Cuplurile se ceartă. Chiar și în cele mai fericite cupluri există certuri.

Într-o relație, fiecare persoană încearcă să-și delimiteze teritoriul. Certurile și ciondănelile pot izbucni din te miri ce, din nimicuri sau din probleme importante.

Cuplurile fericite nu sunt cele care nu se ceartă niciodată, ci sunt cele care folosesc confruntările și neînțelegerile ca mijloc de rezolvare a problemelor. Iar dacă ceva nu poate fi rezolvat, cei doi învață să comunice mai bine și să ajungă la o înțelegere mai profundă a realităților.

Există și unele avantaje de care beneficiază cuplurile atunci când se ciondănesc. De obicei, mai multă ciondăneală înseamnă și mai putine secrete. De asemenea, ai posibilitatea de a-ți exprima deschis emoțiile și sentimentele. Așa cum spuneam mai sus, ciondăneala ne oferă și șansa de a trasa limite și de a delimita teritoriul mai clar. Și cred că cel mai frumos lucru dintr-o astfel de ciondăneală este … împăcarea – care poate imbrăca o mulțime de forme de la un simplu sărut la dragoste pasională.

Cuplurile toxice se luptă, de obicei, pentru a câștiga unul în defavoarea celuilalt. Ele folosesc certurile ca pe o ocazie de a-l pune jos pe celălalt, de a-l dărâma, de a lovi sub centură, de a exprima toată furia și toate resentimentele pe care le au.

Luptele murdare sunt un semn că nivelul de resentimente din relație și-a atins limita. Aceste certuri sunt pline de ostilitate și dispreț. Într-o relație toxică, fiecare persoană este mânată mai mult de dorința de a “câștiga” și de a arata că are dreptate, decât de dorința de a lucra împreună pentru a rezolva amiabil și drăgăstos problema.

Nu ceda pacea lăuntrică nici chiar de dragul dreptății.

Ce folos ai dacă dovedești că ai dreptate, dar îți pierzi pacea sufletească. Căci pacea sufletească este mai mare decât dreptatea. Îndepărtează-te de cei care îți alungă pacea sufletească: nu merită efortul. Oricine îți cere pacea sufletească în schimbul relației este mult prea scump.

Există și o regulă faină care merită aplicată – regula de 5 pe 5 – care spune:

Dacă nu o să conteze peste cinci ani, nu merită să fii supărat(ă) mai mult de 5 min.

Folosiți-o! Vă va ușura viața …


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *