“Legea controlului” este una dintre CELE 7 LEGI ALE CONTROLULUI MENTAL și afirmă că vă simţiţi bine în ceea ce vă priveşte, în măsura în care simţiţi că aveţi control asupra propriei vieţi – şi că sunteţi nemulţumiţi de voi înşivă, în măsura în care simţiţi că nu vă puteţi controla viaţa, sau că sunteţi controlaţi de vreo forţă, persoană sau influenţă externă.

Această lege, sau principiu, este bine cunoscută în psihologie. Ea se numeşte teoria „centrului de control”.

În general, se cunoaşte faptul că stresul, anxietatea, tensiunea şi afecţiunile psihosomatice survin la persoanele care simt că nu deţin control asupra vieţii lor, sau asupra unei părţi importante din viaţa lor.

De exemplu, dacă simţiţi că viaţa vă este controlată de datorii, şefi, de către o sănătate precară, de o relaţie inadecvată, ori de comportamentul altora, veţi suferi de stres. Acesta se va manifesta prin stări de iritare, furie şi resentimente. Dacă nu-l trataţi, va evolua spre insomnie, depresie sau diferite alte boli.

Puteţi avea un „centru de control” intern sau extern. Cu alte cuvinte, puteţi să simţiţi fie că sunteţi responsabili de viaţa voastră, fericiţi, optimişti şi încrezători, fie că sunteţi controlaţi de către alţii, neajutoraţi, prinşi în cursă, victime. În fiecare caz, controlul asupra vieţii voastre începe cu gândurile – singurul domeniu asupra căruia aveţi control deplin.

Modul în care gândiţi despre o situaţie determină modul în care veţi simţi, iar sentimentele vă determină comportamentul.

Autodisciplina şi stăpânirea de sine încep să se manifeste în momentul în care preluaţi controlul asupra propriilor gânduri. Nici o persoană, sau situaţie, nu vă pot face să simţiţi ceva – doar modul în care gândiţi despre situaţie este cel care vă face să simţiţi într-un fel sau altul. Puteţi să vă controlaţi modul în care gândiţi.

După cum spunea și Eleanor Roosevelt:

„Nimeni nu vă poate face să vă simţiţi inferiori, fără consimţământul dumneavoastră”.

Există două moduri fundamentale prin care puteţi controla orice situaţie ce determină apariţia stresului sau a nefericirii.

Primul: puteţi acţiona. Puteţi merge înainte, făcând ceva pentru a aduce o schimbare. Puteţi să vă implicaţi într-un anume fel şi să schimbaţi situaţia respectivă.

Al doilea mod: puteţi să vă retrageţi, pur şi simplu. Deseori, vă regăsiţi controlul după ce vă eliberaţi de o persoană, sau de o situaţie şi vă implicaţi activ în altceva. Uneori, cel mai bun lucru pe care-l puteţi face, atunci când simţiţi că nu deţineţi controlul, este să vă retrageţi. Dacă aţi rupt vreodată o relaţie nefericită, sau aţi renunţat la o slujbă neplăcută, vă amintiţi, desigur, ce bine v-aţi simţit atunci când aţi încetat să vă mai luptaţi. Luând hotărârea de a nu mai opune rezistenţă, v-aţi recăpătat simţul controlului.

Legea controlului vă demonstrează de ce este atât de important să fiţi hotărâţi. Ea explică de ce e atât de important să ştiţi exact ce doriţi. Încrederea în sine care însoţeşte senzaţia de a fi stăpân pe situaţie, conferă unei persoane care are un scop şi un plan clar, un avantaj net faţă de o persoană nesigură sau nehotărâtă.

Examinaţi mental diferitele aspecte ale vieţii voastre şi decideţi când v-aţi simţit optimişti şi aţi deţinut controlul – şi când nu. Apoi, gândiţi-vă la acele lucruri pe care le-aţi putea face, pentru a controla aceste aspecte ale vieţii care vă produc stres. Gândiţi-vă, de asemenea, la situaţiile la care ar fi mai bine să renunţaţi.

Una dintre responsabilităţile majore este să obţineţi si să menţineţi controlul asupra vieţii voastre.

Această senzaţie de deţinere a controlului devine baza pentru a vă construi fericirea si succesul în viitor.

Asiguraţi-vă că e solidă ca o stâncă.

Categories: Coaching

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *