Ai avut avut vreodată vreun partener sau vreo parteneră care credea că mereu are dreptate, care mereu dădea vina pe tine (sau pe o terță persoană – părinții tăi (nu ai lui), prietenii tăi (nu ai lui), colegii tăi (nu ai lui) etc.), care refuza să te ajute la treburile căminului sau la cumpărături, care credea că creșterea copiilor este doar treaba ta, care nu-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile sale? Ai avut vreodată un partener sau o parteneră care nu accepta nici un fel de sugestie de îmbunătățire a performanței proprii și nici un fel de critică oricât de blând, de politicos și de constructiv ai fi formulat-o? Ai avut vreodată vreun partener sau vreo parteneră care credea că este “buricul pământului” sau că este persoana perfectă care nu greșește niciodată? Ei bine, dacă răspunsul tău este da, atunci să știi că cel mai probabil ai avut de a face cu o persoană cu tulburare narcisică de personalitate sau, cum i se mai spune în mod curent, o persoană narcisistă.

La începutul relației un narcisist te va face să te simți ca și cum ai fi cea mai extraordinară persoană din lume sau ca și cum ai fi cel mai bun lucru pe care a pus ochii.

Asta este etapa de idealizare în care el va continua să-ți spună cât de minunată, de extraordinară și de unică ești. Și va continua să-ți spună astfel de lucruri până când și tu chiar începi să crezi că așa este. Din punctul lui de vedere nu este decât o melodie pe care ți-o toarnă încet în urechi, picătură cu picătură. Atunci când te-a cunoscut, scopul său a fost să te facă să te simți cât mai specială. Însă mai târziu descoperi că totul a fost fals. Poate că ești specială, dar nu și pentru el.

Îmbunătățirea instantanee – asta este ceea ce caută un narcisist.

Narcisistul folosește alți oameni pentru a se simți bine cu el însuși.

Dacă te tratează bine, o face numai pentru ca să te țină lângă el până când va găsi pe altcineva. Atunci te va devaloriza. Atunci te va desconsidera. Atunci te va arunca.

Pentru un narcisist totul este un joc. Tu ai fost ținta lui.

25 DE SEMNE CĂ BĂRBATUL TĂU ESTE NARCISIST

Cum putem să ne dăm seama că un bărbat are o tulburare comportamentală narcisică? Iată 25 de semne că bărbatul cu care ești în relație este narcisist:

1.Adoră să fie admirat și recunoscut. Dacă îl lauzi pe un narcisist, el îți va oferi cel mai mare spectacol din viața ta. O petrecere nu este o petrecere până când un narcisist nu intră în cameră. El trebuie să fie centrul atenției tuturor. Se simte superior tuturor și, uneori, chiar se va preface că a făcut ceva extraordinar doar pentru a fi lăudat și recunoscut.

2. Are nevoie de complimente pentru a se simți bine cu sine însuși. Complimentele fac ca un narcisist să se simtă viu. Întregul lui joc nu este decât o admirație continuă pentru cât de bun este el față de oricine altcineva. Acesta este singurul lucru care contează pentru el. Nu poate trăi nici măcar o zi fără să nu primească complimente. Dacă nu îi oferi complimente, va găsi pe cineva care va face asta. Deja are ochii pe următoarea victimă.

3. Încearcă întotdeauna să dea bine în fața celorlalți. Prin tot ceea ce face și spune dorește să arăte superioritatea sa față de ceilalți. Vrea să fie mereu în centrul atenției. Dacă nu-i izbutește acest lucru din varii motive, preferă să fie singur.

4. Iubește mulțumirea instantanee. Narcisiștii sunt mereu în căutare de oameni sau lucruri care le oferă satisfacții pe loc. El va face sex cu aproape orice persoană care îi acordă o anumită atenție.

5. Niciodată nu iubește cu adevărat pe nimeni, ci doar pe el însuși. Unii pot chiar crede că narcisiștii nu sunt capabili să iubească deloc pe alții. Se prefac că iubesc. Un narcisist simte iubirea fizic, nu emoțional. Acesta este motivul pentru care sunt mereu în căutare de parteneri noi. Un narcisist își arată dragostea prin sex, cadouri și plata facturilor. El crede că este tot ce este nevoie pentru a arăta dragoste. Dacă stai cu un narcisist prea mult timp, vei uita care este iubirea reală.

6. Trebuie să aibă mereu controlul asupra a toate. Narcisiștii sunt obsedați de control. El va dori să controleze totul în viața ta. Cum arăți, unde mergi și cu cine vorbești. Va încerca în mod constant să te facă să te schimbi pentru a te potrivi cu ceea ce dorește el să fii. El vă va perfecționa chiar și în activitățile dvs. zilnice obișnuite. Vrea să știe și să controleze totul.

7. Este în competiție cu toată lumea. Narcisistul cred că este superior tuturor. De asemenea, îi place să vadă că cei din jur caută atenția sa. Adoră ca femeile să se bată pentru el. Acest lucru îi va alimenta un ego deja exacerbat.

8. Este întotdeauna o victimă a celorlalți. Indiferent de împrejurare, ceilalți sunt de vină. Are impresia că ceilalți îl nedreptățesc și ar vrea ca oamenii să empatizeze cu el și să-i dea dreptate mereu (deși e evident că nu e așa). Îi place atunci când oamenii îl compătimesc.

9. Dă întotdeauna vina pe ceilalți. Tot ceea ce face este pentru că altcineva l-a făcut să facă asta. Nu își asumă nici o responsabilitate dacă acțiunile duc la rezultate negative sau slabe. Nu îi plac problemele pe care nu le pot controla. Dacă se întârzie cu ceva, tu (sau altcineva) ești motivul pentru întârzierea respectivă.

10. Nu exprimă nici un fel de emoție. Unui narcisist nu îi place să stea în preajma oamenilor emotivi. Dacă ești obișnuită să arați o mulțime de emoții, sunt mari șanse pentru ca să intri în conflict cu narcisitul de lângă tine. El va crede că ești slabă de fire și va pleca.

11. Nu-și cere niciodată scuze, nici măcar atunci când este vinovat. Nu te aștepta un narcisist să îți ceară scuze. Preferă să moară decât să o facă. Și dacă,, totuși, își va cere scuze, va fi extrem de nesimțit și te va face să te simți inconfortabil.

12. Nu arată empatie pentru ceilalți. Dacă ești rănită (fizic sau emoțional), nu te aștepta ca el să empatizeze cu tine. Chiar dacă ești extrem de bolnavă, cu un picior în groapă, el va râde despre asta și va glumi. Nu este capabil să se transpună în locul nimănui. Un narcisist poate părea chiar bucuros auzind vești proaste despre alții. Dacă nu-l doare fizic, nu poate simți.

13. Își pune nevoile sale mai presus de ale tale. “Dacă aș putea face asta sau aș avea așa ceva, atunci aș fi un om mai bun” – este ceea ce spune un narcisist. El va cheltui bani pentru lucruri care nu sunt necesare. Va cumpără lucruri doar pentru a se simți și a părea superior. Va avea cel mai nou telefon, cea mai tare mașină etc.

14. Pretinde că este altceva decât ceea ce este în realitate. Poate juca multe personaje diferite. Se schimbă de la persoană la persoană. Poate chiar să schimbe modul în care vorbește de la persoană la persoană. Joacă/interpretează întotdeauna un rol.

15. Nu este capabil să construiască relații puternice de legătură cu nimeni. Aceasta se referă inclusiv la relațiile cu copiii lui sau cu alți oameni dragi. Narcisiștii nu sunt dotați cu abilități de îngrijire. Este atât de trist, dar vedem zilnic cum copiii sunt neglijați și răniți de un părinte narcisist.

16. Poate mima foarte bine un spectacol emoțional atunci când este nevoie. Deoarece îi lipsește emoția și empatia, atunci când încearcă să fie sincer, este foarte penibil. Am văzut câteva astfel de performanțe grozave, unele demne de Oscar. Narcisistul poate chiar să și plângă cu lacrimi false pe la înmormântări!

17. Nu are sentimente de vinovăție. Așa că încetează să te întrebi cum de poate să continue să te șicaneze și să-ți facă viața mizeră din nou și din nou și din nou. Dacă încerci să-l faci să se simtă vinovat, se va înfuria.

18. Se înfurie dacă este contrazis. Adu-ți aminte că un narcisist nu greșește niciodată. El se va răsti la tine dacă este contrazis, iar mai târziu se va preface că nu s-a întâmplat nimic. Un narcisist are două modalități de a face față situațiilor: le ignoră sau se înfurie.

19. Minte și despre cele mai ridicole lucruri. A minți este a doua natură unui narcisist. De obicei, atunci când vorbește, minte. Și chiar dacă îl prinzi în minciună, el tot nu va recunoaște.

20. Preferă să fie singur dacă nu este adorat sau lăudat de cineva. Dă-i unui narcisist ceea ce dorește sau dispari. Aceasta este atitudinea pe care o va avea față de tine după ce te vei îndrăgosti de el. și nu uita că deja lucrează pentru a găsi o altă ofertă de adulare.

21. Este excesiv de răutăcios și meschin. Atitudinea de băiat bun dispare dintr-o dată. Stai acolo și te scarpini în cap întrebându-te cine este acest om din fața ta. Te afli în faza devalorizării. Nu uita că narcisiștii se prefac că sunt oameni buni. Ei nu pot menține această mască pentru totdeauna. Sinele lor adevărat iese la suprafață în cele din urmă și își arată fața nemiloasă. Din acest moment, timpul tău este limitat. Poate că deja s-a orientat către o nouă țintă. El poate începe să te trateze ca și cum te disprețuiește.

22. Caută mereu noi adulatori. Atunci când ești cu un narcisist și simți că relația voastră are probleme, chiar așa este. Un narcisist caută să găsească în fiecare zi o nouă persoană pe care s-o impresioneze. Dacă pare distant este pentru că se gândește la următoarea lui țintă. El va fi mereu în căutarea cuiva care îl va trata mai bine decât tine.

23. Obiectivul lui este să te facă să te simți slabă. Asta doar pentru ca el să poată face cu tine orice vrea. Te va face să te simți vinovată. Te va face să te simți neputincioasă. Te va face să te simți temătoare. Te va face să te simți singură. Te va face să te simți vinovată. Odată ce toate acestea sunt atinse, el crede că vei fi din ce în ce mai dependentă de el. Așa crede el că te va face să-l iubești și să-l adori și mai mult până când se va sătura de tine și va fi gata să scape de tine.

24. Se bucură de durerea ta. Când un narcisist știe că te-a rănit, acest lucru nu face decât să îl facă fericit. Adu-ți aminte că el își dorește să fie în centul atenției, indiferent dacă îți face bine sau își face rău. Dacă realizează că relația s-a încheiat, va încerca să te facă să te simți cât mai mizerabil. Aceasta face parte din faza devalorizării, în care ești o persoană de nimic pentru că nu-l mai adori și nu-l mai lauzi.

25. Se descotorosește de tine imediat ce încetezi să-i mai arăți admirație. Aceasta este faza de eliminare. Indiferent cât de apropiați și de intimi ați fost, el va căuta să scape de tine și se va comporta cu tine mai rău decât cu un străin din momentul în care ai realizat cu cine ai de-a face și încetezi să-l lauzi. Un narcisist va renunța la tinepe nepusă masă. Chiar dacă îi sugerezi o împăcare, el nu o va accepta. Abilitățile sale de rezolvare a problemelor sunt limitate la furie sau la distanțare. Sper să îți dai seama că o dorești pe cea din urmă. Așa că zi “mersi” și mergi mai departe. Scapă de el și nu mai privi înapoi.

Categories: Relații

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *