Te-ai întrebat vreodată dacă iubitul tău a trecut în totalitate peste fosta sa relația sau nu? Oare a uitat cu totul de fosta sau încă se mai gândește la ea? Nu cumva se folosește de tine doar pentru a scăpa de “fantoma” fostei sau doar pentru a-i face fostei în ciudă? Dacă cumva unele dintre acțiunile lui te fac să pui la îndoială relația dintre voi, s-ar putea ca tu să nu fii decât umărul pe care el plânge (sau trofeul cu care el se laudă) acum și nimic mai mult. Există riscul ca atunci când își va reveni, tu să nu mai faci parte din peisajul lui.

Știi replica personajului Muley Hassan, maurul din Tunis, din Actul al III-lea al piesei “Die Verschwörung des Fiesco zu Genua” (“Conjuraţia lui Fiesco din Genova”) de Friedrich Schiller: “Der Mohr hat seine Arbeit gethan, der Mohr kann gehen” (“Maurul și-a făcut datoria; maurul poate să plece”)? Muley Hassan rostește aceste vorbe după ce îi aduce lui Fiesco informațiile pentru care a fost plătit și după ce se desparte de membrii conjurației. Aceste cuvinte sunt citate atunci când cineva și-a îndeplinit sarcina care i-a fost dată (sau și-a terminat misiunea) și e cazul să se retragă. S-ar putea ca în acest moment tu să fii în rolul maurului, adică actualul tău prieten să se folosească de tine doar pentru a trece cu bine peste despărțirea de fosta sa prietenă, după care se va dispensa de tine. Dar cum poți să știi dacă chiar așa este? Iată 10 semne care îți arăta că el se folosește de tine doar pentru a scăpa de obsesia fostei (iar asta înseamnă că încă nu a uitat-o …).

1. Relației voastre îi lipsește latura romantică

Relația dintre voi este mai mult fizică decât emoțională? Se folosește de tine pentru sex, dar nu-ți aduce cadouri/mici atenții/flori etc. și nici nu ieșiți foarte des? Nu-ți spune că te iubește, nu aveți plimbări romantice și nici nu aveți cine sub clar de lună? Câte semne mai vrei pentru ca să realizezi că el nu face decât să se folosească de tine?

Așa cum modul în care vorbește despre fosta îți poate spune multe lucruri despre el, tot la fel și modul în care face sex cu tine îți poate spune dacă este îndrăgostit de tine sau doar se folosește de tine. Dacă atunci când faceți sex el este foarte detașat, iar sexul constituie cea mai mare parte a activităților pe care le realizați împreună (sau, cu alte cuvinte, nu prea faceți împreună mare lucru în afară de sex), atunci este evident că el se folosește de tine.

Atenție; nu confundați sexul fără inhibiții cu sexul de răzbunare (sau de uitare “a fostei”) – ambele pot fi “sălbatice” și intense, dar doar unul dintre ele ajută pe cineva să uite de fosta – cel puțin pentru câteva minute (sau poate chiar doar pentru câteva secunde …).

2. El nu-și face planuri de viitor

Dacă un tip este cu adevărat interesat de tine, își va face planuri de viitor (care, evident, trebuie să te includă și pe tine). Poate că nu va cădea brusc la picioarele tale pentru a te cere de soție în următoarele zile, dar din discuțiile pe care le aveți îți dai seama că el are de gând să fie cu tine pe termen lung (vorbește despre a avea o familie cu tine, se gândește să vă luați o casă împreună, să faceți vacanțe împreună, dorește să aveți copii etc.). Din ceea ce spune ai siguranța că relația este pe termen lung. Nu trăiești cu teama că nu știi ce se va întâmpla cu relația voastră mâine sau săptămâna viitoare. Nu trăiești cu frica că el intenționează să se despartă de tine săptămâna viitoare. Te simți fericită și încrezătoare în viitor.

Dacă lucrurile nu stau așa, dacă nu vorbește despre viitor, dacă ai incertitudini legate de viitor, asta arată că el nu are intenții serioase în privința ta. Știe că ești o achiziție temporară și te tratează ca atare. Trezește-te la realitate și caută pe cineva care să dorească să fie cu tine pentru tot restul vieții!

3. Este mult prea dornic să ducă lucrurile la nivelul următor

El a trecut de la 0 la 100 foarte rapid. Relația a început obișnuit sau întâmplător și apoi, de nicăieri, el se schimbă la 180 de grade. Acum îți trimite tot timpul mesaje și se așteaptă să vă vedeți în fiecare zi. Asta nu ar fi un lucru rău, dar ți se pare puțin dubios – probabil pentru că nu este autentic. Este mult prea devreme ca el să fie îndrăgostit de tine când nici măcar nu te cunoaște foarte bine.

Dacă este excesiv de entuziasmat de relație, asta se întâmplă pentru că încearcă în mod activ să se convingă că este fericit. Nu intra într-o relație cu un bărbat care mimează sentimente pentru tine sau care încearcă să se păcălească că este fericit! S-ar putea să te trezești în mijlocul unei mari depresii (pe care el n-o conștientizează sau refuză s-o conștientizeze).

4. Încă mai este supărat pe fosta

Despărțirea de fosta a fost dură? Fosta l-a lăsat pe el? S-a despărțit fosta de el? L-a înșelat? Despărțirea l-a luat prin surprindere? Uau! E clar că el are inima frântă. Nu există nici o modalitate de a trece peste așa ceva și, chiar dacă el spune că a trecut peste asta, ori minte, ori e un sociopat. Nimeni nu trece atât de ușor peste o despărțire, mai ales după o relație de mai lungă durată. Este nevoie de timp pentru a se vindeca rana pricinuită de o despățire.

Dacă au trecut doar câteva săptămâni de la despărțire și el spune că a uitat-o pe fosta, asta arată că el își maschează durerea și se folosește de tine pentru a-și reveni. Însă sunt mari șanse ca să nu-și revină sau există șanse ca, atunci când își va reveni, să se lepede de tine.

Nu numai că încă mai vorbește despre fosta, dar este foarte iritat și extrem de sensibil atunci când povestește despre ea – semn evident că nu a trecut încă peste fosta relație! Poți spune multe despre un tip dacă stai să analizezi modul în care vorbește despre fosta. Dacă spune ceva de genul: „Nu cred că ea m-a iubit vreodată cu adevărat” înseamnă că el este totuși afectat puternic de modul în care s-a încheiat relația și cu siguranță nu a trecut peste ea. Vorbește despre fosta pentru că încă se mai gândește la fosta – ce poate fi mai evident de atât?

5. Au trecut câteva luni și încă nu i-ai cunoscut familia

Nu numai că nu i-ai cunoscut familia, dar s-ar putea ca ei nici să nu știe că exiști în viața fiului lor. Dacă mama lui sună atunci când sunteți împreună, dar el nu-i spune nimic despre tine (chiar dacă ești la doar câțiva centimetri distanță de el), atunci familia lui nu știe nimic despre tine. Dacă nu le spune părinților lui despre tine, asta înseamnă că, în adâncul sufletului său, știe că nu vrea să te aibă în preajmă pe termen lung. Eu aș zice să meditezi la asta și să acționezi.

6. Te compară mai tot timpul cu fosta

Poate că nu-ți spune direct că tu faci sau nu faci ceea ce făcea fosta (situație foarte gravă – pleacă imediat și nu te mai întoarce!), poate că nu te compară direct cu ea, dar simți că te judecă în secret. Este ca și cum ai face ceva ce fosta nu are face, iar asta scade valoare ta în ochii lui. S-ar putea ca el chiar să înceapă să-ți spună ce anume să faci și cum ar trebui să-ți trăiești viața, să-ți propună schimbări care nu-ți sunt pe plac sau să încerce să te transforme într-o altfel de persoană (probabil o persoană cam cum era fosta). Și realizezi că aceste sugestii se referă direct la fosta. Nu mai poate s-o aibă lângă el, dar încearcă să o re-creeze prin tine. Nu cumva vrea să faci și operații estetice pentru ca să arați ca și ea?

7. Prietenii lui sunt foarte surprinși că el iese cu tine

Dacă i-ai întâlnit prietenii (și aici vorbim de un mare DACĂ pentru că, în mod normal, dacă doar se folosește de tine, nu te va prezenta lor; iar dacă, totuși, te va prezenta prietenilor lui, va face asta pentru ca ei să-i spună fostei despre tine în încercarea lui de a o face geloasă), ei ar putea fi surprinși de faptul că voi doi sunteți împreună. Dacă ei spun ceva de genul: „Uau, nu-mi vine să cred că și-a găsit pe altcineva” sau “Sunt suprins că a început să iasă cu tine!” sau „Ce bine că te-a găsit pe tine; fosta chiar l-a tras pe sfoară.” – acestea sunt semne că el încă mai este atașat de fosta. Astfel de replici și comportamente arată că, de fapt, el nu este pregătit pentru a avea o nouă relație. Poate că el își închipuie că este, dar nu este! Dacă prietenii săi sunt surprinși și/sau pun la îndoială noua relația, este pentru că ei știu ceva ce tu nu știi. Ei știu că el încă nu a trecut peste fosta relație și că încă mai este “agățat” de fosta.

8. El uită practic cine ești

El amestecă detaliile relației dintre voi cu relația sa din trecut. Uneori uită că, de fapt, fostei îi plăcea să meargă la munte și să facă drumeții și nu ție (pentru că ție îți place la mare!). Amețitul ăsta este prea ocupat să se gândească la fosta pentru ca să-și dea seama că, de fapt, tu nu ești ea. Ce mai urmează? Mai trebuie ca el să strige numele fostei în timp ce voi doi faceți sex și suprapunerea ta cu fosta e gata! Sper că nu vrei să ajungi acolo. Acceptă că el nu a ieșit din relația trecută și că încă se mai gândește la fosta, și fă-ți băgăjelul și pleacă în căutarea cuiva care să te vadă și să te iubească pe tine (nu pe fosta lui) pentru ceea ce ești.

9. Fosta încă mai este “în peisaj”

Dacă tocmai s-au despărțit, dar el încă se mai vede cu fosta sau chiar ies împreună, nu cred că mai este cazul să-ți spun ce să faci: pleacă! Nu contează dacă au căzut de acord să se despartă amiabil sau dacă ideea de a se despărți a fost reciprocă (ceea ce nu este niciodată) – ceea ce contează este că el nu ar mai trebui să-și petreacă timpul împreună cu ea!

Nu crezi că ar trebui să fii cu cineva care să nu mai fie interesat de ceea ce se întâmplă cu fosta, ci să fie interesat de tine? Gândește-te la asta: de ce ar mai vrea să fie împreună cu ea dacă s-au despărțit? Pentru că, evident, încă mai au sentimente unul pentru celălalt! Așa că vezi-ți de drumul tău și nu-ți complica inutil viața cu cineva care nu știe ce vrea. Lasă-i pe cei doi porumbei să-și găsească drumul înapoi către cuibul de la care au plecat. Oricum el va face asta cu sau fără tine. De ce să suferi sperând la ceva ce nu se va întâmpla niciodată sau culegând ceea ce aruncă altele la gunoi?

10. El vrea o relație fără obligații și fără responsabilități

Poate că lui îi place să discute despre relația sa, dar îi place să povestească despre relația sa cu … fosta, nu și despre relația pe care o are în prezent cu tine. Dacă fuge de responsabilități și îți propune o relație fără obligații, este evident că nu vrea decât sex și nu este interesat în a clădi o relație cu tine pe termen lung. Sper că îți dai seama că el nu este pregătit pentru un angajament real.

Nu-l poți învinui (mai ales dacă tocmai a ieșit dintr-o relație serioasă și de lungă durată), dar nici nu trebuie să te transformi în servitoare sexuală până se decide el să se întoarcă înapoi sau să se ducă la alta. Nu are rost să-ți pierzi timpul cu cineva care, în cel mai bun caz, vrea să fie singur, dar să aibă parte de sex. Lui îi convine o relație fără obligații și care îi lasă deschise orice alte opțiuni pentru momentul în care va depăși despărțirea de fosta, însă pentru tine nu va însemna decât faptul că ai pierdut timpul (și nu-ți închipui că vorbim de luni de zile: am văzut cazuri în care el s-a folosit de ea ani buni de zile, după care a lăsat-o atunci când a ieșit din depresie).

Așa că nu cădea în capcana în care cad foarte multe femei care speră să vindece rănile lăsate de fosta și să-l facă bine pe el. Poate că vei reuși asta, însă pentru el nu vei fi decât o asistentă care și-a făcut treaba (chiar mai mult decât o asistentă medicală obișnuită – dacă e să punem la socoteală și sexul de care a beneficiat din partea ta) și nimic mai mult.

Atunci când ești rănit în spital și te îngrijește o asistentă, în momentul în care te faci bine ce se întâmplă cu ea? Îi mulțumești că te-a făcut bine și pleci, nu o iei de nevastă și nici nu o iei acasă la tine.

Categories: Relații

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *