1.Citește din nou mesajul
Hai să fim sinceri: probabil că oricum o să faci asta de o grămadă de ori. Este bine să recitești (și să-l reiei și să-l recitești și iar să-l citești din nou). Însă indiferent ce simți și orice ar fi, nu răspunde acum.
2. Nu reacționa
Nu răspunde încă la text și lasă deoparte rețelele sociale! Nu te arăta pe acolo. Nu da nici un semnal. Nu-ți schimba statutul. Nu pune poze cu Apocalipsa, sfârșitul lumii, lacrimi, flori ofilite sau păpuși voo-doo. Nu intra pe nici o rețea socială și nu răspunde la nici un mesaj. Deocamdată. Șansele de a spune ceva ce o să regreți mai târziu sunt destul de mari.
3. Notează în jurnal
Scrie tot ceea ce simți și tot ceea ce ai dori să-i spui (deja) fostului/fostei într-un jurnal. Dacă n-ai avut unul până acum, atunci acum e momentul să ai. Așterne emoțiile prin care treci pe hârtie. Scrie-i – în jurnal sau într-o scrisoare – tot ceea ce vrei să-i spui, să-i reproșezi și să-i faci. Însă nu trimite aceste rânduri nimănui. Ele este doar pentru tine: pentru a refula, a te ventila, a te aerisi, a scăpa de o parte din durerea care te apasă. Ai să vezi că asta te va ajuta foarte mult. Încearcă și ai să vezi.
4. Nu te grăbi să răspunzi
Așteaptă cel puțin 24 de ore până să dai un răspuns. Ai nevoie de timp pentru a te liniști și a nu da un răspuns hazardat și/sau disperat. Dacă ești încă sub impulsul momentului și vrei doar să-i scrii textul “SPER SĂ MORI!” sau alt text asemănător, așteaptă ceva mai mult. Atunci când lucrurile s-au mai liniștit și poți să scrii și altceva decât injurii sau texte disperate (de genul: „Nu mă părăsi pentru că am să mor fără tine”), poți începe să-i răspunzi.
5. Vorbește cu cei apropiați
Ia cât mai repede legătura cu prietenii apropiați sau membrii familiei și spune-le ce s-a întâmplat. Le poți trimite mesaje, îi poți suna, însă cel mai bine ar fi să te întâlnești cu ei și să vorbești fața-în-față. Dacă nu poți face asta (din diverse motive – ori sunt plecați din localitate, ori nu te simți în stare să vezi pe cineva), măcar vorbește la telefon cu ei. Este de preferat să vorbești decât doar să le scrii. Te va ajuta mai mult să vorbești cu cineva de încredere decât să scrii acelei persoane.
6. Răspunde cu grijă
Atunci când te-ai mai liniștit și alegi să răspunzi (atenție: nu e obligatoriu să răspunzi), poți să dai un mesaj către celălalt. Iată câteva opțiuni pentru ceea ce ai putea spune:
- “M-am întristat de ceea ce mi-ai scris. Mi-ar fi plăcut să ai curajul să-mi spui în față. Aș fi preferat să fi avut această discuție față-în-față, dar dacă asta e alegerea ta, ți-o respect. Își sunt recunoscător/recunoscătoare pentru toate lucrurile frumoase pe care le-am trăit împreună și îți doresc să ai parte de tot ce e mai bun”.
- “Nu mi-a plăcut modul în care ai decis să închei lucrurile, și nici nu am de gând să te fac să te răzgândești. Credeam că ai mai mult curaj. M-am înșelat. Și nu e singurul lucru cu care m-am înșelat referitor la tine. La revedere”.
- “A fost foarte șocant să văd mesajul pe care mi l-ai dat. Știu că este greu să te desparți de cineva, dar aș fi preferat să ai curajul să o faci personal. Cred că am fi putut avea un viitor frumos împreună, dar respect faptul că tu vezi lucrurile diferit. Să ai o viață frumoasă!”
- “Chiar m-ai întristat. Sper să ai o viață frumoasă”.
7. Fii politicos/politicoasă
Chiar dacă mimezi, este important să fii politicos/politicoasă cu cealaltă persoană deoarece asta arată că, spre deosebire de el/ea, nu ești un ratat/o ratat(ă). Ești un adult, matur, care se poate descurca în situații grele.
8. Iartă
Apoi începe procesul lent de a ierta și de a-ți continua viața. Cu cât o faci mai repede, cu atât o să reușești să-ți refaci viața mai rapid. Ai atât de multe de oferit. Ești o persoană minunată și fostul/fosta nu mai merită nici o clipă din din timpul tău. Dacă vrei să mergi înainte, trebuie să ierți. Să ierți persoana care nu te-a apreciat. Și să te ierți și pe tine de toate vinile (reale sau închipuite) pe care ți le-ai reproșat legate de despărțire.
0 Comments