Toate par că merg bine cu noul partener pe care îl ai de mai bine de jumătate de an (sau – poate – chiar de un an împlinit). Vă înțelegeți de minune. Ai impresia că ți-ai găsit sufletul pereche. Timpul petrecut împreună nu este deloc plictisitor. Apoi, într-o bună zi, când sunteți împreună, sună telefonul lui. El răspunde, are un moment de ezitare, după care îl vezi că iese încet din cameră (ca să nu bată la ochi – așa crede el) și se duce pe balcon (sau la bucătărie) să vorbească.

Nu ești îngrijorată, dar te duci să bei un pahar cu apă (pentru că ți s-a făcut subit sete) și îl vezi în treacăt cum vorbește. Nu auzi ce spune, dar nu poți să nu remarci că fața lui este schimbată. Știi deja cu cine vorbește, însă îți spui că ți se pare și că ești paranoică. Un fior rece îți trece prin inimă. Te întorci în living și reiei (sau te faci că reiei) lectura cărții pe care o parcurgeai. Aștepți ca el să revină în cameră. Timpul se scurge extrem de greu și apăsător. Secundele ți se par minute, iar minutele ore.

El revine în cameră, iar tu te faci că ești cufundată în lectură. El nu spune nimic, ci se așează pur și simplu pe canapea, mimând cotidianul, în timp ce urmărește știrile. Întrebi și tu, așa, în treacăt, fără să ridici ochii de pe carte: “Cine era?”. Îl vezi cu coada ochiului că e tensionat și că e în căutarea răspunsului salvator. Realizezi că va juca cartea sincerității. Parțiale. „Era fosta” – răspunde el, în treacăt, fără să se uite deloc la tine, făcându-o pe plictisitul. „M-a întrebat dacă știu pe cineva la un service”. (Pauză) “Are probleme cu mașina”. (O dă pe detalii!!!) (Pauză) “Nu-i mai pornește”. (Pauză) “A vrut să plece la serviciu în dimineața asta, și nu a putut porni mașina. Așa că a luat un Uber”. (Over!) Realizezi că deja sunt mai multe detalii decât trebuie și simți cum îndoiala se strecoară în sufletul tău. Oare încă o mai iubește?

Ai trecut vreodată prin acel moment oribil în care realizezi că ești într-o relație cu un bărbat pe care îl iubești, dar care încă are sentimente pentru fosta lui soție/iubită la care pur și simplu nu poate/vrea mental să renunțe. E momentul ăla la care nu credeai că ai să mai ajungi vreodată și te întrebi …

… Oare o mai iubește pe fosta?

Se spune că femeile sunt înzestrate cu abilitatea de a simți instinctiv când ceva nu este în regulă. Dacă ești sinceră cu tine însăți, acum când stai să analizezi care este răspunsul la întrebarea de mai sus, s-ar putea să realizezi că au mai fost astfel de semnale neplăcute de-a lungul acestei relații. Însă tu ai ales să le ignori pentru că nu voiai să ratezi (și) relația asta, chiar dacă erai îndrăgostită de un tip care părea că încă nu a dat uitării pe fosta.

Chiar și femeile cu mai mult fler pot rata astfel de semnale, deoarece există o mulțime de motive pentru care ele pot alege să le treacă cu vederea: de la faptul că chiar sunt îndrăgostite de persoana respectivă la teama de eșec, de la dorința de a face relația să meargă cu orice preț la teama de singurătate.

Uneori iubirea ne întunecă rațiunea și ne face să nu luăm în seamă diversele semnale de avertizare care ne-ar feri de dezamăgiri în viață.

Nu-i așa că ar fi extraordinar dacă ai putea evita acea frângere de inimă și ai putea preveni umilința de a te simți folosită ca un colac de salvare pentru un bărbat care încă mai tânjește după fosta iubire? Ai putea face asta dacă ai acorda o mai mare atenție obiceiurilor partenerului tău.

Iată cum să determini dacă partenerul tău încă mai suspină după fosta și se folosește de tine doar pentru a trece peste despărțirea de ea.

1. Fiecare lucru, oricât de mărunt, îi amintește de fosta.

Să zicem că trebuie să ieșiți amândoi la o cină romantică. Te aranjezi, te dichisești și faci totul pentru ca arăți foarte bine și să fie o seară de neuitat pentru amândoi. Ajungeți la restaurant, iar în momentul în care vi se aduce ceea ce ați comandat, el începe să-ți spună că și fosta obișnuia să comande același lucru.

Te faci că treci peste această remarcă neplăcută, dar pe măsura trecerii timpului, își dai seama că referirile la fosta se înmulțesc. Că fosta făcea, că fosta dregea, că fosta avea nu știu ce gusturi etc. Când se termină seara, realizezi că știi mai multe despre ea decât știi despre el. Cu siguranță că toate acestea nu spun decât un singur lucru: că ea este mereu în mintea lui.

Dacă continui să te întâlnești cu el, s-ar putea să vezi că el găsește mai tot timpul ocazii de a face referire la ea și strecoară numele ei mai în fiecare conversație pe care o aveți. Nu trebuie să fii de acord cu asta pentru că nu este în regulă. Și dacă tot o pomenește atâta, apăi lasă-l în plata Domnului să-și rezolve treaba cu ea. Oricum, ești într-un „film” în care nu numai că nu ești personajul principal, dar nici măcar nu este „filmul” tău.

2. Vorbește urât despre fosta

Are momente în care spune o grămadă de lucruri rele despre fosta și o acuză de toate lucrurile grave care i s-au întâmplat în timpul relației trecute. Dacă tu îi spui (mai pe față sau mai voalat) că el încă nu s-a desprins de fosta, atunci el are momente în care se enervează și spune cele mai răutăcioase lucruri despre ea.

Nu te lăsa păcălită de aparenta lui supărare: el nu spune acele vorbe pentru că este supărat pe tine pentru că nu-l crezi că a uitat-o, ci pentru că nu mai poate fi cu ea. Strugurii la care nu poți să ajungi sunt acri, nu-i așa?

3. El ascultă cântece despre iubiri destrămate

Preferințele sale muzicale pot spune multe despre starea sa de spirit. Dacă continuă să asculte cântece de jale și de inimă albastră despre foste iubiri, despre despărțiri, despre relații care nu au mers etc., atunci rana din sufletul lui nu este vindecată. Nu te păcăli că poți s-o vindeci tu. Vindecarea asta n-o poate face decât el. Însă trebuie să vrea asta. Numai că, dacă este în acest stadiu, el nu vrea să se vindece pentru că încă mai suspină după fosta și speră ca să se împace cu ea.

4. O urmărește obsesiv pe fosta pe rețelele de socializare.

Faptul că lui îi plac unele lucruri pe care ea le postează pe rețelele de socializare, nu este o crimă. Dar dacă el laudă fiecare postare a ei, dacă continuă să-i placă tot ceea ce postează ea (oricât de comună sau de slabă ar fi postarea sau poza), dacă el ține evidența activităților ei pe toate platformele de socializare, atunci e clar că nu a uitat-o și este legat de ea prin fire nevăzute.

Acest lucru devine și mai evident atunci când el nu face același lucru cu postările tale și se apără cu înverșunare spunând ceva de genul: „Am dat “like” pentru că a spus ceva inteligent!”.

Nu numai că el nu ar trebui să fie la curent cu tot ceea ce postează fosta (care e rostul de a fi la curent cu postările ei?), dar nici măcar n-ar trebui s-o mai aibă în lista sa. Dacă s-a terminat, s-a terminat și pe rețelele de socializare, nu numai în lumea reală.

Nu te lăsa păcălită de explicațiile sale filosofice cum că ei ar mai fi doar prieteni și că nu e nimic rău în asta.

Dacă el nu reușește să se desprindă de ea în viața virtuală, crezi că a făcut-o deja în viața reală?

Mă îndoiesc.

Crezi că lui i-ar plăcea să te vadă că menții relațiile cu fostul? Nici eu nu cred. Iar dacă îți spune că nu are nimic împotrivă să faci asta, nu este decât un mic șantaj pentru a-și justifica interesul pentru fosta.

5. El încă mai are fotografii cu toate celelalte foste iubite ale lui – cu excepția ei.

Poate că este genul de persoană care rămâne prieten cu fostele și nu șterge/rupe fiecare poză pe care a făcut-o cu ele. Păi dacă e așa, atunci de ce lipsește poza ei? De ce nu are nici o poză cu ea? De ce a șters toate pozele cu ea? Nu cumva pentru că el încă mai are sentimente pentru ea, iar a privi pozele cu ea îi provoacă amintiri dureroase.

Să ne înțelegem: faptul că nu mai are poze cu ea ar putea fi un lucru bun dacă … nu ar avea poze cu nici una dintre fostele de dinainte. Ciudățenia care ne îngrijorează constă în faptul că el nu are poze cu fosta în condițiile în care păstrează poze cu toate celelalte “cuceriri”.

6. Se comportă ciudat când vorbește la telefon cu ea.

De obicei, atunci când sună telefonul, el nu se sfiește să vorbească orice de față cu tine. Însă când sună ea (apropos, dar ea de ce îl mai sună? – te-ai întrebat asta; sau el de ce o mai sună?), el iese din cameră, se furișează în cea mai apropiată cameră goală și încuie ușa.

E imposibil să auzi ceea ce vorbesc pentru că nu poți. El vorbește atât de încet și atât de șoptit de zici că ar finaliza nu-știu-ce trafic de droguri cu cartelul columbian. Odată ce apelul se termină, el devine distant și distras. Ba chiar se supăra și reacționează destul de dur dacă îl întrebi despre discuția pe care a avut-o.

7. Mai întâi îi spune ei și apoi afli și tu

El vine la tine și este foarte bucuros pentru că a obținut o promovare la serviciu. Evident că te bucuri de realizarea lui, însă bucuria ți se frânge atunci când afli că i-a spus și fostei despre promovare.

Fie că este vorba despre faptul că el are un nou loc de muncă, o promovare la serviciu sau că a avut o altercație în trafic, tu ar trebui să fii cea care află prima despre astfel de lucruri. Dar dacă el îi raportează fostei tot ceea ce i se întâmplă înainte de a-ți spune ție, atunci lucrurile sunt cu siguranță neplăcute. Dacă te plângi de acest aspect, el va aduce în discuție vechea scuză: „Nu mai este nimic între noi. Suntem doar prieteni. N-am făcut nimic rău. Doar am vorbit cu ea. Ce mare scofală?”.

Păi dacă nu mai e nimic între ei, atunci de ce simte nevoia să-i spună ei tot? Și cum se face că mai întâi îi spune ei și nu ție? Ți se pare normal ca iubitul tău să-i spună fostei informații pe care ar trebui să le cunoști tu mai întâi? Sau ți se pare normal ca iubitul tău să dea din casă către fosta? În nici un caz nu este o abordare de om care arată că ar fi trecut peste despărțirea de orice fostă.

8. El îi face fostei cadouri de ziua ei.

Dacă spune că s-a despărțit de fosta, ce rost mai are să-i facă cadouri? De obicei, cadourile se fac persoanelor apropiate: partenerului, rudelor, prietenilor. O să-ți spună ceea ce îți spune de obicei, că ei sunt doar prieteni și că este normal să oferi cadouri prietenilor. Păi ce prietenă îți mai este dacă tu te-ai despărțit de ea (sau dacă ea s-a despărțit de tine)?

Dacă încă îi mai face cadouri, ar trebui să ai mari dubii asupra relației în care ești. Lucrurile stau și mai grav dacă îi face cadouri scumpe (parfumuri, lenjerie de corp) sau intime cum ar fi o poză cu ei doi și cu un mesaj personalizat, o brățară cu un mesaj personalizat sau lănțișorul cu medalion pe care îl are de la bunică-sa.

Dacă se întâmplă astfel de lucruri, ar trebui să te întrebi: „Oare ar trebui să mă întâlnesc cu cineva care încă o iubește pe fosta?”

9. El încă este apropiat de membrii familiei ei.

El continuă să-i viziteze familia sau să interacționeze cu ei pe rețelele de socializare. Poartă conversații despre ea cu mama ei, împărtășește secrete cu fratele ei și continua să dezbată subiecte politice și de sport cu tatăl ei la o halbă de bere.

Faptul că încă mai este apropiat de membrii familiei fostei este unul dintre semnele majore care arată că încă o mai iubește pe fosta și că încearcă să găsească modalități de a fi în preajma ei într-un fel sau altul.

10. În anumite ocazii recunoaște că încă mai este îndrăgostit de fosta

Mai ales atunci când este sub influența alcoolului, el are momente în care plânge și recunoaște că încă o iubește. Te mai poți trezi că o sună sau îi trimite mesaje atunci când a băut ceva mai mult.

O să spui că omul este în stare de ebrietate și, prin urmare, cuvintele lui nu înseamnă nimic. Nu vorbește el, ci alcoolul din el. Însă nu uita că în antichitate exista o maximă care spunea: „In vino veritas” („În vin se află adevărul”) cu referire la faptul că omul, la băutură, devine expansiv, vorbăreţ. El dezvăluie atunci taine, intimităţi, adevăruri pe care le ascunde când e treaz.

Așa că fii atentă la ceea ce spune pentru că frânele sale inhibitorii sunt relaxate și cuvintele sale sunt mai puțin cenzurate. S-ar putea să afli lucruri pe care nu le știi sau pe care nu vrei să le afli.

11. Vorbește despre ea atunci când sunteți în pat.

Toate lucrurile acestea au o limită: initimitatea fizică. Chiar dacă-l ierți că a ruinat cina romantică, faptul că el vorbește despre ea în timp ce faceți dragoste sau că, și mai rău, în momentele de extaz, strigă numele ei și nu al tău, e dovada cea mai clară că o are doar pe ea în cap.

Nimic nu este mai înfiorător decât să-și amintească de ea în timp ce el este în tine sau să-ți spună despre lucrurile pe care ea l-a învățat în pat. Sfatul meu este să nu mai repeți o astfel de experiență.

Ce ar trebui să fac dacă iubitul/soțul meu încă mai are sentimente pentru fosta?

Astfel de semne care arată că el încă o mai iubește pe fosta sunt extrem de neplăcute și s-ar putea să te întrebi: „Cum îl pot face să uite de fosta?”

Problema este că, așa cum spuneam și mai sus, nu ține de tine, ci ține de el. Tu poți să te dai peste cap și să-i faci toate fanteziile care îi trec lui prin minte (sau îți trec ție prin minte), însă nu te amăgi că tu o să-l faci să uite de fosta. Adevărul este că are mai mult de-a face cu el decât cu tine.

El va uita de fosta numai dacă o să vrea.

Până atunci tu vei fi tot un fel de colac de salvare a unui bărbat care este îndrăgostit de fosta. Însă se poate și mai rău. Există o mare probabilitate ca, în momentul în care el va decide să o treacă pe fosta în istorie, el să scape de colacul de salvare (adică de tine) pentru că efectiv nu mai are nevoie de așa ceva

Ce ai putea face?

Îi poți oferi șansa de a vorbi despre ceea ce simte, de a-l asculta sau de a-l susține. Însă mai mult de atât nu poți face. Ar mai trebui să te gândești dacă nu cumva meriți și tu să ai lângă tine o persoană care te vede ca pe o prioritate și nu ca pe Mama Răniților, te vede ca pe sufletul lui pereche și nu ca pe un colac de salvare.

Dacă s-a ajuns atât de departe încât el încă mai vorbește cu fosta, o urmărește pe rețelele de socializare și discutâ cu ea despre viața lor intimă anterioară, e momentul să decizi dacă aceasta este relația în care dorești să rămâi.

Nu cred că merită să stai cu o persoană care încearcă să se împace cu fosta în timp ce doarme în același pat cu tine!

Nu mi se pare corect.

Dacă este sincer cu tine, s-ar putea să recunoască faptul că încă tânjește după fosta. Dacă îți spune că se luptă cu aceste sentimente contradictorii pe care le are, s-ar putea ca asta să fie un semn bun.

Cu toate acestea, depinde de tine dacă vrei să aștepți ca el să-și rezolve problemele. Și nu uita că nu ești nici infirmieră și nici psihoterapeut pentru ca să-l poți ajuta. Te arunci într-o aventură care nu știi cum și când se va sfârși, iar de cele mai multe ori, finalul nu este dintre cele plăcute.

Nu mai bine își vede fiecare de viață?

Chiar nu crezi că meriți și tu să ai lângă tine o persoană care te iubește numai pe tine?

Categories: Relații

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *