se poate întâmpla oricui, iubirea adevărată se dezvoltă doar pe măsură ce cunoști și descoperi pe cealaltă persoană. Astfel de ocazii de a cunoaște cu adevărat și în profunzime persoana de lângă tine sunt scurtcircuitate și reduse de bărbați care pur și simplu schimbă rapid o fată/femeie cu alta, în căutarea idealului lor de perfecțiune sau în căutarea de plăceri rapide, scurte și fără nici un fel de responsabilizare. Dacă bărbații observă că fetele/femeile nu le dau ceea ce vor (în special sex), sfârșesc prin a termina brusc și fără avertisment relația abia înfiripată.
Multor bărbați le place acest tip de relație bazată mai mult pe mesaje, decât pe cunoaștere față în față. De ce? Păi, nu trebuie să se întâlnească față în față cu fata/femeia pentru a-i spune că se despărt de ea (deci evită confruntarea cu partenera). Ei nu doresc să se simtă responsabili de ceva în relația lor (pe care o mențin impersonală). În esență, ei ajung să se despartă extrem de simplu și de rapid, atunci când vor și fără să aibă vreo remușcare sau vreo responsabilitate.
Cu toate acestea “ghosting”-ul pare a fi benefic femeilor dintr-un singur punct de vedere: acela de a evita cuvintele răutăcioase pe care un bărbat le-ar putea spune unei femei atunci când se desparte de ea. Acest lucru nu înseamnă că despărțirea nu va fi dureroasă, ci că va durea ceva mai puțin.
Există destui bărbați care vor profita de orice ocazie pentru a insulta o femeie fără nici un motiv și, crede-mă!, e mai bine să nu auzi nimic decât să le auzi insultele.
Bineînțeles că asta nu înseamnă că toți bărbații acționează în acest fel și dispar pe nepusă masă fără nici un fel de avertisment. Cu toții cunoaștem băieți buni, care tratează bine femeile și le respectă.
“Ghosting”-ul este un lucru pe care îl fac doar tinerii?
Din păcate, nu. Atunci când vine vorba de întreruperea bruscă a comunicării fără nici un fel de explicație, există destul de multe grupuri de vârstă care jignesc în acest fel – nu doar adolescenții, ci bărbați de toate vârstele care posedă un telefon mobil. Am auzit de același tip de scenariu și de la clientele mele de 30-40 de ani care au pățit același lucru în adolescența lor, înainte de epoca telefoanelor inteligente.
Multe dintre clientele mele de acum îmi spun în mod obișnuit lucruri de genul: „Îmi amintesc de perioada în care un băiat te invita la o cafea în oraș, apoi te scotea la un film, și te suna, și căuta să fie cât mai mult în preajma ta și să stea cât mai mult timp cu tine, și te trezeai că ai un prieten pe care îl descopereai treptat și cu care te bucurai să ieși. Acum zici că ai un prieten, dar după 1-2 întâlniri nu-l mai vezi și nici nu mai auzi nimic de la el. E destul de dezamăgitor”.
“Ghosting”-ul se întâmplă doar în cazul relațiilor pe termen scurt?
Deși este mult mai puțin obișnuit, “ghosting”-ul se poate întâmpla și în relațiile de lungă durată. Dacă la începutul unei relații (sau în relațiile de scurtă durată), cei care dispar brusc consideră adesea că nu datorează nimic celeilalte persoane (ceea ce este este o mare minciună pentru că, poate, cealaltă persoană și-a oferit sufletul și inima pe tavă, iar sufletul și inima unei persoane nu cred că reprezintă “nimic”), în relațiile de lungă durată din ce în ce mai mulți bărbați încep să apeleze la “ghosting” pentru a evita conflictul și comunicarea față în față în cazul unei despărțiri. Unii bărbați chiar susțin că, prin dispariția bruscă și fără explicații din relație, despărțirea este mult mai ușoară și mai puțin dureroasă. Poate pentru ei!
A termina o relație serioasă, de lungă durată, cu o dispariție bruscă și inexplicabilă în neant este extrem de dureros pentru persoana care este părăsită în acest mod. În astfel de situații, poți alege să trimiți fostului un ultim mesaj în care să admiți că lucrurile s-au terminat și să ceri o explicație. Dacă ai nevoie de o clarificare pentru a-ți vedea mai departe de viața ta (și multe dintre femei au nevoie de un astfel de episod), nu ezita să ceri o întâlnire de lămurire (sau măcar o discuție telefonică) în care să înțelegi și tu de ce a ales să dispară brusc din relație. Însă trebuie să te aștepți și la un refuz din partea celuilat sau chiar la o tăcere eternă. Fostul tău ar putea fi prea laș pentru a avea acea discuție cu tine – ceea ce-ți spune, de fapt, că nu ai pierdut nimic!
Efectele emoționale ale ghosting”-ului
Multe dintre femeile din zilele noastre încă mai sunt delicate și cred că asta este un lucru bun, frumos și minunat. Femeile sunt crescute să simtă că sunt speciale, frumoase, minunate, feminine. Deci, atunci când întâlnesc bărbați care nu înțeleg și nu apreciază acest lucru, ele sunt rănite. A fi părăsită brusc și fără explicație te privează de dreptul tău de a afla motivele pentru care celălalt termină o relație care părea că merge bine (indiciu: cel mai probabil că el este un nenorocit, laș și fără demnitate).
N-aș fi insistat asupra acestui tip de comportament dacă ar fi fost doar unul sporadic. Însă dacă sunteți în perioada în care căutați să vă faceți un prieten sau să vă alegeți un viitor soț bănuiesc că ați realizat că aveți de-a face cu un fenomen și nu o simplă întâmplare. Puteți avea neșansa ca, de-a lungul unui an, să ieșiți la o cafea cu zece bărbați diferiți, iar opt dintre aceștia să dispară fără urmă din viața voastră (cel puțin asta susțin statisticile).
A fi părăsită brusc și fără explicații nu este vina ta
Atunci când ești părăsită brusc și fără explicații de mai mulți bărbați, primul gând care îți trece prin minte este că nu ești suficient de bună pentru ei. În realitate, tu ești o ființă minunată și ești suficient de bună pentru ei. Ei nu sunt suficient de buni și de potriviți pentru tine. Deși nu toți cei pe care i-ai întâlnit se potrivesc cu tine, totuși ar fi mult mai multe potriviri dacă bărbații ar aloca mai mult timp și ar încerca să cunoască persoana de lângă ei.
În cele mai multe cazuri, “ghosting”-ul se reduce la lipsa de maturitate a bărbatului și lipsa de respect pe care a arată pentru tine. Foarte rar putem spune că părăsirea se întâmplă din vina femeii , iar scuza preferată a bărbatului în acest caz („Nu-i datorez nimic!”) nu face decât să demonstreze că vina nu e a femeii, ci a bărbatului care nu încearcă s-o descopere, ci doar s-o dezgolească (iar atunci când nu reușește asta în cel mai scurt timp, pleacă fără explicații). Cred că orice femeie merită pe cineva care este dispus să depună un minim efort pentru a o cunoaște ca o persoană (nu doar ca pe o marfă sau un obiect sexualizat).
Meriți pe cineva care te iubește, nu pe cineva care te dorește doar trupește
Nu depune niciodată mai mult efort decât el în a trimite. Așadar, dacă vezi că nu-ți trimite nici un mesaj și pare că a dispărut de pe fața pământului, nu continua să-i trimiți mesaje. Poate fi un pic dificil (bine, poate fi destul de dificil), dar nu văd de ce i-ai trimite mesaje unei persoane care nu-ți răspunde la mesaje sau care nu catadicsește să-ți scrie câteva rânduri. Meriți să fii cu cineva care te tratează cu respect, iar asta înseamnă și că își găsește timp pentru a comunica cu tine, fără ca să fii nevoită să tragi mereu de el.
Un bărbat ar trebui să facă eforturi în a te cuceri, să alerge după tine, să dorească să fie cu tine și să vorbească cu tine. Dacă face nici cel mai mic efort de a te cuceri și de a fi în preajma ta, nu înțeleg de ce ai mai vrea tu ca el să fie în preajma ta. Cel mai bine ar fi să uiți că a existat vreodată și să mergi mai departe, lăsând o șansă unui bărbat care te merită, te respectă și vrea să te cucerească pentru că ține la tine.
Acest lucru se aplică și relațiilor în devenire – chiar dacă sunteți încă în fazele incipiente ale unei relații. Dacă el nu manifestă un interes activ în persoana ta, uită-l. Șterge-l din memorie și vezi-ți de viața ta.
Nu pierde timpul pentru că timpul nu stă în loc și nu se mai întoarce înapoi.
Iar acest lucru ar trebui să îl știe foarte bine orice femeie.
4 Comments
mihai · July 7, 2023 at 15:24
Renuntați la ideea de femeie și bărbat. Mi s – a dat ghosting de 3 ori, de către 3 femei. Faceti discriminare si e neplăcut.
Mike · October 17, 2024 at 19:50
Trei femei… deja e prea mult! Mai mult ca sigur ai facut tu ceva nelalocul lui.
Marian · October 17, 2024 at 19:54
Autorul articolului ar trebui să știe că ”Bine înțeles” se scrie de fapt ”Bineînțeles”, adica într-un singur cuvânt și niciodata despărțit.
Renaldo Nita · October 27, 2024 at 12:54
Multumesc pentru comentariu! Am rectificat.