7 SECRETE PSIHOLOGICE CARE ÎȚI POT ÎMBUNĂTĂȚI VIAȚA

 

Profesorul Martin Seligman, unul dintre fondatorii psihologiei pozitive, a efectuat mai multe cercetări pentru a dovedi că acest tip de psihoterapie poate ajuta oamenii să trăiască o viață plăcută prin scoaterea în evidență a punctele forte pe care le au. Conștientizarea acestor puncte forte pe care le au îi face pe oameni să se simtă mult mai fericiți, încurajându-i să dezvolte o viziune pozitivă asupra vieții și a ceea ce li se întâmplă. Mai jos sunt prezentate 7 reguli fundamentale care te pot ajuta să lupți împotriva depresiei, să ai o sănătate fizică mai bună și o încredere mai mare în propria persoană.

  1. Regula oglindirii

Este una dintre cele mai simple reguli care spune că absolut fiecare persoană din viața ta este, de fapt, o oglindă a ta. Persoanele din viața ta reflectă propria ta personalitate și trăsăturile tale de caracter, chiar și pe acelea care nu îți plac.

Caracteristicile pe care le vezi la oamenii din jurul tău îți dau ocazia de a te cunoaște mai bine și te pot ajuta să te dezvolți dacă știi să le identifici și, mai ales, să le accepți. Toate calitățile pe care le admiri foarte mult și toate caracteristicile pe care le urăști la alte persoane sunt, de fapt, ceea ce îți place sau ceea ce urăști la tine.

De exemplu, dacă cineva te tratează cu lipsă de respect, atunci probabil că așa faci și tu față de alte persoane, numai că nu acorzi prea multă atenție acestui lucru.

Dacă vrei să schimbi ceva în modul în care relaționezi, atunci începe cu tine însăți/însuți.

De aceea se și spune:Fii schimbarea pe care vrei să o obții.

  1. Puterea de a alege

Tot ceea ce se întâmplă în viața ta este rezultatul alegerilor pe care le faci de-a lungul vieții. Prietenii pe care ți-i alegi, stilul de viață pe care îl adopți, valorile și credințele pe care alegi să le însușești – toate acestea îți conturează personalitatea.

Noi suntem autorii propriului destin.

Dacă în viața ta de acum ai de-a face cu o persoană plictisitoare care are mereu probleme pe care nu și le poate rezolva și pe care trebuie să i le rezolvi tu, atunci acest lucru se întâmplă pentru că asta este ceea ce preferi să faci în acest moment din viața ta.

Tu ești persoana care lași să se întâmple acest lucru. Toată acestă situație neplăcută în care te afli se întâmplă numai din cauza ta. Pentru că tu ai decis că trebuie să faci acest lucru. De aceea nici nu te poți plânge cuiva.

Dacă dorești un rezultat diferit, atunci trebuie să te gândești la o alegere diferită. Dacă situația actuală nu îți place și vrei să se schimbe, atunci trebuie să faci altfel. Trebuie să iei o altă decizie decât cea de până acum.

Nimic nu se va schimba în viața ta dacă tu faci lucrurile la fel ca și până acum. Trebuie să schimbi ceva. Trebuie să iei o altă decizie. Trebuie să faci o altă alegere decât cea de până acum.

Alege cu înțelepciune deoarece fiecare decizie contează.

Desigur, există lucruri care nu sunt sub controlul tău, lucruri pe care nu le controlezi. De exemplu: nu-ți poți alege părinții sau ceilalți membri ai familiei în care te-ai născut, mediul în care ai crescut etc. Așa sunt regulile vieții.

Cu toate acestea, chiar dacă unele situații pot fi în afara controlului tău, asta nu înseamnă că nu ai posibilitatea de a alege modul în care răspunzi/reacționezi la acestea. Trucul unei astfel de provocări constă în a face pași spre rezultatul cel mai favorabil ție, spre ceea ce vrei să obții, spre rezultatul dorit!

  1. Puterea greșelilor

Trebuie să realizezi că oricine poate greși.

Uneori credințele noastre sau acțiunile noastre sau valorile noastre, oricât de bune și/sau minunate credeți că sunt, nu vor fi considerate la fel de bune și/sau minunate de către ceilalți.

Obișnuiește-te să nu vezi lumea doar în alb și negru. Nimeni nu este perfect. Cu toții avem dreptul de a face greșeli. Contează să nu le repeți, să nu persiști în greșeală. Fii gata să ți le recunoaști și să analizezi ce ai putea face pentru a le îndrepta.

  1. Regula relevanței

Există câteva lucruri care depind numai de tine.

Nu este nevoie să te plângi despre stilul de viață, relațiile sau munca ta. Dacă nu-ți place stilul tău de viață este pentru că te complaci în el. Și mai înseamnă și faptul că încă nu “ți-a ajuns cuțitul la os”. Dacă “ți-ar fi ajuns cuțitul la os”, ți-ai fi schimbat stilul de viață.

La fel se întâmplă și cu serviciul mizerabil pe care îl ai. Dacă nu-ți place, schimbă-l! Nimeni și nimic nu te poate împiedica să faci asta. Trebuie numai să vrei!

Dacă nu te poți îndrăgosti pe deplin de o persoană, e ridicol să te aștepți la același lucru din partea ei.

Atunci când o să decizi că meriți mai mult, schimbările de care ai nevoie vor începe să se întâmple.

Prioritizează-ți obiectivele. Dacă dorești să obții mai mult, țintește mai sus și intră în acțiune! Dacă vrei mai mult, stabilește-ți obiective îndrăznețe.

  1. Sindromul de dependență

Nimeni nu îți datorează nimic. Dar poți decide să fii bun cu ceilalți și să-i ajuți fără a te aștepta la nici o mulțumire.

Nu trebuie să te aștepți la ceva în schimb pentru că îi ajuți pe cei din jur. A-i ajuta pe ceilalți este ar trebui să fie un dar în sine.

Dacă vrei să fii o persoană bună, trebuie să fii tare și să ai încredere în tine.

Desigur, există momente în viață în care trebuie să spui și: “Nu.” A face tot ceea ce vă cer alții nu este cea mai potrivită cale spre a fi fericit(ă).

Trebuie să faci cele mai bune alegeri pentru TINE (nu pentru ceilalți).

  1. Regula prezentului

Începe să trăiești aici și acum. Nu te mai gândi la trecut. Nu mai trăi în trecut pentru că, cu fiecare nouă clipă, începe prezentul. Și nu-ți face griji pentru viitor, pentru că încă nu a început. Dacă ești ancorat prea mult în trecut, s-ar putea să te simți deprimat. Iar preocupările prea intense legate de viitor duc la anxietate.

A ne acorda emoțiile și gândurile pe care le trăim la prezent este cel mai bun lucru pe care putem să-l facem pentru starea noastră de spirit, pentru sănătatea noastră și pentru relațiile noastre cu alte persoane. Atât timp cât trăim în prezent, suntem reali și aducem armonie și fericire vieții voastre.

  1. Puterea optimismului

Nu ignora micile lucruri și detalii care te înconjoară. Nu critica viața deoarece acest lucru este cea mai sigură modalitate de a trece prin ea fără a te bucura de nici un moment.

Bucură-te de frumusețea naturii: veri insorite, râuri, păduri verzi, prieteni minunați …

Atunci când îți pierzi timpul privind la televizor sau stâmd în fața calculatorului, culcat(ă) pe o canapea sau atunci când faci alte lucruri care nu îți umplu viața și/sau mintea cu experiențe noi și interesante, nu trăiești în lumea reală, ci într-o lume imaginră și statică, seacă și fără emoții.

Atât timp cât trăiești, încearcă să te bucuri din plin de fiecare clipă pe care o ai.

Fii productiv, fii activ și fă-ți o viață plină de emoții pozitive.

Urmezi aceste reguli? Mai ai și altele? Scrie-le în rubrica de comentarii de mai jos!

Lasati un comentariu