O aventură de “răzbunare” este, de obicei, de scurtă durată, dar poate fi o problemă reală pentru un cuplu care se lovește de ea. De obicei, o astfel de aventură apare deoarece unul dintre parteneri se simte rănit de comportamentul celuilalt. Pentru a înțelege ce i s-a întâmplat, el/ea poate decide inconștient să-și pedepseasca partenerul în același mod în care a fost rănit și el/ea. În momentul derulării aventurii poate că nu realizează ceea ce face, dar după o perioadă de timp devine evident că s-a implicat într-o aventură de “răzbunare”.

Condiția principală pentru o astfel de aventură amoroasă este ca unul din parteneri să fi avut deja o aventură, iar celălalt să dorească să recupereze ce-i aparținea.

Mariana și Sorin erau casătoriți de cinci ani. Pentru toți prietenii și rudele lor, ei reprezentau simbolul unei familii fericite.

Pareau că se bucură unul de compania celuilalt și aveau doi copii adorabili – un băiețel de 3 ani și o fetiță de 6 luni.

Dar Mariana ascundea un secret de prietenii săi: Sorin era implicat într-o aventură amoroasă încă de la nașterea fiicei lor.

Mariana a aflat aproape imediat, dar nu a discutat niciodată cu Sorin despre descoperirea ei. I-a fost teamă că acesta o va părăsi imediat și s-a decis, astfel, să meargă mai departe, pretinzând că toate erau în regulă. Ea spera ca Sorin să fie rațional și să oprească aventura, dar nu s-a întâmplat acest lucru. În schimb, el continua să se întâlnească cu amanta sa.

După câteva luni, Mariana ajunsese la capătul puterilor. Ea se simțea nefericită și abandonată, chiar dacă Sorin continua să păstreze pentru cei din afara familiei imaginea unui soț și tată iubitor.

Apoi, într-o zi, ea a lovit din greșeală un bărbat cu căruciorul la supermarket-ul din zona.

Bărbatul, Nicu, a făcut o glumă despre modul în care ea conducea căruciorul printre rafturile magazinului și așa au început o conversație. Mariana a fost de acord să se întâlnească cu Nicu la o cafea și a doua zi să servească un pahar de vin împreună într-un bar din apropiere.

Mariana se simțea din nou cineva în propriii ochi. De la sentimentul de tristețe și singurătate, ea ajunsese să se simtă atractivă și interesantă.

Mariana și Nicu au început să se întâlnească în mod regulat, iar Mariana își imagina care ar fi fost reacțiile lui Sorin dacă i-ar fi văzut împreună. Ea se întreba, chiar, dacă ar putea planui o întâlnire “accidentală” pentru o înfruntare între Sorin și Nicu.

Când, în cele din urmă, a început să se culce cu Nicu, ea a devenit tentată să-i împărtășească lui Sorin ce partide grozave de sex avusese.

După zece luni de la această situație, o prietenă i-a comunicat că vrea să discute ceva cu ea. Ea i-a spus Marianei pe un ton mirat că a descoperit că Sorin era implicat într-o aventură. Mariana i-a replicat că știa asta de mult timp, explicându-i că și ea are o aventură. Cu această declarație, Mariana a decis să-l înfrunte pe Sorin într-un mod neobișnuit.

Ea și-a invitat soțul și amantul să ia masa în oraș, nespunându-le ce intenționa să facă.

Odată adunați, ea i-a spus lui Sorin că era la curent de luni bune cu infidelitățile lui și că intenționa să se despartă de el și să continue relația cu Nicu. Nicu a fost surprins, iar Sorin a rămas uluit.

Mariana se simțea puternică și stăpână pe Sorin. Acest sentiment o tulbura deoarece mulți ani trăise cu sentimentul că era la cheremul lui din punct de vedere emoțional. Sorin a petrecut următoarele zile încercând să o convinga pe Mariana să renunțe la Nicu. El i-a promis că îi va fi credincios și că va renunța la amantă, dar Mariana a rămas la decizia sa.

Câteva luni mai târziu, Nicu i-a spus că nu mai poate accepta să se vadă pe apucate și a încheiat aventura.

Acest lucru nu a îngrijorat-o pe Mariana atât de mult pe cât se aștepta. De fapt, ea a realizat că sentimentele sale față de Nicu s-au bazat în mare parte pe ideea de a-l răni cât mai mult pe Sorin, decât pe un sentiment de afecțiune.

Mariana l-a rănit pe Sorin “plătindu-i cu aceeași monedă” și astfel au înțeles amândoi că relația lor a fost în mare măsura deteriorată de aventurile extraconjugale.

La doi ani după ce Mariana l-a întâlnit pe Nicu, ea și Sorin au decis să divorțeze.

Adesea, aventura de “răzbunare” se interpune în relațiile în care partenerii nu sunt capabili să-și exprime unul față de celălalt furia legată de o aventură amoroasă sau în care infidelitatea a fost descoperită la câțiva ani după ce s-a întâmplat.

Se prea poate ca partenerul care a fost trădat să-și piardă încrederea în sine, neștiind cum să-și recapete o imagine proprie pozitivă. El caută, probabil, un mod care să-i susțină imaginea destul de precară și se complace adesea în relații de o noapte sau în capricii de scurtă durată.

Efectul psihologic al acestor acțiuni este acela că partenerul implicat în aventura de “răzbunare” simte că încă mai este atractiv, dorit și sexi – sentimente spulberate de aventura celuilalt.

Este ceva frecvent ca aventura de “răzbunare” să fie foarte curând regretată deoarece cel care este implicat în aventură realizează dintr-o dată că face exact lucrul pe care îl detestă cel mai mult la partenerul său.

Uneori, el va face tot posibilul ca celălalt să fie la curent cu derularea aventurii: fie îi va spune chiar el, fie se va destăinui prietenilor care îl vor informa pe partener.

Uneori, el chiar se poate mândri cu aventura, mergând atât de departe încât să se asigure ca va fi găsit de către partener în pat cu amantul său/amanta sa sau că va fi văzut împreună cu acesta/aceasta. Aventura de “răzbunare” are oarecum, fațada unui spectacol, fiind destinată să fie un proiectil emoțional țintit direct către inima partenerului vinovat de durerea suferită.

În mod absolut ocazional, aventura de “răzbunare” este ținută secretă. Ea devine o alinare secretă pentru un partener supus la trădări emoționale repetate.

Când acesta este trădat în mod repetat, amintirea aventurii de “răzbunare” poate acționa ca un sprijin intim.

De exemplu, o femeie al cărei soț avea aventură după aventură îl păstra în amintire pe bărbatul cu care s-a culcat atunci când a fost trimisă la un curs de către firma la care lucra. De fiecare dată când descoperea infidelitățile sotului, ea își amintea că bărbatul cu care s-a culcat o găsea ca fiind o companie placută și sexi. Acest tip de aventură de “răzbunare” poate acționa ca un mod de apărare împotriva durerii pricinuite de problemele relației de cuplu. Pare mai degraba o haină groasă, plină de încărcătura emoțională, purtată pentru a ține piept răcelii unui parteneriat nefericit.

Ați avut de-a face cu o aventură de ,,răzbunare”?

Puneți-va următoarele întrebări. Dacă veți răspunde pozitiv la mai mult de șase dintre ele, există șansa să fi avut de-a face cu o aventură de “răzbunare” în relația dumneavoastra sau să o fi observat în relațiile prietenilor dvs.

1. lnfidelitatea partenerului sau o altă tradare a acestuia sunt din ce în ce mai greu de suportat, mai ales dacă durează de o lungă perioada de timp?

2. Subiectul aventurii inițiale a fost dificil de abordat cu partenerul care a fost implicat în ea?

3. Partenerul care nu a fost infidel la început a avut fantezii legate de rănirea emoțională a celuilalt?

4. Aventura apare ca o surpriză totală?

5. Partenerul implicat primul într-o aventură a dezvăluit-o într-un mod deosebit de insensibil? De exemplu, și-a prezentat celuilalt în public amantul/amanta sau s-a confesat mai întâi altcuiva?

6. Partenerul care nu a fost infidel la început avea o imagine defavorabilă despre sine atunci când a descoperit infidelitatea?

7. Aventura a restabilit încrederea zdruncinată în propria valoare și atracție sexuală?

8. Partenerul care nu a fost infidel la început și-a manifestat dorința de a-și “etala” amantul/amanta în fața celuilalt?

9. Partenerul implicat ulterior într-o aventură a lăsat semne care să-l dea de gol pentru ca celălalt să afle despre infidelitatea sa?

10. Dezvăluirea aventurii a adus cu sine satisfacția pentru “plata cu vârf și îndesat” față de partenerul necredincios?

Categories: Relații

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *