Există foarte puține lucruri la fel de dureroase și de devastatoare emoțional precum ignorarea ta de către prietenul tău. Ignorarea este dureroasă pentru că te descalifică ca și persoană, te anulează atât ca om, cât și ca partener. Îți dă sentimentul că nu ai nici un cuvânt de spus, că nu contezi, că nu valorezi nimic. Din păcate, foarte multe persoane de sex masculin cred că cel mai bun mod de a rămâne “la putere” este de a ignora persoana de lângă ei până când ea va ceda și va consimți că este vinovată pentru ceea ce s-a întâmplat negativ, pentru cearta care a avut loc sau pentru cuvintele spuse. În orice caz, dacă te simți ignorată des de către iubitul tău, poate că este timpul să începi să analizezi mai atent ceea ce se întâmplă (cu el și cu … voi).

În calitate de coach am întâlnit multe persoane care care mă întrebau ce să facă atunci când iubitul lor le ignora. Din păcate, ignorarea este o problemă care apare des în relațiile de cuplu. Iată ce poți face atunci când iubitul tău te ignoră:

1.Nu te învinovăți

În primul rând, așa cum spuneam, nu te culpabiliza din start. Nu presupune automat că tu ești persoana vinovată de ceea ce s-a întâmplat. Ceea ce trebuie neapărat să conștientizezi este faptul că, dacă iubitul tău te ignoră, asta nu înseamnă implicit că este vina ta.

De foarte multe ori, cel care ignoră persoana de lângă el tocmai asta vrea să inducă – un sentiment de culpabilitate, de vinovăție, prin care să creeze un ascendent asupra acelei persoane și să o controloze mai bine.

Sau să pregătească terenul pentru ceea ce va urma (dar despre asta vom discuta ceva mai încolo).

2. Analizează situația în ansamblul ei

Nu te grăbi să tragi concluzii. Calmează-te, liniștește-te, pentru că ai nevoie de luciditate în a analiza situația. Nu reacționa emoțional, ci încearcă să vezi situația în ansamblul ei.

  • S-a mai întâmplat să te ignore?
  • O face des?
  • De când a început să folosească această tactică?
  • O poți asocia cu alte evenimente?
  • Și-a schimbat comportamentul față de tine?
  • Este mai distant față de tine?

Înainte de a începe să aprofundăm cu adevărat lucrurile, trebuie să știi că a avea un iubit care te ignoră nu este niciodată un semn bun. Dacă ai un iubit care te ignoră, care îți întoarce spatele și pleacă din casă fără să spună un cuvânt și fără să menționeze unde se duce (sau spune ceva extrem de general și greu verificabil de genul: “simt că mă sufoc aici: mă duc să mă plimb”, “ies să mă calmez”, “plec să fumez o țigară”, “mă duc să mă văd cu băieții pentru ca să mă calmez “etc.), care dispare perioade lungi de timp fără să dea un semn de viață și fără să răspundă la apeluri/mesaje – toate acestea sunt indicii că relația dintre voi este în pericol de a fi destrămată.

Cu toate acestea, există diferite feluri de ignorare.

  • Ai avut o ceartă aprinsă cu iubitul tău până când el s-a ridicat și a plecat din casă, ignorându-te?
  • Sau ai observat că iubitul tău te ignoră doar atunci când ridici o anumită problemă (dacă nu ar fi bine să ne căsătorim sau să avem un copil, sau probleme financiare, sau dacă nu ar fi bine să se angajeze din nou)?
  • Sau, mai rău, ai senzația că iubitul tău te ignoră pentru a te răni sau pentru a te face să te simți neînsemnată?

Încearcă să vezi care este povestea completă înainte de a acționa. Nu uita: în spatele ignorării ar putea fi, de fapt, altceva.

3. Încearcă să identifici cauzele

Nu te grăbi să tragi concluzii atunci când vine vorba de comportamentul unui bărbat. Aruncă o privire și asupra contextului în care s-a întâmplat să te ignore: s-ar putea să realizezi că nu este atât de rău pe cât crezi.

De exemplu, ai avut vreodată o zi de coșmar la locul de muncă, o zi în care șeful tău a țipat la tine și clienții te-au făcut în toate felurile fără să fii vinovată cu ceva? După o astfel de zi, nu-ți mai arde de nimic și atunci când ajungi acasă nu vrei decât să mănânci ceva, să te pui în pat și să dormi. Nu vrei să vorbești cu nimeni, Nu vrei decât să uiți că ai avut o astfel de zi.

Poate că și iubitul tău a avut o astfel de zi și, în acest caz, nu mai vrei să torni gaz peste foc. Dacă el este într-adevăr epuizat după o zi grea de muncă sau este preocupat de problemele de la serviciu, s-ar putea ca să nu te ignore cu intenție. Pur și simplu, el este prea obosit pentru a face altceva decât să mănânce și să doarmă! Dacă tu crezi că aceasta este cazua, atunci întreabă-l ce îl frământa. S-ar putea să afli că este doar extrem de obosit din cauza proiectului de la serviciu.

Dacă lucrurile sunt rezolvabile, ignorarea lui este o modalitate tacită prin care îți spune că are nevoie de timp pentru a scăpa de lucrurile care îl stresează.

S-ar putea să fie greu de înțeles, dar cei mai mulți dintre bărbați preferă să sufere în tăcere, fără a discuta despre problemele cu care se confruntă, până la rezolvarea acestora. Poți încerca să intervii în problemele lui, să-l faci să vorbească despre ele și, eventual, să-i dai sfaturi, dar dacă vezi că nu se simte confortabil cu acest lucru, lasa-l în pace. Spune-i numai că ești acolo pentru el oricând are nevoie de cineva cu care să povestească sau să se consulte.

Așa că nu insista, lasă-l să-și rezolve problemele și să scape de stres. O să fie o perioadă grea, fără prea multe mesaje și apeluri, dar în cele din urmă o să se întoarcă. Știu că este foarte greu să-ți omori timpul cu alte lucruri atunci când iubitul tău știi că te ignoră pentru că are probleme. Este foarte ispititor să-l suni mai tot timpul, dar nu fă asta. Mai degrabă ieși cu prietenele în oraș la cumpărături și la cafea, sau rezolvă niște lucruri pe care le-ai tot amânat, sau scrie la lucrarea pe care o ai de terminat.

4. Nu exclude varianta înșelării

Deși nu ar trebui să sari rapid la concluzii, disparițiile repetate „în ceață” ale partenerului tău pot fi datorate și faptului că el te … înșală.

Unul dintre cele mai frecvente semne ale înșelării este acela de a avea un partener care își pierde brusc interesul față de partener, față de relația de cuplu sau față de sex.

Uneori, partenerul care înșală are tendința de a provoca certuri pentru a putea ulterior să o poată face pe supăratul, să-și „ignore” partenera cu care s-a certat și să plece fără scuză de acasă doar pentru a se întâlni cu amanta. Dacă vezi un astfel de model, cu un partener cu care te cerți destul de frecvent din lucruri minore și care dispare de acasă după fiecare ceartă, ar fi cazul să te întrebi dacă nu cumva de înșală. Așadar, el ar putea foarte bine să folosească de ignorare doar pentru a-și face timp pentru cealaltă.

Dacă te ignoră și nu mai auzi de el mai mult de o săptămână, s-ar putea ca el să dispară în ceață, adică să nu mai dorească să fie cu tine. Dacă ai observat că nu-ți mai răspunde la mesaje și la apeluri la 5-7 zile după ce a plecat de acasă, ar trebui să te gândești că poate este modul lui josnic de a se despărți de tine fără să spună ceva.

Bărbații (dar și femeile) fac asta din lașitate sau din dorința de a nu se mai confrunta cu partenera. În acest fel despărțirea este lipsită de certuri, datorită lipsei de responsabilitate a persoanei care te părăsește, însă cu atât mai mult ar trebui să te bucuri că ai scăpat de o persoană care nu te iubea și care avea un caracter dubios, fals, iresponsabil.

Ai fi vrut o astfel de persoană ca partener de viață sau ca tată al copiilor tăi? Evident că nu. Și atunci de ce să fii tristă pentru că s-a spart buba. E mai bine că s-a întâmplat acum și nu mai târziu.

5. Nu-i da satisfacție

Indiferent care ar fi cauza plecării lui de acasă și a despărțirii, nu-l urmări și nici nu căuta să-l confrunți sau să-i ceri socoteală. N-o să aibă nici un efect asupra lui, ba chiar o să-i întărească concluzia că a făcut bine că s-a despărțit de o nebună ca tine care îl urmărește peste tot și care îi face scandal oriunde îl vede.

Cea mai bună strategie în acest caz este cea pe care ți-a aplicat-o și el, adică ignorarea.

De ce ignorarea este cea mai bună strategie? Pentru că îl lovește în orgoliu. Lui îi place să creadă că femeia de care s-a despărțit îl apreciază, îl consideră o persoană fără de care nu poate trăi, îl venerează și ca urmare se așteaptă ca tu să suferi din această cauză. Arată-i că nu este așa și că te poți descurca mult mai bine fără el. Asta doare cel mai tare: să vadă că nu suferi, că te descurci singură și că lași totul în urmă fără nici un regret. Și așa ar și trebui să fie. Mulțumește-i lui Dumnezeu că te-a luminat și că ai realizat că prințul vieții tale este un caracter infect care nu te merită.

Chiar dacă te simți groaznic, tristă și fără de putere, nu trebuie să te complaci într-o astfel de stare. Chiar dacă relația dintre voi este în pericol sau nu, a intra în depresie este cel mai rău lucru pe care îl poți face și care nu te va ajuta la nimic. Depresia îi va alunga pe oamenii din jurul tău (exact atunci când ai mai multă nevoie de ei) și te va împiedica să lupți pentru fericirea ta.

6. Socializează

Dacă tot te ignoră, nu-ți fie teamă să ieși în oraș, să socializezi. Acum este momentul să ieși cu prietenele care îți reproșează că nu v-ați mai văzut de mult timp. Și, da, între timp, nu-ți fie teamă să petreci timp și să socializezi și cu alți bărbați. Asta poate fi o bună tactică de a-l face să nu te mai ignore, mai ales dacă socializezi cu bărbați și ești văzută în public de prietenii lui. Unii bărbații au tendința de a deveni teritoriali cu femeile cu care sunt, iar dacă el aude că socializezi cu alți bărbați, s-ar putea ca să iasă din starea de ignorare și să vorbească din nou cu tine.

Cu toate acestea, dacă observi că el este interesat de tine doar atunci când se învârt alți bărbați în jur, ar trebui să-ți dea de gândit. Chiar vrei să fii cu cineva care acționează așa? Probabil ca nu.

7. Gândește-te dacă chiar mai vrei să fii cu un astfel de bărbat

Dacă în ultima vreme relația voastră este plină de certuri foarte aprinse și iubitul tău te ignoră în urma acestor certuri, poate că ar fi cazul să te gândești dacă mai vrei să ai o asemenea persoană lângă tine, care în loc să te liniștească și să-ți ofere un confort mental, nu face decât să te agite și te enerveze. Este frustrant și poate fi chiar dăunător să duci o astfel de relație toxică, în care el este mereu nemulțumit de tine și de ceea ce faci.

Cele mai multe femei cu scaun la cap vor renunța la astfel de bărbați dacă observă că un astfel de comportament durează de prea mult timp și nu există indicii de ameliorare sau schimbare. N-ar trebui să ai nici un fel de remușcare să faci acest lucru dacă, după discuțiile pe care le-ați avut, poblemele nu se liniștesc, ba chiar se agravează.

Sănătatatea și confortul tău mental sunt mult mai importante decât speranța că toate se vor îndrepta într-o bună zi (care nu mai vine și nici nu pare că ar veni în curând).

Dacă simți că lucrurile nu sunt acolo unde trebuie și vrei să verifici, este suficient să-i spui (sau trimiți un mesaj) ceva de genul:

„Dacă dorești ca această relație să continue, va trebui să comunici mai eficient cu mine. Înțeleg că ignorarea mea este o modalitate de te calma , dar există și alte modalități de a rezolva acest lucru. Dacă mă ignori, mă faci să mă simt nerespectată și nedorită. “

După ce îi arăți ceea ce simți atunci când ești ignorată, spune-i că depinde de el dacă vrea să mai continue să fie cu tine sau nu. Contează modul în care prezinți problema. Nu uita că: tonul face muzica. Așa că încearcă să prezinți problema ca mai degrabă o discuție asupra a cum putem noi, ca și cuplu, să rezolvăm problema, decât să o prezinți ca un ultimatum de genul: „dacă tu nu ai de gând să faci nimic, eu plec”. Păstrează ultimatumul pentru mai încolo și doar atunci când vezi că alte tentative de înțelegere sau comunicare au eșuat.

În acest fel, depinde de el dacă vrea să lupte împreună cu tine pentru a menține relația sau nu. Oricum, nu uita că este nevoie de două persoane pentru a face o relație să meargă.

Dacă vezi că numai tu faci eforturi pentru a face ca această relație să funcționeze, atunci nu este o relație care merită păstrată.

Dacă celălalt nu luptă pentru relație și pentru tine acum, când sunteți oarecum la început, atunci ce speranțe să ai mai încolo, atunci când poate iubirea nu va mai fi la fel de fierbinte și proaspătă? Ce-o să faci? O să tragi toată viața de el pentru a face ca relația să meargă? Dacă nu-I pasă acum de tine, crezi că o să-i pese mai încolo? Mă îndoiesc de asta.

8. Aplică “Regula de trei zile” sau “Să nu mai faci asta niciodată”

O regulă bună de luat în considerare dacă ești la începutul relației este “regula de trei zile”. Mi-a povestit despre regula asta una dintre prietenele mele care face cursuri de dezvoltare personală. Stând cu Anca de vorbă la o cafea, ea mi-a spus că folosește “regula de trei zile” pentru a stabili ce ar trebui să facă atunci când un tip o ignoră. În cele mai multe cazuri, nu există într-adevăr nici o scuză pentru a ignora o persoană dragă atât de mult timp.

Deci, dacă el te ignoră timp de una sau două zile, poți presupune că încearcă să se liniștească și să scape de unele probleme pe care le-a avut.

Însă dacă iubitul tău te ignoră mai mult de trei zile, desparte-te de el – chiar dacă va dori să se întoarcă la tine mai târziu.

Acestea fiind spuse, abordarea mea este că un tip care refuză în mod regulat să răspundă la apelurilor tale telefonice ar trebui să fie abandonat dacă faca acest lucru și a doua oară. La ce mă refer? Să presupunem că el te-a ignorat odată, l-ai sunat, n-a răspuns preț de mai multe zile, dar într-un final a revenit la tine. Ei, bine, după o astfel de perioadă de ignorare, ai o discuție cu el, în care îi explici cum te-ai simțit, îi spui că nu ți-a plăcut să fii ignorată și că este o desconsiderare și o lipsă de respect și de politețe atunci când cineva alege să ignore persoana iubită. Îi spui că orice s-ar întâmpla nu vrei să mai treci prin așa ceva pentru că meriți atenție și respect din partea lui (a persoanei care se presupune că te iubește și cu care vrei să-ți petreci viața împreună). Îi mai spui că dacă se întâmplă așa ceva și a doua oară, atunci acesta va fi semnalul că relația voastră nu are viitor pentru că nu este normal ca el să nu respecte persoana pe care spune că o iubește. Roagă-l să-ți promită că nu te va mai ignora niciodată, indiferent de circumstanțe.

Să presupunem că ai adus în discuție modul în care te-a ignorat și că i-ai spus că nu ți-a plăcut perioada de ignorare prin care ai trecut. Să spunem că i-ai spus că este neplăcut și dureros modul în care te-a tratat și că trebuie să nu mai facă asta. Acum știe că nu-ți place și că te doare.

Dacă iubitul tău te va ignora din nou cu intenție doar pentru a te face să te simți lipsită de valoare sau pentru a te forța să faci ceva ce nu dorești¸ atunci este cazul să renunți la el.

Nu e nici o greșeală! Nu-ți fă iluzii! Dacă iubitul tău te ignoră ca o modalitate de a te face să cedezi asupra anumitor subiecte sau dacă face acest lucru știind că – de fapt – nu-ți place, acesta nu este doar un comportament rău și delăsător.

Această formă de ignorare, de „a-ți întoarce spatele”, de „a dispărea în ceață” este de fapt o formă de abuz emoțional. Daca tu spui ce anume nu-ți place și totuși el continua să facă acel lucru, e abuz emoțional. Chiar dacă el își cere scuze, dar continuă să facă acel lucru peste ceva timp, este tot abuz emoțional.  Dacă tu spui ce anume nu-ți place, iar el îți întoarce spatele, făcând-o pe supăratul, și alege să nu mai vorbească cu tine, este tot abuz emoțional.

Prin urmare, sfatul meu este să scapi de o asemenea persoană dacă te ignoră și a doua oară în condițiile în care i-ai spus foarte clar că nu-și place acest lucru.

Nimeni nu merită să fie abuzat și, sincer, un tip care face asta cu tine nu este un tip cu care ar trebui să continui o relație. Chiar dacă încearcă să se justifice în vreun fel, explică-i că el nu și-a ținut cuvântul în condițiile în care știa că nu-ți place o astfel de experiență. Mai spune-i că nu poți să fii în relație cu cineva care nu este responsabil, nu ia în considerare dorințele raționale ale parteneri și își încalcă cu atâta ușurință cuvântul dat.

Există mai multe lucruri cheie de care ai nevoie pentru a avea o relație sănătoasă din punct de vedere emoțional: dragoste, atracție, comunicare, o perspectivă sănătoasă asupra vieții, valori și obiective de viață similare. Atunci când iubitul tău te ignoră până la punctul în care te face să decizi că este mai bine să fii singură decât cu el, el – în fapt – demonstrează că nu are abilitățile de comunicare adecvate pentru a menține o relație sănătoasă cu tine.

Orice alte motive pentru care iubitul tău te-ar fi ignorat atât de mult timp sunt irelevante în acest moment. El nu a făcut decât să arăte că nu este persoana potrivită pentru tine.

Pe de altă parte, nu ai prefera să ai un tip care să fie atent cu tine și căruia să-i pese de ceea ce spui?

Categories: Relații

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *