CE ESTE REGULA “FĂRĂ CONTACT” DUPĂ O DESPĂRȚIRE?

Regula “Fără contact” este extrem de  simplă: înseamnă să nu ai nici o comunicare cu fostul partener/fosta parteneră pentru o anumită perioadă de timp (sau pentru restul vieții).

Ce presupune regula “Fără contact”?

Regula “Fără contact” presupune:

  • Fără apeluri telefonice către fostul/fosta;
  • Fără SMS-uri sau e-mail-uri către fostul/fosta;
  • Fără nici un fel de contact (mesaj text, audio sau video) cu fostul/fosta prin intermediul rețelelor sociale;
  • Fără întâlniri “accidentale” planificate cu fostul/fosta;
  • Fără să contactezi prietenii sau familia fostului/fostei;
  • Fără să urmărești sau sa pândești pe fostul/fosta.

Regula “Fără contact” este foarte utilă după o despărțire, mai ales dacă ești persoana care a fost părăsită, trădată, înșelată. Regula poate fi utilă și pentru a te detașa de un partener narcisist sau abuziv (vezi relațiile toxice).

Dacă tu și fostul/fosta aveți copii împreună, atunci va trebui – în mod inevitabil – să discutați despre problemele legate de copiii voștri. Deși acest tip de dialog este inevitabil, ar trebui să faci tot ce poți pentru a menține interacțiunile cu fostul/fosta la un nivel minim.

Dacă ești pregătit să utilizezi regula “Fără contact”, atunci vei descoperi și o serie de beneficii semnificative pentru tine.

De ce să folosești regula “Fără contact”?

Nu există relații egale. În fiecare relație implicarea emoțională a partenerilor este diferită, complementară sau nu. Nu este ceva neobișnuit ca una dintre persoane să fie implicată emoțional mai mult decât celălaltă. Ca urmare, atunci când relațiile se încheie, un partener va avea de luptat mai mult cu sentimentele și emoțiile pentru a se conforma separării și a se detașa de situație.

De multe ori, atunci când se întâmplă o despărțire, partenerul părăsit dorește să mențină contactul cu fostul/fosta, chiar dacă știe că acest lucru duce la întârzierea vindecării emoționale. A-l vedea pe fostul sau a o vedea pe fosta (în condițiile în care tu ai fost cea părăsită/cel părăsit) reprezintă un mare pericol deoarece – de cele mai multe ori – acest lucru te va împiedica să-ți vezi în continuare de viața ta și să vindeci durerile despărțirii și ale neîncrederii. Chiar și atunci când găsești un nou partener, studiile arată că te vei simți mai puțin împlinit(ă) dacă vei continua să încerci să discuți cu fosta/fostul și, probabil, te vei simți mai puțin implicat/responsabil față de noul tău partener.

Cei mai mulți specialiști confirmă faptul că cel mai bun mod de a te recupera după o despărțire este să eviți orice fel de comunicare cu fosta/fostul, fie că este vorba de comunicare față în față sau online.

A continua să iei legătura cu fosta/fostul nu numai că te expune la un risc și un stress extrem, dar nu vei face decât să torni gaz peste focul dorinței tale de împăcare, împiedicând recuperarea emoțională și sabotând viitoarele tale relații.

Care este obiectivul regulii “Fără contact”?

Unii dintre cei care contestă această regulă cred că această metodă nu este nimic mai mult decât un joc de manipulare a minții pentru a disprețui pe fosta/fostul. În parte, acest lucru este adevărat, deoarece mulți afișează regula “Fără contact” cu speranțe și așteptări ascunse (dar, din păcate, false) de împăcare.

În utilizarea acestei reguli, multe persoane pornesc – în mod eronat – cu atitudinea greșită. În loc să o vadă ca pe un mod sănătos de recuperare și de a deveni mai puternice (prin propriile forțe) după ce au fost părăsite, ele devin obsedate de a se reîntoarce la fosta/fostul. Unele chiar încep să creadă că scopul regulei este de a o/a-l pedepsi pe fosta/fostul. Pierderea din vedere a scopului regulei – care este vindecarea în urma unei despărțiri – duce numai la intensificarea durerii și amânarea vindecării.

Nu confunda și nu te amăgi: scopul regulei este recuperarea ta emoțională, și nu împăcarea cu fosta/fostul. Pentru ca aceasta să funcționeze, este vital să rămâi concentrat asupra motivului pentru care o faci. Pentru a clarifica, regula “Fără contact” nu este …

  • un joc
  • despre pedepsire sau răzbunare
  • despre întoarcerea fostei/fostului
  • despre a vă face fosta/fostul gelos/geloasă

Este vorba despre tine și despre reluarea vieții tale individuale.

Cum să folosesc regula “Fără contact” pe rețelele sociale?

În primul rând, sfatul meu este să nu folosești rețelele sociale pentru a-ți spăla rufele în public. Este extrem de urât, neplăcut și dureros să folosești astfel de rețele pentru a-ți afișa problemele legate de relații. Nu face asta. De fapt, după o despărțire, nu numai că ar trebui să nu mai păstrezi legătura cu fosta/fostul, dar ar trebui și să faci pași suplimentari pentru a extinde regula “Fără contact” și pe rețelele sociale.

Pentru început ar trebui să ascunzi postările fostei/fostului și să nu mai urmărești activitatea fostului partener pe internet (măcar pentru o perioadă de timp). Fiecare platformă are o modalitate de a nu vedea postările unui anumit contact fără a întrerupe în totalitate legătura cu acel contact. Fă o căutare rapidă pe Google pentru a găsi astfel de instrucțiuni pentru toate platformele de social media la care ești înscris. Poți decide mai târziu dacă vrei să renunți permanent la acest contact sau să-l blochezi pe termen nelimitat.

Abține-te să dai orice fel de detalii despre despărțire. Nu trebuie să minți despre asta și, cu siguranță, nu trebuie să păstrezi totul în tine, dar în loc să faci anunțuri grandioase despre noul tău statut, postări dramatice despre durerea ta imensă sau poze cu durerea pe care o resimți, găsește un prieten/o prietenă cu care să vorbești față în față.

Nu utiliza rețelele sociale pentru a te răzbuna, a înjura/discredita sau a face gelos pe fostul partener, sau a încerca să-l/s-o faci să se întoarcă la tine. Nimic nu este mai jalnic decât un astfel de comportament. Indiferent ce faceți, nu comenta nimic despre fostul/fosta și nu te uita la nimic (postări sau poze) care să-ți aducă aminte de ea/el. Dacă nu te poți controla, atunci fă o pauză de la utilizarea tuturor rețelelor sociale.

De asemenea, nu utiliza mediile sociale ca o alternativă ieftină la terapie. Dacă ai nevoie de un sfat, discută cu un life-coach sau un terapeut.

Lasati un comentariu