Este, bineînțeles, absolut normal ca să nu-i dai unui bărbat 100% acces la inima ta și la viața ta înainte de a dovedi că este demn de încredere. Unii bărbați se pot folosi de tine și pot abuza de tine chiar dacă știu doar unele informații mărunte despre tine. Cu toate acestea, modul greșit de a te proteja este de a construi ziduri înalte și groase în jurul vieții tale astfel încât nimeni să nu poată trece de ele.

Care sunt modalitățile prin care o femeie înalță ziduri în jurul ei?

1. Nu își asumă niciodată riscul de a se arăta interesată de un bărbat

În primul rând, înalți un zid în jurul tău dacă nu îți asumi niciodată riscul de a-ți manifesta interesul pentru un bărbat care îți place (înainte ca acesta să vină la tine și să te invite la o cafea sau să încerce să-ți obțină numărul de telefon).

Experiența mi-a arătat că aproape toate femeile încearcă să ascundă faptul că sunt interesate de un anumit bărbat (de cele mai multe ori sau, oricum, suficient de mult timp astfel ca un bărbat să nu poată detecta acest lucru).

Se mai întâmplă și faptul că unele femei emit semnale non-verbale care lor li se par evidente în a devoala interesul lor pentru un bărbat, în timp ce bărbatul nu percepe nici cea mai mică intenție din aceste semnale. Nu trebuie să uitați că cele două sexe comunică în mod diferit și percep diferit comunicarea (mai ales atunci când vine vorba de dragoste). Ca urmare, atunci când vrei să atragi atenția unui bărbat, trebuie să fii mult mai explicită și mai evidentă în a face acest lucru, decât o mângâiere și o îndreptare a părului.

În orice caz, este de înțeles de ce ne este teamă să ne asumăm riscul de a ne arăta interesul în cealaltă persoană. De cele mai multe ori ne este teamă că vom fi umiliți/umilite dacă ne arătăm interesul față de cealaltă persoană, iar acea persoană nu răspunde interesului arătat de noi. Ne este frică că vom fi respinși/respinse sau, și mai rău, că vom fi umiliți/umilite.

Bine înțeles că acest lucru face ca riscul să se mute de la tine, la cealaltă persoană (cel puțin în faza de inițiere a relației). Însă nu trebuie să uitați că bărbații sunt la fel de îngroziți, ca și femeile, de teama de a fi respinși și, din acest motiv, foarte rar vor invita la cafea o femeie care nu și-a manifestat nici un interes detectabil în persoana lor.

Ceea ce înseamnă că vei pierde probabil mai mult de 90% din șansele tale a relaționa cu un bărbat (cu excepția cazului în care arăți extrem de bine și de atrăgătoare – ceea ce poate fi suficient pentru a scoate mulți bărbați din zonele lor de confort și a-i face să-și asume acest risc).

Cred că treaba ta ca femeie este, cel puțin, să faci contact vizual cu bărbatul pe care îl placi și să-i zâmbești. Este treaba lui dacă alege să vină la tine, să vorbească cu tine și să stabilească un prim contact.

2. Respinge un bărbat înainte ca acesta să o respingă

Un al doilea lucru pe care l-am observat este faptul că multe femei adoptă următoarea abordare: “Te resping eu înainte să ai șansa să mă respingi tu”, “Decât să-mi dai tu papucii, mai bine ți-i dau eu”.

Am avut un client care îmi povestea că. în tinerețile lui, după o serie de încercări ratate de a ieși la cafea cu o fată extrem de frumoasă pe care o plăcea, s-a gândit că ar fi fost mult mai ușor să își dea întâlnire cu o persoană de sex feminin care nu era deosebit de frumoasă. Se gândea că este mai ușor să invite la o cafea o persoană normală, moderat de frumoasă, mai de nivelul lui, decât o persoană extraordinar de frumoasă. Credea el, atunci, că greșise în a face avansuri acelei fete foarte frumoase, el neconsiderându-se a fi un bărbat frumos. Credea că sărise calul sperând să intre în grațiile unei fete cu mult mai frumoasă decât el. De aici trăsese concluzia că poate va avea succes la fete de nivelul lui.

După ce a încercat să invite la cafea mai multe fete normale, fără o frumusețe fizică aparte, a fost foarte uimit să constate că toate îi respinseseră propunerea. Începuse să creadă că ceva e în neregulă cu el dacă nici măcar fetele obișnuite ca frumusețe nu voiau să iasă cu el.

A reușit să treacă cu bine peste aceste eșecuri inițiale, a învățat și a citit mai multe despre psihologia femeilor și despre cum să comunici cu femeile, iar în timp a ajuns să iasă la cine romantice cu unele dintre cele mai frumoase femei din lumea mondenă. Pe măsură ce îi creștea încrederea în sine, a descoperit că multe dintre femeile față de care a fost atras, se simțeau și ele, la rândul lor, atrase de el. Numai că, în acel moment, el nu știa acest lucru, ci l-a aflat mult mai târziu. Pe măsura ce se simțea mai stăpân pe sine, a realizat că unele dintre aceste femei frumoase veneau spre el, înainte ca el să se ducă spre ele.

De ce vă povestesc acest lucru? Nu pentru ca să vă încurajez să aveți relații multiple, ci pentru că acest client al meu și-a pus întrebarea:

De ce aceste aceste femei frumoase s-au simțit atrase de mine, iar cele mediocre m-au respins?”.

Răspunsul pe care și l-a dat este extrem de interesant:

Acele femei mediocre ca frumusețe m-au respins din cauza propriei lor stime de sine. Au simțit că nu mă merită. Frica unei astfel de femei este că, dacă acceptă invitația unui tip pentru o întâlnire și intră apoi într-o relație cu acesta, mai devreme sau mai târziu el va descoperi că există ceva în neregulă cu ea și o va părăsi – poate pentru că alți tipi au făcut asta în trecut (acest lucru este, evident, strâns legat de “povestea” ei – aș spune eu). Prin urmare, o astfel de femeie consideră că dacă respinge avansurile unui tip, evită riscul de a fi respinsă și, în același timp, dă impresia celorlalți că stabilește standarde ridicate în ceea ce privește bărbații pe care intenționează să-i accepte (dând aparența că are o valoare/stimă de sine ridicată pentru a masca stima joasă de sine pe care o are în realitate).”

Extrem de subtilă interpretarea clientului meu și nu lipsită de adevăr!

Dacă modalitatea prezentată mai sus este o cale facilă pentru a vă proteja sentimentele și a nu vă răni emoțional, totuși nu este o modalitate foarte bună de a intra în relație cu o altă persoană.

De fapt, este o modalitate sigură de a rămâne … singură.

Pentru a vă bucura vreodată de dragoste și de relaționare cu un bărbat, trebuie să riscați respingerea și rănirea; nu există altă cale în jurul ei. Dragostea și relaționarea cu o altă ființă umană înseamnă întotdeauna să te faci vulnerabilă față de ceilalți. Nu te poți bucura de aceste lucruri jucând mereu în siguranță.

3. Este indiferentă față de avansurile oricărui bărbat

O a treia modalitate prin care o femeie construiește ziduri în jurul ei este că, adesea, pare mai mult sau mai puțin indiferentă/detașată în timpul părții inițiale a relației – perioada de la primul contact până la primele întâlniri.

Ea pare să acționeze dezinteresat sau ca și cum ar avea multe alte lucruri mai importante în viața ei decât bărbatul pe care abia l-a întâlnit. Și, uneori, ca bărbat, ai impresia că ea crede că îți face o favoare oferindu-ți timpul și atenția ei.

De exemplu: este greu de găsit atunci când vrei să vorbești cu ea, nu răspunde la apeluri sau la mesaje text, niciodată nu sună prima sau nu trimite mesaje prima și este dificil să stabilești o ieșire cu ea pentru că pare extrem de ocupată.

Asta nu ar fi o problemă dacă s-ar comporta așa cu bărbații de care nu este interesată pentru că, de fapt, aceasta este modalitatea prin care femeile încearcă, uneori, să le arate bărbaților că nu sunt interesate de ei. Problema apare atunci când există un interes de ambele părți, dar ea alege să se comporte ca mai sus.

Nu spun că nu este normal să ai o viață și să fii ocupată, dar există riscul ca bărbatul de care ești interesată să nu guste prea mult (sau deloc) asemenea jocuri și să-și mute atenția spre cineva care să-l aprecieze sau măcar care să-l bage în seamă.

Din nou, acest tip de abordare rezultă din teama de a fi respinsă. Trebuie să te prefaci că nu ești prea interesată de cealaltă persoană pentru ca să te protejezi.

Și speri ca el o să realizeze că a dat lovitura vieții cu tine dacă te comporți așa?

Îmi pare rău, dar trebuie să-ți spun că nu funcționează așa. Nu vei face decât să atragi bărbați nesănătoși din punct de vedere emoțional și să-i respingi pe cei normali.

Bărbații nesănătoși din punct de vedere emoțional vor alerga după tine nu pentru ceea ce ești, ci pentru ceea ce prezinți pentru ei: adică o provocare. Ei nu se vor lăsa până nu-ți vor demonstra că te pun cu botul pe labe. Însă după ce provocarea a încetat, iar ei ți-au arătat ce pot, vor căuta o nouă provocare.

Cei care sunt sănătoși din punct de vedere emoțional nu vor intra, de obicei, într-un astfel de joc atunci când îi tratezi în acest mod. Ei nu doresc o provocare: ei doresc să te cunoască, să discute cu tine, să fie cu tine. Ei doresc să fie tratați cu tot respectul de către ceilalți și nu le pasă dacă o femeie nu îi acceptă deoarece sunt siguri pe ei înșiși și știu că pot întâlni cu ușurință pe altcineva.

Ce trebuie să reții de aici este că, atunci când un bărbat de care te simți atrasă începe să vină spre tine pentru a te descoperi, nu fugi!

În schimb, arătă-i un interes autentic și un comportament încurajator, dar fără să treci în cealaltă extremă de sărituri în sus și în jos în fața lui ca și cum tocmai ai câștigat lozul cel mare la loterie. Nu te eschiva! Nu încerca să o faci pe prețioasa! Și, mai ales, nu încerca să fii ceea ce nu ești.

Și cu asta ajungem la cea de-a patra modalitate de ridicare de ziduri în jurul propriei persoane.

4. Pretinde că este o altă persoană decât cea care este în realitate

Ultima cale prin care o femeie încearcă să evite respingerea și rănile sufletești prin construirea de ziduri în jurul ei este prin a se preface că este o altă persoană decât cea care este în realitate.

O astfel de femeie se teme că dacă dezvăluie adevăratul ei “eu” interior, bărbatul abia apărut în viața ei o va respinge. Ca urmare, ea își pune o “mască”, adoptând o personalitate care crede ea că îi va plăcea mai mult tipului de lângă ea.

Bine, realizez că atunci când suntem în compania unei persoane de care ne place, încercăm să adoptăm un comportament care să ne pună în evidență tot ce e mai bun în noi. Însă una este să arăți tot ceea ce ai mai bun și alta este să adopți o personalitate complet străină de ceea ce ești tu însăți. A încerca să fii ceea ce nu ești în realitate – a face acest lucru pentru o periaodă mai lungă de timp (luni sau chiar ani de zile) – este extrem de obositor (cu excepția cazului în care ești o psihopată) și, la un moment dat, nu vei mai avea energia necesară pentru a o face și, în cele din urmă, adevăratul va ieși la lumină. Iar consecințele pot fi dezastruoase pentru relația ta.

Așa că revin la ceea ce spuneam mai înainte:

Trebuie să riscăm să fim noi înșine pentru că aceasta este singura modalitate prin care ne putem bucura de iubirea și intimitatea adevărată cu o altă ființă umană.

Ați mai întâlnit și alte modalități prin care o femeie se izolează (intenționat sau nu) de posibilitatea unei alte relații? Scrieți-le la rubrica de comentarii de mai jos.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *