Vă voi vorbi astăzi despre un mod extrem de simplu de a vă auto-analiza pentru a vedea de ce anume patimi sunteți stăpâniți. Veți putea analiza și de ce patimi sunt stăpâniți cei din jurul vostru (amici, prieteni, colegi etc.), dar sfatul meu este, ca de obicei, să vă concentrați pe ceea ce faceți voi mai întâi și mai puțin asupra a ceea ce fac ceilalți.

Părintele Siluan continuă:

“Mintea omului este ușor năpădită de gânduri nepotrivite dacă nu o păzești”.

“De cele mai multe ori, uităm să punem pază la poarta minții și atunci suntem năpădiți de tot felul de gânduri nepotrivite. Cu cât las poarta asta nepăzită mai mult timp, cu atât gândurile nepotrivite se întăresc, se învârtoșează și se transformă în patimi.

Patimile sunt ușor de descoperit pentru că omul se dă singur de gol. Fără să vrea.

Patimile sunt cele despre care vorbim și gândim de cele mai multe ori, cele care ne vin primele în minte.

Să zicem că vii seara acasă și vezi un bărbat drăguț, îmbrăcat elegant, cu o sticlă de șampanie în mână și o cutie de bomboane, intrând la vecina ta cea tânără și frumoasă.

Dacă esti femeie, s-ar putea să observi (că așa a dat Dumnezeu femeilor să fie mai (prea) atente la detalii care bărbaților le scapă; asta câteodată e o binecuvântare, dar de foarte multe ori – dacă nu știi s-o folosești cum trebuie – e un chin ce te poate duce la pierzanie) și că omul are verighetă și că vecina îi acoperă fața cu săruturi.

  • Un om stăpânit de patimi trupești imediat va gândi că bărbatul a venit acolo pentru a petrece o noapte pasională.
  • Un împătimit în ale băuturii, imediat se va gândi că bărbatul a venit acolo pentru ca să tragă o beție cu vecina ta (mai ales, dacă ai și văzut-o, de mai multe ori, la alimentara din colț, cumpărând câte o sticlă de vin pe lângă alte produse).
  • Un împătimit în ale mâncării se va gândi că bărbatul a venit acolo la un ospăț.
  • Un împătimit al banilor se va gândi că bărbatul a venit acolo pentru a plăti pentru farmecele femeii și că cine știe câți bani strânge femeia din afacerea asta.
  • Un om foarte mândru ar putea gândi că de ce vecina cea frumoasă nu l-a ales pe el – care este atât de arătos și de inteligent – și l-a ales pe bărbatul ăla care nici măcar nu arată bine etc.

Foarte puțini, însă, vor gândi că bărbatul elegant este fratele vecinei care a fost plecat departe, foarte mult timp, și s-a întors în țară de ziua surorii sale pentru a-i face o surpriză.

Așa că, dacă vrei să știi ceea ce te stăpânește, privește în adâncul sufletului tău și o să vezi imediat care e patima care te conduce, care te domină, care te guvernează.

E cea pe care o ai în gând, e cea despre care vorbești și glumești mai tot timpul atunci când te întâlnești cu cunoscuții tăi.

Dar ai grijă pentru că:

“Acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta”.

Nu căutați comori materiale, ci căutați comorile din sufletele celorlalți.

Și, atunci când le găsiți, nu vă bateți joc de ele.

Categories: Relații

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *