CUM NE INFLUENȚEAZĂ EMOȚIILE NEREZOLVATE CAPTIVE?

“Emoţiile dau culoare vieţii noastre. Încearcă să îţi imaginezi pentru o clipă o lume lipsită de emoţii. Bucuria ar lipsi complet din ea. Nimeni nu ar fi vreodată fericit şi nu ar da dovadă de bunătate faţă de semenii săi. Iubirea ar fi inexistentă, la fel ca şi celelalte emoţii pozitive. De bună seamă, pe o astfel de planetă imaginară ar lipsi şi emoţiile negative. Locuitorii ei nu ar cunoaşte tristeţea sau mânia, depresia sau durerea. Cu greu am putea numi o astfel de existenţă: viaţă. Fără capacitatea de a simţi emoţiile de orice fel, viaţa ar fi redusă la o rutină anostă şi cenuşie care s-ar succeda între naştere şi moarte.” – așa își începe cartea sa “Codul emoțiilor” dr. Bradley Nelson.

De aceea, fii recunoscător pentru emoţiile tale!

Există probabil şi emoţii pe care le-ai trăit, dar pe care ai fi preferat să nu le fi avut niciodată. Nu există om care să nu treacă uneori prin perioade dificile. Probabil că ai trăit şi tu momentele tale de anxietate, de durere, mânie, frustrare şi teamă. Probabil că ai avut perioade de tristeţe, poate chiar de depresie, în care preţuirea de sine a fost ca şi inexistentă, în care ţi-ai pierdut speranţele sau în care ai manifestat alte emoţii negative.

Partea cea mai tristă este că o bună parte din aceste emoţii negative continuă să îţi creeze probleme, chiar dacă le-ai experimentat cu foarte mult timp în urmă. Ele fac acest lucru într-o manieră subtilă, dar foarte dăunătoare.

0 bună parte din suferinţa noastră se datorează energiilor emoţionale „captive” înlăuntrul nostru.

Ce este o emoţie nerezolvată captivă?

De-a lungul vieţii, omul experimentează în permanenţă emoţii de un fel sau altul. Uneori, viaţa se poate dovedi extrem de dificilă, iar emoţiile devin de nesuportat. Nu există om care să nu experimenteze când şi când emoţii negative extreme. Marea majoritate preferă să le dea uitării întrucât nu reprezintă amintiri plăcute, dar din păcate influenţa acestor experienţe continuă adeseori să se facă simţită sub forma emoţiilor nerezolvate captive.

De multe ori, din motive pe care nu le înţelegem încă pe deplin, noi nu ne procesăm în totalitate emoţiile. în astfel de cazuri, noi nu ne limităm să experimentăm emoţia respectivă, iar apoi să ne vedem de viaţă. Într-un fel sau altul, energia emoţiei nerezolvate devine „captivă” în corpul nostru.

De aceea, chiar dacă momentul de durere sau de mânie a trecut, este posibil ca energia otrăvită a emoţiei negative să rămână captivă în corpul nostru, continuând să producă efecte fizice şi emoţionale semnificative.

Cei mai mulți dintre oameni rămân uimiţi atunci când află că „bagajul lor emoţional“ nu este o simplă expresie retorică, ci o realitate cât se poate de concretă. Emoţiile nerezolvate captive reprezintă energii bine definite, cu o formă concretă. Deşi nu sunt vizibile cu ochiul liber, ele sunt cât se poate de reale.

Viitorul ţinut ostatic

Ţi se întâmplă vreodată să simţi că te lupţi cu o povară care te apasă, dar pe care nu o poţi defini? Poate că viaţa ta nu a evoluat aşa cum ţi-ai fi dorit. Poate că încercările tale de a-ţi crea o relaţie de durată au dat greş. Poate că îţi doreşti ca anumite evenimente din trecutul tău să nu se fi petrecut niciodată, dar eşti incapabil să uiţi de ele şi să îţi vezi de viaţă. Poate că trăieşti sentimentul neplăcut că prezentul tău este ţinut ostatic de trecut, într-o manieră pe care nu o poţi defini.

Efectele negative ale emoţiilor nerezolvate captive

Emoţiile nerezolvate captive te pot face să porneşti de la prezumţii greşite, să reacţionezi excesiv la cele mai inocente observaţii, să interpretezi eronat comportamentul altor persoane şi să îţi sabotezi propriile relaţii. Ca şi cum toate acestea nu ar fi suficiente, ele te pot conduce la stări de depresie, de anxietate şi la alte stări negative de spirit de care nu poţi scăpa. Emoţiile nerezolvate captive pot interfera cu funcţionarea corectă a organelor şi ţesuturilor corpului tău, punându-ţi la pământ sănătatea, provocându-ţi dureri, oboseală şi boli. Indiferent cât de mare este suferinţa fizică, energia invizibilă a acestor emoţii nerezolvate captive nu poate fi diagnosticată de medicina convenţională, deşi ea reprezintă principalul factor care stă la baza dificultăţilor fizice şi emoţionale pe care le experimentezi.

Probabil că ai auzit spunându-se că timpul vindecă toate rănile, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Poate că eşti convins că ai lăsat în urmă întreaga durere emoţională provocată de relaţiile tale anterioare. Poate că ai făcut chiar terapie pentru a scăpa de ea, dar acest lucru nu înseamnă că energia invizibilă a vechilor tale emoţii nu continuă să îţi impregneze celulele corpului, producând în continuare efecte negative în viaţa ta. Aceste răni nu pot fi vindecate exclusiv prin trecerea timpului. De multe ori, ele te fac să acţionezi altfel decât ţi-ai dori în relaţiile tale curente, mergând până la autosabotare.

Ori de câte ori o emoţie nerezolvată captivă este eliminată, organismul se eliberează literalmente de o povară grea. Mulţi oameni simt efectiv această uşurare rezultată în urma eliberării de o emoţie nerezolvată captivă. Dar ceea ce este mai important, această eliberare conduce la schimbări semnificative ale stării de spirit şi ale comportamentului, inclusiv ale alegerilor făcute de persoana în cauză şi ale consecinţelor acestora.

Cea mai veche idee care stă la baza artei vindecării este aceea că boala este cauzată de un dezechilibru la nivelul corpului fizic. Emoţiile nerezolvate captive sunt poate cel mai comun tip de dezechilibru de care suferă oamenii.

Dat fiind că sunt cvasi-universale, creând dezechilibre în câmpul energetic al corpului, şi ţinând cont de faptul că sunt invizibile, emoţiile nerezolvate captive pot genera o varietate incredibil de mare de probleme fizice, rămânând de cele mai multe ori nedescoperite.

Emoţiile nerezolvate captive reprezintă o veritabilă epidemie, fiind cauza insidioasă şi subtilă a multor boli generatoare de suferinţă, deopotrivă fizice şi psihice.

Emoţiile nerezolvate captive slăbesc funcţia sistemului imunitar şi fac ca organismul să fie mai vulnerabil la boală. Ele pot distorsiona ţesuturile corporale, pot bloca fluxul energiilor şi pot împiedica funcţionarea normală a organelor şi a glandelor.

Probabil că te întrebi deja dacă ai sau nu emoţii nerezolvate captive în corpul tău şi care ar putea fi acestea. Iată o listă cu cele mai comune circumstanţe în care emoţiile devin adeseori captive:

  • Pierderea unei persoane dragi
  • Divorţul sau problemele în cadrul relaţiei de cuplu
  • Dificultăţile financiare
  • Stresul acasă sau la locul de muncă
  • Pierderea unei sarcini sau avortul
  • Traumele fizice
  • Certurile şi bătăile
  • Abuzurile fizice, mentale, verbale sau sexuale
  • Convingerile negative legate de sine sau de alte persoane
  • Stresul pe termen lung
  • Respingerea
  • Bolile fizice
  • Sentimentul de inferioritate
  • Interiorizarea sentimentelor
  • Neglijarea sau abandonarea

Această listă nu este exhaustivă. Singura modalitate de a şti dacă ai sau nu emoţii nerezolvate captive în corp constă în a-ţi întreba mintea subconştientă. Cum fac acest lucru? Folosind Testul Balansului Corporal.

(Selecție, traducere și adaptare după cartea “The Emotion Code. How to Release Your Trapped Emotions for Abundant Health, Love and Happiness” de Dr. Bradley Nelson)

Lasati un comentariu