CUM SĂ REACȚIONEZI LA EVENIMENTELE NEPLĂCUTE DIN VIAȚĂ?

Stephen Richards Covey (24 octombrie 1932 – 16 iulie 2012) a fost un profesor american, autor, om de afaceri și orator. Cea mai populară carte a sa este “The 7 Habits of Highly Effective People” (“Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficiente”). Celelalte cărți ale sale includ: “First Things First” (“Să începem cu începutul”),   “Principle-Centered Leadership” (“Conducerea centrată pe principii”), “The 7 Habits of Highly Effective Families, (“Cele 7 obiceiuri ale familiilor extrem de eficiente”), “The 8th Habit” (“A 8-a deprindere”) și “The Leader In Me – How Schools and Parents Around the World Are Inspiring Greatness” (“Liderul din mine – Modul în care școlile și părinții din întreaga lume inspiră măreție”). În 1996, revista “Time” l-a numit una dintre cele mai influente 25 de persoane din lume. În ultima parte a vieții, Covey a fost profesor la “Jon M. Huntsman School of Business” de la Universitatea de Stat din Utah.

Covey a obținut o diplomă de licență în administrarea afacerilor de la Universitatea din Utah, a absolvit un Masterat în Administrarea Afacerilor (MBA) la Harvard Business School de la Universitatea Harvard. Fiind un mormon practicant, el și-a dat doctoratul în educație religioasă la Universitatea Brigham Young. A avut 9 copii și 52 de nepoți.

Cea mai cunoscută carte a lui Covey – “The 7 Habits of Highly Effective People” ” (“Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficiente”) – a fost vândută în peste 30 de milioane de exemplare la nivel mondial încă de la prima sa publicare în 1989. Versiunea sa audio a devenit prima carte audio non-ficțiune din istoria editurii din SUA care a fost vândută în mai mult de 1 milion de exemplare.

În această carte, Covey descrie ceea ce el a denumit “Principiul 90/10”. Este un principiu care, dacă este pus în aplicare, îți poate schimba viața.

La ce se referă acest principiu?

Covey susține că:

10% ceea ce ți se întâmplă în viață este format din diversele evenimente, întâmplări, fapte cu care vii în contact …

în schimb …

90% din ceea ce ți se întâmplă în viață este, însă, decis de MODUL ÎN CARE REACȚIONEZI la aceste evenimente, întâmplări, fapte.

Cu alte cuvinte nu evenimentele în sine sunt importante, ci atitudinea TA față de ele și modul în care alegi să reacționezi sau să acționezi la aceste evenimente.

Ce înseamnă asta?

Asta înseamnă că nu avem controlul asupra a 10% din ceea ce ni se întâmplă în viața de zi cu zi.

De exemplu: nu putem opri ploaia (chiar dacă am ales să plecăm în perioada respectivă în concediu). Un avion care întârzie (și ne dă peste cap conexiunea cu un alt zbor) sau un șofer care ne “taie fața” în trafic și ne face să întârziem – sunt lucruri care nu sunt sub controlul nostru.

NU AVEM CONTROL asupra a 10% din ceea ce ni se întâmplă.

Însă pentru restul de 90%, TU EȘTI RESPONSABIL(Ă). TU DETERMINI aceste 90%.

Cum?

Prin REACȚIA TA, prin MODUL ÎN CARE REACȚIONEZI LA CEEA CE ȚI SE ÎNTÂMPLĂ.

Nu poți controla culoarea roșie la semafor atunci când te grăbești să ajungi undeva. Însă poți controla reacția ta. Tu poți să te enervezi că nu ajungi la timp sau poți, la fel de bine, să nu te enervezi și să-ți păstrezi calmul (astfel încât atunci când ajungi la întâlnire să ai o atitudine relaxată în pofida întârzierii; dacă anunți din timp întârzierea și îți ceri scuze, clientul va înțelege că nu e vina ta și că nu ai întârziat cu rea intenție).

Nu lăsa oamenii să te păcălească, să te atragă în capcana reacționării conform primului impuls. Fii rațional(ă)! Gândește!

TU POȚI CONTROLA cum anume reacționezi. Nimeni altul în locul tău nu va face asta chiar daca ar dori.

Controlul modului în care reacționezi sau al acțiunilor tale este munca ta interioară, este munca ta intimă și privată. Dar de produsul acestei munci depind cele 90% dintre cele ce se întâmplă în viața ta.

Să luam un exemplu

E dimineață, într-o zi de lucru. Toți ai casei s-au trezit. Iei micul dejun cu familia ta. La un moment dat, din greșeală, fiica ta varsă ceașca de cafea pe tine.

Bine înțeles că tu ești îmbrăcat cu costumul tău cel nou pentru că ai de făcut o prezentare la serviciu … Nu ai nici un control asupra a ceea ce tocmai s-a întâmplat. Ceea ce urmează va fi determinat de reacția ta, de modul în care alegi să reacționezi la cele întâmplate.

Să zicem că reacționezi prin a înjura atunci când vezi cafeaua vărsată pe tine. Îți cerți fiica pentru că a varsat cafeaua pe tine. Ea începe să plângă. După ce îți cerți fiica, te întorci spre soția ta și o critici pentru că a pus ceașca prea aproape de marginea mesei. Urmează o scurtă ceartă aparent nevinovată, după care te grăbești să te schimbi.

Când te întorci din dormitor, vezi că fiica ta a fost prea ocupată cu plânsul pentru a-și termina micul dejun și a se pregati de școală. Din cauza asta a pierdut autobuzul care trebuia s-o ducă la școală.

Soția ta trebuie să plece la serviciu imediat. Decizi să o duci tu pe fiica ta la școală. Pentru ca ești în întârziere, conduci cu 70 km/h într-o zonă cu limita de viteză de 30 km/h. Bine înțeles că acolo este … un radar. După 15 minute de întârziere datorate întocmirii procesului verbal de amendă, ajungi la școală. Fiica ta țâșnește din mașină la ore fără a-ți mai adresa vreun cuvânt.

În sfârșit ajungi la serviciu, cu 20 de minute întârziere, și realizezi că … ți-ai uitat servieta (cu laptopul în care aveai prezentarea) acasă. Ziua a început groaznic și pare că devine din ce in ce mai proastă. Abia aștepți să ajungi acasă.

Când, într-un final, ajungi acasă, observi că atmosfera este tensionată, atât soția ta, cât și fiica ta abia îți vorbesc.

De ce?

Totul este așa din cauza modului în care ai reacționat la ceea ce s-a întțmplat dimineața.

De ce crezi că ai avut o zi proastă?

  • A) Cafeaua a fost de vină?
  • B) Fiica ta a fost de vină?
  • C) Polițistul care te-a amendat a fost de vină?
  • D) Șeful tău (care te-a muștruluit că nu ai prezentarea) a fost de vină?
  • E) Tu ai fost de vină?

Raspunsul este … “E”

Nu ai avut nici un control asupra a ceea ce s-a întâmplat cu cafeaua.

Modul în care tu ai reacționat în următoarele 5 secunde de la incident a fost cauza faptului că ai avut o zi proastă.

Uite ce s-ar fi putut (și ar fi trebuit) să se întâmple:

Cafeaua este vărsată pe tine. Fiica ta este pe punctul de a începe să plângă.

Tu spui calm: “Nu-i nici o problemă, draga mea. Trebuie doar să fii mai atentă data viitoare.”

Te duci și te schimbi. Fiind calm, nu te abați de la rutina zilnică și îți iei servieta pentru a o duce la mașină. Cobori la timp în holul casei pentru a-ți lua “la revedere” de la fiica ta și a-i ura succes la școală. Ea te îmbrățișează, te sărută pe obraz și îți spune că te iubește în timp ce o zbughește spre autobuzul care o duce la școală. Se intoarce și îți face din mână când urcă în autobuz.

Ajungi cu 5 minute mai devreme la serviciu și saluți pe toata lumea. Ai timp să revezi prezentarea înainte de a te întâlni cu șeful tău și cu ceilalți colegi. Colegii te văd bine dispus și te încurajează. Te simți bine.

Observi diferența?

Doua scenarii diferite. Ambele au același început. Dar se termină diferit. De ce? Datorită modului în care alegi să reacționezi la evenimentul neprevăzut de la început.

Chiar NU AI CONTROL asupra a 10% din ceea ce se întâmplă în viața ta. Celelalte 90 de procente sunt determinate de modul în care alegi să (re)acționezi.

Iată câteva modalități de aplicare a principiului 90/10.

Dacă cineva spune ceva negativ despre tine, nu fi ca un burete. Nu absoarbe și nu păstra în tine lucrurile negative spuse de cealaltă persoană.

Lasă atacul să se prelingă ca apa pe sticlă. Nu lăsa comentariile negative să te afecteze.

Dacă acționezi corect, aceste lucruri hegative nu îți vor strica ziua. O reacție greșită poate duce la pierderea unui prieten, la pierderea serviciului sau poate produce stres. Apropo, stresul – boala secolului care omoară cei mai mulți dintre oameni – exact se asta se bazează: pe lipsa controlului modului în care reacționezi la evenimente neplăcute.

Cercetările au arătat că nu evenimentele în sine dăunează omului, ci atitudinea pe care omul își permite să o aibă în legătură cu aceste evenimente.

Trăirea interioară și atitudinea ta pot să duce la consumuri uriașe de energie în moduri total neconstructive și inutile.

Pentru un astfel de consum de energie dezastruos, omul trebuie să plătească cu suferință, boli, chin, nefericire.

Hai să mai luîm un exemplu:

Cum reacționezi dacă cineva îți “taie fața” în trafic?

  • Te enervezi?
  • Lovești volanul?
  • Înjuri?
  • Îți crește tensiunea?

Nimănui nu-i pasă că tu trăiești toate aceste stări tensionante și distructive, pentru că ele se produc doar în tine și nu îi afectează pe ceilalți.

Și ce dacă îți “taie fața”? Cui îi pasă dacă ajungi cu 10 secunde mai târziu la serviciu din acest motiv? De ce să lași mașinile să îți strice ziua?

Aminteste-și de principiul 90/10 și nu îți mai face griji!

Sau: ți se spune că ești concediat. De ce să devii nervos sau să cazi în depresie? Se va rezolva.

Folosește-ți energia și timpul pentru a găsi un alt loc de muncă, nu pentru a te îngrijora.

Sau: avionul tău are întârziere și îți va da programul peste cap. De ce să-ți descarci frustrarea pe însoțitoarea de bord?

Ea nu are nici un control asupra a ceea ce se întâmplă. Nici măcar nu este vina ei. În schimb, poți – de exemplu – să folosești acest timp pentru a studia sau pentru a-i cunoaște mai bine pe ceilalți călători. De ce să te enervezi? Nervii vor face lucrurile și mai rele.

Acum știi principiul 90/10. Aplică-l si vei fi uimit(ă) de rezultate. Nu pierzi nimic dacă încerci.

Pincipiul 90/10 este un instrument deosebit de util. Foarte puțini oameni îl cunosc și îl folosesc.

Rezultatul?

Îl vei vedea singur! Milioane de oameni suferă de stres nemeritat, încercări, probleme și dureri de cap. Toți trebuie să înțelegem și să aplicam principiul 90/10. Îți poate schimba viața!

Bucură-te pentru că este extrem de simplu. Nu ai nevoie decât de voință pentru a experimenta acest principiu.

Și nu uita: ceea ce vei semăna, aceea vei culege. Semeni vânt, culegi furtună. Însă de ce să nu semeni raze de soare? …

Lasati un comentariu