O persoană geloasă dă impresia că este o persoană foarte sigură pe sine. La urma urmei, astfel de persoane acționează asemenea unui general gata să atace dușmanul. Nu se tem de nimic. Par să știe exact ce doresc și luptă cu înverșunare să obțină ceea ce vor. Dau ordine partenerilor lor, ca și cum aceștia ar fi niște copii. Își argumentează până târziu în noapte punctul lor de vedere.

El era un tânar bărbat, de aproape 30 de ani, cu o înfățisare puternică, plăcuta. Atunci când m-am întâlnit cu el pentru prima dată, am încercat să ghicesc mental care era problema lui, dar nimic nu lăsa să se întrevadă ceva. Am fost luat prin surprindere atunci când mi-a relatat motivul pentru care îmi cerea ajutor și cât de mare nevoie avea de acest ajutor.

Era unul dintre cei mai geloși bărbați pe care i-am întâlnit vreodată (și am întâlnit suficient de mulți bărbați cărora orice vorbă sau privire adresată persoanei feminine de lângă ei li se părea de neiertat). Un client de-al meu, de exemplu, nu îngăduia soției sale să se ducă la medic pentru o consultație dacă acel medic era bărbat. Altul, în încercarea sa de a o controla pe soția sa casnică, insista ca aceasta să-l sune de nenumărate ori pe zi la telefon.

Însă nici unul dintre cei pe care îi văzusem nu-l egala pe Sandu. Acest om era cu adevărat disperat din cauza iubirii sale. Dacă prietena sa, Gina, nu-1 suna atunci când a promis (că o va face), își părăsea biroul de la firma pe care o conducea și gonea cu mașina până la serviciul ei sau până la locuința ei pentru ca să vada cu cine se destrăbălează. O urmărea prin oraș, chiar și atunci când ieșea cu prietenele. A schimbat două vorbe cu un bărbat la mall? Imediat Sandu se străduia sa afle identitatea acelui om și, mai devreme sau mai târziu, o trăgea la răspundere pentru cele întâmplate. Nu-i îngăduia să converseze cu un alt bărbat și nici să-i zâmbească.

Gina trebuia să aibă grijă să nu dea prea multă atenție fetiței ei dintr-o căsătorie anterioară pentru ca nu cumva el să înceapă să o tortureze psihic. Și la el tortura nu era o joacă. Ținea până noaptea târziu, până când Gina, copleșită, era dispusă să admită orice, numai pentru a isprăvi o dată cu discuția. Dar îndată ce, disperată, ajungea să recunoască tot ce voia el, Sandu își schimba tactica, cerându-i noi și noi detalii despre ce a făcut și cu cine, și o întreba mereu „când va ajunge să fie sinceră și onestă“ cu el.

Ce s-a întâmplat în cele din urmă cu Sandu și cu Gina?

Evident că s-au despărțit. Gina a plecat din oraș și nici acum nu știu unde se află. Sandu a fost furios pe mine fiindcă nu am izbutit să o fac pe micuța lui Gina să-l iubească mai mult. Și-a găsit un terapeut, dar nici cu acesta nu a avut mai mult succes.

Dar cum s-a întâmplat? Într-una din zile Sandu l-a bătut zdravăn pe un bărbat cu care Gina s-a întâlnit la o cafea (și care s-a dovedit a fi un coleg de serviciu). De asemenea, l-a agresat pe polițistul care a încercat să intervină pentru aplanarea incidentului. A fost dus la secție, a stat o noapte acolo și, a doua zi, a trebuit să plătească o amendă substanțială (a fost salvat de la închisoare de avocatul său). În seara aceea, Gina s-a decis că i-a ajuns cuțitul la os, și-a făcut bagajele, și-a luat fetița și a plecat. În cele din urmă, Sandu nu numai că și-a pierdut iubita, dar și-a pierdut și afacerea, și casa la un joc de poker. După acest incident nu am mai reușit să aflu nimic despre el.

Persoanelor geloase li se poate spune orice, fără cel mai mic efect asupra raționamentului lor. Dacă sună telefonul, dar nu apare nimeni pe fir, ei știu de îndată că se pune ceva la cale. „Vasăzică, din cauza asta ai întârziat de la muncă aproape cincisprezece minute”. Pentru ei nu exista accidente. În ochii lor, ele sunt dovezi. Persoana posesivă și geloasă este total convinsă de adevărul ei.

Bănuiți ce caracteristică a personalității stă în spatele unui astfel de comportament?

E vorba de un complex de inferioritate de dimensiuni monstruoase. Deși simptomele pot fi ascunse, sentimentele de inferioritate fac parte din trăsăturile caracteristice majore ale persoanelor posesive și geloase.

Categories: Relații

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *