Mintea umană este asemenea unei unităţi centrale de procesare, dintr-o reţea extinsă de computere. Ea este accesată, influenţată şi programată de câţiva operatori sau surse. Toate datele introduse afectează şi influenţează celelalte date. Toate informaţiile noi influenţează imediat datele procesate de oricare dintre utilizatorii individuali. Informaţiile noi – indiferent dacă sunt adevărate sau false – pot modifica imediat funcţionarea oricărei alte zone.

Mentalul nostru subconştient este unitatea centrală de procesare.

Sarcina ce vă revine pentru atingerea unui obiectiv, este să reprogramaţi această unitate, astfel încât ceea ce gândiţi, simţiţi si credeţi să devină echivalentul mental a ceea ce doriţi cu exactitate să trăiţi ca experienţă si de care să vă bucuraţi.

Căile de acces către subconştient sunt atât interne, cât şi externe.

  • Pe plan intern, sunteţi afectaţi de gânduri, de reprezentările mentale sau de imaginaţie, ca şi de propriile sentimente.
  • Pe plan extern, sunteţi influenţaţi de mediul sugestiv, de tot ceea ce se înregistrează în mintea conştientă. Sunteţi afectaţi de ceea ce faceţi, spuneţi, auziţi, vedeţi, citiţi, vizionaţi, ascultaţi şi, în mod special, de oamenii cu care vă asociaţi si de conversaţiile la care participaţi. Fiecare dintre aceste influenţe poate provoca sau stimula una sau mai multe influenţe de altă natură. Toate acestea, combinate, au creat şi creează persoana care sunteţi astăzi, precum si fiecare aspect al vieţii voastre.

Atunci când vă trece un gând prin minte, adesea acesta provoacă un alt gând, sau chiar un flux de gânduri care vă îndepărtează de gândul iniţial. Mintea se grăbeşte, asemenea unui torent, purtându-vă înspre obiectivul propus – sau, dimpotrivă, îndepărtându-vă de el, în funcţie de cât de mult control mental alegeţi să exercitaţi.

Gândurile provoacă imagini potrivite cu ele, iar acestea duc la altele, şi apoi la altele, care te îndepărtează de gândul care le-a dat naştere iniţial – sau te duc înapoi spre acesta.

Gândurile sau imaginile declanşează apariţia unor emoţii diferite. Sentimentele, la rândul lor, declanşează gânduri şi imagini, care apoi duc la apariţia unor noi emoţii şi stări – si aşa mai departe.

Gândurile şi imaginile pe care le aveţi şi sentimentele pe care le trăiţi dau naştere cuvintelor şi acţiunilor corespunzătoare lor.

Dacă vă gândiţi la obiectivele voastre, dacă deja le vedeţi ca şi realizate şi dacă gândul la ele vă determină să fiţi optimişti şi entuziasmaţi, atunci veţi vorbi pozitiv şi veţi acţiona eficient, pe parcursul întregii zile.

Ceea ce citiţi vă poate influenţa gândurile, imaginile, sentimentele, cuvintele şi acţiunile, iar acestea, la rândul lor, pot influenţa ceea ce veţi citi în continuare.

Oamenii care vă înconjoară, conversaţiile pe care le purtaţi, vor influenţa modul în care vorbiţi, păşiţi, comunicaţi şi vă comportaţi.

CD-urile pe care le ascultaţi în timp ce conduceţi maşina, emisiunile pe care le vizionaţi la televizor, seminarele la care participaţi şi ceea ce faceţi în fiecare zi – toate acestea vor afecta persoana voastră în devenire şi, la rândul lor, vor influenţa, multiplica, diminua, intensifica şi modifica alte influenţe şi alte informaţii deja stocate.

Pe lângă toţi aceşti factori, experienţele pe care le-aţi trăit în trecut – bune sau reîe – vor da culoare atitudinii si percepţiei faţă de tot ceea ce vi se întâmplă vouă personal şi la ce se află în jurul vostru.

Dacă vi se pare puţin complicat, să ştiţi că aşa şi este. Mintea si viaţa voastră sunt asemenea unei încăperi plină cu muzicieni; fiecare cântă la instrumente diferite, pe diferite tonalităţi si toţi încearcă să vă capteze atenţia, în mijlocul acestui haos, este oare de mirare că cei mai mulţi simt că nu-şi pot controla vieţile? Este de mirare că cei mai mulţi oameni ar prefera să facă altceva, altundeva – şi, în multe cazuri, să fie cu altcineva? Este de mirare că cei mai mulţi oameni simt că ar putea să facă mult mai mult decât fac, dar se simt neputincioşi când este vorba să facă o schimbare? Această situaţie este, în acelaşi timp, atât marea provocare, cât şi marea şansă a vieţii noastre.

Principala sarcină pe care o aveţi de îndeplinit pentru a putea prelua controlul asupra vieţii şi viitorului vostru, este de a deveni dirijorul propriei orchestre.

Trebuie să preluaţi controlul asupra aspectelor interne şi externe ale vieţii voastre şi să le faceţi să cânte în armonie, în jurul temei centrale pe care o alegeţi! Ceea ce aveţi de făcut este să cântaţi muzică bună şi să faceţi din viaţă un spectacol grandios.

Legile mentale sunt asemeni legilor fizice, deoarece ele acţionează absolut tot timpul. Legea gravităţii, de exemplu, este aceeaşi în toate colţurile lumii, 24 de ore pe zi. Dacă vă aruncaţi de pe o clădire cu 10 etaje, veţi cădea pe asfalt cu aceeaşi forţă – fie vă aflaţi la New York, fie la Tokyo. Nu contează ce ştiţi despre gravitaţie, dacă sunteţi de acord cu ea, sau dacă cineva v-a povestit vreodată despre gravitaţie. Legea este neutră. Ea acţionează peste tot, indiferent dacă o cunoaşteţi şi dacă vă convine în acel moment, sau nu.

Legile mentale acţionează şi ele tot timpul, deşi efectele lor fizice nu pot fi văzute chiar atât de uşor.

Ori de câte ori viaţa voastră merge bine, înseamnă că gândurile şi activităţile voastre se află în deplină armonie cu aceste legi mentale invizibile.

Ori de câte ori aveţi probleme de orice fel, este aproape sigur că aţi încălcat una sau multe dintre aceste legi – fie că le cunoaşteţi, sau nu. întrucât ele sunt esenţiale pentru fericirea voastră, e important să vă familiarizaţi cu ele şi să le integraţi în tot ceea ce faceţi.

După cum ne spune Brian Tracy în cartea sa “Maximum Achievement: Strategies and Skills that Will Unlock Your Hidden Powers to Succeed” (“Realizarea maximă: strategii și aptitudini care vă vor descătușa puterea ascunsă de a reuși”), există 7 legi mentale care acționează în tot ceea ce ne înconjoară și au efect asupra noastră:

  1. LEGEA CONTROLULUI
  2. LEGEA CAUZEI ȘI EFECTULUI
  3. LEGEA CREDINȚEI
  4. LEGEA AȘTEPTĂRILOR
  5. LEGEA ATRACȚIEI
  6. LEGEA CONCORDANȚEI
  7. LEGEA ECHIVALENȚEI MENTALE

(Dați click pe fiecare dintre legile de mai sus pentru a afla mai multe detalii despre cum funcționează acestea.)

Categories: Coaching

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *