Unul dintre cele mai frustrante lucruri care ți se pot întâmpla este să privești cum cineva, la care ții foarte mult, se îneacă, deși îi spui mereu că se poate salva dacă se ridica în picioare.

Și mai grav este atunci când tu te duci și ridici persoana respectivă în picioare, îi arăți că apa este până la genunchi, dar persoana în cauză se întinde din nou pe jos, în apă, și dă să se înece deși știe cum se poate salva.

Nu am să înțeleg niciodată mecanismele acestea de cădere și înecare, mai ales la persoanele care posedă un grad ridicat de inteligență și competențe mai mult decât suficiente pentru a reuși în viață.

Este o trădare nu a încrederii în ceilalți, ci o trădare a încrederii în sine.

Știu cazul băiatului unor prieteni care era extrem de priceput în IT. A dat de o fată, era înnebunit după ea. A renunțat la serviciu, iar asta l-a stors de bani (el îi cumpăra numai haine de firmă – dar nu din România, ci din Italia, concedii în locuri exotice, petreceri în cluburi de noapte etc.). Toată lumea îi spunea că nu a făcut o alegere bună, dar el nu asculta de nimeni. Parcă era hipnotizat. Până s-au terminat banii și atunci fata l-a părăsit fără nici un fel de regrete. El a dat-o pe băutura aproape un an și, cu greu, am reușit să-l aduc la linia de plutire.

Mai am cazul unei fete draguțe și inteligente care era în relație cu un băiat care nu muncea și care trăia pe spinarea fetei. Toți din jur îi spuneau să-l lase și să caute pe cineva potrivit, dar ea nu-și-nu. Nu l-a lăsat nici atunci când a aflat că a înșelat-o. Îi era frică să rămână singură, desi putea avea orice băiat ar fi vrut la picioare. S-au căsătorit și au avut un copil, iar el tot fără serviciu era. Acum e singură și cu un copil pentru că el și-a găsit o altă fată mai tânără.

Fiecare dintre persoanele de mai sus s-a agățat cu disperare de mirajul că cel de lângă el/ea se va schimba în ciuda a ceea ce spun cei cărora le pasă cu adevărat de ei.

Și mai era și teama de a rămâne singur(ă), o teamă atât de comună, dar falsă în cazurile de care vă povestesc.

O teamă care pornește de la lipsa de încredere în forțele proprii și de la un anumit comportament dobândit în familie.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *