“Muntele unește oamenii mai bine și mai frumos decat orice necaz”, i-am spus eu băiatului șaten, cu ochi căprui și cu părul lăsat ceva mai lung (și ciufulit) din fața mea.

*Nu muntele*, mi-a răspuns el după ce sorbii o gură de ceai din cana ciobită aflată în fața sa.

Mirosuri de rom, mere și scorțișoară amestecate cu cele de ierburi de pădure, lemn de brad ars în sobă și fum de cărbune pluteau în cabană.

*Nu muntele*, reluă el privind cu drag la fata blondă de lângă el, cu ochi mari, albaștri, și urechi clăpăuge ascunse de părul lins, tăiat până la umeri *ci Dumnezeu*.

*Se vede în ochii tăi, în tot ceea ce faci, în toate mișcările tale, că ești topit după ea*. i-am spus eu zâmbind condescendent.

*He-he*, râse el pe înfundate, *trei ani am curtat-o. Trei ani în care nici nu s-a uitat la mine. Sunt topit după ea*, recunoscu el cu voce joasă și oftă.

*Trei ani?!*, întrebai eu mirat, încercând să văd dacă am înțeles bine cele spuse. *Eu n-aș fi pierdut atât timp*, rostii eu mai în glumă, mai în serios, privind la cei doi îndrăgostiți. *Cum de ai rezistat atât?*, l-am întrebat eu din nou pentru a-l provoca la povești.

*Vezi tu, Renaldo, bunicul – cel de pe mamă, care a murit acuma, Dumnezeu să-l odihnească – m-a învățat că în viață sunt trei reguli simple de urmat și mi-a spus să nu le uit și să le folosesc pentru că mă vor ajuta să-mi găsesc fericirea. Eram la liceu când bunicul mi-a spus aceste reguli simple*.

Se opri, mai sorbi o gură din cana de ceai cu rom – sau, mai bine zis, de rom cu esență de ceai (la cât rom observasem că turnase în cană!). Pauza avu rolul să sporească dorința mea de a afla cele trei reguli de urmat în viață. N-am putut să-mi dau seama dacă o făcuse cu intenție sau nu, dar nerăbdarea începu să-și facă efectul în mintea mea scormonitoare. Totuși nu cedai ispitei, ci am rămas cu privirea ațintită spre el, preferând să întreb mai mult din priviri.

*Bunul meu mi-a spus așa: măi, ficior, sunt trei reguli simple de urmat în viață:

1. Dacă nu te duci după ceea ce vrei, niciodată n-o s-o ai ceea ce dorești.

2. Dacă nu întrebi, răspunsul o să fie întotdeauna NU.

3. Dacă nu faci un pas înainte, întotdeauna o să rămâi în același loc.

Pe ea, de când am văzut-o, mi-am spus în sine: ea este ceea ce-mi doresc. Ea este femeia cu care vreau să-mi petrec viața. Ea este femeia cu care vreau să am copii. Numai Dumnezeu putea să mi-o scoată în cale. Și am făcut ceea ce mi-a spus bunul meu: m-am dus după ea, am făcut primul pas și am întrebat-o dacă vrea să fie a mea. Mi-a răspuns. … După trei ani … Dar acum e a mea. Și eu sunt a ei*, spuse el și râse zgomotos în timp ce-mi flutură prin față verigheta. Apoi sărută cu foc odorul după care alergase trei ani de zile.

Priveam la cei doi, apoi la focul din soba cea mare în care trozneau lemnele și-mi trecură prin minte cuvintele pe care le citisem la Peter Lowe:

„Cea mai frecventă caracteristică pe care am întâlnit-o la oamenii de succes este aceea că îşi înving tentaţia de a renunţa.” – Peter Lowe

Categories: Relații

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *