Un obiectiv este ceva la care dorești să lucrezi, să muncești – indiferent dacă asta înseamnă zile, săptămâni, luni, ani sau chiar o viață întregă – pentru atingerea acestuia. Poate că vrei să îți dezvolți noi competențe sau să scapi de un obicei prost. Poate că vrei să cunoști persoane noi sau să iei note mari la examene. Poate că vrei să înveți să cânți la chitară, să faci parte dintr-o echipă de succes, să iei bac-ul sau să călătorești într-o țară exotică. Poate că vrei să urci pe Everest, să știi cum se face o masa din lemn, să ai un post mai bine plătit sau să pornești propria afacere. Poate că vrei să ai mai multă încredere în tine, să ții un discurs fără emoții în fața unui public sau să ai curajul să o inviți în oraș pe fata pe care o apreciezi. Poate vrei să vindeci cancerul, să fii un mare inventator sau să pui capăt sărăciei de pe planetă.

La orice te-ai gândi, întreabă-te: “Doar îmi doresc asta … sau vreau ca asta să fie o realitate?”

Dorințele și visele tale sunt în mintea ta și în inima ta. Ele pot rămâne acolo pentru tot restul vieții dacă nu faci ceva care să le aducă la viață, să le transforme în realitate. Obiectivele te ajută să faci acest lucru. Dacă chiar vrei ca aceste dorințe să devină realitate, atunci este momentul să-ți stabilești niște obiective. Ele fac ca dorințele și visele tale să producă niște rezultate tangibile.

Un vis este doar un vis. Un obiectiv este un vis cu un plan (în spate) și cu un termen de realizare.” (Harvey Mackey)

Ce este un obiectiv? Bine înțeles că un obiectiv este ceva ce dorești să faci, să atingi și/sau să îndeplinești. Însă nu este numai atât. Este ceva mai mult decât cele afirmate mai sus.

Ce te faci dacă ți-ai stabilit prea puține astfel de obiective (sau dacă nu ți-ai stabilit nici un astfel de obiectiv) până acum? Ce te faci dacă ți-ai stabilit obiective în trecut, dar nu le-ai atins? Sau dacă ai stabilite obiective în prezent, dar ai impresia că nu vei reuși să le îndeplinești? Vestea bună este că poți învăța să stabilești obiective pe care să le atingi, chiar dacă în trecut nu ai avut suficientă experiență pentru ca să le proiectezi și/sau să le atingi.

Iată mai jos 10 motive pentru care este bine să-ți stabilești obiective:

1.Obiectivele dau un sens vieții tale

Obiectivele pe care ți le propui arată (ție și celorlalți) care sunt valorile tale, ce anume apreciezi în viață. Ele îți dau și o direcție în viață care se îndreaptă spre ceea ce apreciezi și iubești. Atunci când îți urmărești obiectivele, sunt șanse mici ca să pierzi timpul, să te plictisești sau să cazi în depresie. Când nu ai obiective, îți pierzi timpul cu oamenii care îți apar în drum, indiferent cine sunt aceștia. Când ai stabilite obiective, nu ai timp de pierdut și-ți vei petrece timpul cu oamenii de la care ai de învățat și/sau care te pot ajuta să-ți atingi obiectivele. Vei observa că obiectivele te ajută să devii mai selectiv față de persoanele cu care îți petreci timpul.

2.Obiectivele te provoacă să ieși din zona de confort

În timp ce urmărești să-ți atingi obiectivele, s-ar putea să treci prin etape în care te vei simți agitat, obosit sau inconfortabil cu privire la diverse lucruri cum ar fi de exemplu: discuții cu persoane noi, pregătirea și participarea la diverse interviuri pentru un post sau obținerea de sfaturi și îndrumări de la specialiști. De asemenea, s-ar putea să fie nevoie să-ți iei din timpul liber pentru a aloca mai mult timp îndeplinirii obiectivelor pe care ți le-ai propus. S-ar putea să fie nevoie să te apuci de învățat competențe noi sau să construiești ceva. A te provoca să ieși din zona ta de confort este o foarte bună modalitate pentru a crește, a te dezvolta. De asemenea, este o modalitate de a-ți asuma riscuri în deplină siguranță.

3.Obiectivele te ajută să devii ceea ce vrei să fii

Poți să visezi la cele mai îndrăznețe idei însă, dacă nu le transpui în practică, cum vei putea deveni persoana care dorești să fii și/sau să ajungi acolo unde ai vrea să fii? Când știi cum să-ți stabilești un obiectiv și cum să-l urmărești pentru a-l atinge, atunci vei putea stabili un traseu pe care să-l parcurgi pentru a atinge acel obiectiv.

4.Obiectivele te fac să fii satisfăcut de viața pe care o trăiești

Persoanele care își propun obiective și se luptă pentru a le atinge obțin performanțe mult mai bune și sunt mult mai satisfăcute de ele însele (sunt mult mai liniștite și împăcate cu ele însele). Dacă te uiți la persoanele pe care le admiri (membri ai familiei, prieteni, profesori, oameni de afaceri, lideri din diverse domenii, sportivi, personalități etc.), ai să observi că cele mai multe dintre ele își stabilesc obiective pe care le urmăresc până le ating. Ai să mai observi că cele mai multe dintre aceste persoane sunt satisfăcute de succesul pe care îl au și sunt dornice pentru a merge mai departe și a obține mai mult.

5.Obiectivele îți întăresc încrederea în sine

Atunci când stabilești un obiectiv și îl atingi, dovedești (în primul rând ție, dar și celor din jur) că ai tot ceea ce-ți trebuie pentru a fi de succes și că ești o persoană care arată prin fapte (și nu prin vorbe) ceea ce face. Atunci când îți atingi obiectivele te simți bucuros și mult mai confortabil cu tine însuți (însăți), și ești pregătit(ă) de noi provocări.

6.Obiectivele te ajută să te bazezi pe propriile forțe (și să nu depinzi mereu de ceilalți)

Indiferent de vârsta pe care o ai, ar fi bine ca să nu lași pe cei din jur să-ți decidă viața (obiectivele majore din viața ta). Prin stabilirea de obiective și planificarea atingerii acestora, poți să preiei controlul asupra propriei vieți. Ai să observi că, pe măsură ce te obișnuiești să-ți stabilești obiective, vei simți că ești din ce în ce mai timp independent(ă). Și vei observa că și persoanele din jurul tău vor remarca această independență a ta.

7.Obiectivele te încurajează să iei decizii

În orice moment al vieții suntem puși în postura de a lua decizii legate de viața personală, de școală, de viața familială sau de cea profesională. Câteodată este mai ușor să faci ce vezi că fac și ceilalți sau să ți se spună ceea ce trebuie să faci. Însă atunci când ai stabilite obiective pe care vrei să le atingi, îți va fi mult mai ușor să iei decizi pentru că opțiunile devin mult mai clare și ai la ce anume să te raportezi (opțiunea respectivă te ajută să-ți atingi obiectivul sau nu?).

8.Obiectivele te ajută să transformi imposibilul în posibil

Stabilirea de obiective intermediare te ajută să transformi un obiectiv complex, care la prima vedere poate părea de neatins, într-un traseu coerent, cu pași mici, pe care sa-l parcurgi până la atingerea a ceea ce vrei să obții. “Cu răbdarea treci și marea” spune un proverb românesc. Dacă ai suficientă răbdare și o voință puternică, obiective ce par imposibile se pot transforma în obiective care pot fi atinse.

9.Obiectivele arată că și tu poți face diferența

Obiectivele tale ți-au schimbat viața? Obiectivele tale au schimbat viețile altor persoane? Orice anume ți-ai propus ca obiectiv are impact asupra ta, în primul rând, dar și asupra celor din jur. Chiar dacă tu ai impresia că este un obiectiv pur personal, impactul atingerii acelui obiectiv se va răsfrînge asupra multor persoane. Să zicem, de exemplu, că îți propui ca obiectiv să fii admis la o universitate renumită. Atingerea acestui obiectiv se va răsfrânge nu numai asupra ta (faptul că vei beneficia de studii de calitate, că vei învăța cu cei mai buni  profesori, că vei avea șanse foarte mari să obții un post bine remunerat după absolvire), cât și asupra altor persoane: îți vei bucura părinții și prietenii, vei avea impact asupra noilor colegi și noilor profesori, inclusiv – pe termen lung – impact asupra firmei unde dorelti să ajungi prin absolvirea respectivei universități. 

10.Obiectivele îți îmbunătățesc viața

Obiectivele te ajută să mergi înainte spre o țintă pe care și-ai propus-o (ceea ce este de o mie de ori mai bine decât să stai pe loc sau să mergi fără a ști încotro să o apuci și unde vei ajunge. Faptul că ai un scop în viața îți dă energie. Și să nu uităm că te vei simți mult mai bine acum că știi încotro mergi.

3 mituri legate de stabilirea de obiective (să nu crezi în ele nici măcar o secundă!)

Mitul nr. 1: Nu am nevoie de obiective în viață. Mă pot descurca și fără ele.

Te păcălești singur. În extrem de puține cazuri succesul este rodul norocului sau al întâmplării. De cele mai multe ori, succesul este un rezultat al unui obiectiv foarte clar pe care ți-l propui și al unei munci asidue pentru a atinge acel obiectiv. Atunci când oamenii îl catalogau pe Thomas Edison drept un geniu, acesta le răspundea că “geniul este 1% inspirație și 99% transpirație”. A ști ce vrei să obții, a-ți face un plan coerent în acest sens și a urma acel plan este ceea ce te duce spre succes și, mai mult decât atât, dă sens vieții tale și te bucură. Te ajută să-ți canalizezi toate eforturile pentru a-ți îndeplini visul.

Mitul nr. 2: Trebuie să aștepți momentul potrivit pentru a-ți stabili obiective

Foarte mulți oameni cred că trebuie să aștepți o anumită dată pentru a începe să-ți stabilești obiective. “De la 1 Ianuarie mă las de fumat”, “Din clasa a XII-a mă apuc de învațat pentru Bac” sau “De la vară mă apuc de slăbit” sunt doar câteva astfel de exemple prin care nu facem decât să tergiversăm asumarea unui drum spre atingerea unui obiectiv. În realitate, cel mai bun moment pentru a începe ceva este … ACUM. Dacă începi ACUM, vei fi mult mai aproape de obiectivul tău decât dacă vei începe de la începutul lunii viitoare sau a noului an. Nu dorești să ajungi mai repede acolo unde îți propui? Atunci de ce vrei să amâni?

Mitul nr. 3: Trebuie să fac totul singur(ă)

Este adevărat că stabilirea de obiective și atingerea acestora este un proces personal, însă asta nu înseamnă că nu poți cere ajutorul. Există oameni (în viața ta sau pe care incă nu i-ai întâlnit, dar la care poți apela) care te pot ajuta în acest sens. Fie că sunt membri ai familiei, fie că sunt prieteni sau profesori, ai putea găsi printre ei persoane care te pot ajuta la stabilirea obiectivelor pe care ți le propui. Dacă, însă, vrei să faci acest lucru într-un mod profesionist, poți apela la un “coach”. Un „coach” (antrenor) este o persoană care oferă servicii de dezvoltare personală și care te poate ajuta nu numai să stabilești corect obiectivele pe care ți le propui, dar care te poate sprijini și motiva în parcurgerea traseului spre atingerea obiectivelor respective. Mai toți oamenii de succes (mari campioni, sportivi, oameni de afaceri etc.) au în spate câte un astfel de antrenor care îi ajută să-și atingă obiectivele. Dacă vrei să afli mai multe despre ce face un astfel de coach (antrenor) și ce înseamnă coaching, citește și articolul …

Trei adevăruri legate de stabilirea de obiective (să te abați de la ele cât timp vei trăi!)

Adevărul nr. 1: Obiectivele contează!

Discută cu orice persoană de succes, pe care o admiri, și sunt mari șanse să descoperi că succesul ei a pornit de la stabilirea unui obiectiv și atingerea acestuia. Obiectivele te ajută să te proiectezi în viitor iar această abilitate este principalul combustibil al succesului. Stabilirea de obiective și eforturile făcute de atiingere a acestor obiective te ajută să-ți îmbunătățești starea fizică, cea mentală și cea emoțională.

Adevărul nr. 2: Foarte puțini oameni își stabilesc obiective

Cam 3% din oameni își stabilesc obiective și mai puțin de 3% își transpun pe hârtie aceste obiective. Vă spun asta pentru că însuși faptul de a nota pe hârtie obiectivele pe care ți le propui constituie un pas important în atingerea acestora.

Adevărul nr. 3: Și tu poți deveni un golgheter (GOAL GETTER)

În limbajul sportului, un golgheter este un sportiv care marchează cele mai multe goluri în cursul unei competiții sportive. Termenul de “golgheter” vine de la expresia englezească “goal-getter” care înseamnă tocmai o persoană care își atinge obiectivele, scopul final. A fi o persoană de succes, un “golgheter” – adică o persoană care își stabilește obiective și le atinge – este la îndemâna ta. Este mult mai simplu decât bănuiești. Primii trei pași sunt următorii:

Gândește-te la ceva ce vrei să faci sau să obții.

Propune-ți un obiectiv în acest sens și notează-l pe o coală de hârtie.

Pune obiectivul notat pe coala de hârtie într-un loc vizibil astfel îmcât să-l ai mai tot timpul în vizor.

Felicitări! Deja ai făcut primii trei pași spre atingerea a ceea ce și-ai propus. Într-un alt articol am să-ți spun cum trebuie să formulezi corect obiectivele și ce trebuie să faci mai departe.

Categories: Coaching

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *