Despre emoții nerezolvate captive am povestit și în articolul: Cum ne influențează emoțiile nerezolvate captive? Singura modalitate de a şti dacă ai sau nu emoţii nerezolvate captive în corp constă în a-ţi întreba mintea subconştientă. Procesul este cât se poate de simplu, dar înainte de a-l descrie este nevoie de câteva scurte explicaţii.

Conştient versus subconștient

Să discutăm puţin despre mintea conştientă şi despre cea subconştientă. Iată o modalitate simplă de a înţelege aceste concepte. Se spune adeseori că noi ne folosim doar 10% din creier, în realitate, mintea conştientă este cea care nu are nevoie să folosească decât 10% din resursele creierului. Cu alte cuvinte, procesele de gândire, luarea deciziilor, planificarea, văzul, auzul, gustul, atingerea şi mirosul (toate sunt activităţi conştiente) nu necesită în total decât 10% din puterea de procesare a creierului.

Dacă acest lucru este adevărat, ce se întâmplă cu celelalte 90 de procente?

Ei bine, dacă mintea conştientă nu se foloseşte decât de 10% din puterea creierului, celelalte 90 de procente sunt folosite de ceea ce numim minte subconştientă. Această parte majoritară şi tăcută a creierului nostru acumulează şi stochează în permanenţă informaţii; în plus, ea menţine funcţionarea eficientă a sistemelor corporale.

Este foarte important să înţelegem că mintea subconştientă exercită o influenţă invizibilă, dar foarte profundă, asupra tuturor acţiunilor, comportamentelor şi sentimentelor noastre.

Cei mai mulți dintre oameni nu se gândesc prea mult la subconştientul lor. Gândeşte-te însă ce ar însemna dacă ar trebui să preiei funcţiile minţii tale subconştiente. Imaginează-ţi complexitatea instrucţiunilor pe care ar trebui să i le dai sistemului tău digestiv pentru a-ţi digera prânzul sau a celor oferite celulelor pentru a produce enzime şi proteine. Imaginează-ţi ce s-ar întâmpla dacă ar trebui să menţii în mod conştient ritmul inimii şi al respiraţiei tale în fiecare moment al zilei. Şi tu care credeai că eşti prea ocupat!

Mintea subconştientă este capabilă să stocheze o cantitate uriaşă de informaţii, la fel ca un computer.

Una din teoriile referitoare la relația dintre conștient și subconștient afirmă că tot ceea ce ai făcut vreodată în întreaga ta viaţă continuă să fie stocat în mintea ta subconştientă.

Orice faţă necunoscută pe care ai văzut-o vreodată în mulţime, orice miros pe care l-ai simţit vreodată, orice voce şi orice cântec pe care le-ai auzit, orice gust, orice atingere şi orice senzaţie pe care le-ai experimentat vreodată au fost înregistrate de mintea ta subconştientă.

Orice virus, bacterie sau ciupercă ce ţi-a invadat vreodată corpul, toate rănile pe care le-ai suferit vreodată, toate gândurile şi sentimentele pe care le-ai trăit şi întreaga istorie a fiecărei celule a corpului tău sunt stocate şi arhivate în mintea ta subconştientă. În mod evident, aceasta este conştientă inclusiv de emoţiile nerezolvate rămase captive în corpul tău şi de efectele precise pe care le generează acestea asupra corpului tău, asupra bunăstării tale mentale şi emoţionale. Toate aceste informaţii şi procese sunt gestionate de mintea subconştientă.

Stimuli negativi versus stimuli pozitivi

Înainte de a-ţi spune cum poţi obţine informaţii de la mintea ta subconştientă trebuie să înţelegi un principiu de bază:

Toate organismele, indiferent cât de primitive sau de complexe sunt, reacţionează la stimulii pozitivi şi negativi.

Spre exemplu, plantele cresc întotdeauna orientate către lumina solară, îndepărtându-se de zonele umbroase sau întunecate. În mod similar, o amibă dintr-un acvariu se deplasează întotdeauna către lumină, fugind de întuneric. Dacă în apa din acvariu este introdusă o picătură de otravă, amiba va fugi de ea şi se va îndrepta către o zonă cu apă curată.

La nivel subconştient, exact la fel reacţionează şi corpul uman.

Corpul tău este atras în mod normal de lucrurile şi de gândurile pozitive, şi respinge lucrurile şi gândurile negative.

Acest mecanism a acţionat de-a lungul întregii tale vieţi, chiar dacă tu nu ai fost conştient de el. Dacă vei învăţa să îţi linişteşti mintea conştientă şi te vei pune la unison cu subconştientul tău, vei putea comunica cu uşurinţă cu acesta.

Eşti pregătit să îţi laşi mintea subconştientă să îţi vorbească?

Testul Balansului Corporal

Cea mai simplă metodă pe care o cunosc prin care pot fi obţinute răspunsuri de la mintea subconştientă este aşa-numitul Test al Balansului Corporal. Mai există și alte metode de testare musculară, dar Testul Balansului Corporal este cea mai simplă dintre toate şi nu necesită asistenţa unei alte persoane, motiv pentru care îl vei putea folosi inclusiv când eşti singur(ă).

Testul Balansului Corporal se realizează stând în picioare într-o poziţie cât mai confortabilă, într-o cameră liniştită și ferită de factori care te-ar putea distrage, cum ar fi muzica sau un televizor aprins. Cel mai uşor poţi învăţa acest test dacă eşti singur sau însoţit de o altă persoană care doreşte să înveţe să îl aplice.

Iată ce trebuie să faci:

  • Depărtează uşor tălpile, astfel încât distanţa între ele să fie egală cu cea a umerilor. Această poziţie este extrem de confortabilă şi de echilibrată.
  • Rămâi liniştit, cu braţele pe lângă corp.
  • Eliberează-te de griji şi relaxează-ţi cât mai complet corpul.
  • În momentul în care te simţi mai confortabil astfel, închide ochii.

În câteva secunde vei observa că această poziţie nu este absolut fixă. Corpul tău face continuu mişcări infime în diferite direcţii, pentru a-şi ajusta poziţia. Aceste mişcări sunt extrem de subtile şi nu se află sub controlul tău conştient.

Dacă vei rosti o afirmaţie pozitivă, coerentă şi adevărată, corpul tău va începe să se încline înainte, de regulă în mai puţin de zece secunde. Invers, dacă rosteşti o afirmaţie negativă, incoerentă sau falsă, corpul tău va începe să se încline înapoi, în acelaşi interval de timp.

Acest fenomen se petrece din cauza modului în care percepem lumea din jurul nostru. Deşi lumea exterioară ne înconjoară în permanenţă de pretutindeni, noi ne-am obişnuit să ne raportăm exclusiv la ceea ce se află în faţa noastră.

Atunci când ne conducem maşina, când mâncăm sau când lucrăm la birou, noi avem de-a face cu lucrurile din faţa noastră, nu cu cele din spate sau din părţile laterale. Atunci când rostim o afirmaţie, corpul nostru o percepe la fel ca pe orice alt obiect cu care are de-a face, cum ar fi ecranul din faţă sau mâncarea din farfurie.

Este ca şi cum afirmaţia rostită s-ar afla în faţa noastră, iar corpul ar trebui să o proceseze.

  • Revenind la exerciţiul nostru: dacă te simţi pregătit, rosteşte cuvintele „iubire necondiţionată”.
  • Focalizează-te asupra lor şi propune-ţi să simţi emoţia asociată cu ele. În câteva momente, vei observa că trupul tău se înclină înainte. La fel ca o plantă care se orientează către lumină, el se orientează imediat către energia pozitivă a afirmaţiei rostite, pe care o percepe ca fiind în faţa sa. În unele cazuri, mişcarea corpului poate fi bruscă, nu graduală, şi te poate lua prin surprindere!
  • În continuare goleşte-ţi mintea şi apoi rosteşte cuvântul „ură“. Încearcă să simţi emoţia asociată cu acest cuvânt.

Aşa cum orice organism viu se îndepărtează automat de o substanţă otrăvită sau periculoasă, corpul tău va avea tendinţa să se îndepărteze de cuvântul „ură“, pe care îl percepe în faţa sa. Cu alte cuvinte, el va începe să se încline înapoi, în cel mult zece secunde. Este foarte important să nu încerci să îţi înclini în mod deliberat corpul într-o direcţie sau alta. Balansul trebuie să fie întotdeauna instinctiv, oferindu-i astfel minţii subconştiente şansa de a-ţi vorbi în această manieră directă.

Procesul este delicat şi subtil şi nu trebuie forţat. Pe măsură ce vei exersa, îţi va fi din ce în ce mai uşor.

  • În continuare, rosteşte o afirmaţie despre care ştii sigur că este adevărată. De pildă, rosteşte-ţi cu voce tare numele, spunând: „Numele meu este … (Să spunem că numele tău este Andrei). În acest caz, spune cu voce tare: „Numele meu este Andrei.“ Mintea ta subconştientă ştie că această afirmaţie este adevărată. De aceea, corpul tău va începe să încline înainte, întrucât se simte atras de orice afirmaţie pozitivă, coerentă sau adevărată.
  • Rosteşte acum o afirmaţie incorectă sau incoerentă. Spre exemplu, dacă numele tău este Alex, spune: „Numele meu este Cristian“ sau „Numele meu este Matei”. Atât timp cât numele rostit nu îţi aparţine, mintea ta subconştientă va şti că afirmaţia rostită este incorectă. Dacă te vei focaliza asupra afirmaţiei rostite, golindu-ţi mintea de alte gânduri, vei simţi cum corpul tău se înclină înapoi (în câteva secunde). Acest lucru se datorează faptului că el (inclusiv mintea subconştientă) respinge nu doar gândurile negative, cum ar fi „ură“, ci şi incoerenţa şi minciuna.

Menţine-ţi focalizarea mentală

După ce ai rostit afirmaţia de bază, ai grijă să îţi menţii mintea golită de alte gânduri care ar putea interfera cu ea. În caz contrar, minţii tale subconştiente îi va fi greu să stabilească ce anume te interesează să afli.

Spre exemplu, dacă rosteşti o afirmaţie pozitivă sau adevărată, dar apoi te gândeşti imediat la cearta pe care ai avut-o aseară cu soţia, corpul tău se va înclina cel mai probabil înapoi, căci amintirea evenimentului de aseară este mai puternică, iar el va dori în mod natural să se îndepărteze de ea.

În acest sens, este foarte important să îţi cultivi răbdarea. Dacă nu ai mai practicat până acum această metodă, este posibil să dureze ceva mai mult până când corpul tău va începe să se încline într-o direcţie sau alta. Nu trebuie însă să te descurajezi.

Pe măsură ce vei continua să exersezi, timpul de reacţie al corpului tău se va scurta.

Partea cea mai dificilă a acestui exerciţiu pentru foarte mulţi oameni este necesitatea de a renunţa pentru câteva clipe la controlul asupra corpului lor, permiţându-i acestuia să facă ce doreşte. Nu toţi oamenii sunt dispuşi să cedeze atât de uşor controlul.

Din fericire, exerciţiul este uşor de învăţat, aşa că nu va dura mult pentru când vei deveni un veritabil maestru al acestei tehnici.

Ceea ce contează este să rămâi focalizat asupra afirmaţiei emise, să îţi menţii mintea liniştită şi să îi permiţi minţii tale subconştiente să comunice cu tine prin intermediul corpului fizic.

Ai emoţii nerezolvate captive?

Dacă te-ai familiarizat cu el, poţi aplica Testul Balansului Corporal în scopuri terapeutice. Rosteşte afirmaţia: „Am o emoţie nerezolvată captivă”. Cel mai probabil, corpul tău se va înclina înainte, confirmându-ţi astfel că ai cel puţin o astfel de emoţie captivă. Chiar dacă el se înclină înapoi, nu te grăbi sa tragi concluzia că nu ai nici o emoţie nerezolvată captivă în corpul tău. Este posibil ca aceste emoţii să fie îngropate ceva mai adânc şi să necesite un efort suplimentar pentru a fi descoperite.

(Selecție, traducere și adaptare după cartea “The Emotion Code. How to Release Your Trapped Emotions for Abundant Health, Love and Happiness” de Dr. Bradley Nelson)


1 Comment

Enculescu Cristian · October 8, 2019 at 18:30

Mulțumesc frumos! Voi face și eu testul!

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *