Unul dintre cele mai minunate sentimente este atunci când cineva observă, apreciază și laudă toate acele calități pe care le ai și pe care altcineva nu ți le-a lăudat atât timp cât ai fost cu el/ea.

Și se întâmplă asta pentru că:

de foarte multe ori, uităm să lăudam persoana de lânga noi.

Presupunem că toate acele calități pe care le are sunt normale, obișnuite, comune, ordinare. Le considerăm că sunt un dat și că e normal ca acea persoană să le manifeste, să le pună în practică, să le afișeze.

“De ce să o/îl mai laud? Am făcut-o o dată, acum șapte ani, atunci când ne-am cunoscut. Ce rost mai are să-i laud inteligența, punctualitatea, creativitatea, simțul estetic, modul în care se îmbracă și se asortează, simțul practic, spiritul economic,modul frumos și eroic în care crește și educă copiii, micile sau marile sacrificii pe care le face pentru ca să mă simt eu bine?”

De cele mai multe ori, începem să criticăm, să reproșăm lucruri pe care le-am trecut cu vederea, să ne plângem de persoana de lângă noi. Balanța perceperii celuilalt înclină către reproșuri pentru că, în partea cealaltă, nu am mai adăugat nici un fel de laudă, admirație, sentiment pozitiv.

Am văzut relații în care cei doi nu se mai admirau reciproc, nu-și mai comunicau sentimentele, nu se mai vedeau completați și admirați de către celălalt. Inutil să vă spun că astfel de relații sunt sortite eșecului.

Este imposibil să nu găsești ceva de lăudat în persoana de lângă tine (pentru că dacă chiar nu găsești ceva demn de admirație, atunci se pune întrebarea: de ce ai vrut să fii cu acea persoană?).

Până și într-o situație dezastruoasă găsești ceva de învățat, ceva pozitiv.

Asiaticii spun că:

până și un ceas stricat arată corect ora de două ori pe zi.

Imposibil să nu găsești ceva pozitiv, de admirat, de lăudat în persoana de lângă tine.

Și dacă tot găsești ceva, spune-i-o!

Nu o dată în viață, nu în fiecare secundă, dar spune-i-o măcar din când în când. Și spune-i-o din toată inima, cu toata dragostea și cu tot sufletul …

S-ar putea să te minunezi de reacția celuilalt.

Ai să vezi cum înflorește persoana de lângă tine …


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *