“Mă iubești? Mă mai iubești? Cât de mult mă iubești?” – sunt întrebările pe care și le pun îndrăgostiții. Dragoste cuantificabilă: „Cât de mult mă iubeşti?” sau „Mă iubeşti mult?” Dacă ne spune că „până la cer”, suntem mulţumiţi şi fericiţi, cocoţaţi pe un nor. Dar întrebarea care contează mai mult, şi tu ar trebui să răspunzi singur la ea, este cum te iubeşte.

Mulţi psihopaţi înainte să-şi căsăpească partenerii spun că-i iubesc enorm. Ai nevoie să te iubească mult sau să te iubească bine? Ambele? Ar fi ideal. Cu toate acestea:

Este preferabilă o dragoste stabilă, plină de tandreţe şi bucurie, chiar dacă nu ajunge până la al nouălea cer, decât o iubire copleşitoare care să circule ca un glonţ rătăcit.

Pentru amanţii pe care îi interesează măsurătorile, există de asemenea iubirea în spaţiu:

„Până unde o să mă iubeşti?” Dacă am fi cinstiţi şi obiectivi, ar trebui să răspundem că nu avem idee.

Cu ce etalon vom măsura iubirea noastră: centimetri, metri, ani lumină? Un răspuns plauzibil, cu o anumită valoare matematică, de consolare, ar putea fi: „Dacă te simt că mă iubești şi ştiu că pot conta pe tine la bine şi la rău, nu am nevoie nici de adunări, nici de scăderi” De ce vrei să te iubească „peste măsură”? Ai obosi întreaga zi! Mai bine să te iubească în linişte, zi după zi, aici şi acum, inventând şi înfrumuseţând cotidianul.

Am văzut mulţi clienți care își macină sufletul la intersecţia dintre cât de mult şi cum, prinşi într-o dilemă fără sens: „Nu sunt fericit(ă), dar mă iubeşte enorm…”

Dar cui îi pasă „cât” te iubeşte, dacă eşti nefericit(ă)?

Sau poate crezi că nu „meriţi” să fii iubit(ă) şi, prin urmare, ai nevoie să adaugi puncte la propriul tău respect de sine afectat? Faptul că te iubeşte „nemăsurat” sau de aici până în China nu dovedeşte nimic referitor la valoarea ta personală şi nici nu-ţi garantează calitatea vieţii.

Crede-mă, abundenţa iubirii, fără calităţile de bază care determină afecţiunea, nu valorează mare lucru.

La fel, o iubire excesivă şi scăpată de sub control poate fi mult mai supărătoare şi dăunătoare decât răcirea iubirii …


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *