Oare este posibil să iubești două persoane (sau mai multe persoane – cum mă corecta Ștefania pe facebook) în același timp? Este posibil să-ți dorești să fii cu ambele persoane în același timp? Sau ce are una dintre persoane nu are cealaltă – și atunci vorbim despre a iubi lucruri diferite în cele două persoane?

Cei mai mulți dintre psihologi răspund afirmativ la această provocare. Nu mă refer aici la a avea două iubiri în acelaşi timp, deoarece creierul ar exploda (deşi unii adolescenţi, energici şi plini de viaţă, par să facă faţă acestei suprasolicitări), ci la o dragoste mai moderată şi matură, o dragoste care nu este înrădăcinată numai în eros, ci este distribuită şi în prietenie (philia) şi sensibilitate/compasiune (agape). În ciuda protestelor venite din partea apărătorilor monogamiei şi ai exclusivităţii emoţionale, multe persoane deschid filiale şi bifurcă sentimentul iubirii.

Una dintre clientele mele explica în felul următor faptul că se dezvolta în ea o dragoste cu două capete: „Soţul meu este un bărbat frumos, e bun la pat şi e un tată grozav. Problema este că nu ştie cum să comunice … De fapt, nu prea vorbeşte. Conversaţiile noastre se rezumă la câteva schimburi verbale şi nu am reuşit niciodată să aprofundez cu el un subiect care să mă intereseze. Acest lucru a creat un gol în mine şi atunci m-am apropiat de un coleg de serviciu. Ne înţelegem de minune, nu avem nici un secret, ne distrăm şi ne simţim extraordinar. În plan fizic, nu am avansat prea mult, doar câteva săruturi şi mângâieri superficiale. Nu e vorba că nu mă simt atrasă trupeşte de el, dar nu ştiu, ceva lipseşte. În schimb, îl văd pe soţul meu şi mi se ridică părul.”

Femeia asta era între două fântâni şi încerca să bea apă din amândouă. Cei doi bărbaţi erau tandri şi plini de compasiune (în acest moment, s-a petrecut o remiză tehnică). Cu toate acestea, unuia îi prisosea erosul şi celuilalt îi lipsea. Împreună cu soţul ei făcea dragoste nebuneşte, iar cu prietenul său putea comunica deschis şi sincer.

Fantezia sa era ca ei să fuzioneze şi să creeze un singur şi monumental iubit/amant. Psihologic vorbind, îi iubea pe amândoi, chiar dacă în mod diferit, deoarece fiecare dintre ei completa lipsurile celuilalt.

Iubirea asta cu două capete a continuat într-o manieră insuportabil de echilibrată vreme de mai mulţi ani, până când prietenul de la locul de muncă a întâlnit o altă femeie şi a părăsit-o. Viaţa a decis pentru ea.

Mai dificil este atunci când cu una din persoane realizezi sexul perfect (de care nu ai parte cu cealaltă persoană sau cu celelalte persoane), când cu altă persoană realizezi comunicarea perfectă (și poți vorbi câte în lună și în stele fără să te plictosești), iar cu o a treia te distrezi de minune. Ce să faci? Cum să te împarți? Pe cine să alegi? Multe persoane ar răspunde: pe cea care are mai mulți bani. Unii bărbați ar gândi ca în bancul cu prințul indecis:

A fost odata un prinț care a dat sfoară în țară că dorea să se însoare.  Multe pretendente s-au arătat doritoare de a se căsători cu prințul, dar el le respinsese pe toate. În cele din urmă a ales trei fetișcane, care de care mai frumoasă și mai deșteaptă. Toate trei îi plăceau foarte mult, însă nu știa cu care dintre ele să se însoare. În cele din urmă, la sfatul sfetnicului său cel mai bun, a decis să dea fiecărei fete câte 500 de galbeni pentru că să vadă ce va face fiecare dintre ele cu banii dați de el.

Prima dintre ele a luat banii și s-a dus la cel mai renumit salon de înfrumusețare. A urmat tratamente de ănfrumusețare și de tonifiere, și-a făcut manichiura și pedichiura, s-a epilat, și-a făcut cea mai frumoasă coafură. Apoi s-a dus la cel mai faimos designer vestimentar și și-a făcut cea mai frumoasă rochie din cele mai minunate și mai scumpe materiale. După care a venit la prinț, arătând fascinant de frumoasă, și i-a spus: “Pentru că te iubesc atât de mult am investit toți banii pe care mi i-ai dat pentru a mă face frumoasă pentru tine. Meriți să ai lângă tine o soție care să fie frumoasă tot timpul, care să arate bine tot timpul pentru că să o iubești tot timpul și ea să te iubească tot timpul.”

A doua fată a ieșit în oraș și cu banii dați de prinț i-a luat cele mai extravagante cadouri – de la o mașină scumpă până la îmbrăcăminte, parfumuri și băuturi fine. După care s-a înfățișat în fața prințului și i-a zis: “Pentru că te iubesc atât de mult am investit toți banii pe care mi i-ai dat în cele mai frumoase cadouri pentru tine. Meriți să ai lângă tine o soție care să te iubească și care să-ți facă cadouri în fiecare zi. Viața mea lângă tine ar fi cel mai minunat cadou pe care ți-l pot oferi.”

Cea de-a treia fată a luat cei 500 de galbeni și i-a investit în acțiuni la bursă și în fonduri private. În numai o zi a reușit să dubleze suma dată inițial de prinț după care a venit în fața prințului cu dublul sumei date plus un pachet de acțiuni dintre cele mai profitabile și i-a spus:. “Pentru că te iubesc atât de mult am investit toți banii pe care mi i-ai dat în acțiuni la bursă și în fonduri private. Meriți să ai lângă tine o soție care să știe cum să chivernisească banii pe care îi ai și să te ajute să fii cea mai bogată persoană din lume.”

În acel moment, prințul nu a mai stat pe gânduri și a decis să se însoare cu … cea care avea sânii mai mari.

Să iubeşti doi oameni în acelaşi timp: o dublă bucurie sau o dublă durere? Pe termen scurt: euforie şi fascinaţie. Pe termen mediu şi lung: disconfort şi primejdie.

Soluţii? Cine ştie?

Poate ar fi de preferat să mergi pe o singură opţiune şi să încerci să o faci să funcționeze, mai degrabă decât să ai două (sau mai multe) relaţii neconcludente.

Cealaltă posibilitate, pe care n-ar trebui s-o excluzi niciodată, este să rămâi singur(ă) și să pui iubirea între paranteze pentru o vreme. Până se mai clarifică lucrurile …

Categories: Relații

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *