Stabilirea obiectivelor proprii și planificarea modului în care vei ajunge la acestea sunt adesea partea cea ușoară, chiar dacă ți-ai stabilit obiective de tip SMART și autentice. Menținerea impulsului, păstrarea motivației și gestionarea „lucrurilor” care apar pe parcurs reprezintă problemele care te pot face să pierzi direcția și să ai tendința de a renunța.
Inspirația și motivația sunt pistoanele care te pun în mișcare pe drumul tău spre obiective.
Inspirația este cea care te urnește și-ți dă impulsul inițial. Motivația este combustibilul cu care trebuie să te aprovizionezi continuu pentru a face ca totul să se întâmple așa cum dorești.
Iată 9 strategii care vă vor ține inspirat și vă vor alimenta motivația atunci când totul se simte prea greu:
1. Vizualiză-ți obiectivul
Petrece câteva minute pe zi cu ochii închiși, vizualizând obiectivul pe care ți l-ai propus și încearcă să-l experimentezi folosindu-ți simțurile.
Vezi, auzi, miroase și simte cum va fi atunci când îți vei atinge obiectivul. Simte obținerea acelui succes în afaceri sau experimentează modul în care te vei simți atunci când vei obține postul la care visezi. Ce simți? Veselie, bucurie, triumf, încântarea de a semna contractul cu primii tăi clienți? Vezi manifestarea fizică a obiectivului: cartea pe care ai scris-o primind comentarii pozitive în presă, agenda ta plină de sesiuni de coaching. Imaginează-te conducând noua mașină, decorând noua casă, călătoriile de afaceri la clasa business sau VIP, bani suficienți în bancă, articolul tău din ziar. Ascultă recunoașterea succesului tău: aplauzele, complimentele, discursurile de mulțumire sau de prezentare. Această tehnică face ca obiectivul să pară real și captivant, lucru care te va inspira și te motiva în continuare. De asemenea te va programa mental pentru succesul pe care îl vizezi.
2. Afișează obiectivele
Scrie-ți obiectivele cu litere mari și pune-le undeva unde să le poți vedea frecvent: pe frigider, ușa dulapului, pe bordul mașinii etc.
Poți să le afișezi oriunde consideri de cuviință, însă nu uita ca, înainte de a face asta, să obții și aprobarea partenerului. Dacă vrei le poți lamina și afișa la duș astfel încât în fiecare dimineață să începi ziua cu ele, să le poți privi, verifica și – de ce nu? – cânta în timp ce faci duș. Tehnica asta te va ajuta să îți menții motivarea și să meditezi la ce anume poți face astăzi pentru avansa spre obiectivele pe care ți le-ai propus.
3. Creează o “hartă a comorilor”
Creează un colaj de imagini cu toate lucrurile pe care le vei obține și le vei avea odată ce obiectivele tale vor fi atinse.
Activitatea asta nu este numai o impregnare mental-vizual predictivă, dar poate fi și foarte distractivă. Caută în reviste și pe internet pentru a găsi imaginile potrivite pentru a te inspira și motiva: mașina pe care o visezi în culoarea preferată, extrasul bancar cu suma dorită, casa ta de vis, ceasul care ți se potrivește cel mai bine, bijuteriile preferate, ținutele de gală, o destinație de vacanță exotică etc. Alege orice vrei și consideri că vei avea atunci când vei avea succes.
Lipește toate aceste imagini pe o coală de carton și adăugă orice alte comentarii sau date dorești. Dacă ești o persoană înzestrată cu simț artistic, poți utiliza și alte idei pentru a decora acest colaj. Agață această “harta a comorii” undeva, la un loc vizibil, unde să-l poți vedea des.
4. Abonează-te la podcast-uri motivaționale
Alege podcast-uri care se referă la obiectivele tale și ascultă-le pentru a te inspira și motiva în a atinge obiectivele pe care ți le-ai propus.
Ascultarea unor astfel de secvențe audio atunci când conduci, când mergi pe jos spre serviciu sau când alergi prin parc este o modalitate excelentă de a te inspira și de a te motiva să mergi mai departe.
5. Obține sprijin de la un mentor/coach
Găsește un mentor/coach care a atins deja obiective similare cu ale tale sau care are multe cunoștințe și experiență relevante, care te poate ajuta să găsești cea mai bună cale către succes și să o parcurgi în ritmul tău.
Un mentor/coach poate fi cea mai importantă resursă în drumul tău spre atingerea obiectivelor. A fost acolo unde vrei să mergi și tu, și s-au confruntat cu obstacolele de pe parcurs. Este deosebit de util să găsești un mentor/coach bun care să te ajute – prin sesiuni de coaching – să găsești calea spre succes. S-ar putea să găsești un mentor/coach care să lucreze gratuit cu tine. Chiar dacă îl plătești, privește acest cost ca pe o investiție în atingerea obiectivelor tale.
6. Fă o pauză
Este uimitor cum simplul fapt de a ieși din mediul tău de lucru pentru o perioadă de timp îți poate revigora motivația.
Fă o plimbare de o jumătate de oră. Pe măsură ce corpul tău se pune în mișcare, acest lucru îți va stimula energia, iar motivația va începe să curgă din nou. Stai în parc și meditează la ceea ce ai de făcut pentru a-ți atinge obiectivele; ia o cafea. Munca de acasă poate fi sufocantă și obositoare, mai ales dacă ai copii. Transformă cafeneaua sau librăria ta preferată în „celălalt birou”. Folosește-l ca pe un loc stimulant și relaxant pentru a planifica sau consolida ideile (departe de birou sau de casă) și folosind energia oamenilor din jurul tău.
7. Nu uita să conștientizezi și să sărbătorești fiecare etapă parcursă
Când te simți împotmolit, ca și cum nu ai fi făcut nici un progres, privește înapoi la momentul în care ai început călătoria către obiectivul propus și vezi cât de departe ai ajuns de fapt.
Sufletul tânjește la recunoaștere, așa că profită de acest moment pentru a te inspira și motiva din nou spre a o lua din loc.
8. Întreabă-te
Adesea, observarea a ceea ce nu a funcționat bine și realizarea faptului că micile devieri sau obstacole nu au ținut de tine (ci de altcineva sau de factori externi care nu sunt sub controlul tău), sunt suficiente pentru a te readuce pe drumul cel bun.
Întreabă-te:
- Când a fost ultima dată când m-am simțit inspirat și motivat?
- Ce anume s-a întâmplat de mi-am pierdut entuziasmul?
- A spus cineva ceva negativ și mi-a invalidat obiectivul de m-a făcut să mă îndoiesc dacă sunt pe drumul cel bun sau nu?
- Ce ar trebui să fac pentru a-mi recăpăta încrederea și motivarea?
9. Revizuiește CE-ul și DE CE-ul
Revenirea la legătura cu motivele pentru care îți dorești să atingi acest obiectiv poate fi un motivator excelent atunci când energia ta scade.
Pune-ți aceste întrebări pentru a revedea de ce și ce:
- De ce vrei să atingi acest obiectiv?
- Ce vei dovedi (ție și celorlalți) dacă atingi acest obiectiv?
- Care vor fi beneficiile de care te vei bucura? Ce vei obține? Ce anume vei avea?
Aceste nouă sfaturi te vor ajuta să începi sau să revii pe drumul cel bun. Dacă nu se întâmplă asta, atunci poate că ar trebui să te uiți din nou la obiectivul tău. Tot mai vrei să-l realizezi? „Vrei” să-l realizezi sau doar „ar trebui” să-l realizezi? Poate că acest obiectiv este ceva care nu este cu adevărat autentic pentru tine?
Dacă se întâmplă acest lucru, atunci ai curajul și lasă deoparte acest obiectiv. Asta presupune mult curaj și multă conștientizare. Să știi că nu este o înfrângere, ci privește-o ca pe o realizare. Uneori trebuie să pornim pe o cale înainte de a ne da seama că nu este calea pe care am vrea să mergem.
0 Comments