El deja te are. A depus atâtea eforturi pentru a te cuceri. Așa că de ce ar vrea bărbatul tău să te înșele cu altcineva?

După cum multe femei și-au dat seama, a suspecta sau a ști că omul de lângă tine te inșală, este o situație extrem de stresantă și neplăcută în care te poți afla.

După cum la fel de confuză este și situația în care observi că un bărbat atrăgător și care se află deja într-o relație devine brusc interesat în a-și înșela partenera cu … tine.

Dacă este vorba de bărbatul tău, atunci este important să analizezi imaginea de ansamblu cât mai logic posibil în acest moment profund emoțional. Nu ai nimic de câștigat dacă te învinovățești, dacă te acuzi sau dacă intri în depresie. Bineînțeles că te vei simți rănită și confuză, așa că a înțelege motivația din spatele unui astfel de comportament te va ajuta să vezi lucrurile mai clar.

Deci: de ce înșală bărbații?

 • Are valori diferite față de tine
 • Vrea să încheie o relație
 • Nu poate spune “Nu”
 • Are nevoie de apreciere
 • Cedează presiunii anturajului
 • Îi place să se joace/Îi plac senzațiile tari
 • Nu-l satisfaci
 • Îi place să se dea mare
 • I s-a dat ocazia
 • Crede că este normal să înșeli
 • Are ceva de dovedit
 • Caută să se răzbune
 • S-a îndrăgostit de altcineva

Dac[ te înșală nu înseamnă întotdeauna că el dorește să pună capăt relației sale actuale. Întrebarea este: poți să continui o relație cu cineva care ar putea să te înșele din nou?

Să analizăm pe rând fiecare motiv în parte și să vedem ce putem face în astfel de situații.

1. Are valori diferite

Unele dintre lucrurile care fac ca o relație să fie foarte puternică sunt valorile comune.

Dacă valorile sale în ceea ce privește înșelarea sunt diferite de cele ale tale, s-ar putea ca el nici măcar să nu înțeleagă că a înșela este ceva greșit.

În timp ce tu presupui că o relația este monogamă, el s-ar putea să creadă sincer că toți bărbații înșală. Sau s-ar putea să creadă că nu te deranjează acest lucru. Sau s-ar putea să creadă că și tu îl vei înșela, așa că este în regulă dacă te înșală.

Se mai poate ca el să fie o persoană căreia îi place să încalce regulile sau o persoană egoistă.

Dacă suspectezi că bărbatul de lângă tine poate avea astfel de valori, ar fi bine dacă ai discuta cu el și ați stabili foarte clar care sunt regulile cu privire la înșelăciune înainte de a intra într-o relație. În felul acesta el va ști care sunt așteptările tale referitoare la relație și va înțelege care sunt limitele relației.

2. Vrea să încheie o relație

Unii bărbați se tem să părăsească o relație înainte de a stabili o relație nouă. Este surprinzător faptul că mulți bărbați au întâlnit sau au cunoscut partenera lor actuală în timp ce încă se aflau într-o relație cu o altă persoană.

A întâlni sau a face cunoștință cu o femeie, desigur, nu înseamnă a înșela. Cu toate acestea, uneori, bărbații preferă să stabilească și să consolideze pe deplin relația cu noua femeie, înainte de a-și părăsi partenera actuală și a juca totul pe o singură carte. Abia după ce au consolidat și securizat noua relație, se va întâmpla actul de înșelare.

3. Nu poate spune “Nu”

Dacă el este o persoană atractivă care atrage atenție multor femei, s-ar putea să-i fie dificil să respingă o ofertă care i se poate face mai mult sau mai puțin direct.

Așa cum unii oameni nu pot spune “Nu” dulciurilor sau prăjiturilor, tot așa unii bărbați nu pot spune “nu” unei femei atrăgătoare și disponibile.

În acest caz trebuie să vă asigurați că el știe foarte clar care sunt consecințele (pentru el și pentru relația voastră) în cazul în care el cedează unor astfel de invitații sau tentații din partea altor femei.

4. Are nevoie de apreciere

Un bărbat nesigur pe sine ar putea să se simtă mai important, mai de succes, mai dorit și/sau mai iubit prin atragerea atenției altor femei. Acest lucru îl poate face să-și înșele partenera.

În calitate de parteneră, dacă vedeți semne de potențială înșelăciune, puteți încerca să abordați problemele legate de stima de sine, fie prin discuții cu el, fie apreciindu-i calitățile, fie îndrumându-l spre un terapeut.

5. Cedează presiunii anturajului

Dacă un bărbat are în anturajul său prieteni/amici care își înșală partenerele/soțiile, s-ar putea ca el să cedeze presiunii și să se conformeze pentru a fi acceptat de grup. Așa zișii “amici” ar putea să-l invite pe bărbatul tău să vină singur la petreceri unde vin și alte femei disponibile. Ar putea chiar să-l încurajeze să te înșele cu alte femei de acolo pentru că ei așa fac. Acest lucru se poate întâmpla mai ales în cazul în care mulți dintre amicii săi sunt necăsătoriți sau atunci când amicii săi sunt invidioși pe relația dintre voi și vor s-o ruineze.

În astfel de situații ar fi bine să știi cine face parte din anturajul lui de prieteni. Asigură-te că ați stabilit regulile de bază ale relației împreună cu bărbatul de lângă tine. Trebuie să fii în stare să ai încredere în el și trebuie să știi ce anume ar trăda acea încredere.

6. Îi place să se joace/Îi plac senzațiile tari

Plăcerea vânătorii, a flirtului și a provocării îl poate face pe bărbatul tău să te înșele. El poate să tânjească mai mult după entuziasmul inițial al cuceririi unei noi femei, decât după sentimentul de a fericit într-o relație sigură.

Pentru unii bărbați, totul este o joacă. El ar putea fi un jucător căruia îi place să se joace cu tine, dar și cu alte femei.

În timp ce dependența de sex a fost recent dovedită a nu fi o motivație reală, mulți bărbați se bucură să experimenteze plăcerile trupești cu mai multe femei decât să se limiteze la o relație monogamă.

Dacă bărbatul tău te înșeală pentru că el crede că toate i se cuvin, probabil că ar trebui să-ți reconsideri relația cu el. Dacă nu vrei să-l împarți cu altele, probabil că va trebuie să lupți pentru a-l păstra monogam sau să te desparți de el.

7. Nu-l satisfaci

Dacă un bărbat iese nemulțumit din dormitorul partenerei sale, atunci el ar putea merge în altă parte pentru a fi satisfăcut.

Aceasta nu este neapărat vina partenerei sale. Ar putea fi curios să vadă cum este să faci dragoste și cu alte femei. Poate că ceea ce obține acasă nu este la fel de bun, de inedit sau de incitant cu ceea ce obține în deplasare.

Trebuie să fii conștientă de sentimentele sale legate de legătura trupească și sufletească dintre voi. Trebuie să vezi dacă se bucură sau nu de întâlnirea trupească dintre voi. Este foarte important să comunici cu el dacă simțiți că ar putea exista probleme în dormitor. Nu uita că asta este o problemă foarte sensibilă, așa că abordează-l cu delicatețe. În astfel de cazuri, uneori, consilierea poate ajuta deoarece o opinia externă, obiectivă, neutră poate fi de ajutor.

8. Îi place să se dea mare

Unii bărbați cred că a fi văzuți în compania unor femei diferite îi face să pară de succes și importanți. Partenerul tău ar putea crede că a avea o amantă este o mare realizare care îi conmferă un statut aparte de bărbat fatal, de gigolo, de bărbat puternic și dorit. Ca urma el te va inșela pentru ca să impresioneze pe alții, pentru a da bine în societatea în care se învârte. Cu un astfel de om nu poți să ai o relație sănătoasă.

9. I s-a dat ocazia

Este scenariul de care se tem multe femei. Secretara frumoasă pe care o are, colega blondă cu care stă peste noapte să finalizeze proiectul cerut de șef a doua zi, bona tinerică pe care el a angajat-o – sunt tot atâtea potențiale ocazii, iar televiziunea este plină de astfel de povestiri.

Un om poate înșela pentru că i se oferă o ocazie pe care n-o poate refuza sau care știe că n-o mai poate avea mai încolo.

În orice relație totul este o chestiune de încredere. El trebuie să știe care sunt consecințele pe care le va suporta dacă el te trădează, iar aceste lucruri trebuie stabilite de la bun început (și nu atunci când apare ispita pentru că s-ar putea să fie prea târziu).

10. Crede că este normal să înșeli

În unele culturi, este perfect normal ca un bărbat să aibă una sau mai multe amante pe lângă soția din dotare. El ar putea să nu considere că o înșală pe soție dacă are o amantă sau ar putea să creadă că a înșela este ceva normal, acceptabil.

El chiar s-ar putea simți îndreptățit să înșele, considerând că nevoile sale sunt mai importante decât  nevoile tale.

Și în această situație este necesară comunicarea prealabilă a ambelor seturi de valori pentru a înțelege fiecare partener ceea ce așteaptă de la el/ea în această relație.

11. Are ceva de dovedit

Un bărbat nesigur pe sine ar putea să-și trișeze partenera pentru a-și dovedi singur (sau pentru a dovedi altora) că este un bărbat adevărat sau că “încă mai este valabil pe piață” sau că “încă mai poate”.

Într-o astfel de situație trebuie văzut motivul pentru care se simte nesigur. Consilierea l-ar putea ajuta să depășească această problemă și să scape de nevoia de a dovedi sau a-și dovedi ceva prin înșelarea partenerei.

12. Caută să se răzbune

L-ai înșelat? Ca un act de răzbunare, el ar putea încerca să te înșele și el la rândul lui. Chiar dacă nu l-ai înșelat, partenerul tău te-ar putea înșela pentru că ai acordat prea multă atenție altcuiva (fără să vrei sau în mod deliberat). Dacă el este gelos, ar putea încerca să-ți plătească un astfel de comportament prin a te înșela.

O astfel de motivație apare, în general, în relațiile aflate în dificultate. Faptele de răzbunare pot escalada în afara controlului și pot provoca o grămadă de dureri și de bătăi la cap tuturor persoanelor implicate.

13. S-a îndrăgostit de altcineva

Pentru orice parteneră, cel mai trist motiv pentru care un bărbat ar putea s-o trișeze este constatarea că s-a îndrăgostit de altcineva. Uneori alegerile pe care le face o persoană apropiată sau pe care credeam că o cunoaștem foarte bine ne surprind pe toți. Problema este că, în această situație, nu ești tu de vină, ci e doar viața. Este extrem de greu să ții pe cineva lângă tine dacă acea persoană s-a îndrăgostit de o alta. Și, în fond și la urma-urmei, de ce ai mai vrea să fii cu cineva care nu te iubește (sau care poate nu te-a iubit niciodată cu adevărat).

A merge inainte

Modul în care reacționezi atunci când partenerul te înșală depinde de tine. Există atât de multe circumstanțe și situații individuale diferite încât este imposibil de generalizat.

Cea mai importantă (și uneori cea mai dificilă) mișcare pe care o poți face acum este să nu te mai învinovățești.

Atât de multe femei iau înșelarea drept o insultă personală și încearcă să determine ceea ce ar fi putut face greșit sau diferit pentru a nu fi înșelate. Chiar dacă ceea ce ți s-a întâmplat doare foarte tare, este bine să realizezi că nu este vina ta.

Abia apoi poți începe să decizi dacă relația ta mai poate continua sau nu.

Femei din întreaga lume au supraviețuit unui astfel de calvar și așa vei face și tu.

E timpul să începi să mergi mai departe.


2 Comments

Daniela · November 6, 2022 at 06:53

Simt că mă prăbușesc dece numaii anteleg nimic ma anșelat Cu tot felu de femei

  Renaldo Nita · November 15, 2022 at 14:46

  Imi pare rau de situatia in care te afli. Poate ca este una din cele 13 cauze mentionate in articol. Ai avut o discutie cu el? L-ai intrebat de ce o face?

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *