TOP 13 MODURI ÎN CARE FEMEILE ÎȘI DISTRUG CĂSNICIA

 

În timp ce atât soțul, cât și soția ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru rolul lor în căsnicie, mai jos vă prezint treisprezece greșeli, specifice femeilor, care pot distruge complet o căsnicie. Atunci când femeile exercită comportamentele descrise mai jos, ele pot crea un mediu ostil, în care nimeni nu se simte în siguranță sau confortabil. Bine înțeles că există, de asemenea, și o mulțime de modalități prin care bărbații își pot distruge căsnicia pe care le găsiți aici, însă mai jos aveți o listă a modului în care soțiile își jignesc proprii soți.

Este important să ne amintim că scopul principal al căsniciei ar trebui să fie liniștea sufletească și fericirea. Dacă viața ta este stresantă, atunci lucrează la schimbarea percepției și începe să faci schimbări pozitive în viața ta.

1. Îți jignești și îți umilești soțul în mod constant

Femeile sunt specialiste în a folosi cele mai tăioase cuvinte pentru a-și rușina, jigni și umili soții. Cuvintele sunt ca o pastă de dinți: odată ce au ieșit, nu le mai poți pune la loc. Indiferent de cât de rău vă pare după aceea, prejudiciul a fost făcut. Odată ce ți-a ieșit porumbelul din gură, nu-l mai aduci înapoi. Toate scuzele din lume nu vor putea șterge rușinea, jignirea și umilința provocate soțului tău de cuvintele rostite necugetat, la mânie sau nu, doar atunci când sunteți doar voi doi sau – și mai rău – în fața unui grup de prieteni sau a copiilor. Dacă ai obiceiul de a-l umili și jigni în mod constant pe soțul tău, trebuie să știi că, în timp, acest tip de abuz verbal îl poate face pe soțul tău să nu mai reacționeze deloc și să nu-i mai pese deloc de tine.

În loc să folosești cuvintele ca o armă, utilizează-le ca un balsam de vindecare pentru a-l mângâia, a-l încuraja și a-l întări pe soțul tău. Bunica mea obișnuia să spună: “Dacă nu poți spune ceva frumos, atunci mai bine nu spui nimic”.

2. Ai așteptări nerealiste

A spera ca fericirea să vină de la soțul tău și a-ți proiecta nefericirea ta asupra lui atunci când vezi că acest lucru nu se întâmplă va duce rapid la distrugerea căsniciei tale. Cu alte cuvinte nu aștepta ca soțul tău să te facă fericită. Poate că o să vă mirați că vă spun asta, dar nu soțul tău te poate face fericită. Dacă te simți nefericită, mai întâi examinează realitatea. Vei fi mai fericită dacă îți ajustezi așteptările pentru a se potrivi cu realitatea situației în care te afli. A aștepta ca soțul tău sau copiil tăi să te facă fericită este complet nerealist. Singura persoană care are cheia fericirii tale ești doar tu. Fă-te fericită! Trebuie ca tu să vrei să fii fericită. Și dacă vei dori cu adevărat asta, atunci vei găsi fericirea peste tot. Fericirea ta este în tine!

Imaginează-ți că ai putea avea doar un singur prieten pentru toată viața. Crezi că ai fi încântată? Majoritatea femeilor au mai mulți prieteni/prietene, care îndeplinesc mai multe roluri. Ai o prietenă cu care îți place să mergi la cumpărături. Ai o prietenă căreia îi place să lucreze cu tine. Ai o prietenă cu care mergi la spectacole sau la filme. Ai o prietenă cu care bei cafeaua dimineața la serviciu etc.

Fiecare persoană din viața ta îndeplinește un rol diferit și important. Nici una nu este mai importantă decât celaltă; ele sunt doar diferite. Dacă te aștepți ca soțul tău să te completeze și să-ți aducă fericirea veșnică, nu numai că l-ai ghidat spre eșec, dar și tu te îndrepți spre dezamăgire.

În loc să aștepți ca soțul tău să-ți îndeplinească fiecare nevoie, încearcă să îți extinzi cercul de influență în care să incluzi o varietate de oameni care să îți umple viața și să te bucure. Și mai presus de toate, începe cu tine. Găsește modalități de a te simți completă și fericită cu tine însăți. În primul rând, căută să îți găsești propria fericire în interiorul tău.

3. Îți critici mereu soțul și ești sarcastică

Aceasta este o modalitate rapidă și ușoară de a-i arăta soțului că nu-l respecți sau că nu repecți părerea lui. Bărbații se pot simți copleșiți de avalanșa de critici venită din partea soțiilor. Rezultatul este închiderea în sine, pasivitatea și căutarea afecțiunii și confirmării în altă parte.

Ți s-a întâmplat vreodată ca cineva să te întrerupă în mijlocul frazei și să discute despre cu totul altceva fără să bage în seamă ceea ce ai spus?  Ți s-a întâmplat vreodată ca să vorbești cu cineva și să nu te asculte? Când îl critici pe soțul tău sau ești sarcastică cu el, el se va simți atacat și nevalorizat. Ascultă-l până la capăt, fără a-l întrerupe, atunci când îți vorbește. Dacă vrei să-i pui întrebări, așteaptă până când el termină ceea ce are de spus. Nu-l întrerupe la jumătatea frazei cu o poveste despre modul în care câinele a urinat pe covor. Lăsă-l să aibă câteva minute în care să fie centrul atenției. Și dacă trebuie să pregătești cina, invită-l să continue ceea ce are de spus în bucătărie. Spune-i că vrei să afli cum a fost ziua lui. Și spune-i asta convingător, din toată inima.

Un alt mod de a arăta lipsa de respect față de soțul tău este să de a-ți da ochii peste cap sau a face diverse expresii faciale sarcastice. Acestea sunt la fel de iritante pentru soțul tău precum sunt pentru tine figurile și fețele pe care le face fiica ta adolescentă atunci când îi spui să nu mai stea pe whatsapp. Nu este nevoie să fii nepoliticoasă, chiar dacă sunteți căsătoriți de multă vreme. Este mai important să îi acorzi atenție, să te uiți la el și să-l asculți decât să îți dai ochii peste cap sau să scuturi din cap a exasperare. Vrei să te conectezi cu bărbatul pe care îl iubești, nu să-l distrugi.

4. Îți vorbești soțul de rău atunci când te întâlnești cu alții (prietene, membri ai familiei etc.)

Atunci când îl critici și îți faci de râs soțul, nu numai că valoarea sa ca om scade în ochii tăi, dar îi înveninezi și pe cei din jurul tău. Îi forțezi să aleagă o tabără sau alta și, bineînțeles, că tabăra pe care o aleg este a ta (pentru că vor să continue să îți fie loiali, chiar dacă ai dreptate sau nu). Prietenii tăi/prietenele tale și familia ta nu locuiesc la tine acasă. Ei nu văd ce se întâmplă zi de zi. Ei nu văd lucrurile bune pe care le face soțul tău. Singura viziune pe care o au asupra soțului tău este cea pe care le-o prezinți tu. Dacă îl vorbești de rău în mod constant și îl faci de râs, atunci ei îl vor vedea ca un partener nepotrivit pentru tine.

Dacă îți vorbești de rău soțul, ei nu-l vor mai vedea niciodată pe soțul tău ca înainte. Chiar și atunci când vei înceta să mai faci asta și totul va fi minunat acasă, ei vor continua să fie supărați pe el. Prietenii tăi și membrii familiei tale vor să te protejeze de pericole și de rele. Dacă îl pui, în mod constant, pe soțul tău într-o lumină negativă, atunci ei vor dori să te protejeze pe tine și pe copiii tăi de acest monstru cu care te-ai căsătorit. Chiar dacă nu e chiar un monstru, imaginea pe care i-ai făcut-o în ochii celorlalți cam așa îl arată.

Dacă îți vorbești de rău soțul, acest lucru își poate distruge căsnicia. El nu va înțelege niciodată de ce prietenii tăi nu-i plac și de ce părinții răi sunt răi cu el.

Așa că atunci când vorbești despre soțul tău, folosește cuvinte înălțătoare și încurajatoare. În fond și la urma urmei, el este alegerea ta. Și toate alegerile și deciziile pe care le faci spun ceva despre tine. Plângerile tale repetate împotriva lui vor crea un zid între soțul tău și prietenii tăi, pe care nu-l va putea depăși niciodată. Bine înțeles că asta nu înseamnă să-i acoperi faptele reprobabile dacă ai un soț care te tratează rău în mod constant. Însă nu uita că de preferat ar fi ca rufele să se spele în familie …

5. Nu îi arăți afecțiune si dragoste

Acest lucru poate provoca o ruptură imensă în căsnicia ta, indiferent dacă o faci conștient sau nu. Trebuie să înțelegi că barbații, spre deosebire de femei, au/fac altfel de “conexiuni” interne (așa și cum el trebuie să realizeze că și t, la rândul tău. ești altfel „construită”). Soțul tău are nevoie de eliberare fizică prin intimitatea sexuală dintre voi. Nu este vorba doar de ceva pe care el îl cere de la tine, ci este ceva de care el are nevoie din punct de vedere fiziologic.

De aceea, atunci când refuzi să-i satisfaci nevoia de eliberare fizică (care, bine înțeles, nu trebuie să se reducă doar la asta din partea lui – însă aici încerc să explic cât mai simplu procesul psiho-fiziologic care se întâmplă), faci o declarație mult mai profundă care, de fapt, spune că nu îți pasă de el sau că nu-i respecți nevoile proprii. Soțul tău are nevoie să se conecteze cu tine la nivel fizic, iar acest lucru este extrem de important atât pentru el, dar și pentru tine.

Așa cum tu ai nevoie de eliberare emoțională și așa cum ai nevoue să simți că soțul tău îți este aproape, tot la fel are și el nevoie de eliberare fizică și intimitatea cu tine. Nu este nimic greșit nici în ceea ce ceri tu și nici în ceea ce cere el. Doar că aveți necesități diferite (dar complementare și compatibile). În timp ce tu dorești ca nevoile tale emoționale să-ți fie satisfăcute, este important să nu pierzi din vedere nici nevoile sale. Pentru ca să înțelegi despre ce este vorba, poți privi lucrurile și dintr-o altă perspectivă. Ce-ar fi dacă el nu ar mai vorbi cu tine timp de trei zile? Sau o săptămână? Sau n-ar mai vorbi cu tine o lună întreagă? E de neconceput, nu-i așa? Prin urmare, ar fi nedrept să-l restricționezi de la ceea ce are nevoie. Ești într-o relație cu un bărbat pe care îl iubești și de la care aștepți ca nevoile tale să fie satisfăcute. În același mod, și el te iubește și se așteaptă de la tine să-i satisfaci anumite nevoi, indiferent dacă aveți aceleași nevoi și dorințe sau nu.

6. Nu-i respecți analizele, părerile și sfaturile

Bărbații și femeile sunt diferiți în mai multe privințe. Prin natura lor bărbații sunt “meseriași”. Adică: dacă îi prezinți o problemă, soțul tău va veni cu pași concreți pentru a rezolva problema respectivă. Atunci când nu iei în considerare ceea ce spune el sau soluția pe care ți-o propune, nu faci decât să-i transmiți mesajul că nu-l prețuiești. Atunci când vii la soțul tău cu o problemă sau cu o îngrijorare, așteaptă-te să primești de la el un plan de acțiune pentru a-ți rezolva conflictul. Poate că acest plan nu este exact ceea ce ai de gând să faci, dar el îți oferă o soluție. Cel puțin ascultă sugestia lui și mulțumește-i pentru ajutor. Înainte de a respinge din start ideea sugerată de el, măcar alocă-ți puțin timp pentru a te gândi la ceea ce ți-a sugerat. Nu trebuie să faci tot ce ți-a sugerat, dar măcar ascultă-l și reflectează la cele spuse de el.

Dacă doar vrei ca să te plângi (fără a căuta o soluție), trebuie să-i spui înainte soțului tău că doar vrei ca el să te asculte și că nu cauți o soluție (ci doar pe cineva cu care să împărtășești niște lucruri). Sau ai putea face acest lucru cu cea mai bună prietenă a ta. Prietenele sunt mari ascultătoare. Nu vor încerca să te rezolve sau să-ți ofere soluții. Femeillor le place să vorbească despre lucruri, fără a căuta neapărat o soluție. Uneori ai nevoie doar de cineva care să te asculte, și nu de o soluție. În acest caz, poate că soțul tău nu este cea mai potrivită persoana cu care să faci asta.

Dacă totuși vrei să te plângi soțului tău de cele întâmplate, spune-i de la început că nu ai nevoie de o soluție, ci doar de o persoană care să te asculte. Și cum el este persoana pe care o iubești cel mai mult, ai nevoie de el să-ți fie un bun ascultător. Bine înțeles că asta nu-l va împiedica să-ți ofere în continuare sugestii, dar dacă-i spui dinainte că nu ai nevoie de o soluție, atunci el nu va mai fi jignit atunci când nu-i iei în considerare sfatul. Și, câteodată, ai putea să-ți surprinzi soțul și să-i urmezi sfaturile. S-ar putea să funcționeze.

7. Îi subminezi autoritatea, dar îi ceri să-și asume întreaga responsabilitate

În orice organizație, trebuie să existe un lider, cineva responsabil, cineva care trebuie să își asume responsabilitatea de a spune: “Până aici.” De obicei, persoana care poartă responsabilitatea ar trebui să fie cea care are ultimul cuvânt. Familiile și relațiile sunt la fel ca orice altă organizație. Trebuie să existe cineva responsabil, cineva care să-și asume întreaga responsabilitate atunci când lucrurile nu merg așa cum trebuie, cineva la care oricine poate să vină pentru a rezolva orice fel de lucruri, cineva care reprezintă familia în relațiile cu terții, purtătorul de cuvânt al familiei. Bine înțeles că aici nu mă refer la dictatură, ci la decizii luate prin consultarea dintre soți. Însă, în final, cineva trebuie să fie cel care anunță decizia luată în fața celorlalți membri ai familiei sau care verifică încadrarea în bugetele alocate fiecărui membru al familiei etc.

Evident că și tu, ca soție, poți prelua acest rol, dacă ești dispusă să fii pe deplin responsabilă atunci când zarurile sunt aruncate și când deciziile sunt luate. Primul lucru la care ar fi bine să te gândești ar trebui să fie la ce vor spune ceilalți dacă preiei tu acest rol și nu soțul tău. Este ușor să fii critică față de persoana responsabilă și este ușor să gândești că poți face o treabă mai bună. Partea grea vine abia atunci când este timpul să-ți asumi responsabilitatea. În loc să iei decizii fără a ține seama de contribuția soțului tău pentru ca apoi să-l învinovățești atunci când lucrurile nu merg bine, mai bine ai încerca să lucrezi împreună cu el. Puteți decide împreună cum trebuie făcute lucrurile și poți să-i oferi ultimul cuvânt atunci când trebuie luate decizii.

Dacă alegi tu, ca soție, să fii liderul familiei, acest lucru trebuie făcut de comun acord în urma unei discuții cu soțul tău. Ești sigură că el se simte bine în acest rol? Ești sigură că el va dori să apară în public ca nefiind liderul familiei? Ție ți-ar plăcea ca ceilalți să știe că tu ești liderul familiei, și nu soțul tău?

Nu te concentra prea tare pe propriile sentimente și temeri (de exemplu: mi-e teamă că va lua o decizie greșită, cred că eu aș lua decizii mai bune decât el etc.) și nici nu trece peste sentimentele și temerile sale (de exemplu: eu sunt responsabil de familia mea, mă tem că nimeni în familie nu mă respectă etc.). Fii diplomată față de deciziile pe care le ia. Poți să nu fii de acord cu o decizie sau alta fără a submina capacitatea sa de a conduce această familie. Femeile inteligente lasă întotdeauna impresia că soțul este cel care conduce familia. Nu de pomană se spune că: în spatele fiecărui bărbat puternic stă o femeie puternică (și diplomată – aș adăuga eu).

8. Nu arăți niciodată că ești fericită cu el

Una dintre cele mai rapide căi de a-ți distruge căsnicia este să îți petreci tot timpul comportându-te mizerabil, fără a arăta măcar o clipă că ești fericită lângă „iubirea vieții tale”. Scopul unei căsnicii ar trebui să fie liniștea sufletească și fericirea. În acest scop, ai obligația de a fi fericită. Dacă obiectivul tău este să ai o căsnicie fericită, atunci depinde de tine să exersezi autocontrolul. Numai tu te poți face fericită! Pentru că fericirea este în tine. Dacă tu crezi că fericirea ta vine de la alți oameni sau de la lucruri sau împrejurări externe, atunci nu vei fi niciodată fericită.

Tu ești responsabilă de fericirea ta. Este o decizie. Tu alegi dacă vei fi o persoană mizerabil și nefericită sau îți îndrepți spatele, îți sufleci mânecile și să arăți că ești persoana care dorești să fii.

Nu este nevoie să îți exprimi orice gând furios, amar sau totul felul de resentimente. Toată lumea se supără, devine frustrată și iritată. Și nu ai pe cine da vina pentru asta. Doar tu decizi cum răspunzi și reacționezi la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Poți alege o altă cale decât de a da vina pe cei din jur și a fi mereu nefericită. Poți alege să îți asumi responsabilitatea pentru propria fericire prin modul pozitiv în care reacționezi. În fiecare zi, dă tot ce-i mai bun din tine în relația cu soțul tău. ­­­­­Indiferent de ceea ce se întâmplă, ești doar la un gând distanță de liniștea ta sufletească. Spune-ți în fiecare zi: „Pot avea liniște în sufletul meu în loc să am resentimente. Nimic nu e mai de preț decât pacea sufletească.” Și în tot ceea ce faci lucrează și veghează la această liniște sufletească (care ar trebui să fie criteriul la care să te raportezi mereu atunci când alegi cum să reacționezi la diverși stimuli).

9. Îi reproșezi tot timpul defectele și vrei să fie altfel

Atunci când sunt întrebați, cei mai mulți dintre bărbați cred că soțiile lor sunt mai morale și mai avansate spiritual decât ei înșiși. Și cele mai multe dintre soții sunt de acord cu asta. O soție nu se vede pe sine ca fiind păcătoasă sau greșind. Ea crede că cele mai mari “păcate” ale ei sunt profunda dezamăgire față de eșecurile soțului ei și lipsurile pe care le suferă copiii ei. Dincolo de acestea, soțiile admit adesea că mai au unele comportamente și atitudini neplăcute, dar le pun pe seama hormonilor, a dezechilibrelor chimice și/sau a unei copilării cu probleme.

Vai de soțul care îndrăznește să sugereze că frumoasa lui soție ar avea nevoie de îmbunătățiri într-unul sau altul dintre aspectele vieții ei! Este imediat etichetat cu indignare de soția sa ca fiind lipsit de suflet, iubire și înțelegere sau având o inimă de piatră. Și asta o face să se simtă perfect justificată în a ataca orice defect, amplificând fiecare greșeală și evidențiind orice eșec, până când nenorocitul se simte rușinat că mai respiră. Nu fă asta cu soțul tău!  Nu încerca să corectezi fiecare defect pe care îl percepi în caracterul său, ci mai degrabă începe cu tine. Vezi mai întâi bărna din ochiul tău decât paiul din ochiul celuilalt. Oare tu ești perfectă? Oare nu te-ai îndrăgostit de el așa cum este? Oare el nu te iubește în pofida defectelor pe care le ai?

Desigur, toată lumea face greșeli. Îl poți înălța sau îl poți pune la pământ cu criticile și observațiile tale. Alegerea îți aparține în întregime.

10. Alegi pe cine nu trebuie. Din nou

Repeți modelul din nou și din nou. Te întâlnești cu un bărbat, îți place de el, începeți să vă întâlniți. Apoi începi să observi defectele minuscule, crăpăturile din armura lui. Are momente când țipă la tine. “Nu-i nimic,” îți spui, “la fel făcea și tata”. Bea și devine violent. Se comportă rău cu copiii tăi. “Nu-i nimic,” îți spui, “îl voi schimba după ce ne vom căsători.”

Opreste-te aici! Nu există nici o schimbare!

Omul pe care l-ai întâlnit va fi același om și după ce te vei căsători cu el. Este gentil acum? Va fi gentil și după căsătorie. Este dependent de pornografie? Va rămâne dependent și după căsătorie. Nu poți schimba natura profundă a altor persoane. Iubirea ta nu poate să schimbe caracterul celuilalt. Asta e numai în filme. Nu poți să produci schimbare în celălalt dacă îl cicălești sau te plângi. Dacă relația ta de dinainte de căsătorie nu este dintre cele mai bune, atunci să nu crezi că prin căsătorie vei rezolva ceva. El nu va deveni în mod magic mai responsabil, mai de încredere sau mai iubitor după ce te vei căsători cu el. Deci dacă vrei un soț bun, găsește un om bun și căsătorește-te cu el.

11. Pui mai mult preț pe serviciu/carieră decât pe căsnicie

Poți foarte ușor să cazi în capcana de a petrece prea mult timp la locul de muncă și nu acasă. Această neglijare poate avea un impact negativ asupra căsniciei. Chiar dacă este greu să găsești echilibrul adecvat între viața profesională și viața de familie, căsnicia ta nu trebuie, însă, deloc neglijată. Soțul tău dorește să-și petreacă timpul cu tine. A-l priva de acest timp cu tine pentru a te concentra mai mult asupra muncii tale poate duce la tensiuni și resentimente în relația voastră. El a dorit să se căsătorească cu tine și pentru a petrece mai mult timp cu tine. Te iubește și vrea să fie cât mai mult timp cu tine.

Dacă nu-i dedici soțului tău un timp oarecare zilnic și dacă începeți să vă vedeți din ce în ce mai rar din cauza responsabilităților pe care le aveți la serviciu, relația voastră se va răci foarte repede. Multe femei intră în această capcană pentru că vor să se concentreze pe dezvoltarea carierei lor. Poate fi greu să-ți faci timp pentru soțul tău atunci când ai un loc de muncă cu multe responsabilități, dar trebuie să te gândești serios ce poți face pentru menținerea căsniciei și cum poți compensa timpul îndelungat petrecut departe de el. Va trebui să găsești o cale pentru a o face să funcționeze. Și nu vrei ca acest timp al lui să fie ocupat de o altă persoană care ar putea sesiza și specula foarte rapid singurătatea în care se găsește soțul tău.

12. Îl înșeli

Nu cred că mai este nevoie să specific faptul că dacă îți înșeli soțul dvs., îți veți termina căsnicia. Există câteva linii care nu pot fi traversate, și acesta este una dintre ele: infidelitatea este o mare rană, iar soțul tău nu va putea să te ierte pentru un astfel de comportament.

13. Nu discuți cu el despre menopauză

Atunci când o femeie intră la menopauză, aceasta o poate face să fie mai puțin intimă cu soțul ei. Datorită hormonilor în schimbare, ea poate deveni mai puțin afectuoasă față de soțul ei. Trecerea la menopauză poate fi o perioadă dificilă și este o chestiune biologică: nu poate fi evitată. Ambele părți trebuie să se înțeleagă una pe celălaltă și să lucreze împreună pentru a face față schimbărilor aduse de menopauză. Aceasta nu este o scuză pentru a te comporta mizerabil cu soțul tău. Trebuie să fii atentă la modul în care îi explici ceea ce se întâmplă și la modul în care va evolua relația voastră de acum încolo. Folosirea menopauzei ca scuză pentru a-l trata mizerabil sau a-l neglija pe soțul tău nu este cea mai bun modalitate de a continua relația voastră.

2 thoughts on “TOP 13 MODURI ÎN CARE FEMEILE ÎȘI DISTRUG CĂSNICIA

  1. Un bărbat.

    În multe puncte se găsește partenera mea aici. De fel caut pe google anumite soluții în care sa iau o idee, ceva cum sa îmi alin și sa îmi controlez sentimentele și sa ma intaresc ca ma simt ca un perete care e lovit și sta sa cada. Acest vlog când am citit parca m a făcut sa ma simt ca cineva m ar asculta și ma înțelege.. Doar pana la urma e un vlog pt femei care nu știu cât ar lua din el și dacă ar accepta sa citească și sa își dea seama ca fiecare punct e adevărat despre un bărbat care chiar le iubește! în fine, sincer ce ma leagă de ea e copilul care nu as vrea sa îl vad ca va suferii din cauza noastră.

    • Renaldo Nita

      Imi pare rau sa aud asta (mai ales ca ati fost binecuvantati si cu un copil). Ati incercat sa aveti o discutie calma si deschisa, in care sa povestiti ce anume va doare in relatie?

Lasati un comentariu